ratownik Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #1 Napisano 16 lutego 2010 Witam! Chciałem zapytać fachowców (bo "doradców" to mi nie brakuje a każdy mówi inaczej) jak prawidłowo powinien być wykonany dach z zastosowaniem płyt OSB. Chodzi mi konkretnie co i jak krok po kroku. Proszę mnie poprawić jeśli źle to sobie wyobrażam:Patrząc od zewnętrznej strony całkowicie to widziałbym to tak:1. Gont2. Płyta OSB 15mm (krokwie co 60cm)3. Folia paroprzepuszczalna przybita bezpośrenio na krokwie pod OSB (bez przerwy między OSB)4. Izolacja (wełna mineralna 15cm) z dystansem od foli paroprzepuszczalnej zrobionej na deskach przybitych do krokwi i rozciągnięciu sznura pomiędzy nimi. 5. Paroizolacja przylegająca do wełny i zamontowana do krokwi.6. Płyty wykończeniowe z karton - gipsu. Nie wiem jak jest to dla czytających zrozumiałe bo jest to opis mojego wyobrażenia jeśli jednak będzie potrzeba spróbuję to narysować jak to widzę Bardzo proszę o pomoc i podpowiedzi. Link do komentarza
animus Napisano 18 lutego 2010 Udostępnij #2 Napisano 18 lutego 2010 Cytat Witam! Chciałem zapytać fachowców (bo "doradców" to mi nie brakuje a każdy mówi inaczej) jak prawidłowo powinien być wykonany dach z zastosowaniem płyt OSB. Chodzi mi konkretnie co i jak krok po kroku. Proszę mnie poprawić jeśli źle to sobie wyobrażam:Patrząc od zewnętrznej strony całkowicie to widziałbym to tak:1. Gont2. Płyta OSB 15mm (krokwie co 60cm)3. Folia paroprzepuszczalna przybita bezpośrenio na krokwie pod OSB (bez przerwy między OSB)4. Izolacja (wełna mineralna 15cm) z dystansem od foli paroprzepuszczalnej zrobionej na deskach przybitych do krokwi i rozciągnięciu sznura pomiędzy nimi. 5. Paroizolacja przylegająca do wełny i zamontowana do nadbitych listew6. Płyty wykończeniowe z karton - gipsu. Nie wiem jak jest to dla czytających zrozumiałe bo jest to opis mojego wyobrażenia jeśli jednak będzie potrzeba spróbuję to narysować jak to widzę Bardzo proszę o pomoc i podpowiedzi. Patrząc od zewnętrznej strony :1. Gont2. Papa podkładowa na welonie szklanym3. PŁYTA OSB -3 grubość 18mm frez (krokwie co 60cm)4. Izolacja (wełna mineralna 20cm) z dystansem 3cm od Płyt OSB zrobionej z listew przykręconych do Płyt OSB wzdłuż krokwi 5.Nadbicie na krokwie listew stosownie do gr.izolacj i rozciągnięciu sznura pomiędzy nimi. 6. Paroizolacja przylegająca do wełny i zamontowana do nadbitych listew7. Ruszt co 40cm z profili stalowych C 60/30 8. Płyty z karton / gipsu. Na całej długości dachu w kalenicy rozcięcie 6cm dachu oraz montaż gąsiorów wentylacyjnych do wentylowania Izolacji Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 18 lutego 2010 Udostępnij #3 Napisano 18 lutego 2010 Teoretycznie układ warstw prawidłowy, ale znacznie prościej będzie utworzenie pustki wentylacyjnej pod płytami OSB poprzez przybicie kontrłat. Wtedy wełna może przylegać do FWK, a w pobliżu kalenicy należy wstawić gonty wentylacyjne umożliwiające cyrkulacje powietrza w pustce między FWK i OSB. Link do komentarza
