Skocz do zawartości

zapiekanki


Recommended Posts

Napisano
Robicie czasem zapiekanki? Warzywa, mięso, makaron w różnych kombinacjach zapiekane w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Mam jeden wypróbowany przepis na zapiekankę z brokułami i poszukuję innych. Podziecie się jeśli macie.

1. Filet z kurczaka pokroić i podsmażyć na oleju
2.Wyjąć kurczaka i na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
3. Dodać 1/2 l. rosołu, 50g śmietany kremówki i 2 łyżki mąki. Gotować 5 minut, gdy zgęstnieje dodać natkę pietruszki lub bazylię
4.Ugotować makaron (duże rurki)
5. Ugotować brokuły
6.Makaron, brokuły i mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem, posypać żółtym serem.
7. Piec w 200 st przez 20-25 minut.

Napisano
Robię dość często zapiekanki. W zasadzie można je podzielić na 3 rodzaje.
1. Ziemniaczana, tj. ugotowane (w mundurkach) ziemniaki (pokrojone w plasterki) + kapusta + mięsiwo + wykończenie wierzchu żółtym serem.
2. Makaronowa, tj. makaron + zmielone mięso + pomidory z papryką + wykończenie wierzchu miękkim lub żółtym serem.
3. Przegląd tygodnia najlepsza, tj ziemniaki albo pozostałe, albo ugotowane w mundurkach i pokrojone + wszelkie pozostałości mięsne (pokrojone) z sosem + warstwa żółtego sera (startego lub w plasterkach.


W zasadzie używam i zalewam dwoma rodzajami sosów:

1. Biały - na bazie beszamelu + dodatki smakowe lub (i) aromatyczne.
2. Cygański – na bazie pomidorów (ewentualnie przecieru lub keczupu) + cebula drobno posiekana + papryka (najlepiej ostra) + co pod ręką (oliwki, czosnek, kiszony lub konserwowy ogórek.
Napisano
Uwielbiam zapiekanki,moja najszybsza zapiekanka:ziemniaki ugotować,pokroić w pół centymetrowe plastry wyłożyć warstwę na patelnię na to podsmażone pieczarki z cebulką,kolejna warstwa ziemniaków,podsmażone mięsko mielone i to wszystko zalać roztrzepanymi jajcami(w sztukach 3)z małą śmietaną,przyprawami i duż ilością czosnku, posypujemy startym żółtym serem ,przykryć ową patelnię i po5-7 min.zajadamy się aż się uszy trzęsą,smacznygo.można w piekarniku ale na patelni ma swój specyficzny smak.
Napisano
Cytat

A co konkretnie dodajesz do beszamelu?



To zależy od tego co mam w domu.
Jak jest sezon, to dużo drobniutko posiekanego koperku, a po sezonie sporo ziaren kopru mielonego
(ziemniaki bardzo lubią „intensywne” towarzystwa kopru , koperku).

Drobniutko posiekane (ja jeszcze ucieram w moździerzu) zioła sezonowe, bazylia, mięta, rozmaryn, pietruszka, itp.

Bywa, że dużo czosnku, albo orientalnie – gałka, trochę (minimalna ilość) cynamonu, ziarenko goździka + pieprz – bardzo delikatnie, tylko aby lekko była wyczuwalna „nuta”.
Napisano
Cytat

Uwielbiam zapiekanki,moja najszybsza zapiekanka:ziemniaki ugotować,pokroić w pół centymetrowe plastry wyłożyć warstwę na patelnię na to podsmażone pieczarki z cebulką,kolejna warstwa ziemniaków,podsmażone mięsko mielone i to wszystko zalać roztrzepanymi jajcami(w sztukach 3)z małą śmietaną,przyprawami i duż ilością czosnku, posypujemy startym żółtym serem ,przykryć ową patelnię i po5-7 min.zajadamy się aż się uszy trzęsą,smacznygo.można w piekarniku ale na patelni ma swój specyficzny smak.


