Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Mniej skomplikowane .... no to cholerka ... dandi3 by się przydał .... eee ... nie wiem czy mnie ktoś zaraz nie pogoni za takie działania, ale polecam to: odnosnik, post nr: 1396


dziękuję
mam nadzieję że do linczu nie dojdzie....

a pomysł niezły całkiem
Napisano
tamten temat też sobie poczytałam

teraz myślę jednak o czymś na szybko

beczka od góry otwarta(akurat posiadam
wyciąć w dnie otwór o średnicy takiej żeby pasowało kolanko
plus rura ok 1,5m
palenisko wykopane w ziemi obłożone cegłami przykryte coby dym do tej rury trafił
na tej beczce jakiś szkielet i na tym haki w kształcie S z mięskiem
do rybki tylko jakiś ruszt by się przydał

co myślicie? pójdzie to czy nie?

(pomysł jest z jakiejś stronki-tylko nie pamiętam jakiej)
Napisano
Cytat

tamten temat też sobie poczytałam

teraz myślę jednak o czymś na szybko

beczka od góry otwarta(akurat posiadam
wyciąć w dnie otwór o średnicy takiej żeby pasowało kolanko
plus rura ok 1,5m
palenisko wykopane w ziemi obłożone cegłami przykryte coby dym do tej rury trafił
na tej beczce jakiś szkielet i na tym haki w kształcie S z mięskiem
do rybki tylko jakiś ruszt by się przydał

co myślicie? pójdzie to czy nie?

(pomysł jest z jakiejś stronki-tylko nie pamiętam jakiej)


Rura min 3 metry , do tego wędzenia mokra  olcha .
Napisano
Cytat

za jakieś 5lat czy coś...
w każdym razie mam przepis jakiś na peklowanie

jak pouwędzam i spróbuje to się pochwalę


jak będzie czym....



No maniuś juś mi ślinotok leci .
Napisano
U mnie wędzarnia stała ładnych parę lat. Była "ułożona w prostopadłościan" z czerwonej cegły, a palenisko wyglądało jak wejście do igloo, lekko wpuszczone w ziemię. We wnętrzu igloo, na wysokości trochę powyżej 1 m, cegły były wypuszczone lekko na zewnątrz, co wewnątrz dawało gzyms, na którym opierałem kije z wędlinami. Działało to sporo lat.
I zdecydowanie optuję za olchą, tyle, że ja się już bardzo przyzwyczaiłem do tego aromatu. Dodawanie drewna z drzew owocowych - a czemu nie? Można różne liściaste, oprócz brzozy oczywiście.

Aha, prostopadłościan zakrywałem arkuszem blachy, bo taką miałem.
Napisano
Cytat

U mnie wędzarnia stała ładnych parę lat. Była "ułożona w prostopadłościan" z czerwonej cegły, a palenisko wyglądało jak wejście do igloo, lekko wpuszczone w ziemię. We wnętrzu igloo, na wysokości trochę powyżej 1 m, cegły były wypuszczone lekko na zewnątrz, co wewnątrz dawało gzyms, na którym opierałem kije z wędlinami. Działało to sporo lat.
I zdecydowanie optuję za olchą, tyle, że ja się już bardzo przyzwyczaiłem do tego aromatu. Dodawanie drewna z drzew owocowych - a czemu nie? Można różne liściaste, oprócz brzozy oczywiście.

Aha, prostopadłościan zakrywałem arkuszem blachy, bo taką miałem.



pomysł ciekawy i możliwy do zrealizowania przeze mnie...

dlaczego stała???
już nie stoi?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Podsumujmy sytuację, bo nie jestem pewien czy dobrze rozumiem. Jeżeli coś jest inaczej to proszę o sprostowanie. Ciśnienie i przepływ wody zimnej są wystarczające.  Zbyt niskie jest ciśnienie i/lub przepływ wody ciepłej. Tu proszę o doprecyzowanie - jest mały strumień wody pod dobrym ciśnieniem, czy duży strumień wody pod zbyt niskim ciśnieniem? Jak jest przygotowywana woda ciepła? Bo z opisu wnioskuję, że jest ona jakoś centralnie podgrzewana w budynku, jednak nie jest wystarczająco ciepła i dopiero na poddaszu dogrzewa ją do wystarczającej temperatury elektryczny podgrzewacz.    Układ jest więc nieco dziwny, ale tak zrozumiałem opis.  Trzeba przede wszystkim sprawdzić jakie jest ciśnienie i jak duży jest strumień wody przed tym podgrzewaczem. Jeżeli przed podgrzewaczem, na jego przyłączach jest wszystko w porządku to problem tkwi w podgrzewaczu. On może bardzo zmniejszać strumień (przepływ) wody i jej ciśnienie. To typowa cecha modeli przepływowych. Jak się to ustali to można myśleć co robić dalej.
    • Nie chodzi mi nawet o formalną ekspertyzę, ale o to żeby temu przyjrzał się konstruktor. Bo o ile płytkie rysy nie są zmartwieniem, to głębokie pęknięcia mogą stanowić już poważny problem. A na odległość nikt tego nie jest w stanie sprawdzić.  Warstwa wyrównująca ze styrobetonu lub jakiegoś innego betonu z lekkim kruszywem (keramzyt, perlit) jak najbardziej może być. Trzeba tylko pilnować pewnej minimalnej grubości bo takie lekkie betony są słabe. Próby wyrównywania dużych nierówności samym styropianem zdecydowanie odradzam, tego się faktycznie nie da zrobić dobrze. Co jest na dole, jakie są pomieszczenia poniżej tego stropu? Bo od tego oraz źródła ciepła zależy na ile skutecznej izolacji cieplnej potrzebujemy. Jeżeli i tak są tam pomieszczenia ogrzewane, zaś ciepło zapewnia kocioł to izolacja cieplna może być słaba, po prostu strop będzie się nieco bardziej nagrzewał i część ciepła oddawał ku dołowi. Wtedy wystarczy styrobeton, bez warstwy styropianu.  Przy czym nawet w tym wariancie dałbym folię budowlaną na styrobeton. Jako warstwę rozdzielającą go od jastrychu. Na to rury ogrzewania podłogowego, na nie siatka stalowa i jastrych. Dzięki siatce dość cienka warstwa jastrychu będzie pewniejsza, a tu raczej nie będzie można zbytnio go pogrubiać ze względu na masę. Ale dopuszczalne obciążenie to właśnie powinien określić wezwany konstruktor.  Przy okazji uprzedzam, że mocowanie rur, gdy pod folia nie ma styropianu jest nieco upierdliwe. Ale się da to zrobić. Dajemy dwie warstwy w miarę grubej folii i spinki wbijamy w nią pod skosem. 
    • Może i więcej, bo metr przewodu to jakieś 4 PLN, a wtyczka w sklepie 3,95 PLN.
    • Za wtyczkę jest 17.99. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Drogi jak cholera. 10 PLN to góra, którą dałbym za niego. Ale pod względem przekroju żył, przewód jest właściwy. Wtyczka też w porządku. Pytanie dodatkowe, ten piekarnik to przenośny czy część jakiegoś stacjonarnego urządzenia?. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...