Stema Napisano 18 lutego 2010 Udostępnij #4 Napisano 18 lutego 2010 Generalnie nie ma jednej, prostej recepty na wszystko, każdy dach ma swoje niuanse. Wiele zależy też od jakości wykonania i jakości użytych materiałów. Kolejność warstw najlepiej wykonanego i z dobrej jakości materiałów dachu, patrząc od strony zewnętrznej, powinna wyglądać tak: 1. Gont modyfikowany SBS, z elastycznym systemem klejenia na całej powierzchni gontu2. Papa podkładowa dachowa modyfikowana SBS, z samoprzylepnymi zakładami3. Płyta OSB lub równe, suche deski4. Izolacja cieplna z dystansem minimum 3 cm od spodniej powierzchni poszycia dachu5. Paroizolacja6. Wykończenie wnętrza Papa podkładowa na osnowie szklanej jest niezbędna przy małym nachyleniu dachu. Przy dachu bardziej stromym jest niezbędna na krawędziach nadokapowych, a zalecana na całej powierzchni dachu - należy brać pod uwagę ewentualne niedoskonałości montażu wierzchniego pokrycia.Szczególnej staranności w przestrzeganiu zaleceń dostawcy wymaga obróbka koszy dachowych i kominów.Folia paroprzepuszczalna używana jest jako substytut pełnego odeskowania pod pokrycia dachowe sztywne, jako zabezpieczenie przed skroploną parą wodną lub np. nawianym śniegiem. Nie ma potrzeby jej układania w przypadku pełnego poszycia deskami lub płytą OSB. Pozdrowienia Link do komentarza
edwl Napisano 19 lutego 2010 Udostępnij #5 Napisano 19 lutego 2010 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Link do komentarza
Konfi Napisano 16 marca 2010 Udostępnij #6 Napisano 16 marca 2010 W tym temacie jest przynajmniej fachowo! Link do komentarza
Mistrz Jan Napisano 17 marca 2010 Udostępnij #7 Napisano 17 marca 2010 Tylko wełnę daj 15 + 5 na mijankę miedzy łaty. Pozdrawiam Jan Link do komentarza
Konfi Napisano 18 marca 2010 Udostępnij #8 Napisano 18 marca 2010 Cytat Tylko wełnę daj 15 + 5 na mijankę miedzy łaty. Pozdrawiam Jan Inaczej cieplny mosteczek jak banczku Link do komentarza
Bopet Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #9 Napisano 19 marca 2010 Cytat Inaczej cieplny mosteczek jak banczku Absolutna prawdeczka! Ale taki sposób układania to już chyba norma? Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #10 Napisano 2 kwietnia 2010 Aby udzielić profesjonalnej porady należałoby zapoznać się z kształtem dachu. Rodzi się pytanie jaką funkcję spełnia folia wysoko paroprzepuszczalna dolegająca do płyty OSB? A no żadną! Więc jej stosowanie w takie konfiguracji nie ma merytorycznego uzasadnienia. Natomiast perfekcyjnie wykonany dach powinien wyglądać tak jak napisał kol. Cezary Jankowski. Wówczas folia pełni rolę wiatroizolacji (chroni izolację cieplną przed przewiewami) choć tak na prawdę przepływy powietrza pomiędzy izolacją cieplną a OSB (deskowaniem) są laminarne a nie burzliwe. Istotną rzeczą będzie dobór grubości kontłat zależny od długości połaci w celu uniknięcia dławienia przepływu. Bezwzględnie konieczne jest zagwarantowanie drożności szczeliny wentylacyjnej czyli wykonanie wlotów i wylotów powietrza. Przy odpowiednio dużym kącie nachylenia połaci podkład nie jest wymagany. Ja jednak zawsze polecam jego stosowanie. Oczywiście powinien być to podkład systemowy. Pozdrawiam. Link do komentarza