Kupiłam pieczarki, jutro zrobię. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Kupiłam pieczarki, jutro zrobię. icon_biggrin.gif


pochwal się jak wyszła,z nią to jest o tyle dobrze,że możne nawrzucać cokolwiek,ja daję to co akurat jest w lodówce,papryka,groszek,marchewka i wtedy kombinuje z warstwami.najważniejsze to te jajka ze śmietaną,to one nadają smak,no i ten czosnek.
Napisano
Cytat

pochwal się jak wyszła


Prawie mi wyszła.Prawie, bo dałam za mało przypraw i była trochę mdła. To co zostało z wczoraj odgrzewam własnie na patelni i podsypałam trochę mocniej przyprawą do ziemniaków. Ale ogólnie ok. Będę ją robić.
Napisano
Cytat

Uwielbiam zapiekanki,moja najszybsza zapiekanka:ziemniaki ugotować,pokroić w pół centymetrowe plastry wyłożyć warstwę na patelnię na to podsmażone pieczarki z cebulką,kolejna warstwa ziemniaków,podsmażone mięsko mielone i to wszystko zalać roztrzepanymi jajcami(w sztukach 3)z małą śmietaną,przyprawami i duż ilością czosnku, posypujemy startym żółtym serem ,przykryć ową patelnię i po5-7 min.zajadamy się aż się uszy trzęsą,smacznygo.można w piekarniku ale na patelni ma swój specyficzny smak.



kupiłam wsjo, zrobię w piekarniku ...

pytanie techniczne : pieczecie zapiekanki w przykrytym naczyniu żaroodpornym czy bez przykrycia?
Napisano
Cytat

pytanie techniczne : pieczecie zapiekanki w przykrytym naczyniu żaroodpornym czy bez przykrycia?


piekę najpierw pod przykryciem, a jakieś 10-15 minut przed - odkrywam, aby góra się przyrumieniła

Napisano (edytowany)
Wiecie co, tak siedzę i myślę i przypomniały mi się lata minione 80-te , jest przepis na taką zapiekankę kryzysową z czerstwego chleba icon_redface.gif
Składniki :
Czerstwy chleb pokrojony w kromki
margaryna lub masło
5 jabłek obranych okrojonych w takie kawałki dookoła , jak do placków
cukier, cynamon, bułka tarta, garstka rodzynków

Wykonanie:

wysmarować naczynie margaryną i wysypać bułką
następnie warstwa chleba posmarowanego masłem/margaryną
warstwa jabłek posypana cukrem, cynamonem i rodzynkami (w wersji deluxe icon_biggrin.gif )
warstwa chleba z masłem... i tak na przemian na końcu powinna być warstwa chleba z masłem.

Pieczemy pod przykryciem 40 min na 180 st C pod koniec można odkryć żeby sie chlebek na wierzchu przyrumienił.

Pamiętam ten smak icon_biggrin.gif (minionej epoki i mojego dzieciństwa). Radzę wypróbować choć to biedne składniki ale efekt końcowy jest super gwarantuję.

PS. Może założymy wątek kulinarny dania efektowne, zdrowe i ekonomiczne??? zważywszy na ceny żywności i wszystkiego icon_confused.gif Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Cytat

PS. Może założymy wątek kulinarny dania efektowne, zdrowe i ekonomiczne??? zważywszy na ceny żywności i wszystkiego icon_confused.gif



bardzo dobry pomysł.... zakładaj .... ja tam mogę wrzucić kryzysową czekoladę vel blok ... uwielbiam, jeno szybko rosnąca żyć nie pozwala jeść często... icon_lol.gif Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Cytat

bardzo dobry pomysł.... zakładaj .... ja tam mogę wrzucić kryzysową czekoladę vel blok ... uwielbiam, jeno szybko rosnąca żyć nie pozwala jeść często... icon_lol.gif


