anerita Napisano 20 sierpnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 20 sierpnia 2010 Nie znalazłam tu tematu o surówkach i sałarkach - takich na co dzień i od święta A z pewnością każdy z nas je lubi To może ja zacznę... i czekam na Wasze przepisy SAŁATKOWY TORCIK Z POREM4 jajka na twardopęczek natki pietruszki6 ogórków konserwowych (ja wolę ogórki z musztardą - przepis w temacie o przetworach)1 duży por (w skrajnych sytuacjach może być cebula)1 puszka tuńczyka w oleju2 woreczki ryżuketchup, majonez, sól, pieprzRyż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ogórki pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w cienkie krążki, przelać wrzątkiem. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Natkę pietruszki posiekać drobno. Układać w przezroczystej salaterce warstwami - ja układam w 3-litrowym naczyniu żaroodpornym (warstwy patrząc od dołu):- trochę ryżu (1/5 z całości - będzie 5 warstw ryżu)- ogórki- ryż- kethup- por- ryż- majonez- jajka- ryż- majonez- tuńczyk- ryż- kethup- natka pietruszkiSmacznego Link do komentarza
edyta0407 Napisano 20 sierpnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 20 sierpnia 2010 Porcja głodowa to to nie jest Link do komentarza
TINEK Napisano 20 sierpnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 20 sierpnia 2010 WitamZapodam sałatkę, choć nie wiem, czy to jeszcze sałatka, ale smaczne, co do końca może nie wynika z użytych składników,już parę osób, czytając ten przepis obawiała się, czy nie jest zbyt kwaśna, ale zapewniam, że nie, ona jest słodko-kwaśna.Robi się naprawdę prosto, szczegółowy przepis już zamieszczałem na innym forum, to może tylko podam link do sałatki, ryby, którą podała mi kiedyś koleżanka, ale bez nazwy, w takim razie proszę "ryba po jakiemuś" i smacznego życzę Link do komentarza
daggulka Napisano 20 sierpnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 20 sierpnia 2010 lenistwo i brak chęci do ekstrawaganckich wyskoków kulinarnych to moje motto w kuchni ..... dlatego preferuję przepisy w wykonawstwie szybkie i łatwe ..... wypróbowane:sałatka z tuńczykiem ryż (2 woreczki) lub drobny makaron (np. muszelki , 150g suchego) - ugotować , ostudzić....dodajemy: dwie puszki tuńczyka w kawałkach w oleju (jeśli kto na diecie , to w sosie własnym)5 jajek ugotowanych na twardo pokrojonych w kostkę , kilka ogórków kiszonych bądź ze słoika w kostkę, puszka kukurydzy , ze 3 łyżki majonezu ..... solimy , piperzymy , mieszamy .... gotowe .... sałatka .... a bo ja wiem jak toto sie nazywa... sałate w kawałki targamy palcami (można sie przy tym wyżyć jak sie miało zły dzień )z 6 pomidorów w kawałki pokroić , tyle samo ogórków w kawałki6 jajek ugotować na twardo - w ćwiartki pokroićjak sie ma ser feta to sie daje , jak sie nie ma to sie nie daje .... sos: ja robię taki - 1/4 szklanki wody + 4 łyżki oleju+ kilka łyżeczek musztardy +sól+pieprz , wybełtać.... zalać wymieszaną sałatkę.... sałatka z ananasempuszka ananasa w kawałkach 6 jajek na twardoseler konserwowy ze słoiczka kilka plastrów żółtego sera kilka plasterków szynkipokroić , wymieszać, dodać ze 4 łyżki majonezu, przyprawić ....pycha.... kuniec .... Link do komentarza
Supersaxo Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 23 sierpnia 2010 ...czesto robie mozarelle z pomidorkami i swieza bazylia...kiedys takze salatke z kurczakiem w sosie koperkowym (teraz jest bez kurczaka )-od czasu do czasu - salatka ziemniaczana musi byc : zwlaszcza w okresie grillowania...jak mozna ,to jeszcze poprosze "ekspertow" o jakas sprawdzona salatke bez ryby (nie jem miesa ) i majonezu... :-/ps:choc nie salatka - na przystawke, nie ma dla mnie nic lepszego niz Bruschetta...! Link do komentarza
anerita Napisano 25 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 25 sierpnia 2010 Supersaxo, to może gyros? Bez ryby (z kurczakiem), ale majonezu trochę jest. Link do komentarza