coolibeer Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #11 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat Witam! Chciałem zapytać fachowców (bo "doradców" to mi nie brakuje a każdy mówi inaczej) jak prawidłowo powinien być wykonany dach z zastosowaniem płyt OSB. Chodzi mi konkretnie co i jak krok po kroku. Proszę mnie poprawić jeśli źle to sobie wyobrażam:Patrząc od zewnętrznej strony całkowicie to widziałbym to tak:1. Gont2. Płyta OSB 15mm (krokwie co 60cm)3. Folia paroprzepuszczalna przybita bezpośrenio na krokwie pod OSB (bez przerwy między OSB)4. Izolacja (wełna mineralna 15cm) z dystansem od foli paroprzepuszczalnej zrobionej na deskach przybitych do krokwi i rozciągnięciu sznura pomiędzy nimi. 5. Paroizolacja przylegająca do wełny i zamontowana do krokwi.6. Płyty wykończeniowe z karton - gipsu. Nie wiem jak jest to dla czytających zrozumiałe bo jest to opis mojego wyobrażenia jeśli jednak będzie potrzeba spróbuję to narysować jak to widzę Bardzo proszę o pomoc i podpowiedzi. Ja mam tak 1. Gont2. Fel’X Szybka Bariera SBS Hydroizolacja i wentylacja dachu skośnego3. Płyty OSB4. Między krokwiami sznurki5. Wata Mineralna 15cm6. Wata mineralna 5 cm7. Profile do Karton Gipsu7. Folia paraizolacyjna8. Karton Gips Link do komentarza
Bo01 Napisano 11 kwietnia 2014 Udostępnij #12 Napisano 11 kwietnia 2014 Cytat Teoretycznie układ warstw prawidłowy, ale znacznie prościej będzie utworzenie pustki wentylacyjnej pod płytami OSB poprzez przybicie kontrłat. Wtedy wełna może przylegać do FWK, a w pobliżu kalenicy należy wstawić gonty wentylacyjne umożliwiające cyrkulacje powietrza w pustce między FWK i OSB. Witam! Zmieniam dach na nowy i chciałbym się zorientować czy można dać pod blachę płyty OSB, a następnie pod to jeszcze ocieplenie wełną. Jakie są odnośnie tego zalecenia? Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 11 kwietnia 2014 Udostępnij #13 Napisano 11 kwietnia 2014 Cytat Witam! Zmieniam dach na nowy i chciałbym się zorientować czy można dać pod blachę płyty OSB, a następnie pod to jeszcze ocieplenie wełną. Jakie są odnośnie tego zalecenia? Jeśli chcesz dać płyty OSB to musisz zadbać o warstwę wstępnego krycia - papa termozgrzewalna podkładowa.Drugi warunek to wentylacja nad warstwą wstępnego krycia jak i pod deskowaniem z płyty OSB a nad warstwą ocieplenia.Można to uzyskać nabijając na płytę kontrłaty a następnie łaty na których będzie mocowana blacha. Wentylację pod deskowaniem z płyty uzyskasz wykonując otwory wentylacyjne, osłonięte siatką wentylacyjną, w okapie z ujściem w otwartej kalenicy. Nad wełną a pod płytą zostaw pustkę wentylacyjną, której wysokość zależy od długości połaci. Płyty łącz na spinki H, które zapewniają dylatacje umożliwiające pracę deskowania pod wpływem temperatury. Link do komentarza
Bo01 Napisano 12 kwietnia 2014 Udostępnij #14 Napisano 12 kwietnia 2014 Cytat Jeśli chcesz dać płyty OSB to musisz zadbać o warstwę wstępnego krycia - papa termozgrzewalna podkładowa.Drugi warunek to wentylacja nad warstwą wstępnego krycia jak i pod deskowaniem z płyty OSB a nad warstwą ocieplenia.Można to uzyskać nabijając na płytę kontrłaty a następnie łaty na których będzie mocowana blacha. Wentylację pod deskowaniem z płyty uzyskasz wykonując otwory wentylacyjne, osłonięte siatką wentylacyjną, w okapie z ujściem w otwartej kalenicy. Nad wełną a pod płytą zostaw pustkę wentylacyjną, której wysokość zależy od długości połaci. Płyty łącz na spinki H, które zapewniają dylatacje umożliwiające pracę deskowania pod wpływem temperatury. Dziękuję bardzo za poradę! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się