Skocz do zawartości

Kominek zewnętrzny z grillem i wędzarnią


Recommended Posts

W zasadzie (na podstawie przedstawionych projektów) masz dwie opcje:
1. Wkomponować przy kominku komorę wędzarniczą a palenisko kominka wykorzystać jako również palenisko wędzarni.
2. Dobudować przy kominku grillo-wędzarnię a komin kominka (brzmi głupawo) wykorzystać na odprowadzenie spalin grilla i wędzarni.
By w pełni wykorzystać funkcjonalność wędzarni (również z możliwością "wędzenia na zimno") przewód dymny od paleniska do komory wędzarniczej powinien mieć długość minimum 120 cm.
Odradzam "wstawianie" komory wędzarniczej w zaprojektowany komin.
z pozdrówkami i wędzarniczym pozdrowieniem icon_smile.gif

ps - ... można oczywiście przeprojektować kominek na grillo-wędzarnię gdzie funkcje "kominka" będzie również spełniał otwarty grill Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Mam troszeczkę inną propozycję, a w zasadzie 2:

1. Troszkę przekonstruować ten „oryginał”, tak aby „okap” kominka był troszeczkę wyżej a odpływ spalin w połowie wysokości okapu. Pod okapem metalowa rurka służąca do zawieszania. Wyjdzie taka pseudo wędzarnia okapowa.

2. Przekonstruować „oryginał” od spodu, dorabiając kanał ziemny z boku „oryginału” i palenisko wędzarni „na ogrodzie”. Na czas wędzenia, konieczne jest zasłonięcie otwartych boków tego kominka. W efekcie wyjdzie bardzo profesjonalna wędzarnia. Np. tak:

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg



Ps. A nogi i komin są OK icon_biggrin.gif



Link do komentarza
Cytat

Zastanawiam się, jak zrobić takie cudo...  A ja bym chciała dorobić do niego... wędzarnię... Jest szansa? jak myślicie?  czekam na pomysły...



 Ponieważ może być taka sytuacja że kanały w ziemi okresowo zalewane będą wodą czy zawalone śniegiem  do tego jeszcze   w zimie zamarznie a  mróz będzie to próbował rozsadzać .


JA zaproponował bym żeby kanały i palenisko znajdowało się powyżej gruntu a użytkowanie takiej wędzarni może odbywać się  przez cały rok zwłaszcza że Święta są w miesiącach  zimowych .Przygotowanie uwędzenie  np. szyneczki swojskiej może nie powieść się .

Brak obrazka   
Link do komentarza
Cytat

do samej d.... to mam nogi.... uzasem uraczysz?




W projekcie ogromne palenisko (powierzchnia) ,mały przekrój komina, wejście do komina trójnikiem 90 stopni też źle.
Według zasad budowy kominków otwartych WEWNĘTRZNYCH powierzchnia komina x 10 = powierzchni paleniska, przy zewnętrnym (moja zasada) dodatkowo x 2 powierzchnia komina. Poprawia postawienie komina na palenisku icon_wink.gif


a9ce604317779dd518f036647565c917,10,19,0.jpg

Cytat

 Ponieważ może być taka sytuacja że kanały w ziemi okresowo zalewane będą wodą czy zawalone śniegiem  do tego jeszcze   w zimie zamarznie a  mróz będzie to próbował rozsadzać .


JA zaproponował bym żeby kanały i palenisko znajdowało się powyżej gruntu a użytkowanie takiej wędzarni może odbywać się  przez cały rok zwłaszcza że Święta są w miesiącach  zimowych .Przygotowanie uwędzenie  np. szyneczki swojskiej może nie powieść się .

Brak obrazka   




Ciekawe gdzie dym leci icon_wink.gif czysty ten "komin"

Cytat

 Ponieważ może być taka sytuacja że kanały w ziemi okresowo zalewane będą wodą czy zawalone śniegiem  do tego jeszcze   w zimie zamarznie a  mróz będzie to próbował rozsadzać .


JA zaproponował bym żeby kanały i palenisko znajdowało się powyżej gruntu a użytkowanie takiej wędzarni może odbywać się  przez cały rok zwłaszcza że Święta są w miesiącach  zimowych .Przygotowanie uwędzenie  np. szyneczki swojskiej może nie powieść się .