molytek Napisano 26 sierpnia 2010 Udostępnij #7 Napisano 26 sierpnia 2010 najprostsza, pyszna sałatka brokułowa:1 brokuł3-4 jajka na twardo3-4 pomidory (najlepiej bez gniazd nasiennych)kawałek sera żółtego, pokrojonego w kawałkisos czosnkowy (gotowy, lub majonez+jogurt naturalny+czosnek+sól, pieprz, zioła do smaku wg uznania)mmniam! Link do komentarza
Supersaxo Napisano 26 sierpnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 26 sierpnia 2010 Cytat najprostsza, pyszna sałatka brokułowa:mmniam! ....jak jest naprawde mmniam - to jutro sprobuje... Link do komentarza
anerita Napisano 27 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #9 Napisano 27 sierpnia 2010 Hmmm... a ja nie przepadam za brokulami Ale u mnie w domu wszyscy lubią te dwie sałatki:GYROS pierś z kurczaka1 słoik ogórków konserwowych1 duża cebula1 puszka kukurydzy1 kapusta pekińskaprzyprawa gyrosketchup, majonezUkładać warstwami. Pierś pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą gyros, usmażyć na oleju na złoty kolor. Wyłożyć do naczynia lub miski w której będziemy robić sałatkę. Na to wyłożyć pokrojone w drobną kostkę ogórki, nastepnie drobno pokrojoną cebuję, ketchup, kukurydzę, majonez, a na sam wierzch kapustę pekińską.SAŁATKA30 dkg żółtego sera - zetrzeć na tarce do jarzyn1 puszka kukurydzy4 ogórki kiszone - pokroić w kostkę6 gotowanych na twardo jajek - pokroić w kostkęmożna dodać gotowanej marchewki i puszkę groszkuzielona pietruszkamajonez - mały słoiczekpieprz, sól do smakuWszystko razem wymieszać. Link do komentarza
Supersaxo Napisano 31 sierpnia 2010 Udostępnij #10 Napisano 31 sierpnia 2010 polecam salatke z kalarepy -kalarepa ,-opakowanie mozzarelli,-pomidorki koktajlowe,-ogórek,-sałata-troche szczypiorku-2 ząbki czosnku,-jogurt naturalny,-łyżka posiekanego kopru,-łyżka natki pietruszki,-majonez (jak ktos lubi !)-sól, pieprz...-grzanki.Wszystkie warzywa połączyć i przełożyć do salaterki. Przygotować sos:jogurt wymieszać z majonezem (nie wystarcza nauralny jogurt) ,dodać zmiażdżony czosnek, koperek i pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem...-krotko przed podaniem ,dodac grzanki Smaczengo Link do komentarza
molytek Napisano 15 września 2010 Udostępnij #11 Napisano 15 września 2010 rano mi się taka pyszna sałatka przypomniała:SAŁATKA Z BURACZKÓW- 1 kg buraczków- 6 jajek na twardo- paczka rodzynek, lub wiśnie z zalewy, lub kandyz.- pieprz, sól, majonezkroimy ugotowane buraczki i jajka w kostkę, dodajemy rodzynki, przyprawy i mieszamy z majonezem.oczywiście proporcję można zmniejszyć, w zależności od potrzeb i chęci. smacznego! Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 17 października 2010 Udostępnij #12 Napisano 17 października 2010 A ja szukam jakiejś naprawdę dobrej sałatki z czerwonej kapusty....Mam kilka główek tej kapustki i ..... chciałabym zrobić jakąś dobrą sałatkę/surówkę z niej ... Nawet przepis który by się nadawał do jej zasłoikowania .... Link do komentarza
remarbi Napisano 19 października 2010 Udostępnij #13 Napisano 19 października 2010 Cytat A ja szukam jakiejś naprawdę dobrej sałatki z czerwonej kapusty....Mam kilka główek tej kapustki i ..... chciałabym zrobić jakąś dobrą sałatkę/surówkę z niej ... Nawet przepis który by się nadawał do jej zasłoikowania .... stokrotko!kiedy wejdę w posiadanie czerwonej kapusty, zawsze robię ją niezmiennie w ten sam, prosty sposób:- szatkuję drobno (żmudna, ale wielce przyjemna robota ) i chwilę gotuję (do wody sól, cukier)- po ugotowaniu i odcedzeniu skrop sokiem z cytryny, albo octem jabłkowym lub innym winnym- siekam drobno cebulę, a kwaśne jabłka trę na tarce; przyprawiam oliwą i pieprzem i posypuję natką czegoś tam, co pod ręką (dobra jest z selera naciowego).Nic wielkiego, ale smakuje nam.pzdr Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 19 października 2010 Udostępnij #14 Napisano 19 października 2010 Dzięki ...A do "zasłoikowania" się nadaje ?Bo chciałabym przerobić wszystko za jednym zamachem Link do komentarza