Wiesz Daga to ludzie sie do tego nie przyznają ale ja zauwazyłem ostatnio w REALU że po moich tanich i wypróbowanych produktach i świeżych pozostały puste boxy z napisem "przepraszamy brak towaru" Coś się zmieniło i o tym że popyt spadł na art spożywcze mówi się już od jakiegoś czasu, a popyt jest mierzony ilością pieniedzy wydawanych na art spoż. Ludzie kupują nadal te artykuły bo jeść trzeba i popyt na tę grupę art jest nieelastyczny czyli nie reaguje proporcjonalnie do poziomu cen. Wniosek z tego taki że ludzie kupuja tanizny a to już oznacza faktycznie spadek poziomu życia. Dlatego bez żenady i śmiechu wspomniałem o tym wątku. Ponieważ masz lżejszy język że się tak wyrażę to zakładaj we wątek co tam icon_biggrin.gif Poza tym moje wątki sa jakieś offowe i nie mają powodzenia. Poza tym może to być wątek kompleksowy gdzie kupić tanie produkty i wypróbowane icon_biggrin.gif Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Poza tym moje wątki sa jakieś offowe i nie mają powodzenia.



chyba zdeczka ..... głupoty prawisz ... icon_razz.gif

Cytat

Ponieważ masz lżejszy język że się tak wyrażę to zakładaj we wątek co tam icon_biggrin.gif



czy lżejszy , to bym się kłóciła ... no ale ok, w takim razie założę wątek , może być ciekawie... icon_biggrin.gif


Napisano
O to fajnie zobaczymy co i jak , tak mysle że postaram się do dań których przepisy zapodam dołączyć szacunkowy koszt
  • 4 miesiące temu...
Gość gawel
Napisano
Fajnie to sie zaczytuje i faktycznie jest to zapiekanaka tylko ziemniaczana chyba wypróbuje jak tylko mi swiezy rozmaryn siepojawi
Napisano (edytowany)
Mój sposób na zapiekankę (nie przepis).

Warstwy:

- ziemniaki: ugotowane (najlepiej w mundurkach, ale kto by się tak z nimi bawił) i pokrajane w talarki. Zawsze pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków. Smaku ziemniakom doda zmielony kminek – choć odrobinkę.

- warzywa surowe, mogą to być do wyboru, lub ich mieszanka: małe różyczki kalafiora (mogą być brokuły, ale najlepiej je wpierw zblanszować, choć niekoniecznie), biała drobno poszatkowana kapusta , pieczarki (jak ktoś lubi mogą być całe małe kapelusze – polecam), drobno pokrajany por,

- chabanina: pozostałości z kotletów, pieczeni, gulaszu, itp. pokrojone w drobne paski lub kostkę. Lekko podsmażamy z drobno posiekaną cebulą. Świeże mięso najlepiej zmielone, lub drobne paski, doprawiamy i smażymy z drobno pokrajaną cebulką.

- ser, uwieńczenie zapiekanki: raczej dobrego gatunku, starty lub w plasterkach. Zapomnijcie o tych substytutach sera topionego i sprasowanego w plasterki. Można udekorować pozostałościami serów pleśniowych. Dla smakoszy polecam rozdrobniony i „utarty” z odrobiną śmietany ser roquefort (rokfor) i posmarowanie tym wierzchu zapiekanki.

Układamy warstwami w naczyniu do zapiekanek – przy czym każdą warstwę doprawiamy wg. własnego uznania (oprócz chabaniny, bo ta jest już doprawiona). Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika i po zarumienieniu – wcinamy.

Rada. Jak mamy piekarnik z programatorem, to wstawiamy rano z temp. około 90 -100 stopni z włączeniem na 1 godzinę przed naszym spodziewanym przyjściem (w takiej temperaturze zapiekanka może dochodzić i 3 godziny, tak więc nic się nie stanie jak przyjdziemy później). Przed podaniem podkręcamy temperaturę na 150 – 200 stopni, aby się wierzch zarumienił. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok temu...
  • 6 miesiące temu...
Napisano
A znacie taką formę zapiekanki jak "pieczonka". To danie, które przygotowuje się w żeliwnym garnku, na ognisku - główne składniki to ziemniaki, boczek, cebula i warzywa - cukinia, bakłażan, pomidory.
Napisano
Ja robię zapiekankę z rybą i sosem śmietanowym.