Brak obrazka   




Ciekawe gdzie dym leci icon_wink.gif czysty ten "komin"

Przy kominie 2cegły x 1 cegła i wysokości czynnej komina około 3m i przy minimalnych wymiarach paleniska 60x55cm ledwo zewnętrzny kominek "daje radę"

c3a648a9f7b5a72d76fc4dd086cb576d,10,19,1.jpg
Link do komentarza
Cytat

Według zasad budowy kominków otwartych WEWNĘTRZNYCH powierzchnia komina x 10 = powierzchni paleniska, przy zewnętrnym (moja zasada) dodatkowo x 2 powierzchnia komina. Poprawia postawienie komina na palenisku icon_wink.gif



Nie znam się na tym zupełnie (budowa kominków, ale chyba umiem grillować) , a w związku z tym mam wątpliwość.

Przy założeniu, że nazwa tego „coś” jest umowna, bo raczej chodzi o grill (+ wędzarnię), to biorąc to pod uwagę, raczej nie zależy nam na szybkim spalaniu, tylko na stabilnej temperaturze, a to raczej zaprzecza silnemu „cugowi” w kominie.

Rozumiem, że można zastosować szyber, ale czy ten komin nie sprosta wymaganiom „kulinarnym”?
Oczywiście biorąc pod uwagę, możliwe „trudności” przy rozpalaniu – ale temu też można zaradzić „podnosząc” palenisko na jakiś ruszt.
Link do komentarza
Cytat

Nie znam się na tym zupełnie (budowa kominków, ale chyba umiem grillować) , a w związku z tym mam wątpliwość.

Przy założeniu, że nazwa tego ?coś? jest umowna, bo raczej chodzi o grill (+ wędzarnię), to biorąc to pod uwagę, raczej nie zależy nam na szybkim spalaniu, tylko na stabilnej temperaturze, a to raczej zaprzecza silnemu ?cugowi? w kominie.

Rozumiem, że można zastosować szyber, ale czy ten komin nie sprosta wymaganiom ?kulinarnym??
Oczywiście biorąc pod uwagę, możliwe ?trudności? przy rozpalaniu ? ale temu też można zaradzić ?podnosząc? palenisko na jakiś ruszt.



Katee ma już komin systemowy fi 200 z wyprowadzeniem na zewnątrz budynku widać na zdjęciu nr 3 po co ma budować następny komin . Prawidłowy ciąg i mniejszą średnicę komina zrekompensuje sobie długością komina ponad dach .  

Budując komi na grillu wolno stojącym na zewnątrz musimy robić to w myśl zasady im krótszy komin tym szerszy kanał .


A an-bud wrzucił z internetu zdjęcia piekarni lub pieca kowalskiego oraz proponuje budowę nowego komina.
Link do komentarza

O ile dym ma trafić do komina to trzeba projektować, budować trzymając się zasad icon_wink.gif w/g zamieszczonego "projektu" przy sprzyjających warunkach pogodowych może w porywach do komina trafi 10% dymu, reszta wyjdzie paleniskiem. Czy o to chodzi?

Palenisko kowala, grill. kominek otwarty mają zbliżone zasady, wędzarnia może być "duszona"


Cytat

wrzucił z internetu zdjęcia piekarni lub pieca kowalskiego



jest to wędzarnia, a z boku jest grillo-kominek icon_wink.gif (mojego projektu i wykonania)


muszę je wyprostować icon_redface.gif



a11125fc79790c1173bd8c8b77c34527,10,19,0.jpg
Link do komentarza
dobry Duchu, podoba mi się twoje podejście do tematu.... Podtrzymujące na duchu icon_wink.gif może jednak coś z tego mojego grilla będzie... Przyznam, ze też nie znam się na budowaniu, na grillowaniu może trochę, z wędzarnią póki co też niewiele miałam wspólnego.... ale się marzy i co? Przebudowywać komina raczej nie będę, mam całą zimę żeby przemyśleć jak się do tego zabrać... BTW - dziękuję za poważne potraktowanie tematu icon_wink.gif
Link do komentarza
Cytat

dobry Duchu, podoba mi się twoje podejście do tematu.... Podtrzymujące na duchu icon_wink.gif może jednak coś z tego mojego grilla będzie... Przyznam, ze też nie znam się na budowaniu, na grillowaniu może trochę, z wędzarnią póki co też niewiele miałam wspólnego.... ale się marzy i co? Przebudowywać komina raczej nie będę, mam całą zimę żeby przemyśleć jak się do tego zabrać... BTW - dziękuję za poważne potraktowanie tematu icon_wink.gif




Zrób zgodnie z "projektem" i będziesz mieć wędzarnie gratis, wystarczy powiesić coś przed paleniskiem, i jeszcze ekstra przemarzająca ściana za "kominko-grillo-wędzarnią"
Link do komentarza
 
Cytat

zbyt niski komin, mały przekrój komina = wędzarnia na tarasie, i jeszcze przykrył komin daszkiem
a powinno być minimum tak z kominem średnicy 300mm i pamiętaj o ociepleniu ściany



To zdjęcie z internetu poglądowe jak przerobić grill na wędzarnię i komin z daszkiem jest tu jak najbardziej na miejscu po wpięciu go od tyły do komina systemowego będzie działał poprawnie .


