jętka Napisano 14 kwietnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 14 kwietnia 2010 W tym roku postanowiliśmy zabrać się za przygotowanie działki pod ogród i sad - jest to 1000m2 wydzielonych z całej działki na której stanąć ma także dom. W zeszłym roku wycięliśmy drzewka i teren jest czysty. Grunt to piach z gliną i trochę kamieni - wstępnie zaorane przed zimą. I co teraz? Nie znam się na rolnictwie ani na stosowanych w nim maszynach. Czym i co mogę zrobić? Motyką, szpadlem i grabiami jakoś idzie ale jak dla mnie za wolno i zbyt ciężka taka praca. Co proponujecie i w jakiej kolejności? Zastanawiam się czy kupić mały "kombajnik" czy lepiej poszukać człowieka, który zrobi to ręcznie? Czy sprzęt za 2tys wytrzyma na takim podłożu?Wszelkie porady miło widziane Link do komentarza
coolibeer Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #2 Napisano 26 maja 2010 Ja zakupiłem Glebogryzarkę firmy ROBI. Zdjęcie poniżej. Zaczynałem od wideł ale już miałem tego dość. Sprzęt za każdym razem dostaje w kość ale najlepsze jest to że się nie psuje. Jak będę wykonywał jakieś prace to podrzucę fotki albo nagram filmik to zobaczysz jak to potrafi fajnie przygotować podłoże do sadzenia wszystkiego. Nie jest to chop i trochę trzeba tym pojeździć. Ja jestem zadowolony Link do komentarza
jętka Napisano 26 maja 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 26 maja 2010 O dzięki Jeszcze jakbyś dorzucił jaki to model i półka cenowa byłoby rewelacyjnie. I filmik pokazowy też Link do komentarza
dodi Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #4 Napisano 26 maja 2010 Ja tez sie całkowicie nie znam ale tydzien temu wlasnie zakladam trawnik. - musisz pozbyc sie perzu! znacznie szybciej rosnie od traw ktore siejemy na trawniczkach przy domowych, wytwarza formy przetrwalnikowe i dlatego tak rosnie jak szalony a ponadto tworzy wsterne zle wygladajace kepy. Proponuje zwykłym randapem na roslinki jedno listne- w ogrodniczym napewno doradza.- jezeli teren jest juz zaorany i to wszystko co bylo pod spodem przegnilo to swietnie. Proponuje popytac sie najlepiej o jakiegos rolnika z koniem, poniewaz takie uslugi traktorem sa duzo drozsze. O ile tak owy pan zw okolicy jest. W zeszlym roku za 1,5 h pracy traktorem (zaorania) zaplacilam 150pln i na tym moje zakladanie trawnika sie skonczylo. W tym roku zaoranie 2 krotne + sprezynowanie oraz 2 krotne bronowanie (przed i po sianiu trawy)200pln. Takze nie skomentuje tej roznicy.Albo ziemia nadaje sie ponownego zaorania i wybronownaia i sadzenia trawy, badz do sprezynowania jak jest zbyt ubita i bronowania. A podejzewam ze po deszczacz napewno trzeba ja wzruszyc. Wysiewamy trawe, bronujemy badz posypujemy lepsza ziemia ze specjalna odzywka, przeleciec walcem(mozna wynajac- jakie koszty to nie mam pojecia ja mialam farta ze moj pan rolnik mial wszystko). I pozostaje podlewac i czekac az wzejdzieTo jest moj sposob zalozenia zielonego dywaniak dookola domu. Link do komentarza
jętka Napisano 26 maja 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 26 maja 2010 Dzięki dodi za informacje. My w zeszłym roku za zaoranie traktorkiem 1000m2 płaciliśmy 60zł a w tym roku za dwukrotne zaoranie i bronowanie 40zł. W sumie 100zł ale to cena po znajomości, więc nie wiem czy można się do niej odnosić. Pierwsze oranie było droższe, bo ziemia była od lat zbita. Po tym oraniu nie dało rady nic zrobić. Dlatego powtórzyliśmy akcję w tym roku. Teraz jest mięciutko i kępy w miarę łatwo wychodziły, póki nie spadły te deszcze.Oczywiście zajmie nam to jeszcze trochę czasu. Część działki oczyścilismy już z kęp i korzeni, wyrównaliśmy. Teraz czekamy aż wyjdzie perz - wtedy uruchomimy randap. Link do komentarza
