Skocz do zawartości

"Żarówki" LED

Recommended Posts

Napisano
Oczywiście, że lepsze. Ale jeszcze nie ta generacja LEDów.
Za kilka miesięcy, być może, pojawią się w sprzedaży nowe, trwalsze i silniejsze LEDy, bo te, które są obecnie w sklepach są dość kiepskie co do trwałości i siły światła.
Nowe LEDy przechodzą na razie testy w USA.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Próbowałem poszukać w internecie i znaleźć trochę więcej informacji na temat żarówek LED. Niestety... na większości stron znajdują się przede wszystkim ceny, a nie opisy icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Ale pisałeś, że będzie lepiej. W takim razie poczekam icon_smile.gif

Będzie lepiej ale tym co nimi handlują ,nawet chinole byli by w szoku jak by zobaczyli za ile je sprzedają icon_smile.gif
Napisano
Cytat

A czy światło z tych ledowych żarówek jest bardziej przyjemne od tego ze świetlówek kompaktowych?

Jest gorsze. Wynika to glownie z faktu, ze cieple swiatlo w przypadku LED daje wciaz mala efektywnosc i glownie dostepne sa barwy zimnobiale. Poza tym "lampka" z obrazka nie ma za wiele wspolnego z nowoczesnym oswietleniem LED. Tutaj troche prawdy:

Domowe oświetlenie LED - jak wybrać?

Oczywiscie porownanie jakosci swiatla dotyczy markowych LED i markowych swietlowek...jak sie kupuje chinskie badziewie to nie ma co liczyc na jakosc. Z reguly niestety kazdy musi sobie kupic jednego LED-a na probe bo inaczej nie uwierzy..no coz sila hasla LED wciaz w narodzie silna ogromnie. A szkoda - bo jak nadejdzie chwila, ze wreszcie pojawia sie LED o sensownej jakosci to kazdy bedzie mial juz uraz, ze w tym swietle siedziec sie nie da...podobnie jak teraz uzytkownicy chinskich swietlowek krytykuja ogolnie swietlowki - a przeciez wystarczy kupic markowy egzemplarz i wszystko dziala Okay.
Napisano
Generalnie lampy/ żarówki led stały się sporą pożywką dla projektantów, ze względu na to że się nie ogrzewają i jak wiadomo mają szeroki zestaw barw. Jednak z tego co widać co nowe żarówki to gorsze. Na zwykłe nikt nie narzekał, od energooszczędnych bolą i łzawią oczy dużej ilości osób. Bardziej przyjemne są chyba jednak w odbiorze inne żarówi niż ledowe, no i tańsze
Napisano
Cytat

Jednak z tego co widać co nowe żarówki to gorsze. Na zwykłe nikt nie narzekał, od energooszczędnych bolą i łzawią oczy dużej ilości osób.

O! O! O! Święte słowa!
Napisano
Dokładnie! Potwierdzam na własnym przykładzie! Szczególnie nosząc soczewki, gdzie jak by nie patrzeć dodawkowo dochodzi problem z dostatecznym nawilżeniem oka - pieczenie i łzawienie pojawia się bardzo szybko icon_sad.gif a siedzenie przy takim oświetleniu tylko męczy
Napisano
Cytat

A użytkownik nie ma prawa głosu icon_sad.gif

Prawo głosu zawsze masz, ale jak żarówki wycofają z produkcji to nie będzie już prawa zakupu icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Prawo głosu zawsze masz, ale jak żarówki wycofają z produkcji to nie będzie już prawa zakupu icon_wink.gif

O i to jest najlepsze podsumowanie problemu!
  • 2 miesiące temu...
Napisano
a ja uważam technolocię led za ok - daje ogromne możliwości kształtowania oświetlenia w domu - ograniczone jedynie fantazją projektanta - zresztą moja żonka mówi że wszędzie bym tylko montował światełka icon_smile.gif Ostatnio zrobiłem oświetlenie led - na paskach - szafki na dvd oraz oświetlenie pokoju dziecka aby w nocy nie bało sie ciemności - daje fajny pomarańczony efekt na ścianie z tynkiem strukturalnym - i pobiera minimun energii

co do ledów jako oświetlenie główne - czekamy na rozwój technologii bo faktycznie może byc to jescze zbyt słabe żródło światła - jako oswietlenie dekoracyjne - jak najbardziej juz można już zaszaleć icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Ciekawe, jak długo potrwa ten rozwój technologii?

Żebyśmy na końcu to oczami nie musieli świecić przed naszymi wnukami icon_sad.gif
że spapraliśmy im środowisko i wyczerpaliśmy wszystkie dostępne surowce na ziemi
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Żebyśmy na końcu to oczami nie musieli świecić przed naszymi wnukami icon_sad.gif
że spapraliśmy im środowisko i wyczerpaliśmy wszystkie dostępne surowce na ziemi

A ja liczę na te LEDy. Bo światłą ze świetlówek nie cierpię!!!
Napisano
Cytat

A ja liczę na te LEDy. Bo światłą ze świetlówek nie cierpię!!!