Takie
Nie wiem czy ktoś skusi się na takie krematorium jakie tam sobie wybudowałeś ten kominek dominuje nad cała elewacją budynku lub szpeci jak wolisz ,założeniem tego kominka nie było obsługa całego pułku żołnierzy ale masz prawo budować co chcesz to twój dom .

Cytat

trudno... najwyżej samochodzik zmarznie...



Nic nie przemarznie pomiędzy kominek a ścianę włożysz wełnę ,resztę ściany obłożysz styropianem.
Link do komentarza
Cytat

 

Nie wiem czy ktoś skusi się na takie krematorium  jakie tam sobie wybudowałeś ten kominek dominuje nad cała elewacją budynku lub szpeci jak wolisz  ,założeniem tego kominka nie było obsługa całego pułku  żołnierzy   ale masz prawo budować co chcesz  to twój dom ,


Zobacz projekt katee szerokość paleniska w/g "projektu" ma około 2m a to "maleństwo" ma palenisko 65 x55 cm.

b2754272db7dc6243a505915db4763bc,10,19,0.jpg

Tylko poprawiałem "projektanta" znaczy powiększyłem fundament, komin, zmniejszyłem palenisko i dodałem ocieplenie icon_wink.gif

ps. jest to kominek klienta, ja tylko troszkę maczałem w nim palce, może tamto zdjęcie troszkę myli.
Link do komentarza
Cytat

DSC01288.JPG




Doceniam ten nakład pracy bo to spory obiekt klinkier + czarna fuga trzeba było trochę godzin spędzić nad tym ,ale okno na tej  facjacie to może wyłapywać dym z kominka .

Proszę się nie obrazić ale dla mnie zbyt ciężkie to wszystko ,  ordynarne wręcz dominuje nad elewacją i kojarzy się z piekarnią itd..

Jeżeli chodzi o ten nieszczęsny  daszek to musi być żeby zabudować (wykończyć ) kolano podłączone do komina systemowego.  

Zajrzyj tutaj  jest króciutki  komin małej średnicy  i to w dodatku stalowy z daszkiem ten obiekt mi się podoba chodz o bryłę   ,jest cały zabudowany może to domek do  inhalacji ?

https://forum.budujemydom.pl/Grillowisko-t1...&pid=140394






Cytat

Zobacz projekt katee szerokość paleniska w/g "projektu" ma około 2m a to "maleństwo" ma palenisko 65 x55 cm.
Tylko poprawiałem "projektanta" znaczy powiększyłem fundament, komin, zmniejszyłem palenisko i dodałem ocieplenie
ps. jest to kominek klienta, ja tylko troszkę maczałem w nim palce, może tamto zdjęcie troszkę myli.



Nie twierdzę ze projekt katee jest doskonały   ale ostatecznie obiekt będzie stał na otwartym powietrzu i wszystko zależy jeszcze ile paliwa naraz będzie się spalać.  
Link do komentarza
Cytat

 ...
Nie wiem czy ktoś skusi się na takie krematorium jakie tam sobie wybudowałeś ten kominek dominuje nad cała elewacją budynku lub szpeci jak wolisz ,założeniem tego kominka nie było obsługa całego pułku żołnierzy ale masz prawo budować co chcesz to twój dom .
...


... ? icon_eek.gif (wystarczyło napisać, że się nie podoba) icon_rolleyes.gif
Mnie się "kombajn" an-bud podoba (lokalizacja to jego sprawa - jak zresztą na końcu słusznie zauważyłeś - choć sam tego typu "obiekt" postawił bym jako "wolnostojący") icon_smile.gif

Katee, może przemyślisz "wkomponowanie" grillo-wędzarni (w istniejący projekt kominka zewnętrznego) z odprowadzeniem spalin do przewodu kominowego kominka. Wędzarnia powinna mieć oddzielne palenisko. Palensko kominka jest trochę niewygodne (zbyt nisko - moim zdaniem) by mogło posłużyć jako grill
Sam kominek może spełniac funkcję "ogniska" nad którym możesz upiec nie tylko kiełbaski na patyku.
Być może pomocna będzie Tobie, część moich rozwiązań (np odległości kanałów dymnych od komory wędzarniczej) znajdziesz tutaj

z wędzarniczym pozdrowieniem
czuj dym icon_smile.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...