Skocz do zawartości

Stropy typu filigran - zalety i wady

Recommended Posts

Napisano
Jaki strop jest bardziej ekonomiczny w wykonaniu (monolit, filigran, czy teriva)? Strop na budynek jednorodzinny, 160m2, rozpiętość 8,5m..
  • 9 miesiące temu...
Napisano
Napisane jest "żelbeton" ciekaw jestem jakie są proporcje , ile żelu a ile betonu, jakaś nowość ? Ja do betonu dodałbym jakiegoś żelaza i wyszedł by żelazobeton . Ale niech i na tym żelu mury pną się do góry. Powodzenia.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Z doświadczenia wiem, że strop tego typu nie wymaga tynkowania. Warunkiem jest prawidłowy montaż i oczywiście gładki spód płyty filigran. Wystarczy wtedy mocniejszy grunt tzw "szczepny" i wykonujemy gładź szpachlową (ewentualnie z zastosowaniem siatki tynkarskiej) . Koszt stropu filigran nie jest tańszy od innych systemów, natomiast szybkość realizacji stropu przy dobrej organizacji robót jest nieporównywalna. Zaletą jest również mniejsza ilość stempli potrzebna podczas wykonywania stropu..
  • 4 lata temu...
Gość Adam-projekt
Napisano
Do mietek - Człowieku od poczatku XX wieku nie ma czegos takiego jak żelazo-beton. Jest żelbet.
  • 9 miesiące temu...
Gość Piotr
Napisano
Jedno pytanie- czy w takim stropie można wykonać już po montarzu samego stropu otwór na schody?
  • 1 rok temu...
Gość supporterwnc
Napisano
Odpowiadam Piotrowi 1,5 roku po jego pytaniu, ale może się komuś przyda odpowiedż. Wszystkie otwory w takim stropie wykonuje się w fazie produkcji (prefabrykacji). Zgłaszasz się do firmy, pokazujesz projekt, otrzymujesz wstepną wycenę, na podstawie projektu firma przeprojektowuje strop,wpłacasz zaliczkę,czekasz na transport, dźwig i ew. montaż (opcjonalnie, ale z montażem masz 8%vat, a nie 23%). Koszty: strop 150m2- dość skomplikowany, na szkody górnicze- lany razem z nadprożami (2x3m i 1x4m), wieńcem, balkonem 8x2m,dwoma wysokimi nadciągami po 60cm i dwoma belkami po 88cm wysokości) plus szałowanie wieńca, nadproży i belek z zalaniem nadbetonem- 36000zł. Opcjonalnie tylko "suchy" montaż, czyli transport i rozłożenie płyt na już ustawionym stemplowaniu (stemplowanie w obu przypadkach w gestii inwestora)- 22000zł. Resztę musisz dozbroić sam (cały materiał na zbrojenie w postaci prętów, gotowych kratownic i koszy w cenie), zaszałować i zalać nadbetonem. Transport, dojazd i praca dźwigu w cenie. Strop typu 2K (na szkody górnicze, podobny do filigrana, ale zbrojony dwukierunkowo), Górny Śląsk, pażdziernik 2017 Koszt monolitycznego na ten sam budynek- 28000zł-33000zł, ale zależało nam na pięknym,równym, surowym betonie-wyszło cudnie:))
  • 5 miesiące temu...
Gość Adam Lundin
Napisano
Czym najlepiej wypełnić ten strop? Czystym betonem czy betonem z domieszka izolacji?
Napisano
Dnia 1.04.2018 o 09:45, Gość Adam Lundin napisał:

Czym najlepiej wypełnić ten strop? Czystym betonem czy betonem z domieszka izolacji?

Nadbeton w stropie filigran też pełni funkcję konstrukcyjną i użyty do wylania beton musi mieć wymaganą wytrzymałość. Ewentualne modyfikacje może przeprowadzić tylko konstruktor po wykonaniu niezbędnych obliczeń.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Jeśli schody prowadzą  do pomieszczenia technicznego lub gospodarczego, przepisy dopuszczają węższe rozwiązania.
    • Żadne z powyższych, trzymamy się projektu  Dzięki za komentarz, też jesteśmy przerażeni uwierz Po kilku dniach od zalania stropu, rozbieramy jego boczne szalunki. Łatwa praca, choć nie tak przyjemna jak podlewanie czyli pielęgnacja betonu. Zima coraz bliżej, oby tylko nie sypnęło teraz śniegiem i nie było mrozu. Wiadomo, że strop musi odstać swoje zanim będziemy ściągać stemple.    
    • I takie schody zrób. One się zakończą pod sufitem.  A belek nie ruszaj, będziesz miał motywację do dbania o wagę, żeby się zmieścić między belkami. 
    • Pytanie jest takie, że jeżeli tak to wykonam czy będzie dobrze? Rozstaw między belkami mam 62 cm, według prawa schody muszą mieć szerokość biegu min 80 cm, dlatego muszę to w jakiś sposób poszerzyć. Chyba że jest inna opcja która pozwoli na wykonanie węższych schodów.
    • Cześć, Widzę na forum sporo pytań od osób z naszego województwa, które mają problem ze znalezieniem wolnej i solidnej ekipy do wylewek. Często firmy z dużych miast nie chcą jechać na "prowincję", albo liczą sobie kosmiczne stawki za dojazd. Chciałem polecić firmę ZAMBUD, która robiła u mnie wylewki. Co ważne – robią kompleksowo: Dom: Wylewki maszynowe z mixokreta (zacierane mechanicznie na gładko, poziomowane laserowo). Garaż/Warsztat: Posadzki przemysłowe (beton utwardzany powierzchniowo – "talerzowany"). Rozmawiałem z właścicielem i potwierdził, że obsługują całe województwo kujawsko-pomorskie bez wyjątków. Wrzucam listę miejscowości, gdzie na 100% dojeżdżają (pytałem o to, bo polecałem ich też rodzinie w innych powiatach), może komuś ułatwi to szukanie: Główne miasta: Bydgoszcz, Toruń, Włocławek, Grudziądz, Inowrocław. Mniejsze miasta i miasteczka (dojeżdżają bez problemu): Aleksandrów Kujawski, Barcin, Brodnica, Brześć Kujawski, Chełmno, Chodecz, Ciechocinek, Dobrzyń nad Wisłą, Gniewkowo, Golub-Dobrzyń, Górzno, Izbica Kujawska, Jabłonowo Pomorskie, Janikowo, Kamień Krajeński, Kcynia, Koronowo, Kowal, Kowalewo Pomorskie, Kruszwica, Lipno, Lubień Kujawski, Lubraniec, Łasin, Mogilno, Mrocza, Nakło nad Notecią, Nieszawa, Nowe, Pakość, Piotrków Kujawski, Radziejów, Radzyń Chełmiński, Rypin, Sępólno Krajeńskie, Skępe, Solec Kujawski, Strzelno, Szubin, Świecie, Tuchola, Wąbrzeźno, Więcbork, Żnin. Moja opinia: Robota zrobiona czysto, szybko i co najważniejsze – równo (pod panele nie trzeba było lać samopoziomu). Mają własny sprzęt, pompy i zacieraczki. Dojazd w dowolne miejsce w Kujawsko-Pomorskim nie stanowił dla nich problemu, a pomiar i wycenę zrobili gratis. Jak ktoś szuka konkretnych fachowców w naszej okolicy, to śmiało dzwońcie do ZAMBUD. Pozdrawiam!  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...