Gotuje makaron, odcedzam i wrzucam do naczynia żaroodpornego. Na to układam rozmrożoną białą rybę w kawałkach takich po kilka cm, zalewam sosem śmietanowym (gotowym z torebki wymieszanym z wodą i śmietaną) posypuję tartym żółtym serem i zapiekam tak około 30 minut w 180 stopniach.
Napisano
zapiekanki - proste łatwe przyjemne i nie wymagające nakładu pracy(ważne icon_smile.gif). ja robię z wszystkiego co mam, warzywa mięsiwa, resztki, jakoś zawsze wychodzi. swoją drogą ciekawe słowo - chabanina
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Zdecydowanie polecam prostą oraz szybką zapiekankę ziemniaczaną z dużą ilością żółtego sera, mielonego mięsa i kawałkami czerwonej papryki, zalaną pysznym sosem pomidorowym. Jak dla mnie niebo w gębie icon_smile.gif.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja robię zapiekanki z makaronem albo warzywami na zasadzie - 'daję to co mam pod ręką' - cebula, por, brokuły, kurczak albo zesmażona kiełbaska czy szynka, pieczarki etc. I zawsze obowiązkowo sos na bazie śmietanki kremówki i sera.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Witam wszystkich, dopiero dzisiaj znalazłam to forum i chciałam się również pochwalić przepisem na moja zapiekankę, która już dawno temu sama wymyśliłam i wciąż cieszy się dużym uznaniem zarówno wśród rodziny jak i coraz szerszego grona znajomych. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w plastry, 4 duże pomidory sparzyć i pokroić w plasterki, pieczarki obrać i pokroić, a następnie udusić na maśle (ilość według uznania), 3,4 duże cebule pokroić w piórka i udusić na oliwie, a kiełbasę( może być śląska, aleksandryjska, grillowa i.t.p) pokrojona w półplasterki lekko przesmażyć na patelni Do średniej wielkości brytfanki wrzucić drobno pokrojoną słoninę wędzoną i stopić ją, a następnie na tak stopiona słoninkę układać ziemniaki, cebulę posolić, popieprzyć nie za mocno, następnie kiełbasę, pomidory i pieczarki i tak powtarzać do wypełnienia brytfanki, ostatnia warstwą muszą być ziemniaki. Na koniec polać to wszystko ćwiartką kwaśnej śmietany przyprawionej solą, pieprzem i czerwoną, mielona papryką. Zapiec całość w piekarniku. Smacznego.
  • 3 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Dostałam w prezencie pikne cukinie i pomidorki wiejskiej osobistej produkcji cioci - czyli z serii "zdrowa żywność".
No i tak siedzę i myślę co jutro z tego na obiad wyczarować - pomyślałam o zapiekance - jeno z czym i jak? Będę wdzięczna za pomysły ... mogę jutro rano dokupić jakieś składniki.
Napisano
Cytat

Dostałam w prezencie pikne cukinie i pomidorki wiejskiej osobistej produkcji cioci - czyli z serii "zdrowa żywność".
No i tak siedzę i myślę co jutro z tego na obiad wyczarować - pomyślałam o zapiekance - jeno z czym i jak? Będę wdzięczna za pomysły ... mogę jutro rano dokupić jakieś składniki.



Cukinie i pomidorki ja był przerobił w leczo - po dodaniu kiełbaski, cebuli, papryki.
Napisano
Cytat

Dostałam w prezencie pikne cukinie i pomidorki wiejskiej osobistej produkcji cioci - czyli z serii "zdrowa żywność".
No i tak siedzę i myślę co jutro z tego na obiad wyczarować - pomyślałam o zapiekance - jeno z czym i jak? Będę wdzięczna za pomysły ... mogę jutro rano dokupić jakieś składniki.


ja osobiście to bym zrobiła coś takiego: nadziewana cukinia mięsem mielonym, w sosie pomidorowym,
pod koniec pieczenia posypana żółtym startym serem i zapieczona na rumiano icon_smile.gif

DSC01446.jpg


/zdjęcie przypadkowe, nakreślające tylko zamysł ;)/

Napisano
Cytat

Cukinie i pomidorki ja był przerobił w leczo - po dodaniu kiełbaski, cebuli, papryki.



leczo mnie mamunia na bieżąco wspomaga - domowej roboty .... mam jeszcze w słoikach zapasteryzowane z nadmiaru icon_wink.gif


