Etka Napisano 24 października 2011 Udostępnij #1 Napisano 24 października 2011 Robicie czasem zapiekanki? Warzywa, mięso, makaron w różnych kombinacjach zapiekane w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Mam jeden wypróbowany przepis na zapiekankę z brokułami i poszukuję innych. Podziecie się jeśli macie.1. Filet z kurczaka pokroić i podsmażyć na oleju2.Wyjąć kurczaka i na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.3. Dodać 1/2 l. rosołu, 50g śmietany kremówki i 2 łyżki mąki. Gotować 5 minut, gdy zgęstnieje dodać natkę pietruszki lub bazylię4.Ugotować makaron (duże rurki)5. Ugotować brokuły6.Makaron, brokuły i mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem, posypać żółtym serem.7. Piec w 200 st przez 20-25 minut. Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 października 2011 Udostępnij #2 Napisano 24 października 2011 Robię dość często zapiekanki. W zasadzie można je podzielić na 3 rodzaje.1. Ziemniaczana, tj. ugotowane (w mundurkach) ziemniaki (pokrojone w plasterki) + kapusta + mięsiwo + wykończenie wierzchu żółtym serem.2. Makaronowa, tj. makaron + zmielone mięso + pomidory z papryką + wykończenie wierzchu miękkim lub żółtym serem.3. Przegląd tygodnia najlepsza, tj ziemniaki albo pozostałe, albo ugotowane w mundurkach i pokrojone + wszelkie pozostałości mięsne (pokrojone) z sosem + warstwa żółtego sera (startego lub w plasterkach.W zasadzie używam i zalewam dwoma rodzajami sosów:1. Biały - na bazie beszamelu + dodatki smakowe lub (i) aromatyczne.2. Cygański – na bazie pomidorów (ewentualnie przecieru lub keczupu) + cebula drobno posiekana + papryka (najlepiej ostra) + co pod ręką (oliwki, czosnek, kiszony lub konserwowy ogórek. Link do komentarza
Etka Napisano 24 października 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 24 października 2011 Cytat 1. Biały - na bazie beszamelu + dodatki smakowe lub (i) aromatyczne. A co konkretnie dodajesz do beszamelu? Link do komentarza
sylunia133 Napisano 24 października 2011 Udostępnij #4 Napisano 24 października 2011 Uwielbiam zapiekanki,moja najszybsza zapiekanka:ziemniaki ugotować,pokroić w pół centymetrowe plastry wyłożyć warstwę na patelnię na to podsmażone pieczarki z cebulką,kolejna warstwa ziemniaków,podsmażone mięsko mielone i to wszystko zalać roztrzepanymi jajcami(w sztukach 3)z małą śmietaną,przyprawami i duż ilością czosnku, posypujemy startym żółtym serem ,przykryć ową patelnię i po5-7 min.zajadamy się aż się uszy trzęsą,smacznygo.można w piekarniku ale na patelni ma swój specyficzny smak. Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 października 2011 Udostępnij #5 Napisano 24 października 2011 Cytat A co konkretnie dodajesz do beszamelu? To zależy od tego co mam w domu.Jak jest sezon, to dużo drobniutko posiekanego koperku, a po sezonie sporo ziaren kopru mielonego(ziemniaki bardzo lubią „intensywne” towarzystwa kopru , koperku).Drobniutko posiekane (ja jeszcze ucieram w moździerzu) zioła sezonowe, bazylia, mięta, rozmaryn, pietruszka, itp. Bywa, że dużo czosnku, albo orientalnie – gałka, trochę (minimalna ilość) cynamonu, ziarenko goździka + pieprz – bardzo delikatnie, tylko aby lekko była wyczuwalna „nuta”. Link do komentarza
