Skocz do zawartości

sałatki i surówki


Recommended Posts

Napisano
Nie znalazłam tu tematu o surówkach i sałarkach - takich na co dzień i od święta icon_smile.gif A z pewnością każdy z nas je lubi icon_smile.gif

To może ja zacznę... i czekam na Wasze przepisy icon_smile.gif

SAŁATKOWY TORCIK Z POREM

4 jajka na twardo
pęczek natki pietruszki
6 ogórków konserwowych (ja wolę ogórki z musztardą - przepis w temacie o przetworach)
1 duży por (w skrajnych sytuacjach może być cebula)
1 puszka tuńczyka w oleju
2 woreczki ryżu
ketchup, majonez, sól, pieprz

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ogórki pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w cienkie krążki, przelać wrzątkiem. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Natkę pietruszki posiekać drobno. Układać w przezroczystej salaterce warstwami - ja układam w 3-litrowym naczyniu żaroodpornym (warstwy patrząc od dołu):
- trochę ryżu (1/5 z całości - będzie 5 warstw ryżu)
- ogórki
- ryż
- kethup
- por
- ryż
- majonez
- jajka
- ryż
- majonez
- tuńczyk
- ryż
- kethup
- natka pietruszki

Smacznego icon_smile.gif
Napisano
Witam

Zapodam sałatkę, choć nie wiem, czy to jeszcze sałatka, ale smaczne, co do końca może nie wynika z użytych składników,
już parę osób, czytając ten przepis obawiała się, czy nie jest zbyt kwaśna, ale zapewniam, że nie, ona jest słodko-kwaśna.
Robi się naprawdę prosto, szczegółowy przepis już zamieszczałem na innym forum, to może tylko
podam link do sałatki, ryby, którą podała mi kiedyś koleżanka, ale bez nazwy, w takim razie proszę "ryba po jakiemuś" i smacznego życzę icon_biggrin.gif
Napisano
lenistwo i brak chęci do ekstrawaganckich wyskoków kulinarnych to moje motto w kuchni ..... dlatego preferuję przepisy w wykonawstwie szybkie i łatwe ..... icon_biggrin.gif

wypróbowane:

sałatka z tuńczykiem

ryż (2 woreczki) lub drobny makaron (np. muszelki , 150g suchego) - ugotować , ostudzić....
dodajemy:
dwie puszki tuńczyka w kawałkach w oleju (jeśli kto na diecie , to w sosie własnym)
5 jajek ugotowanych na twardo pokrojonych w kostkę , kilka ogórków kiszonych bądź ze słoika w kostkę,
puszka kukurydzy , ze 3 łyżki majonezu ..... solimy , piperzymy , mieszamy .... gotowe .... icon_smile.gif

sałatka .... a bo ja wiem jak toto sie nazywa... icon_rolleyes.gif

sałate w kawałki targamy palcami (można sie przy tym wyżyć jak sie miało zły dzień icon_lol.gif )
z 6 pomidorów w kawałki pokroić ,
tyle samo ogórków w kawałki
6 jajek ugotować na twardo - w ćwiartki pokroić
jak sie ma ser feta to sie daje , jak sie nie ma to sie nie daje ....
sos: ja robię taki - 1/4 szklanki wody + 4 łyżki oleju+ kilka łyżeczek musztardy +sól+pieprz , wybełtać.... zalać wymieszaną sałatkę.... icon_smile.gif

sałatka z ananasem

puszka ananasa w kawałkach
6 jajek na twardo
seler konserwowy ze słoiczka
kilka plastrów żółtego sera
kilka plasterków szynki
pokroić , wymieszać, dodać ze 4 łyżki majonezu, przyprawić ....pycha.... icon_biggrin.gif

kuniec .... icon_biggrin.gif

Napisano
...czesto robie mozarelle z pomidorkami i swieza bazylia...
kiedys takze salatke z kurczakiem w sosie koperkowym (teraz jest bez kurczaka )
-od czasu do czasu - salatka ziemniaczana musi byc : zwlaszcza w okresie grillowania.