Cytat

ja osobiście to bym zrobiła coś takiego: nadziewana cukinia mięsem mielonym, w sosie pomidorowym,
pod koniec pieczenia posypana żółtym startym serem i zapieczona na rumiano icon_smile.gif

[attachment=20006:Cukinia_...a_mi_sem.jpg]
/zdjęcie przypadkowe, nakreślające tylko zamysł ;)/



Oooo, tototo .... dzieki, Elcia .... tak zrobię :hug:
Napisano
Cytat

i co tam, kobieto? zrobiłaś? dobre było? zdjęcia som? icon_mrgreen.gif



Zrobiłam, juz zapomniałam że zrobiłam icon_lol.gif . Nie fociłam - szybko znikło icon_wink.gif . Kasica to trzy dni jadła, tak jej smakowało - z tym, że farsz robiłam z cyckiem z kuraka i pieczarkami icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Jeśli szukacie sposobu na dekoracyjne i trwałe wykończenie drewnianych podłóg, mebli czy ścian – warto zwrócić uwagę na bejce olejne OSMO. To produkty, które zdobyły uznanie zarówno wśród profesjonalistów, jak i użytkowników domowych ceniących naturalne składniki, jakość oraz ekologiczne podejście do wykończenia wnętrz. Czym jest bejca olejna OSMO? Bejca OSMO to profesjonalny, barwiony podkład do drewna na bazie naturalnych olejów roślinnych. Dzięki brakowi wosków w składzie, bejca daje ogromne możliwości w zakresie intensywności koloru – od delikatnego podkreślenia struktury drewna po intensywne, nasycone barwy. Co istotne, nie tworzy na powierzchni warstwy lakieru – pigmenty wnikają głęboko w drewno, wyrównując jego odcień i podkreślając naturalne usłojenie. Gdzie można stosować bejcę? Bejce OSMO przeznaczone są wyłącznie do zastosowań wewnętrznych, idealnie sprawdzą się na: drewnianych podłogach, deskach i parkietach, stopniach schodów, blatach, meblach, ścianach i sufitach z drewna, a także na zabawkach dziecięcych i przyborach drewnianych – po wyschnięciu są całkowicie bezpieczne i przyjazne środowisku. Jak działa? Bejca sama w sobie nie jest pełnoprawnym wykończeniem – to etap barwienia, który należy zabezpieczyć woskiem twardym olejnym OSMO. Takie połączenie daje nie tylko wyjątkowy efekt wizualny, ale również trwałość i odporność na codzienne użytkowanie. Dlaczego warto? Naturalne składniki: cztery rodzaje oczyszczonych olejów roślinnych i wysokiej jakości pigmenty. Możliwość pracy z utwardzaczem – istotne dla profesjonalistów. Idealne do przestrzeni komercyjnych, gdzie czas to pieniądz – powierzchnia może być gotowa do użytku już następnego dnia. Ogromna paleta kolorów – od klasycznych odcieni drewna po nowoczesne, designerskie barwy. Podsumowanie Bejce olejne OSMO to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają naturalnych i trwałych produktów do barwienia drewna. Ich elastyczność, ekologiczny skład oraz profesjonalne właściwości użytkowe czynią je wyborem godnym uwagi – zarówno w domach, jak i w przestrzeniach komercyjnych.
    • Albo tylko znajdował się w miejscu, obok którego uderzył piorun. Bo piorun może zabić również z dalszej odległości, to zależy od okoliczności wyładowania atmosferycznego.  A do artykułu polecam ten temat   Jak sprawdzić, czy instalacja odgromowa jest niezbędna?
    • Komentarz dodany przez Paweł: Zgadza się, uderzenie pioruna jest rzadkie, ale nie niemożliwe. Wczoraj ogłoszono śmierć Auduna Groenvolda, norweskiego olimpijczyka w narciarstwie dowolnym, który został uderzony przez piorun podczas wycieczki do domku letniskowego.
    • W Polsce każdego roku burze powodują szkody warte miliony złotych. Zniszczone urządzenia, pożary dachów i porażenia prądem to realne skutki, które dotykają nie tylko właścicieli domów na odludziu. Czy wiesz, że piorun może spalić sprzęt, nawet jeśli uderzy kilometr od twojego domu? Sprawdź, jak skutecznie i tanio zabezpieczyć dom przed burzą. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/instalacja-odgromowa/a/116255-piorunochron-chroni-dom-przed-burza