Etka Napisano 24 października 2011 Autor Udostępnij #6 Napisano 24 października 2011 Cytat Uwielbiam zapiekanki,moja najszybsza zapiekanka:ziemniaki ugotować,pokroić w pół centymetrowe plastry wyłożyć warstwę na patelnię na to podsmażone pieczarki z cebulką,kolejna warstwa ziemniaków,podsmażone mięsko mielone i to wszystko zalać roztrzepanymi jajcami(w sztukach 3)z małą śmietaną,przyprawami i duż ilością czosnku, posypujemy startym żółtym serem ,przykryć ową patelnię i po5-7 min.zajadamy się aż się uszy trzęsą,smacznygo.można w piekarniku ale na patelni ma swój specyficzny smak. Kupiłam pieczarki, jutro zrobię. Link do komentarza
sylunia133 Napisano 24 października 2011 Udostępnij #7 Napisano 24 października 2011 Cytat Kupiłam pieczarki, jutro zrobię. pochwal się jak wyszła,z nią to jest o tyle dobrze,że możne nawrzucać cokolwiek,ja daję to co akurat jest w lodówce,papryka,groszek,marchewka i wtedy kombinuje z warstwami.najważniejsze to te jajka ze śmietaną,to one nadają smak,no i ten czosnek. Link do komentarza
Etka Napisano 26 października 2011 Autor Udostępnij #8 Napisano 26 października 2011 Cytat pochwal się jak wyszła Prawie mi wyszła.Prawie, bo dałam za mało przypraw i była trochę mdła. To co zostało z wczoraj odgrzewam własnie na patelni i podsypałam trochę mocniej przyprawą do ziemniaków. Ale ogólnie ok. Będę ją robić. Link do komentarza
daggulka Napisano 31 października 2011 Udostępnij #9 Napisano 31 października 2011 Cytat Uwielbiam zapiekanki,moja najszybsza zapiekanka:ziemniaki ugotować,pokroić w pół centymetrowe plastry wyłożyć warstwę na patelnię na to podsmażone pieczarki z cebulką,kolejna warstwa ziemniaków,podsmażone mięsko mielone i to wszystko zalać roztrzepanymi jajcami(w sztukach 3)z małą śmietaną,przyprawami i duż ilością czosnku, posypujemy startym żółtym serem ,przykryć ową patelnię i po5-7 min.zajadamy się aż się uszy trzęsą,smacznygo.można w piekarniku ale na patelni ma swój specyficzny smak. kupiłam wsjo, zrobię w piekarniku ... pytanie techniczne : pieczecie zapiekanki w przykrytym naczyniu żaroodpornym czy bez przykrycia? Link do komentarza
elutek Napisano 31 października 2011 Udostępnij #10 Napisano 31 października 2011 Cytat pytanie techniczne : pieczecie zapiekanki w przykrytym naczyniu żaroodpornym czy bez przykrycia? piekę najpierw pod przykryciem, a jakieś 10-15 minut przed - odkrywam, aby góra się przyrumieniła Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 października 2011 Udostępnij #11 Napisano 31 października 2011 Ja piekę (turbo obieg) pod przykryciem – też się zarumienia, ale moje naczynie jest ze „szkła” łącznie z pokrywką (przykrywką). Link do komentarza
Gość gawel Napisano 31 października 2011 Udostępnij #12 Napisano 31 października 2011 (edytowany) Wiecie co, tak siedzę i myślę i przypomniały mi się lata minione 80-te , jest przepis na taką zapiekankę kryzysową z czerstwego chleba Składniki :Czerstwy chleb pokrojony w kromkimargaryna lub masło5 jabłek obranych okrojonych w takie kawałki dookoła , jak do plackówcukier, cynamon, bułka tarta, garstka rodzynkówWykonanie:wysmarować naczynie margaryną i wysypać bułkąnastępnie warstwa chleba posmarowanego masłem/margarynąwarstwa jabłek posypana cukrem, cynamonem i rodzynkami (w wersji deluxe )warstwa chleba z masłem... i tak na przemian na końcu powinna być warstwa chleba z masłem.Pieczemy pod przykryciem 40 min na 180 st C pod koniec można odkryć żeby sie chlebek na wierzchu przyrumienił.Pamiętam ten smak (minionej epoki i mojego dzieciństwa). Radzę wypróbować choć to biedne składniki ale efekt końcowy jest super gwarantuję.PS. Może założymy wątek kulinarny dania efektowne, zdrowe i ekonomiczne??? zważywszy na ceny żywności i wszystkiego Edytowano 31 października 2011 przez gawel (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 31 października 2011 Udostępnij #13 Napisano 31 października 2011 (edytowany) Cytat PS. Może założymy wątek kulinarny dania efektowne, zdrowe i ekonomiczne??? zważywszy na ceny żywności i wszystkiego bardzo dobry pomysł.... zakładaj .... ja tam mogę wrzucić kryzysową czekoladę vel blok ... uwielbiam, jeno szybko rosnąca żyć nie pozwala jeść często... Edytowano 31 października 2011 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość gawel Napisano 31 października 2011 Udostępnij #14 Napisano 31 października 2011 (edytowany) Cytat bardzo dobry pomysł.... zakładaj .... ja tam mogę wrzucić kryzysową czekoladę vel blok ... uwielbiam, jeno szybko rosnąca żyć nie pozwala jeść często... Wiesz Daga to ludzie sie do tego nie przyznają ale ja zauwazyłem ostatnio w REALU że po moich tanich i wypróbowanych produktach i świeżych pozostały puste boxy z napisem "przepraszamy brak towaru" Coś się zmieniło i o tym że popyt spadł na art spożywcze mówi się już od jakiegoś czasu, a popyt jest mierzony ilością pieniedzy wydawanych na art spoż. Ludzie kupują nadal te artykuły bo jeść trzeba i popyt na tę grupę art jest nieelastyczny czyli nie reaguje proporcjonalnie do poziomu cen. Wniosek z tego taki że ludzie kupuja tanizny a to już oznacza faktycznie spadek poziomu życia. Dlatego bez żenady i śmiechu wspomniałem o tym wątku. Ponieważ masz lżejszy język że się tak wyrażę to zakładaj we wątek co tam Poza tym moje wątki sa jakieś offowe i nie mają powodzenia. Poza tym może to być wątek kompleksowy gdzie kupić tanie produkty i wypróbowane Edytowano 31 października 2011 przez gawel (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 31 października 2011 Udostępnij #15 Napisano 31 października 2011 Cytat Poza tym moje wątki sa jakieś offowe i nie mają powodzenia. chyba zdeczka ..... głupoty prawisz ... Cytat Ponieważ masz lżejszy język że się tak wyrażę to zakładaj we wątek co tam czy lżejszy , to bym się kłóciła ... no ale ok, w takim razie założę wątek , może być ciekawie... Link do komentarza
Gość gawel Napisano 31 października 2011 Udostępnij #16 Napisano 31 października 2011 O to fajnie zobaczymy co i jak , tak mysle że postaram się do dań których przepisy zapodam dołączyć szacunkowy koszt Link do komentarza
Czas na Wnętrze Napisano 1 marca 2012 Udostępnij #17 Napisano 1 marca 2012 Proste i pyszne Ziemniaczana zapiekanka naszego kulinarnego eksperta Beaty Lipov - link Link do komentarza
Gość gawel Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #18 Napisano 3 marca 2012 Fajnie to sie zaczytuje i faktycznie jest to zapiekanaka tylko ziemniaczana chyba wypróbuje jak tylko mi swiezy rozmaryn siepojawi Link do komentarza
bajbaga Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #19 Napisano 3 marca 2012 (edytowany) Mój sposób na zapiekankę (nie przepis).Warstwy:- ziemniaki: ugotowane (najlepiej w mundurkach, ale kto by się tak z nimi bawił) i pokrajane w talarki. Zawsze pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków. Smaku ziemniakom doda zmielony kminek – choć odrobinkę.- warzywa surowe, mogą to być do wyboru, lub ich mieszanka: małe różyczki kalafiora (mogą być brokuły, ale najlepiej je wpierw zblanszować, choć niekoniecznie), biała drobno poszatkowana kapusta , pieczarki (jak ktoś lubi mogą być całe małe kapelusze – polecam), drobno pokrajany por, - chabanina: pozostałości z kotletów, pieczeni, gulaszu, itp. pokrojone w drobne paski lub kostkę. Lekko podsmażamy z drobno posiekaną cebulą. Świeże mięso najlepiej zmielone, lub drobne paski, doprawiamy i smażymy z drobno pokrajaną cebulką.