Pomocnik Napisano 10 listopada 2011 Udostępnij #1 Napisano 10 listopada 2011 Gdy na poddaszu pojawiają się zacieki, zwykle odpowiedzialnością obarcza się dekarza, upatrując przyczyny w nieszczelnym pokryciu. A to nie zawsze jest słuszne. W naszym klimacie równie prawdopodobne jest powstanie zacieków wewnątrz dachu. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/termoizolacja/a/14143-wilgoc-na-poddaszu-skropliny-czy-przeciek Link do komentarza
Gość Skier43@gmail.com Napisano 10 listopada 2011 Udostępnij #2 Napisano 10 listopada 2011 Jak zwykle duzo powtórzen o rzeczach oczywistych- np o punkcie rosy pisza wszędzie natomiast na temat meritum mętny nieobjasniony rysunek na ktorym nie wiadomo czy jest" fatalnie , realnie czy idealnie". brak wyjasnienia co to jest mwk ,jakie najczestsze błędy wykonawcze, na co zwracać uwagę. jedyna konkretna info to o otworach na halogeny (znowu brak objaśn jak powinno byc prawidlowo) skier43@gmail.com. Link do komentarza
Gość Piotr30 Nicosia Napisano 10 listopada 2011 Udostępnij #3 Napisano 10 listopada 2011 nareszcie rozsądny artykuł. Jak widzę nowe budowy jeszcze bez okien, a juz steropianem obkładane to sie chwytam za głowe. cała woda technologiczna musi odparować wtedy do wewnątrz. w budownictwie tradycyjnym nie mozna sie wprowadzac w tym samym roku!!!!!!! Ja jedną zime przetrzymałem budynek tylko z zafoliowanymi oknami, mury przeschły na 100%. Wiosną okna, tynki i całe lato ich suszenie- przeciągi (dom 150mkw, na same tynki cem.-wap i wylewki weszło 9000litrów wody!) na jesień steropian-elewacja, dodatkowo dokręciłem wszystkie śruby w konstrukcji dachu - luzy były niewiarygodne, wtedy dopiero wełna i żółta folia. Jak ktoś nie pozwoli murom i tynkom wyschnąć, zasadzi sobie grzyby których nigdy nie wygoni, preparaty działają powierzchniowo . gruby2012@interia.pl.. Link do komentarza
Gość PFDBiC BYDGOSZCZ Napisano 11 listopada 2011 Udostępnij #4 Napisano 11 listopada 2011 TEMATYKA ZAWSZE AKTUALNA . POLECAM WYKŁAD AUTORA NA ŻYWO !... Link do komentarza
Gość kasa Napisano 9 grudnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 9 grudnia 2011 brakuje mi opini o paroizolacji aktywnej.. Link do komentarza
Barbossa Napisano 9 grudnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 9 grudnia 2011 ulalarozwiń- mocny temat musi być... Link do komentarza
MagiaOrientu Napisano 18 grudnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 18 grudnia 2011 Niestety teraz tak szczelnie buduje się domy, że skropliny mogą się pojawiać. W starych (dziurawych ;P) budowlach nie było tego problemu bo były one nie do końca szczelne ;) Link do komentarza
Gość kawa Napisano 7 stycznia 2016 Udostępnij #8 Napisano 7 stycznia 2016 do Piorta30 - potwierdzam - u mnie w tynki poszło też 9m3 wody, a w wylewki jakieś 3 jeśli dobrze pamiętam, dom 200m2. pierwszą zimę po wymurowaniu (zacząłem budowę w sierpniu) dom stał bez okien i wiatr hulał w środku, dopiero w kwietniu wstawiłem okna, potem instalacje, w czerwcu tynki, wietrzenie nonstop przez wakacje, we wrześniu wylewki, w październiku wygrzanie, w zimie zabudowa poddasza (wełna i folia z ekranem), na kolejną wiosnę styropian i elewacja na ścianach, przeprowadzka w październiku. długo, kosztownie ale zdrowo. Link do komentarza
Gość Stanisław Napisano 18 maja 2018 Udostępnij #9 Napisano 18 maja 2018 Dobry artykuł. Tylko błąd polega na nieuwzględnieniu wpływu zawilgocenia na temperaturę w wełnie i na poddaszu, która dla mokrej wełny jest niższa - wełna działa jako klimatyzator wodny (odparowanie zabiera ciepło) Link do komentarza
Gość Coś cieknie Napisano 9 lipca 2018 Udostępnij #10 Napisano 9 lipca 2018 Witam na poddaszu domalowalismy pokój na drugi dzień w miejscu gdzie znajduje się bela zaraz pod nią po ścianie coś cieknie czego nigdy nie było co zrobić gdzie szukać problemu czy na strychu coś może się dziać ? Link do komentarza
Gość Sebat Napisano 1 października 2021 Udostępnij #11 Napisano 1 października 2021 Delatacja czyli szczelina na deskowaniu 4cm zrobiona ze sznurka czy to też jest dobrze jeżeli ma się membranę i czy na tym styku między tym powietrzem nie będzie też skroplin bo są firmy i twierdzą ze watę do konca Link do komentarza