    • Komentarz dodany przez inżynier Mirek: Niestety w artykule zapomniano o podstawowym zadaniu jaki ma spełniać dach - szczelność, pełna ochrona przed warunkami atmosferycznymi, przede wszystkim opadami, aby wnętrze budynku było bezpieczne. Każdy wie, że obecnie układane dachówki, blachodachówki, blacha czy inne pokrycia dachowe nie są szczelne. Zwłaszcza w narożach, koszach praktycznie nie ma szans na szczelne wykonanie pokrycia. Dlatego ważne jest aby pod tą dachówką, blachą, blachodachówką wykonać w 100% szczelną warstwę. Niestety membrany paroprzepuszczalne nie nadają się do wykonania takiej szczelnej izolacji. Mają bardzo małą odporność na promieniowanie UV, przeważnie 2-3 miesiące, a najlepsze do 6 miesięcy. To nic w porównaniu do pap czy membran bitumicznych, które mają odporność na kilka a nawet kilkanaście lat. Poza tym podczas układania takiej membrany paroprzepuszczalnej często dochodzi do naderwań, rozdarć, które ciężko załatać. A poza tym trzeba pamiętać, że każda membran jest przebijana przez setki gwoździ, którymi przybijamy kontrłaty i łaty. A każde przebicie membrany paroprzepuszczalnej gwoździem to dziura, która jest potencjalnym miejscem przecieku wody. Przy papach nie ma takiego problemu - gwóźdź przebija papę, ale bitum uszczelnia się wokół tego gwoździa i nie ma zagrożenia, że woda będzie przeciekała. A co do paroprzepuszczalności to oczywiście jest ona ważna i potrzebna, ale tylko w niektórych przypadkach. Ogólnym założeniem jest, że izolacja termiczna nie może być narażona na zawilgocenie. Skoro od strony pomieszczenia ocieplenie jest chronione folią paroizolacyjną, która ma za zadanie nie przepuszczać wilgoci, pary wodnej to izolacja termiczna jest dobrze chroniona od spodu (od strony wnętrza budynku). A od góry ? No właśnie, żadna membrana paroprzepuszczalna nie ochroni izolacji termicznej przed wilgocią a nawet wodą. Potrzebna jest szczelna izolacja, która daje 100% gwarancji szczelności. Dlatego stosowanie membrany paroprzepuszczalnej montowanej tylko na krokwiach to igranie z wilgocią. A zawilgocona izolacja termiczna to strata ciepła, bo wilgotna izolacja termiczna przepuszcza ciepło. A to kosztuje. Więc to, że deskowanie i dobra papa czy membrana bitumiczna nieco zwiększają koszt budowy, to w bardzo krótkim czasie ten koszt zostaje odrobiony przez oszczędność na ogrzewaniu. I na koniec coś, co żadna membrana paroprzepuszczalna nigdy nie wytrzyma. Chodzi o ostatnio występujące gwałtowne burze i mocne porywy wiatru. Nie ma roku abyśmy w mediach nie widzieli tragedii ludzi, którzy doświadczyli zerwania dachu. Jak wygląda zerwany dach wykonany w wersji ekonomicznej to chyba każdy widział. Zerwana dachówka, blacha, membrany paroprzepuszczalnej praktycznie nie ma, widać strzępy ocieplenia. A deszcz pada i zalewa wnętrze. Tragedia. Natomiast dach wykonany w technologi pełnego deskowania po zerwaniu dachówek, blachy pozostaje sprawny i nadal zabezpiecza wnętrze przed deszczem. Takie pełne deskowanie z dobrą papą czy membrana bitumiczną jest praktycznie drugim dachem. Czy wobec tego stać nas na ekonomiczny dach z membraną paroprzepuszczalną? Czy jednak lepiej wybrać bezpieczne rozwiązanie dachu z pełnym deskowaniem i papą lub membraną bitumiczną? Odpowiedź jest prosta. Każdy potrafi wskazać bezpieczne rozwiązanie.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...