remarbi Napisano 19 października 2010 Udostępnij #15 Napisano 19 października 2010 jak najbardziej Link do komentarza
Mathir Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #16 Napisano 3 listopada 2010 No to działamy! Link do komentarza
KAROI Napisano 13 listopada 2010 Udostępnij #17 Napisano 13 listopada 2010 Może nie do końca ten temat... ale też o kapuście Jak zrobić dobrą zasmażaną? Link do komentarza
Chef Paul Napisano 18 listopada 2010 Udostępnij #18 Napisano 18 listopada 2010 Cytat Może nie do końca ten temat... ale też o kapuście Jak zrobić dobrą zasmażaną? ... może ta wersja przypadnie Tobie do smaku http://www.chefpaul.net/mkz.html Link do komentarza
remarbi Napisano 18 listopada 2010 Udostępnij #19 Napisano 18 listopada 2010 Chefiea zasmażka Link do komentarza
Chef Paul Napisano 19 listopada 2010 Udostępnij #20 Napisano 19 listopada 2010 Cytat Chefiea zasmażka u mnie (miejscowa nazwa kulinarna) to roux ... jaką chcesz: białą, złotą, ciemną ? Link do komentarza
remarbi Napisano 20 listopada 2010 Udostępnij #21 Napisano 20 listopada 2010 do kapuchy to chyba ta druga będzie git Link do komentarza
daggulka Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #22 Napisano 8 listopada 2012 kochani .... trza mi przepis na sałatkę ... ale taką jakąś niebanalną ... te wszystkie które robię już się przejadły .... trza coś zmienić ... macie jakiś wypróbowany przepis pod ręką ? Link do komentarza
daggulka Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #23 Napisano 8 listopada 2012 sałatkę gyros wynalazłam , trochę inny niż anerita napisała ... jeszcze nigdy nie robiłam .... spróbuję...Składniki :przyprawa "Gyros"1 pierś z kurczaka1 papryka czerwona1 puszka kukurydzy bez zalewy1 mała cebula2 - 3 ogórki konserwowe1/2 kapusty pekińskiejsos: majonez, ketchup (po około 10 łyżek każdego)Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju (sporo oleju). Pod koniec dodać przyprawę "Gyros". Wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórki również pokroić w kostkę, paprykę i kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Przygotować sos: majonez wymieszać z ketchupem - każdą warstwę należy posmarować cienko sosem). Wystudzoną pierś z kurczaka ułożyć na dnie szklanego naczynia. Następnie układać warstwami: cebulę - małą ilość sosu - ogórek - sos - kukurydza bez zalewy - sos - papryka - sos - kapusta pekińska. Wierzch sałatki posmarować sosem i przystroić według własnego uznania. Uwaga: Każdą warstwę posypać odrobiną przyprawy "Gyros" i posmarować cienko sosem. Link do komentarza
TINEK Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #24 Napisano 8 listopada 2012 To może ja zapodam coś a'la sałatkę, nie wiem jak się to danie nazywa. przepis kiedyś dostałem od koleżanki, z koleżanką już kilka lat kontaktu nie ma (obraziła się), ale przepis został RYBA PO (jakiemuś) Surowce podstawowe• 0,5 kg filetów z ryby• 2 – 3 cebule średniej wielkości• około 3/4 słoika ogórków konserwowych• 1 słoik papryki konserwowej (0,6 l)Panier• 1 szklanki mąki• 1 jajko• 1/2 szklanka mlekaZalewa• 1 szklanki wody• 1 szklanki oleju• 2 łyżki stołowe cukru• 4 łyżki stołowe keczupu• 2 łyżki stołowe octu• sólProces technologiczny Filety umyć przyprawić wg uznania (np.: vegeta, pieprz)Przygotować panier mieszając wszystkie składniki, dodając łyżeczkę cukru i trochę soli (konsystencja bardzo gęstego ciasta)Obtaczać filety w cieście (panier) smażyć na oleju, wystudzićFoto1. usmażona i wystudzona rybaWystudzone ryby kroić z ukosa w paski szerokości ok. 1cm.Foto2. Ryba pokrojona w paski Paprykę i ogórki pokroić również w paski (węższe) cebulę pokroić w piórka. Foto3. Składniki pokrojone w paski W naczyniu (np.: szklana miska itp.) układać warstwami: ryba, papryka, ogórki, cebula, ryba.... aż się skończą składniki.Foto4. Ułożone pierwsze warstwyFoto5. Początek kolejnej warstwyFoto6. Ułożone wszystkie warstwyWszystkie składniki zalewy zagotować, zalać gorącą zalewą wcześniej ułożone warstwy i natychmiast przykryć naczynie (folią, pokrywą, itp.).Foto7. Zalane zalewa i zakryte – do zaparowaniaPo ostygnięciu (około 2 godz.) wstawić do lodówki, podawać na drugi dzień (koniecznie musi postać przez noc)TINEK życzy smacznego Link do komentarza
