kriszielony Napisano 18 października 2010 #1 Napisano 18 października 2010 Mam pytanie dla obeznanych, czy mogę sobie wyrównać działkę do najwyższego punktu który jest nad poziomem ulicy ? działka ma 30 m długości różnica pomiędzy początkiem a końcem wynosi 70 cm z tym że różnica w poziomach występuje jakby w połowie szerokości działki , generalnie nie powinno to przeszkadzać komuś kto zagospodaruje działkę za mną bo i tak ma niżej tylko jak ja wyrównam to będzie miał niżej na całej szerokości a nie na połowie, może mi ktoś odpowiedzieć czy mam się zgłosić do jakiegoś urzędu czy po prostu wyrównać ?z góry dziękuję
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 20 października 2010 #2 Napisano 20 października 2010 Pojęcie "wyrównanie terenu" nie jest prawnie jednoznaczne i w zasadzie istotne są skutki takiego działania. Zależnie od tego mają zastosowanie różne przepisy związane z prowadzeniem robót budowlanych, gdy np. stawiana jest ściana oporowa, naruszone zostaną naturalne warunki wodne np. zmiana spływu wody opadowej czy naruszenie stabilności podłoża. Jeśli zakres robót jest niewielki i nie powoduje istotnych skutków dla otoczenia to zamiaru "wyrównania " nie trzeba nigdzie zgłaszać. Trzeba się jednak liczyć z protestem sąsiadów, jeśli w efekcie prowadzonych prac uznają, że ma to negatywny wpływ na ich działkę.
Barbossa Napisano 20 października 2010 #3 Napisano 20 października 2010 PB Cytat Rozdział 5...Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy. 2. Pracami przygotowawczymi są: 1) ...2) wykonanie niwelacji terenu czyli podlega zapewne zgłoszeniu, lub uzyskaniu PnB, jeżeli złożono o nie wniosekkwestia: czy przepisy PB dotyczą działki niebudowlanej?
kriszielony Napisano 20 października 2010 Autor #4 Napisano 20 października 2010 Cytat Pojęcie "wyrównanie terenu" nie jest prawnie jednoznaczne i w zasadzie istotne są skutki takiego działania. Zależnie od tego mają zastosowanie różne przepisy związane z prowadzeniem robót budowlanych, gdy np. stawiana jest ściana oporowa, naruszone zostaną naturalne warunki wodne np. zmiana spływu wody opadowej czy naruszenie stabilności podłoża. Jeśli zakres robót jest niewielki i nie powoduje istotnych skutków dla otoczenia to zamiaru "wyrównania " nie trzeba nigdzie zgłaszać. Trzeba się jednak liczyć z protestem sąsiadów, jeśli w efekcie prowadzonych prac uznają, że ma to negatywny wpływ na ich działkę. Działka jest pochyła i spadek jest w stronę sąsiada, różnica jest 70 cm i w chwili obecnej cała woda leci do sąsiada, chce podnieść tył działki do poziomu co w efekcie spowoduje mniejszy spływ wody do sąsiada, dodatkowo chce zrobić płot od strony sąsiada na murku oporowym i to wszystko.
Ciril Napisano 27 października 2010 #5 Napisano 27 października 2010 Pisałam już gdzieś o tym - zmiana warunków wodnych - https://forum.budujemydom.pl/Zmiana-poziomu-zero-t11021.html
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się