Ogrody Napisano 21 czerwca 2010 Udostępnij #6 Napisano 21 czerwca 2010 Przy powierzchni działki ok. 1000 m2 najlepiej podnająć ciągnik z broną, która zaorze cały teren bez większego problemu. Wykorzystuje się ją aby spulchnić glebę, skruszyć bryły i wyrównywać na koniec wzruszoną ziemię. Większe kamienie i gruz, które pojawią się po 'orce' trzeba będzie ręcznie wybrać.Mniejszy sprzęt np. ręczne glebogryzarki świetnie nadają się do uprawy ziemi na mniejszych powierzchniach, gdy są już przygotowane rabaty czy miejsca pod trawnik. 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 czerwca 2011 Udostępnij #7 Napisano 18 czerwca 2011 Cytat Przy powierzchni działki ok. 1000 m2 najlepiej podnająć ciągnik z broną, która zaorze cały teren bez większego problemu. Wykorzystuje się ją aby spulchnić glebę, skruszyć bryły i wyrównywać na koniec wzruszoną ziemię. Większe kamienie i gruz, które pojawią się po 'orce' trzeba będzie ręcznie wybrać. Rozwiń Z całym szacunkiem dla profesjonalisty - jak się coś pisze to należy pisać rzetelnie jeżeli się na tym zna, jeżeli nie nie to nie warto zabierać głosu. Nie słyszałem co to znaczy PODNAJĄĆ CIĄGNIK - słyszałem natomiast o wynajęciu ciągnika, ale nie o to mi konkretnie chodzi (może taka gwara w stronach u Pani profesjonalistki występuje). Pisząc o wynajęciu ciągnika z BRONĄ KTÓRA ZAORZE ...... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do orania to jest pług a brona służy do bronowania czyli jak już Pani dobrze ujęła do wyrównania, spulchnienia gleby. Nie czepiał bym się może gdyby to napisał jakiś zwykły forumowicz, ale ekspertowi to raczej nie wypada tym bardziej że pozywa się profesjonalistą. Link do komentarza
Draagon Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #8 Napisano 20 czerwca 2011 Dokładnie - trochę zbaraniałem jak dostałem pytanie od sąsiada czym chcę by mi zaorał.. i zgłupiałem Pod słyszane nazwy, pług, zdrapak, brona, - na perz to chyba tylko pług - zdrapak mimo że solidnie wyglądał to nie dał rady :/ Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #9 Napisano 20 czerwca 2011 Uważam, że wypowiadając się forum ogólnodostępnym (ogólnopolskim) powinno używać się nazw ogólno przyjętych w polskim słownictwie a nie używać gwary. Bo co by było gdyby każdy pisał swoją gwarą ,góral, kaszub itd to byłby niezły galimatias Link do komentarza
ashantess Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #10 Napisano 20 czerwca 2011 U nas glebogryzarka by padła przy pierwszym podejściu Mamy taki margiel, że spychacz ledwo ruszał 5-10 cm warstwy, żeby ją przesunąć^^Jesteśmy na etapie poszukiwania MEGA-traktora, który by ruszył to jakoś pługiem, żeby łatwiej ściągnąć.P.S. Mamy za dużą górkę, którą trzeba trochę rozciągnąć po nizinie z drugiej strony.Co do gwary,cytując mego ojca: zaoraj, zabronuj, potem połóż brony do góry nogami, to się wyrówna, posiej trawę i przejedź takim małym walcem.Trzymam się tego, bo u taty trawa rośnie piknie^^ Link do komentarza
bobiczek Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #11 Napisano 20 czerwca 2011 mój najprostszy i najtańszy - a skuteczny sposób.Miałem działkę 1100mPrzed zimą traktor z pługiem (taki 2-skibowy w zupełności wystarczy) i w głęboką skibę odłożyć.Wymarzną wszystkie korzenie chwastów na pewno.A wiosną - wypożyczyłem kultywator z silniczkiem "Honda" i wio!!!!!!!!!!!!Choć umordowałem się przez te "rowy" po pługu, tym małym kółeczkiem, i polecam jednak kultywator z ciągnikiem i bronę.Dopiero później żeby dopieścić - można na dobę wypożyczyć taki jaki poleca CooliBeerek i wtedy sobie przez cały dzień pobawić się jeszcze.I to wystarczy w zupełności Później tylko sieć , siać, przez durszlak do makaronu - jak ja - Link do komentarza
