Ewa_i_Marcin Napisano 4 sierpnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 4 sierpnia 2010 (edytowany) Stoję przed dylematem wyboru rodzaju rekuperatora. Drogą eliminacji pozostały dwie możliwości:1. Centrala przeciwprądowa ( Storkair CA 350 EASE)Wady: brak odzysku wilgoci, podatność na szronienie, duże opory przepływu – możliwość stosowania do małych wydajności.Zalety: wysoka sprawność, prosta konstrukcja.2. Centrala obrotowa (Enervent LTR 3 eco EDE)Zalety: wysoki odzysk ciepła w każdych warunkach, odzysk wilgoci, prosta konstrukcja, duża powierzchnia wymiany, małe opory przepływu, płynna lub skokowa regulacja stopnia odzysku wymiennika (opcja)Wady: wysoka cena, ryzyko podmieszania się powietrza wywiewanego z nawiewanym, pobór prądu silnika napędu rotora, zużywanie się części. Zamieściłem znalexione opinie na temat zalet i wad obydwu rodzajów wentylatora.Na pewno są w śród was tacy którzy doskonale znają obydwa rodzaje tych rekuperatorów. Który wybrać?Podkreślam, że chodzi mi o wybór technologii a nie producenta! Edytowano 4 sierpnia 2010 przez Ewa_&_Marcin (zobacz historię edycji) Link do komentarza
vega1 Napisano 4 sierpnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 4 sierpnia 2010 ja bym brał ten co zużywa mniej prądu. Link do komentarza
Ewa_i_Marcin Napisano 6 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 6 sierpnia 2010 Czyżby nikt się na tym nie znał? Link do komentarza
Ewa_i_Marcin Napisano 10 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 10 sierpnia 2010 Cytat Czyżby nikt się na tym nie znał? Rozwiń Może nikt nie odpowiada bo temat jest w złym dziale. Proszę moda o przeniesienie tematu do działu Rekuperatory Link do komentarza
mateuszlor Napisano 11 sierpnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 11 sierpnia 2010 Cytat Wady: brak odzysku wilgoci, Rozwiń Dlaczego brak odzysku wilgoci uważasz za wadę?Przecież w wentylacji chodzi o to aby tą wilgoć usunąć, a nie zostawić.Odrzuciłeś wymiennik krzyżowy? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 11 sierpnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 11 sierpnia 2010 Pierwsza jest dość tania ( plastikowy wymiennik )Druga... to rotor - dodatkowy silnik. Rotory ze względu na specyfikę używamy wyłącznie do "zadań specjalnych". Gdy nie ma GWC i możliwości odprowadzenie kondensatu do kanalizacji . Pamiętać też należy, że 5% powietrza wraca... mogą być lekko odczuwalne zapachy z kuchni czy wc w sypialniach. Link do komentarza
Amsel - wentylacja z odzyskiem ciepła Napisano 12 sierpnia 2010 Udostępnij #7 Napisano 12 sierpnia 2010 Cytat Stoję przed dylematem wyboru rodzaju rekuperatora. Drogą eliminacji pozostały dwie możliwości:1. Centrala przeciwprądowa ( Storkair CA 350 EASE)Wady: brak odzysku wilgoci, podatność na szronienie, duże opory przepływu – możliwość stosowania do małych wydajności.Zalety: wysoka sprawność, prosta konstrukcja.2. Centrala obrotowa (Enervent LTR 3 eco EDE)Zalety: wysoki odzysk ciepła w każdych warunkach, odzysk wilgoci, prosta konstrukcja, duża powierzchnia wymiany, małe opory przepływu, płynna lub skokowa regulacja stopnia odzysku wymiennika (opcja)Wady: wysoka cena, ryzyko podmieszania się powietrza wywiewanego z nawiewanym, pobór prądu silnika napędu rotora, zużywanie się części. Zamieściłem znalexione opinie na temat zalet i wad obydwu rodzajów wentylatora.Na pewno są w śród was tacy którzy doskonale znają obydwa rodzaje tych rekuperatorów. Który wybrać?Podkreślam, że chodzi mi o wybór technologii a nie producenta! Rozwiń Proponuje porównać:1. Zużycie prądu na 2 biegu (średnie)2. koszty i dostępność filtrów (trzeba je wymieniać co 3-5 miesięcy)3. Głośność pracy centrali - nie ta z katalogu, tylko rzeczywista, do posłuchania. Polecam wybrać sie do salonu lub znajomego i POSŁUCHAĆ! Bo szlag może człowieka trafić, jak mu coś w domu nocą brzęczy nad uchem...4. Odzysk wilgoci... Hm. W wentylacji chodzi przede wszystkim o USUNIECIE jej nadmiaru. A jak zima jest super sucho, bo na zewnątrz wilgotność względna wynosi 15% - to polecam nawilżacz ultradźwiękowy do sypialni. I z głowy.PozdrawiamMaciej Cytat Stoję przed dylematem wyboru rodzaju rekuperatora. Drogą eliminacji pozostały dwie możliwości:1. Centrala przeciwprądowa ( Storkair CA 350 EASE)Wady: brak odzysku wilgoci, podatność na szronienie, duże opory przepływu – możliwość stosowania do małych wydajności.Zalety: wysoka sprawność, prosta konstrukcja.2. Centrala obrotowa (Enervent LTR 3 eco EDE)Zalety: wysoki odzysk ciepła w każdych warunkach, odzysk wilgoci, prosta konstrukcja, duża powierzchnia wymiany, małe opory przepływu, płynna lub skokowa regulacja stopnia odzysku wymiennika (opcja)Wady: wysoka cena, ryzyko podmieszania się powietrza wywiewanego z nawiewanym, pobór prądu silnika napędu rotora, zużywanie się części. Zamieściłem znalexione opinie na temat zalet i wad obydwu rodzajów wentylatora.Na pewno są w śród was tacy którzy doskonale znają obydwa rodzaje tych rekuperatorów. Który wybrać?Podkreślam, że chodzi mi o wybór technologii a nie producenta! Rozwiń Acha. A kto wam wcisnął informację że Stork jest podatny na szronienie???? Pierwsze słyszę (po 4 latach użytkowania takiej centrali... )PozdrawiamMaciej Link do komentarza
Ewa_i_Marcin Napisano 18 marca 2011 Autor Udostępnij #8 Napisano 18 marca 2011 Cytat Dlaczego brak odzysku wilgoci uważasz za wadę?Przecież w wentylacji chodzi o to aby tą wilgoć usunąć, a nie zostawić.Odrzuciłeś wymiennik krzyżowy? Rozwiń Brak odzysku wilgoci wraz z ogrzewaniem powoduje przesuszenie powieszczeń zimą. Opiszę efekt przsuszonego powietrza bardziej obrazowo: Kiedy rano się budzę w nosie mam suchy strup. Niby lepiej tak, niż jakbym miał się budzić na basenie, ale i tak nie do końca dobrze. Link do komentarza
autorushd Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #9 Napisano 19 marca 2011 Efekt o którym piszesz jest związany ze zbyt mocnym przewietrzeniem domu, konkretnie źle dobrany, za mocny, działający na zbyt dużym biegu reku. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się