- ser, uwieńczenie zapiekanki: raczej dobrego gatunku, starty lub w plasterkach. Zapomnijcie o tych substytutach sera topionego i sprasowanego w plasterki. Można udekorować pozostałościami serów pleśniowych. Dla smakoszy polecam rozdrobniony i „utarty” z odrobiną śmietany ser roquefort (rokfor) i posmarowanie tym wierzchu zapiekanki.Układamy warstwami w naczyniu do zapiekanek – przy czym każdą warstwę doprawiamy wg. własnego uznania (oprócz chabaniny, bo ta jest już doprawiona). Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika i po zarumienieniu – wcinamy.Rada. Jak mamy piekarnik z programatorem, to wstawiamy rano z temp. około 90 -100 stopni z włączeniem na 1 godzinę przed naszym spodziewanym przyjściem (w takiej temperaturze zapiekanka może dochodzić i 3 godziny, tak więc nic się nie stanie jak przyjdziemy później). Przed podaniem podkręcamy temperaturę na 150 – 200 stopni, aby się wierzch zarumienił. Edytowano 3 marca 2012 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Mariana17 Napisano 30 maja 2012 Udostępnij #20 Napisano 30 maja 2012 Mniam:) Uwielbiam zapiekanki:) Link do komentarza
tanielski Napisano 7 sierpnia 2013 Udostępnij #21 Napisano 7 sierpnia 2013 Uwielbiam zapiekanki tego typu Link do komentarza
mariuszmar Napisano 3 marca 2014 Udostępnij #22 Napisano 3 marca 2014 A znacie taką formę zapiekanki jak "pieczonka". To danie, które przygotowuje się w żeliwnym garnku, na ognisku - główne składniki to ziemniaki, boczek, cebula i warzywa - cukinia, bakłażan, pomidory. Link do komentarza
asiakamien Napisano 7 marca 2014 Udostępnij #23 Napisano 7 marca 2014 Ja robię zapiekankę z rybą i sosem śmietanowym.Gotuje makaron, odcedzam i wrzucam do naczynia żaroodpornego. Na to układam rozmrożoną białą rybę w kawałkach takich po kilka cm, zalewam sosem śmietanowym (gotowym z torebki wymieszanym z wodą i śmietaną) posypuję tartym żółtym serem i zapiekam tak około 30 minut w 180 stopniach. Link do komentarza
holdemall Napisano 11 marca 2014 Udostępnij #24 Napisano 11 marca 2014 zapiekanki - proste łatwe przyjemne i nie wymagające nakładu pracy(ważne ). ja robię z wszystkiego co mam, warzywa mięsiwa, resztki, jakoś zawsze wychodzi. swoją drogą ciekawe słowo - chabanina Link do komentarza
lokers Napisano 4 kwietnia 2014 Udostępnij #25 Napisano 4 kwietnia 2014 Zdecydowanie polecam prostą oraz szybką zapiekankę ziemniaczaną z dużą ilością żółtego sera, mielonego mięsa i kawałkami czerwonej papryki, zalaną pysznym sosem pomidorowym. Jak dla mnie niebo w gębie . Link do komentarza
kalina3 Napisano 6 maja 2014 Udostępnij #26 Napisano 6 maja 2014 Ja robię zapiekanki z makaronem albo warzywami na zasadzie - 'daję to co mam pod ręką' - cebula, por, brokuły, kurczak albo zesmażona kiełbaska czy szynka, pieczarki etc. I zawsze obowiązkowo sos na bazie śmietanki kremówki i sera. Link do komentarza
edelka Napisano 7 lipca 2014 Udostępnij #27 Napisano 7 lipca 2014 Witam wszystkich, dopiero dzisiaj znalazłam to forum i chciałam się również pochwalić przepisem na moja zapiekankę, która już dawno temu sama wymyśliłam i wciąż cieszy się dużym uznaniem zarówno wśród rodziny jak i coraz szerszego grona znajomych. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w plastry, 4 duże pomidory sparzyć i pokroić w plasterki, pieczarki obrać i pokroić, a następnie udusić na maśle (ilość według uznania), 3,4 duże cebule pokroić w piórka i udusić na oliwie, a kiełbasę( może być śląska, aleksandryjska, grillowa i.t.p) pokrojona w półplasterki lekko przesmażyć na patelni Do średniej wielkości brytfanki wrzucić drobno pokrojoną słoninę wędzoną i stopić ją, a następnie na tak stopiona słoninkę układać ziemniaki, cebulę posolić, popieprzyć nie za mocno, następnie kiełbasę, pomidory i pieczarki i tak powtarzać do wypełnienia brytfanki, ostatnia warstwą muszą być ziemniaki. Na koniec polać to wszystko ćwiartką kwaśnej śmietany przyprawionej solą, pieprzem i czerwoną, mielona papryką. Zapiec całość w piekarniku. Smacznego. Link do komentarza