Nowoczesne świetlówki trójpasmowe dobrych producentów mają doskonałe charakterystyki i żywotnośc i barwę.

Jezeli dodatkowo lampa wyposażona jest w elektroniczny układ zapłonowy, to;
•Pobór mocy dla układu statecznik-świetlówka mniejszy o 20-25%
•Natychmiastowy, bezmigotliwy zapłon
•Stabilny strumień świetlny niezależnie od wahań napięcia zasilania
•Brak pulsacji strumienia, gdyż świetlówki zasilane są prądem o wysokiej częstotliwości
•Możliwość łatwego ściemniania do 1% (HF-R)
•Cicha praca
•automatyczny wyłącznik zużytej świetlówki

coś jeszcze? icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Czy to nie jest lepsze rozwiązanie, aby oświetlić dom niż popularne energooszczędne świetlówki wciskane nam przez UE?
dioda.jpg

zdecydowanie ledy. Sam w nowym domu wymieniam te wspaniałe "energooszczędne" żarówki na ledy i jest ok. Staram się szukać jak najmocniejsze. Oczywiście i w barwie zimnej do salonu jak ciepłej w kuchni.
pozdrowionka
Napisano
Cytat

Czy to nie jest lepsze rozwiązanie, aby oświetlić dom niż popularne energooszczędne świetlówki wciskane nam przez UE?

Cytat

zdecydowanie ledy. Sam w nowym domu wymieniam te wspaniałe "energooszczędne" żarówki na ledy i jest ok. Staram się szukać jak najmocniejsze. Oczywiście i w barwie zimnej do salonu jak ciepłej w kuchni.
pozdrowionka

Taka żarówka to dla nietoperza .

Żadna żarówka z upchanymi diodami LED
nawet jeśli jest ich 60 czy 80 nie może równać się
z technologią diody PowerLed

pover led 

a i te są daleko od zwykłej żarówki .
Napisano
[quote name='animus' date='11.05.2010, 19:52 ' post='98976']
Taka żarówka to dla nietoperza .

Żadna żarówka z upchanymi diodami LED
nawet jeśli jest ich 60 czy 80 nie może równać się
z technologią diody PowerLed

Brak obrazka

a i te są daleko od zwykłej żarówki .

Na razie musimy się cieszyć z tego co jest. To tak jak z telewizorami crt- plazma- lcd - led - .......laser
Wszystko idzie do przodu i tanieje z czasem.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dawno nie wchodzilam na Forum, i tu troche sie pozmienialo, juz myslalam, ze nie uda mi sie zalogowac. Ostatnio tez nader rzadko zagladalam na dzialke, wszystko niezle pozarastalo. Warzywnik jest piekny      Truskawki robia co moga, ale to juz chyba ich ostatni rok, bo po trzech latach podobniez nalezy posadzic nowe     Troche popielilam, bo siewki sosenek i brzozek mialy sie zbyt dobrze... Mam nadzieje, ze brama zarosnie powojnikiem i bedzie troche lepiej wygladac         Oprocz wiewiorek ktore tu mieszkaja, na dzialke zagladaja rowniez zajace i dziki.        Sasiad powiedzial, ze to mlode tak poryly, bo grudki sa male. Moze to i prawda, bo to taka miniatura sladow dzialalnosci duzych dzikow. Znalazlam spory podkop pod ogrodzeniem, a moze przelazly pod brama. Troche mnie to martwi, bo to mlode i glupie, moze miec trudnosci z odnalezieniem drogi jak mamuska bedzie wolac. A nie jestem pewna, czy ogrodzenie by wytrzymalo napor zdesperowanej rodzinki. Mam nadzieje, ze mlode szybko rosna i nie dadza juz rady wejsc na dzialke.
    • Jestem zainteresowany jestem.Tylko tez pracuje.To nie jest polski dom.mieszkam w innym kraju.Duzo informacji przydatnych mi podaliście.Co to jest ten inhibitor?Jakie informacje są jeszcze potrzebne?
    • Obstawiać to my możemy różnie, w zależności od naszej wiedzy o takich układach, ale @macijek - żebyś mógł mu KONKRETNE pomóc - musi podać więcej danych, a on wrzucił temat i od 20 godzin jakby nie jest zainteresowany odpowiedzią...   A najlepiej, gdyby zaprosił na konsultację jakiegoś kumatego hydraulika i on, widząc jak wygląda sytuacja - pokaże co zamknąć, co ewentualnie zaślepić, co zostawić bez zmiany...
    • W zależności jaki jest zasobnik, obstawiam że stojący, a w tej sytuacji woda do góry nie popłynie. A jak wiszący, to obstawiam, że ma zawory odcinające na we/wy. Poza tym, przy kotle gazowym wydaje mi się że CWU ma swój osobny obieg i w tej sytuacji nie trzeba nic ruszać. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Czy ktoś ma kontakt z Cieszkami i mógłby przekazać informację o spotkaniu? Chyba straciłam do Nich numer telefonu 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...