Skocz do zawartości

Ogrodzenia z kamienia

Recommended Posts

Fajny, praktyczny artykulik.....

Mi sie przeogromnie podobają ogrodzenia z kamienia w połączeniu z drewnem....

Wiem,że takie "cósik" jest dość drogie i mam takie maleńkie pytanko do kogoś,kto sie na tym zna ...

Nie wiem,czy to jest możliwe do zrealizowania,ale by mieć takie ogrodzenie przypominające kamień ,można by było wybudować je np. z pustaków betonowych i później otynkować jakimś dobrym tynkiem ,coś na wzór taki

DSC01446.jpg

No i oczywiście zabezpieczyć od góry np.klinkierem lub okuciem z blachy...
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

Trochę mało żeby porywać się na budowę icon_sad.gif

Mury z kamienia są ciężkie i takie cienkie fundamentciki to ryzykowne rozwiązanie .

Mam zrobione ściany oporowe z kamienia 0,5-3 m wysokie jedna zawija się w wielgaśną donicę wewnątrz rosną kwiatki oraz róża pnąca zwisa w dół.
Fundament zaczyna się poniżej strefy przemarzania i jest grubości ok 1 m i szer 50 cm ma zbrojenie , dwuteowniki w pionie łącza fundament ze ścianą od tyłu, lany beton oraz zbrojenie wsunięte w dwuteowniki trzymają kamienie ,stoi już 15 lat nic się na razie z nim nie dzieje .
Cytat

Mury z kamienia są ciężkie i takie cienkie fundamentciki to ryzykowne rozwiązanie .

Mam zrobione ściany oporowe z kamienia 0,5-3 m wysokie jedna zawija się w wielgaśną donicę wewnątrz rosną kwiatki oraz róża pnąca zwisa w dół.
Fundament zaczyna się poniżej strefy przemarzania i jest grubości ok 1 m i szer 50 cm ma zbrojenie , dwuteowniki w pionie łącza fundament ze ścianą od tyłu, lany beton oraz zbrojenie wsunięte w dwuteowniki trzymają kamienie ,stoi już 15 lat nic się na razie z nim nie dzieje .

Jakbym czytał opis linii Zygfryda. icon_smile.gif Z pewnością postoi kolejne 15 lat icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Witam,
Jeżeli chodzi o wykonanie fundamentu to na pewno musi być wykopany poniżej strefy przemarzania.
Należy także w taki fundament umieścić belkę zbrojeniową, odpowiednio zagęszczoną w zależności od wysokości ogrodzenia.
W razie pytań proszę wejść na www.kamieniarka.e-biznes.org to postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania.
Koszt robocizny takiego muru jak na fotce wynosi około 170zł/m2 w zależności ile miałoby być m2.
Doskonale na takiego typu realizacje nadaje się piaskowiec.

Cytat

Pierwsze pytanko...

Jaki jest koszt wykonania ogrodzenia takiego jak na załączonej fotce?

Koszt obliczacie za m2, czy wg. innego wzorca

Jakiego kamienia używacie ....?

• 1 rok temu...
Cytat

Koszt robocizny takiego muru jak na fotce wynosi około 170zł/m2 w zależności ile miałoby być m2.
Doskonale na takiego typu realizacje nadaje się piaskowiec.

No to pożal się boże fachowiec co jak co ale piaskowiec jest najgorszym możliwym wyborem. Pewnie macie go dużo i trzeba upchnąc klientów swój swoje zachwala. Nigdy piaskowiec a czemu a dlatemu że piaskowiec bardzo ładnie pije wodę i ją magazynuje a co za tym idzie kilka skoków temperatury poniżej zera (kamień ma wodę w sobie) i po ładnych 3-4 latach bryz i zdziwienie inwestora o kurka odpryskał o kurka łupie się zaraz miał być taki twały a coś nie wyszło. Problem 2 jeśli pije wodę i szybko jej nie oddaje porośnie mchem świetny paten. Dajcie spokój z takimi firmami wepchną wam to co mają. Szukajcie kamienia Bułgarskiego nie powiem gdzie bo nie bedę robił reklamy te nie piją wody dodatkowo są takie fasjne co niektóre że bardzo ładnie wyglądają nocą delikatnie oswietlone (taki efekt odblasku) po prostu cudo.