coolibeer Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #12 Napisano 20 czerwca 2011 Działka 2500m2 z czego 1500 zaorałem czy przeorałem i doprowadziłem do używalności tym jednym traktorkiem zwanym glebogryzarką i rade dał. Trzeba tylko to robić etapami a nie na hop siup...pierwsza faza to nadgryść ziemię...druga wgryść się w nią trzecia to ją dobrze zgryść I po problemie ;) Link do komentarza
Draagon Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #13 Napisano 20 czerwca 2011 Jaki ty masz konkretnie model ? Bo są różne wersje silnikowe. I masz jakieś akcesoria do tego ? Pług śnieżny koła itp. Tak swoją droga to jak to się transportuje ? Bo jak na tych nożach mam wyjechać z garażu na pole ?Nigdy nie widziałem na żywo jak się to cacko zachowuje - stąd prosze się nie śmiać Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #14 Napisano 20 czerwca 2011 Nie taki diabeł straszny jak go malują Jak odpalisz to sam się przekonasz,że to dziecinnie proste, parę minut i będziesz wiedział co i jak. Link do komentarza
coolibeer Napisano 21 czerwca 2011 Udostępnij #15 Napisano 21 czerwca 2011 Cytat Jaki ty masz konkretnie model ? Bo są różne wersje silnikowe. I masz jakieś akcesoria do tego ? Pług śnieżny koła itp. Tak swoją droga to jak to się transportuje ? Bo jak na tych nożach mam wyjechać z garażu na pole ?Nigdy nie widziałem na żywo jak się to cacko zachowuje - stąd prosze się nie śmiać Rozwiń Model napisze ci jak spojrze bo nie pamiętam. Akcesoria są. Jest duży wybór od jakiejś duperelki po pług śnieżnyJa posiadam koła gumowe, koła do jazdy po polu ;) koła do glebogryzarki, pług, radełko jakieś czy cuś i chyba to wszystko. Odpalasz jak kosiarkę masz sprzęgło i jedziesz Link do komentarza
KAROI Napisano 10 lipca 2011 Udostępnij #16 Napisano 10 lipca 2011 A ten "wóz" to ile kosztuje i ile pali? O piciu nie wspominam Link do komentarza
retrofood Napisano 17 lipca 2011 Udostępnij #17 Napisano 17 lipca 2011 Cytat A ten "wóz" to ile kosztuje i ile pali? O piciu nie wspominam Rozwiń Paczka LM-ów dziennie. Link do komentarza
Mathir Napisano 23 lipca 2011 Udostępnij #18 Napisano 23 lipca 2011 Cytat Paczka LM-ów dziennie. Rozwiń W sumie... tani w utrzymaniu Link do komentarza
edwl Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #19 Napisano 31 lipca 2011 Cytat Paczka LM-ów dziennie. Rozwiń A poważnie? Link do komentarza
edwl Napisano 7 sierpnia 2011 Udostępnij #20 Napisano 7 sierpnia 2011 Odpowiedzi brak :( A może to przelicznik. Tylko ja już nie palę i nie wiem ile kosztuje paczka LM-ów Link do komentarza
KAROI Napisano 15 sierpnia 2011 Udostępnij #21 Napisano 15 sierpnia 2011 Cytat Odpowiedzi brak :( A może to przelicznik. Tylko ja już nie palę i nie wiem ile kosztuje paczka LM-ów Rozwiń Jakieś 11 złotych ! Link do komentarza
Mathir Napisano 21 sierpnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 21 sierpnia 2011 Pisałem, że tani w utrzymaniu Link do komentarza
coolibeer Napisano 22 sierpnia 2011 Udostępnij #23 Napisano 22 sierpnia 2011 Cytat A ten "wóz" to ile kosztuje i ile pali? O piciu nie wspominam Rozwiń Kupisz w granicach od 800 zł za wersję mini czyli podstawową do 3000 zł za wypas. Wersja mini to sama fukncja glebogryzarki a wypas to juz dodatkowe koła pług czy inne takie gadżety. W kwocie do 1500 kupisz już w miarę dobrą maszynkę Link do komentarza
