Skocz do zawartości

Przed sezonem grzewczym - grzejniki

Marcin123

Recommended Posts

Napisano
Wyczytałem bardzo interesującą radę, aby dobrze przeczyścić grzejniki przed sezonem grzewczym, bo w zakamarkach grzejnika zbiera się kurz, który po włączeniu ogrzewania, będzie się smażył. Taki przysmażony kurz bardzo sprawnie też lata sobie przez kilka dni po pomieszczeniu icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

Ja w tym celu stosuję specjalną końcówkę do odkurzacza (była w komplecie), raz w tygodniu przelecę się po grzejniczkach i problem z głowy icon_smile.gif .

Rozwiń  

Zdrowe podejście. Bo te szczoteczki... najlepiej wymiatają kasę z kieszeni icon_smile.gif
Napisano
I tak najgorsze do czyszczenia są konwektory, w których nie da się zdjąć obudowy. Kilkupłytowe grzejniki z ożebrowaniem to też ciężka robota. Już łatiej uporać się z czyszczeniem starych grzejników żeliwnych. Ja zrobiłem sobie końcówkę do odkurzaacza zakończoną 30 cm kawałkiem elastycznej cienkiej rurki. Dociera prawie wszędzie.
Napisano
  Cytat

I tak najgorsze do czyszczenia są konwektory, w których nie da się zdjąć obudowy. Kilkupłytowe grzejniki z ożebrowaniem to też ciężka robota. Już łatiej uporać się z czyszczeniem starych grzejników żeliwnych. Ja zrobiłem sobie końcówkę do odkurzaacza zakończoną 30 cm kawałkiem elastycznej cienkiej rurki. Dociera prawie wszędzie.

Rozwiń  

Dobry patent!
Napisano
Nie zapominijcie też o odpowietrzeniu. A co do czyszczenia, to widziałem kiedyś grzejnik podłączony specjalnym przegubem - dawał się odsuwać od ściany jak drzwi na zawiasach.
Napisano
  Cytat

A co do czyszczenia, to widziałem kiedyś grzejnik podłączony specjalnym przegubem - dawał się odsuwać od ściany jak drzwi na zawiasach.

Rozwiń  

Próbowałem znaleźć takie ustrojstwo w internecie... Nie udane poszukiwania icon_sad.gif Jarek02 masz może jakieś zdjęcia?
  • 9 miesiące temu...
Napisano
Ciekawe z tym grzejnikiem na przegubach icon_smile.gif Ja to bym zrobił tak, że bym pół metra rury prowadzącej do grzejnika zrobił z elastycznej - np. kisan albo wavin.
Napisano
  Cytat

Ciekawe z tym grzejnikiem na przegubach icon_smile.gif Ja to bym zrobił tak, że bym pół metra rury prowadzącej do grzejnika zrobił z elastycznej - np. kisan albo wavin.

Rozwiń  

I ile razy możnaby to odgiąć przed katastrofą?
Napisano
Ze dwa lub trzy icon_smile.gif faktycznie.
A słyszeliście o tzw grzejnikach higienicznych? To chyba jest fajna alternatywa. Grill z wierzchu da się zdjąć, a w środku tylko pionowe płyty grzejne bez konwektora. Dla alergików w sam raz.
Napisano
W starych odkurzaczach było lepiej, mozna było rurę włożyć w drugi otwór i wydmuchać kurz z grzejnika a potem wywietrzyć pokój.
  • 2 miesiące temu...
  • 2 lata temu...
Napisano
Kilka dni temu zaczął się u mnie w klatce sezon grzewczy, niestety nie było mnie w domu i dopiero teraz mogłem włączyć grzejnik. Jednak okazuje się ze cały czas sa zimne, czyżby się zapowietrzyły ? Co zrobić ?
Napisano
  Cytat

Kilka dni temu zaczął się u mnie w klatce sezon grzewczy, niestety nie było mnie w domu i dopiero teraz mogłem włączyć grzejnik. Jednak okazuje się ze cały czas sa zimne, czyżby się zapowietrzyły ? Co zrobić ?

Rozwiń  

Odpowietrzyć ,a jak nie da się rady to zgłosić do zarządcy.
Napisano
Kurz będzie się smażył icon_smile.gif no ciekawa teoria icon_smile.gif U mnie w domu to odkurzamy specjalną końcówką kurz co jakiś czas po to by było czysto icon_smile.gif Może dlatego gdy przychodzi zima nie zauwazyliśmy smażenia icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...