..jak mozna ,to jeszcze poprosze "ekspertow" o jakas sprawdzona salatke bez ryby (nie jem miesa )
i majonezu... :-/

ps:choc nie salatka - na przystawke, nie ma dla mnie nic lepszego niz Bruschetta...! tongue.gif
Napisano
najprostsza, pyszna sałatka brokułowa:

1 brokuł
3-4 jajka na twardo
3-4 pomidory (najlepiej bez gniazd nasiennych)
kawałek sera żółtego, pokrojonego w kawałki
sos czosnkowy (gotowy, lub majonez+jogurt naturalny+czosnek+sól, pieprz, zioła do smaku wg uznania)

mmniam! icon_wink.gif
Napisano
Hmmm... a ja nie przepadam za brokulami icon_razz.gif

Ale u mnie w domu wszyscy lubią te dwie sałatki:

GYROS
pierś z kurczaka
1 słoik ogórków konserwowych
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
przyprawa gyros
ketchup, majonez

Układać warstwami. Pierś pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą gyros, usmażyć na oleju na złoty kolor. Wyłożyć do naczynia lub miski w której będziemy robić sałatkę. Na to wyłożyć pokrojone w drobną kostkę ogórki, nastepnie drobno pokrojoną cebuję, ketchup, kukurydzę, majonez, a na sam wierzch kapustę pekińską.

SAŁATKA
30 dkg żółtego sera - zetrzeć na tarce do jarzyn
1 puszka kukurydzy
4 ogórki kiszone - pokroić w kostkę
6 gotowanych na twardo jajek - pokroić w kostkę
można dodać gotowanej marchewki i puszkę groszku
zielona pietruszka
majonez - mały słoiczek
pieprz, sól do smaku

Wszystko razem wymieszać.
Napisano
polecam salatke z kalarepy icon_smile.gif

-kalarepa ,
-opakowanie mozzarelli,
-pomidorki koktajlowe,
-ogórek,
-sałata
-troche szczypiorku
-2 ząbki czosnku,
-jogurt naturalny,
-łyżka posiekanego kopru,
-łyżka natki pietruszki,
-majonez (jak ktos lubi !)
-sól, pieprz...

-grzanki.


Wszystkie warzywa połączyć i przełożyć do salaterki.

Przygotować sos:
jogurt wymieszać z majonezem (nie wystarcza nauralny jogurt) ,
dodać zmiażdżony czosnek, koperek i pietruszkę.

Przyprawić solą, pieprzem...
-krotko przed podaniem ,dodac grzanki
Smaczengo icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
rano mi się taka pyszna sałatka przypomniała:

SAŁATKA Z BURACZKÓW

- 1 kg buraczków
- 6 jajek na twardo
- paczka rodzynek, lub wiśnie z zalewy, lub kandyz.
- pieprz, sól, majonez

kroimy ugotowane buraczki i jajka w kostkę, dodajemy rodzynki, przyprawy i mieszamy z majonezem.

oczywiście proporcję można zmniejszyć, w zależności od potrzeb i chęci. smacznego! icon_wink.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
A ja szukam jakiejś naprawdę dobrej sałatki z czerwonej kapusty....
Mam kilka główek tej kapustki i ..... chciałabym zrobić jakąś dobrą sałatkę/surówkę z niej ...
Nawet przepis który by się nadawał do jej zasłoikowania .... icon_smile.gif
Napisano
Cytat

A ja szukam jakiejś naprawdę dobrej sałatki z czerwonej kapusty....
Mam kilka główek tej kapustki i ..... chciałabym zrobić jakąś dobrą sałatkę/surówkę z niej ...
Nawet przepis który by się nadawał do jej zasłoikowania .... icon_smile.gif



stokrotko!
kiedy wejdę w posiadanie czerwonej kapusty, zawsze robię ją niezmiennie w ten sam, prosty sposób:
- szatkuję drobno (żmudna, ale wielce przyjemna robota icon_smile.gif ) i chwilę gotuję (do wody sól, cukier)
- po ugotowaniu i odcedzeniu skrop sokiem z cytryny, albo octem jabłkowym lub innym winnym
- siekam drobno cebulę, a kwaśne jabłka trę na tarce; przyprawiam oliwą i pieprzem i posypuję natką czegoś tam, co pod ręką (dobra jest z selera naciowego).
Nic wielkiego, ale smakuje nam.

pzdr

  • 3 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 rok temu...
Napisano
kochani .... trza mi przepis na sałatkę ... ale taką jakąś niebanalną ... te wszystkie które robię już się przejadły .... trza coś zmienić ...
macie jakiś wypróbowany przepis pod ręką ?
Napisano
sałatkę gyros wynalazłam , trochę inny niż anerita napisała ... jeszcze nigdy nie robiłam .... spróbuję...