A jak ktoś chce focie to niech pisze dostanie właśnie zaczynam realizacje wieć dziś mogę wysłać słupki z bloczka betonowego icon_smile.gif Edytowano przez borsak1 (zobacz historię edycji)
Jeśli nie masz pojęcia o kamieniach to swoje opinie kieruj dzieciom które uwierzą we wszytko co im powiesz.
Mam pytanie jeśli piaskowiec jest takim najgorszym materiałem to dlaczego jest on najbardziej popularnym kamieniem na rynku polskim? Jeśli piaskowiec jest kruchym kamieniem to dlaczego w całej Polsce można zobaczyć zamki, pałace i innego typu budowle z XV, XVI,XVII wieku?Dlaczego prawie wszystkie biurowce, banki i inne poważne instytucje wybierają piaskowiec na elewacje zamiast "kamienia bułgarskiego"? I jeszcze jedno otóż każdy kamień w mniejszym lub większym stopniu nawet ten co go tak mocno promujesz "pije wodę".
Powodzenia życzę w dalszym rozwoju firmy.

Cytat

No to pożal się boże fachowiec co jak co ale piaskowiec jest najgorszym możliwym wyborem. Pewnie macie go dużo i trzeba upchnąc klientów swój swoje zachwala. Nigdy piaskowiec a czemu a dlatemu że piaskowiec bardzo ładnie pije wodę i ją magazynuje a co za tym idzie kilka skoków temperatury poniżej zera (kamień ma wodę w sobie) i po ładnych 3-4 latach bryz i zdziwienie inwestora o kurka odpryskał o kurka łupie się zaraz miał być taki twały a coś nie wyszło. Problem 2 jeśli pije wodę i szybko jej nie oddaje porośnie mchem świetny paten. Dajcie spokój z takimi firmami wepchną wam to co mają. Szukajcie kamienia Bułgarskiego nie powiem gdzie bo nie bedę robił reklamy te nie piją wody dodatkowo są takie fasjne co niektóre że bardzo ładnie wyglądają nocą delikatnie oswietlone (taki efekt odblasku) po prostu cudo.

A jak ktoś chce focie to niech pisze dostanie właśnie zaczynam realizacje wieć dziś mogę wysłać słupki z bloczka betonowego icon_smile.gif

• 3 lata temu...
  • 3 lata temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...

No właśnie to wymaga cierpliwości a ja jej nie mam.Ale można sobie wybrać przykładowo jak ktoś nie ma cierpliwości tak jak ja ogrodzenie łupane. Przypominają naturalne kamienie,łatwe stosunkowo w montażu i szybko jest gotowe.Ja wybrałam takie ogrodzenie w firmie joniec,odpowiadala mi kolorystyka ogrodzeń.Bardzo ładnie się komponuje z kutymi przęsłami.