OMuzyka9876 Napisano 22 lipca 2014 Udostępnij #28 Napisano 22 lipca 2014 @edelka, brzmi przesmacznie. Idę do domu i biorę się za robotę Link do komentarza
BlueDecoria Napisano 12 sierpnia 2014 Udostępnij #29 Napisano 12 sierpnia 2014 Makaronowa z pieczarkami, szynką i serem - bardzo lubię Ale ziemniaczane zapiekanki też są niczego sobie. Link do komentarza
daggulka Napisano 21 sierpnia 2014 Udostępnij #30 Napisano 21 sierpnia 2014 Dostałam w prezencie pikne cukinie i pomidorki wiejskiej osobistej produkcji cioci - czyli z serii "zdrowa żywność". No i tak siedzę i myślę co jutro z tego na obiad wyczarować - pomyślałam o zapiekance - jeno z czym i jak? Będę wdzięczna za pomysły ... mogę jutro rano dokupić jakieś składniki. Link do komentarza
lamironi Napisano 21 sierpnia 2014 Udostępnij #31 Napisano 21 sierpnia 2014 Cytat Dostałam w prezencie pikne cukinie i pomidorki wiejskiej osobistej produkcji cioci - czyli z serii "zdrowa żywność". No i tak siedzę i myślę co jutro z tego na obiad wyczarować - pomyślałam o zapiekance - jeno z czym i jak? Będę wdzięczna za pomysły ... mogę jutro rano dokupić jakieś składniki. Cukinie i pomidorki ja był przerobił w leczo - po dodaniu kiełbaski, cebuli, papryki. Link do komentarza
elutek Napisano 21 sierpnia 2014 Udostępnij #32 Napisano 21 sierpnia 2014 Cytat Dostałam w prezencie pikne cukinie i pomidorki wiejskiej osobistej produkcji cioci - czyli z serii "zdrowa żywność". No i tak siedzę i myślę co jutro z tego na obiad wyczarować - pomyślałam o zapiekance - jeno z czym i jak? Będę wdzięczna za pomysły ... mogę jutro rano dokupić jakieś składniki. ja osobiście to bym zrobiła coś takiego: nadziewana cukinia mięsem mielonym, w sosie pomidorowym,pod koniec pieczenia posypana żółtym startym serem i zapieczona na rumiano /zdjęcie przypadkowe, nakreślające tylko zamysł ;)/ Link do komentarza
daggulka Napisano 21 sierpnia 2014 Udostępnij #33 Napisano 21 sierpnia 2014 Cytat Cukinie i pomidorki ja był przerobił w leczo - po dodaniu kiełbaski, cebuli, papryki. leczo mnie mamunia na bieżąco wspomaga - domowej roboty .... mam jeszcze w słoikach zapasteryzowane z nadmiaru Cytat ja osobiście to bym zrobiła coś takiego: nadziewana cukinia mięsem mielonym, w sosie pomidorowym,pod koniec pieczenia posypana żółtym startym serem i zapieczona na rumiano [attachment=20006:Cukinia_...a_mi_sem.jpg]/zdjęcie przypadkowe, nakreślające tylko zamysł ;)/ Oooo, tototo .... dzieki, Elcia .... tak zrobię Link do komentarza
elutek Napisano 27 sierpnia 2014 Udostępnij #34 Napisano 27 sierpnia 2014 Cytat Oooo, tototo .... dzieki, Elcia .... tak zrobię i co tam, kobieto? zrobiłaś? dobre było? zdjęcia som? Link do komentarza
daggulka Napisano 2 września 2014 Udostępnij #35 Napisano 2 września 2014 Cytat i co tam, kobieto? zrobiłaś? dobre było? zdjęcia som? Zrobiłam, juz zapomniałam że zrobiłam . Nie fociłam - szybko znikło . Kasica to trzy dni jadła, tak jej smakowało - z tym, że farsz robiłam z cyckiem z kuraka i pieczarkami Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się