nikielita Napisano 29 sierpnia 2011 Udostępnij #24 Napisano 29 sierpnia 2011 Witam.Niedawno kupiliśmy działkę 7arów na której chcemy sie budować, ale zanim to zaczniemy chciałybym zabezpieczyć humus ściągnięty z wierzchu i stąd mam pytanie:- dotychczas na tej działce było sadzone zboże. Co w takim przypadku należałoby kolejno zrobić, aby ten humus przechować gdzieś w kącie ale aby był już bez chwstów i innych tego typu dziadostw. Czy można to w jakiś sposób zabezpieczyć przed budową a po budowie rozrzucić wyrównać i już ostatecznie przygotować pod ogród i trawę?Pozdrawiam Nikielita Link do komentarza
dzempel Napisano 29 sierpnia 2011 Udostępnij #25 Napisano 29 sierpnia 2011 teraz posiałabym trawę wolno rosnącą Link do komentarza
Sepro Napisano 11 września 2011 Udostępnij #26 Napisano 11 września 2011 Cytat Kupisz w granicach od 800 zł za wersję mini czyli podstawową do 3000 zł za wypas. Wersja mini to sama fukncja glebogryzarki a wypas to juz dodatkowe koła pług czy inne takie gadżety. W kwocie do 1500 kupisz już w miarę dobrą maszynkę Rozwiń Dzięki za konkretną informację Link do komentarza
Majsterzadzinarzedziami Napisano 16 września 2011 Udostępnij #27 Napisano 16 września 2011 Cytat Dzięki za konkretną informację Rozwiń zostaję glebogryzarka, na pewno przyda się na dłużej, ręcznie można się zaorać)) Link do komentarza
Draagon Napisano 16 września 2011 Udostępnij #28 Napisano 16 września 2011 Ja kupiłem elektryczną glebogryzarkę w Biedronce - 135 zł - celem wypróbowania - perz ciacha, aż miło - ale muszę wierzchnia warstwę zbierać. Napewno zainwesuję w taką spalinową - bo warto ! Link do komentarza
KAROI Napisano 1 października 2011 Udostępnij #29 Napisano 1 października 2011 Cytat Ja kupiłem elektryczną glebogryzarkę w Biedronce - 135 zł - celem wypróbowania - perz ciacha, aż miło - ale muszę wierzchnia warstwę zbierać. Napewno zainwesuję w taką spalinową - bo warto ! Rozwiń Ale wydatek jest spory. To koszt około jednego tysia. Link do komentarza
Sepro Napisano 9 października 2011 Udostępnij #30 Napisano 9 października 2011 To już chyba lepiej prądową kupić. Link do komentarza
carmel Napisano 23 stycznia 2012 Udostępnij #31 Napisano 23 stycznia 2012 a to wiesz dużo zależy od tego jak duży masz teren i czego wymagasz, ale moim zdaniem dobra glebogryzarka powinna pomóc. Tyle tylko, że jak już inwestować w taki sprzęt to lepiej jest postawić na jakiś lepszy, jak na przykład glebogryzarka alko, która jest mocna, skuteczna i posłuży lata. Link do komentarza
Draagon Napisano 23 stycznia 2012 Udostępnij #32 Napisano 23 stycznia 2012 (edytowany) a jaka jest różnica w mocy silnika między 20KM a 28KM bo cenowo 2-krotna. Max. siła ciągu 600 daNPrzepływ oleju/ciśnienie 29 l/min 185 bari 2 razy droższyMoc uciągu 700 kpPrzepływ oleju/ciśnienie 36 l/min 200 barto miniciągniczki są..Więc czy warto płacić 2 razy więcej ? Edytowano 23 stycznia 2012 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
sebastianlajko Napisano 16 marca 2017 Udostępnij #33 Napisano 16 marca 2017 Widzieliście takie rozwiązanie do orania pola Link do komentarza
Buster Napisano 16 marca 2017 Udostępnij #34 Napisano 16 marca 2017 Dnia 16.03.2017 o 16:08, sebastianlajko napisał: Widzieliście takie rozwiązanie do orania pola Rozwiń to taka zabawa szpadelkiem to jest orka!!! każdemu perzowi na działce da radę Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 marca 2017 Udostępnij #35 Napisano 16 marca 2017 Nie wiem czemu ma służyć tak głęboka orka? Z tego co wiem to takie głębokie oranie powoduje wywalanie na wierz martwicy, w tym przypadku widać piach żółty, ale cóż nawozy i opryski zrobią swoje aby zbiory były urodzajne. Link do komentarza
sebastianlajko Napisano 16 marca 2017 Udostępnij #36 Napisano 16 marca 2017 buster nieźle chociaż podobnie uważam jak mhtyl, że to chyba "niezdrowe" Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się