Składniki :
przyprawa "Gyros"
1 pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy bez zalewy
1 mała cebula
2 - 3 ogórki konserwowe
1/2 kapusty pekińskiej
sos: majonez, ketchup (po około 10 łyżek każdego)

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju (sporo oleju). Pod koniec dodać przyprawę "Gyros". Wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórki również pokroić w kostkę, paprykę i kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Przygotować sos: majonez wymieszać z ketchupem - każdą warstwę należy posmarować cienko sosem).

Wystudzoną pierś z kurczaka ułożyć na dnie szklanego naczynia. Następnie układać warstwami:

cebulę - małą ilość sosu - ogórek - sos - kukurydza bez zalewy - sos - papryka - sos - kapusta pekińska. Wierzch sałatki posmarować sosem i przystroić według własnego uznania.

Uwaga: Każdą warstwę posypać odrobiną przyprawy "Gyros" i posmarować cienko sosem.
Napisano
To może ja zapodam coś a'la sałatkę, nie wiem jak się to danie nazywa. przepis kiedyś dostałem od koleżanki, z koleżanką już kilka lat kontaktu nie ma (obraziła się), ale przepis został icon_biggrin.gif

RYBA PO (jakiemuś)

Surowce podstawowe
• 0,5 kg filetów z ryby
• 2 – 3 cebule średniej wielkości
• około 3/4 słoika ogórków konserwowych
• 1 słoik papryki konserwowej (0,6 l)

Panier
• 1 szklanki mąki
• 1 jajko
• 1/2 szklanka mleka

Zalewa
• 1 szklanki wody
• 1 szklanki oleju
• 2 łyżki stołowe cukru
• 4 łyżki stołowe keczupu
• 2 łyżki stołowe octu
• sól

Proces technologiczny

Filety umyć przyprawić wg uznania (np.: vegeta, pieprz)
Przygotować panier mieszając wszystkie składniki, dodając łyżeczkę cukru i trochę soli (konsystencja bardzo gęstego ciasta)
Obtaczać filety w cieście (panier) smażyć na oleju, wystudzić

Brak obrazka
Foto1. usmażona i wystudzona ryba

Wystudzone ryby kroić z ukosa w paski szerokości ok. 1cm.
Brak obrazka
Foto2. Ryba pokrojona w paski


Paprykę i ogórki pokroić również w paski (węższe) cebulę pokroić w piórka.
Brak obrazka
Foto3. Składniki pokrojone w paski

W naczyniu (np.: szklana miska itp.) układać warstwami: ryba, papryka, ogórki, cebula, ryba.... aż się skończą składniki.
Brak obrazka
Foto4. Ułożone pierwsze warstwy

Brak obrazka
Foto5. Początek kolejnej warstwy

Brak obrazka
Foto6. Ułożone wszystkie warstwy

Wszystkie składniki zalewy zagotować, zalać gorącą zalewą wcześniej ułożone warstwy i natychmiast przykryć naczynie (folią, pokrywą, itp.).

Brak obrazka
Foto7. Zalane zalewa i zakryte – do zaparowania

Po ostygnięciu (około 2 godz.) wstawić do lodówki, podawać na drugi dzień (koniecznie musi postać przez noc)

TINEK życzy smacznego icon_biggrin.gif



Napisano
Cytat

RYBA PO (jakiemuś)


Proces technologiczny




TINEK życzy smacznego icon_biggrin.gif


icon_lol.gif


dzięki, Krzysiu icon_smile.gif
bardzo podoba mi się ten przepis, zrobię na pewno - tym bardziej, że spec poleca... :flying:
  • 1 rok temu...
Napisano
Sałatka brokułowa:

1 brokuł
1 opakowanie jogurtu greckiego
1 puszka kukurydzy
30dag prażonego na patelni łuskanego słonecznika
2 zabki czosnku
1 opakowanie sera fety
1 ogórek szklarniowy

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia

  • 5 miesiące temu...
Napisano
sałatka z łososiem

Składniki:

1 sałata lodowa
10 pomidorków koktajlowych
15 dag łososia wędzonego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 ogórek
1 czerwona cebula
5 dag orzechów pistacjowych
1 łyżka kopru posiekanego
Sos:

3 łyżki oliwy z pestek winogron
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:

Sałatę porwij na kawałki
Cebulę obierz i pokrój w pióra
Resztę warzyw umyj i osusz
Ogórka obierz i pokrój w półplasterki
Pomidorki przekrój na połówki
Paprykę pokrój w paski
Łososia pokrój na kawałki
Warzywa wymieszaj z łososiem i orzeszkami
Wymieszaj oliwę z octem i sokiem z cytryny
Polej przygotowaną sałatkę
Posyp koperkiem i wymieszaj

przepis pochodzi ze stronki http://przepisy.ancymonki.pl/
  • 1 rok temu...
Napisano
Moja ulubiona sałatka

ryż gotowany
ananas z puszki
szynka
majonez
sól i pieprz

ananas i szynkę kroimy w kawałki, ryż gotujemy, następnie ostudzony ryż mieszamy z resztą składników i doprawiamy do smaku
  • 3 lata temu...
Napisano

Chciałbym polecić na obiad świetną surówkę z pekinki.

Umytą kapustę pokroić drobno, dodać posiekany ogórek kiszony, cebulę, sól, kwasek cytrynowy (lepsza cytryna) lub ocet winny. Polać sosem z oleju z musztardą. Składniki można wymieszać, zastępując na przykład cebulę pomidorami, jabłkiem i tym podobne. Można też zamiast oleju i musztardy dać majonez lub śmietanę. Wszystko posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem. Ładnie wygląda udekorowana jajkami na twardo, rzodkiewką itp. Warto pamiętać, że kapusta pekińska jest delikatniejsza i bardziej tolerowana przez ludzi cierpiących na wątrobę.