• 4 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• dzięki za opinie @podczytywacz, dawka wiedzy tym bardziej kogoś z doświadczeniem, zawsze mile widziana. Nie mniej jednak jak coś wydaje mi się zdecydowanie lepszym rozwiązaniem to idę w to, koszt w tym wypadku jest drugorzędny. Takie moje działania(z zewnątrz może wydawać się na wyrost) ma też drugie dno, chcę to z robić w ten sposób żeby nauczyć się tego na przyszłość, ponieważ liczę na to, że ta wiedza przyda mi się w przyszłości...jeżeli wszystko pójdzie pomyślnie.  Okej dalsza część w 1/2", natomiast w większości materiałach spotkałem się, że dają otuline również dla zimnej wody hmmm.     @podczytywacz więc liczę na podzielenie się wiedzy z rozdzielaczy
    • Ta sprawa nie jest tak do końca ściśle określona w przepisach. Trzeba też uwzględnić pewną praktykę, która się wytworzyła.   Przede wszystkim zawsze wymagane jest sporządzenie opinii geotechnicznej. Mamy na to konkretny przepis, który zawiera Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie ustalania geotechnicznych warunków posadawiania obiektów budowlanych (Dz.U. 2012 poz. 463)   § 7. 1. W przypadku obiektów budowlanych wszystkich kategorii geotechnicznych opracowuje się opinię geotechniczną   W przypadku domów jednorodzinnych najczęściej sporządza ją projektant budynku lub projektant dokonujący adaptacji projektu gotowego. Z zastrzeżeniem, że najczęściej stosuje się tu coś co można nazwać najniższym poziomem wymagań. Wynika to ze specyfiki domów jednorodzinnych, czyli zwykle obiektów zaliczanych do tzw. pierwszej kategorii geotechnicznej. Mówiąc w ogromnym skrócie, są one niewielkie i o prostej konstrukcji, posadowione na gruntach nośnych, jednorodnych i przy poziomie wód gruntowych poniżej poziomu posadowienia (proste warunki gruntowe). Teraz pojawia się pytanie na jakiej podstawie w takich sytuacji projektant ma określić kategorię geotechniczną konkretnego obiektu (domu)? W cytowanym powyżej rozporządzeniu zakres wymaganej dokumentacji różnicuje się przede wszystkim ze względu na kategorię obiektu budowlanego. Zgodnie z zasadą, że im trudniejsze warunki gruntowe i/lub bardziej skomplikowany obiekt, tym i wymagany zakres dokumentacji jest większy. Znajdziemy tam ogólny zapis:   § 4. 4 Kategorię geotechniczną całego obiektu budowlanego lub jego poszczególnych części określa projektant obiektu budowlanego na podstawie badań geotechnicznych gruntu, których zakres uzgadnia z wykonawcą specjalistycznych robót geotechnicznych.   Swoiste doprecyzowanie stanowi tu kolejny przepis:   § 6. 2. Dla obiektów budowlanych pierwszej kategorii geotechnicznej zakres badań geotechnicznych może być ograniczony do wierceń i sondowań oraz określenia rodzaju gruntu na podstawie analizy makroskopowej. Wartości parametrów geotechnicznych można określać przy wykorzystaniu lokalnych zależności korelacyjnych.   Najwyraźniej jednak powyższy zapis należy traktować jako zalecenie, nie zaś „sztywny” wymóg. Tym bardziej, że w przypadku obiektów zaliczanych do pierwszej kategorii geotechnicznej nie ma wymogu przedstawienia dokumentacji z przedstawionych badań. Wróćmy tu do § 7. 1., który należałoby interpretować wraz z kolejnymi punktami:   § 7. 1. W przypadku obiektów budowlanych wszystkich kategorii geotechnicznych opracowuje się opinię geotechniczną. 2. W przypadku obiektów budowlanych drugiej i trzeciej kategorii geotechnicznej opracowuje się dodatkowo dokumentację badań podłoża gruntowego i projekt geotechniczny. 3. W przypadku obiektów budowlanych trzeciej kategorii geotechnicznej oraz w złożonych warunkach gruntowych drugiej kategorii wykonuje się dodatkowo dokumentację geologiczno-inżynierską, zgodnie z  przepisami ustawy z  dnia 9 czerwca 2011 r. – Prawo geologiczne i górnicze (Dz. U. Nr 163, poz. 981).   W związku z tym wytworzyła się praktyka, w której projektant zawsze sporządza opinie geotechniczna, lecz w przypadku pierwszej kategorii geotechnicznej nikt nie wymaga od niego przedstawienia w tej opinii dokładnych danych na temat gruntu. Danych wziętych chociażby z opisu i interpretacji odwiertów. Projektant przecież i tak bierze za to wszystko odpowiedzialność, a ostatecznie kieruje się swoją wiedzą i doświadczeniem. To całkiem rozsądne, bo w praktyce w takich prostych przypadkach rozbudowane badania nie są do niczego potrzebne. Trzeba zachować umiar, rozsądek i pewną proporcję nakładów i korzyści. Ponadto projektant jest często w stanie sporo wywnioskować już po takich robotach jak zrobienie wykopów pod szambo, przyłącze wodociągowe czy wiercenie studni.  
    • Dlatego sugeruję najpierw użycie farby separacyjnej.
    • Witam,  z początkiem października złożyłem wniosek o wydanie warunków zabudowy na dom jednorodzinny z garażem w bryle budynku. Dostałem informację z gminy, że decyzja zostanie wydana do 31.03.2025 (ze względu na dużą ilość wniosków spowodowanych zbliżającymi się zmianami). Zastanawiam się teraz jakie mam opcje aby w przyszłości móc postawić jednak też garaż wolnostojący/ budynek gospodarczy. Wolałbym poczekać teraz na tą decyzję która ma zostać wydana do końca marca. Czy później mogę zmienić warunki zabudowy, tak aby postawić garaż wolnostojący? jeżeli tak to za pomocą jakiego wniosku? i czy jeżeli zmiana warunków zabudowy nastąpi po 1 stycznia 2026 to czy warunki z automatu będą miały tylko 5 lat ważności? i jeszcze pytanie ile trwa sama zmiana warunków zabudowy (w internecie jest napisane miesiąc, ale aktualnie na warunki zabudowy w mojej gminy trzeba czekać 5 miesięcy, a teoretycznie mają na to 3 miesiące). Z góry dziękuję za informację :) 
    • Budowa, która powinna zakończyć się co najmniej 3 miesiące temu wciąż nie została skończona. Szef firmy budowlanej ciągle powtarza "nie nasza wina, skaczemy z budowy na budowę, są opóźnienia".   Jesteśmy w trakcie robót dachowych, które przez firmę budowlaną stale są przekładane. Do stanu surowego zamkniętego brakuje nam tylko/aż dachu. Ostatnio zaczął padać śnieg, a nocami słupki rtęci wskazują ujemną temperaturę. Czy może mieć to jakiś zły wpływ na więźbę dachową?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...