solange63 Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #25 Napisano 8 listopada 2012 o prosze... i nawet fotorelacja sie znalazla moje gratulacje.Wy tak nie przesadzajcie z tymi przepisami, bo ja ciezarna jestem. sople ze sliny to juz mi wisza do podlogi Link do komentarza
TINEK Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #26 Napisano 8 listopada 2012 Cytat o prosze... i nawet fotorelacja sie znalazla moje gratulacje.Wy tak nie przesadzajcie z tymi przepisami, bo ja ciezarna jestem. sople ze sliny to juz mi wisza do podlogi To może goloneczkę Link do komentarza
solange63 Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #27 Napisano 8 listopada 2012 Cytat To może goloneczkę musze to powaznie przemyslec... tak sie sklada, ze wszystkie potrzebne skladniki mam, ale do goloneczki najlepiej pasuje piwko, wrecz jest wisienka na torcie... a tu klops Link do komentarza
elutek Napisano 10 listopada 2012 Udostępnij #28 Napisano 10 listopada 2012 Cytat RYBA PO (jakiemuś)Proces technologiczny TINEK życzy smacznego dzięki, Krzysiu bardzo podoba mi się ten przepis, zrobię na pewno - tym bardziej, że spec poleca... Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 10 listopada 2012 Udostępnij #29 Napisano 10 listopada 2012 Chyba też się skuszę, wygląda smakowicie Link do komentarza
overlord Napisano 30 września 2014 Udostępnij #30 Napisano 30 września 2014 Sałatka brokułowa:1 brokuł1 opakowanie jogurtu greckiego1 puszka kukurydzy30dag prażonego na patelni łuskanego słonecznika2 zabki czosnku1 opakowanie sera fety1 ogórek szklarniowyPrzyprawy: sól, pieprz, bazylia Link do komentarza
kraka Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #31 Napisano 29 marca 2015 sałatka z łososiemSkładniki:1 sałata lodowa10 pomidorków koktajlowych15 dag łososia wędzonego1 czerwona papryka1 żółta papryka1 ogórek1 czerwona cebula5 dag orzechów pistacjowych1 łyżka kopru posiekanegoSos:3 łyżki oliwy z pestek winogron1 łyżka octu winnego1 łyżka soku z cytrynyPrzygotowanie:Sałatę porwij na kawałkiCebulę obierz i pokrój w pióraResztę warzyw umyj i osuszOgórka obierz i pokrój w półplasterkiPomidorki przekrój na połówkiPaprykę pokrój w paskiŁososia pokrój na kawałkiWarzywa wymieszaj z łososiem i orzeszkamiWymieszaj oliwę z octem i sokiem z cytrynyPolej przygotowaną sałatkęPosyp koperkiem i wymieszajprzepis pochodzi ze stronki http://przepisy.ancymonki.pl/ Link do komentarza
tofik_333 Napisano 7 września 2016 Udostępnij #32 Napisano 7 września 2016 Moja ulubiona sałatkaryż gotowanyananas z puszkiszynkamajonezsól i pieprzananas i szynkę kroimy w kawałki, ryż gotujemy, następnie ostudzony ryż mieszamy z resztą składników i doprawiamy do smaku Link do komentarza
jarekcda Napisano 8 kwietnia 2020 Udostępnij #33 Napisano 8 kwietnia 2020 Chciałbym polecić na obiad świetną surówkę z pekinki. Umytą kapustę pokroić drobno, dodać posiekany ogórek kiszony, cebulę, sól, kwasek cytrynowy (lepsza cytryna) lub ocet winny. Polać sosem z oleju z musztardą. Składniki można wymieszać, zastępując na przykład cebulę pomidorami, jabłkiem i tym podobne. Można też zamiast oleju i musztardy dać majonez lub śmietanę. Wszystko posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem. Ładnie wygląda udekorowana jajkami na twardo, rzodkiewką itp. Warto pamiętać, że kapusta pekińska jest delikatniejsza i bardziej tolerowana przez ludzi cierpiących na wątrobę. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się