 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Jeśli szukacie sposobu na dekoracyjne i trwałe wykończenie drewnianych podłóg, mebli czy ścian – warto zwrócić uwagę na bejce olejne OSMO. To produkty, które zdobyły uznanie zarówno wśród profesjonalistów, jak i użytkowników domowych ceniących naturalne składniki, jakość oraz ekologiczne podejście do wykończenia wnętrz. Czym jest bejca olejna OSMO? Bejca OSMO to profesjonalny, barwiony podkład do drewna na bazie naturalnych olejów roślinnych. Dzięki brakowi wosków w składzie, bejca daje ogromne możliwości w zakresie intensywności koloru – od delikatnego podkreślenia struktury drewna po intensywne, nasycone barwy. Co istotne, nie tworzy na powierzchni warstwy lakieru – pigmenty wnikają głęboko w drewno, wyrównując jego odcień i podkreślając naturalne usłojenie. Gdzie można stosować bejcę? Bejce OSMO przeznaczone są wyłącznie do zastosowań wewnętrznych, idealnie sprawdzą się na: drewnianych podłogach, deskach i parkietach, stopniach schodów, blatach, meblach, ścianach i sufitach z drewna, a także na zabawkach dziecięcych i przyborach drewnianych – po wyschnięciu są całkowicie bezpieczne i przyjazne środowisku. Jak działa? Bejca sama w sobie nie jest pełnoprawnym wykończeniem – to etap barwienia, który należy zabezpieczyć woskiem twardym olejnym OSMO. Takie połączenie daje nie tylko wyjątkowy efekt wizualny, ale również trwałość i odporność na codzienne użytkowanie. Dlaczego warto? Naturalne składniki: cztery rodzaje oczyszczonych olejów roślinnych i wysokiej jakości pigmenty. Możliwość pracy z utwardzaczem – istotne dla profesjonalistów. Idealne do przestrzeni komercyjnych, gdzie czas to pieniądz – powierzchnia może być gotowa do użytku już następnego dnia. Ogromna paleta kolorów – od klasycznych odcieni drewna po nowoczesne, designerskie barwy. Podsumowanie Bejce olejne OSMO to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają naturalnych i trwałych produktów do barwienia drewna. Ich elastyczność, ekologiczny skład oraz profesjonalne właściwości użytkowe czynią je wyborem godnym uwagi – zarówno w domach, jak i w przestrzeniach komercyjnych.
    • Albo tylko znajdował się w miejscu, obok którego uderzył piorun. Bo piorun może zabić również z dalszej odległości, to zależy od okoliczności wyładowania atmosferycznego.  A do artykułu polecam ten temat   Jak sprawdzić, czy instalacja odgromowa jest niezbędna?
    • Komentarz dodany przez Paweł: Zgadza się, uderzenie pioruna jest rzadkie, ale nie niemożliwe. Wczoraj ogłoszono śmierć Auduna Groenvolda, norweskiego olimpijczyka w narciarstwie dowolnym, który został uderzony przez piorun podczas wycieczki do domku letniskowego.
    • W Polsce każdego roku burze powodują szkody warte miliony złotych. Zniszczone urządzenia, pożary dachów i porażenia prądem to realne skutki, które dotykają nie tylko właścicieli domów na odludziu. Czy wiesz, że piorun może spalić sprzęt, nawet jeśli uderzy kilometr od twojego domu? Sprawdź, jak skutecznie i tanio zabezpieczyć dom przed burzą. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/instalacja-odgromowa/a/116255-piorunochron-chroni-dom-przed-burza
    • Komentarz dodany przez inżynier Mirek: Niestety w artykule zapomniano o podstawowym zadaniu jaki ma spełniać dach - szczelność, pełna ochrona przed warunkami atmosferycznymi, przede wszystkim opadami, aby wnętrze budynku było bezpieczne. Każdy wie, że obecnie układane dachówki, blachodachówki, blacha czy inne pokrycia dachowe nie są szczelne. Zwłaszcza w narożach, koszach praktycznie nie ma szans na szczelne wykonanie pokrycia. Dlatego ważne jest aby pod tą dachówką, blachą, blachodachówką wykonać w 100% szczelną warstwę. Niestety membrany paroprzepuszczalne nie nadają się do wykonania takiej szczelnej izolacji. Mają bardzo małą odporność na promieniowanie UV, przeważnie 2-3 miesiące, a najlepsze do 6 miesięcy. To nic w porównaniu do pap czy membran bitumicznych, które mają odporność na kilka a nawet kilkanaście lat. Poza tym podczas układania takiej membrany paroprzepuszczalnej często dochodzi do naderwań, rozdarć, które ciężko załatać. A poza tym trzeba pamiętać, że każda membran jest przebijana przez setki gwoździ, którymi przybijamy kontrłaty i łaty. A każde przebicie membrany paroprzepuszczalnej gwoździem to dziura, która jest potencjalnym miejscem przecieku wody. Przy papach nie ma takiego problemu - gwóźdź przebija papę, ale bitum uszczelnia się wokół tego gwoździa i nie ma zagrożenia, że woda będzie przeciekała. A co do paroprzepuszczalności to oczywiście jest ona ważna i potrzebna, ale tylko w niektórych przypadkach. Ogólnym założeniem jest, że izolacja termiczna nie może być narażona na zawilgocenie. Skoro od strony pomieszczenia ocieplenie jest chronione folią paroizolacyjną, która ma za zadanie nie przepuszczać wilgoci, pary wodnej to izolacja termiczna jest dobrze chroniona od spodu (od strony wnętrza budynku). A od góry ? No właśnie, żadna membrana paroprzepuszczalna nie ochroni izolacji termicznej przed wilgocią a nawet wodą. Potrzebna jest szczelna izolacja, która daje 100% gwarancji szczelności. Dlatego stosowanie membrany paroprzepuszczalnej montowanej tylko na krokwiach to igranie z wilgocią. A zawilgocona izolacja termiczna to strata ciepła, bo wilgotna izolacja termiczna przepuszcza ciepło. A to kosztuje. Więc to, że deskowanie i dobra papa czy membrana bitumiczna nieco zwiększają koszt budowy, to w bardzo krótkim czasie ten koszt zostaje odrobiony przez oszczędność na ogrzewaniu. I na koniec coś, co żadna membrana paroprzepuszczalna nigdy nie wytrzyma. Chodzi o ostatnio występujące gwałtowne burze i mocne porywy wiatru. Nie ma roku abyśmy w mediach nie widzieli tragedii ludzi, którzy doświadczyli zerwania dachu. Jak wygląda zerwany dach wykonany w wersji ekonomicznej to chyba każdy widział. Zerwana dachówka, blacha, membrany paroprzepuszczalnej praktycznie nie ma, widać strzępy ocieplenia. A deszcz pada i zalewa wnętrze. Tragedia. Natomiast dach wykonany w technologi pełnego deskowania po zerwaniu dachówek, blachy pozostaje sprawny i nadal zabezpiecza wnętrze przed deszczem. Takie pełne deskowanie z dobrą papą czy membrana bitumiczną jest praktycznie drugim dachem. Czy wobec tego stać nas na ekonomiczny dach z membraną paroprzepuszczalną? Czy jednak lepiej wybrać bezpieczne rozwiązanie dachu z pełnym deskowaniem i papą lub membraną bitumiczną? Odpowiedź jest prosta. Każdy potrafi wskazać bezpieczne rozwiązanie.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...