Gość Rafal Napisano 30 września 2022 Udostępnij #12 Napisano 30 września 2022 Tak czytam te miliony artykułów i zdurniałem. Chcę ocieplić stary dom drewniany. Od wnętrza jest tynk wapienny na trzcinę plus 100 warstw różnych farb. Ściana ma 15cm grubości, od zewnątrz pomalowana elewacja z desek. Ocieplał będę wełną. Dawać paroizolację między wełnę a ścianę (zatrzyma wilgoć, ale może się skraplać) czy nie dawać (ilość przenikniętej wilgoci będzie znikoma, wełna sobie poradzi i wyschnie) Oczywiście za wełną będzie wiatroizolacja, szczelina delatacyjna i dopiero nowy szalunek. Ktoś podpowie? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 30 września 2022 Udostępnij #13 Napisano 30 września 2022 Podpowie ->https://budujemydom.pl/budowlane-abc/domy-pod-klucz/a/11118-technologia-budowy-domu-o-szkielecie-drewnianym Fota główna - coś widać i schemat w tekście - też widać na rysunku folię paroizolacyjną. Link do komentarza
Gość Bezradny Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij #14 Napisano 17 listopada 2022 Mam taki problem. Dach wykonany z osb pokryty papą, na to gont bitumiczny. Całe osb na strychu jest mokre. W zeszłym roku poprawialiśmy wentylację bo była źle wykonana ale w tym roku problem powrócił. Czy można zrobić coś dodatkowo aby woda nie skraplała się na dachu? Link do komentarza
retrofood Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij #15 Napisano 17 listopada 2022 Wietrzyć. Link do komentarza
animus Napisano 18 listopada 2022 Udostępnij #16 Napisano 18 listopada 2022 Dnia 17.11.2022 o 18:07, Gość Bezradny napisał: Mam taki problem. Dach wykonany z osb pokryty papą, na to gont bitumiczny. Całe osb na strychu jest mokre. W zeszłym roku poprawialiśmy wentylację bo była źle wykonana ale w tym roku problem powrócił. Czy można zrobić coś dodatkowo aby woda nie skraplała się na dachu? Rozwiń Obniżyć temperaturę wewnątrz tego pomieszczenia do zbliżonej do temperatury na zewnątrz. Jak to zrobić? Zwiększyć ilość kratek wentylacyjnych w tej przestrzeni strychu, oraz zwiększyć grubość izolacji ostatniej kondygnacji. Jeżeli strych jest wykorzystywany, użytkowy, to jest tam podłoga, najłatwiej zastosować panel SIP, czyli styro+OSB, albo zdjąć podłogę dołożyć wełny na legarach, rozłożyć styropian i kręcić długimi wkrętami nową OSB na tym. Może masz tam jeszcze polepę stary dom to trzeba otworzyć strop od góry wywalić glinę wypełnić wełną na 40-50cm, przykręcić podłogę. Wykrapla się woda dlatego, że masz słabą izolację stropu, "ucieczka ciepła" powoduje podwyższenie temperatury na strychu, a wyższa temperatura rosi płytę OSB. Teraz już wiesz co się tam dzieje. Jak tylko zwiększysz wentylację, to owszem temperatura spadnie na stryszku ale zapłacisz więcej za ogrzewanie mieszkania. Powodzenia. Link do komentarza
Gość nowiciusz Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij #17 Napisano 20 grudnia 2022 zrobic wentylacje scian szczytowych - musi pomoc. poza tym wietrzyc i niedopuszczc do zagrzybienia Link do komentarza
Swierol Napisano 21 grudnia 2022 Udostępnij #18 Napisano 21 grudnia 2022 Czegoś nie rozumiem. Dokładać wełny miedzy legary a na to kłaść styropian z osb? Czy to nie proszenie się o kłopoty? Link do komentarza
Gość Kaja Napisano 4 stycznia 2023 Udostępnij #19 Napisano 4 stycznia 2023 Słyszę kapanie skraplającej się wody . Czasami bardzo głośne .Jaka jest przyczyna ? Dom jest od 2 lat zamieszkały . Link do komentarza
vlad1431 Napisano 4 stycznia 2023 Udostępnij #20 Napisano 4 stycznia 2023 Może od dwóch lat zamieszkały tam też duchy? Nie przechadzają sìe gdzieś i tej wody na strychu nie rozlewają? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
animus Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij #21 Napisano 5 stycznia 2023 Dnia 4.01.2023 o 21:33, Gość Kaja napisał: Słyszę kapanie skraplającej się wody . Czasami bardzo głośne .Jaka jest przyczyna ? Dom jest od 2 lat zamieszkały . Rozwiń Więcej konkretów. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się