Pomocnik Napisano 23 września 2009 Udostępnij #1 Napisano 23 września 2009 Jakie wymagania musi spełniać kotłownia, aby umieścić w niej kocioł na gaz ziemny, gaz płynny lub olej opałowy? Postaramy odpowiedzieć się na te pytania. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/a/879-jaka-kotlownia-dla-pomieszczen-na-gaz-ziemny-plynny-i-olej Link do komentarza
Gość Jotka Napisano 23 września 2009 Udostępnij #2 Napisano 23 września 2009 Mój wykonawca instalacji zaproponował umieszczenie pojemnika na olej poza budynkiem w wykopanym a następnie wyłożonym bloczkami betonowymi "dole".Czy jest to często praktykowane i jakie są słabe punkty tego rozwiązania? Link do komentarza
Redakcja Napisano 24 września 2009 Udostępnij #3 Napisano 24 września 2009 Jedyna niedogodność to możliwość zamarzania, jeśli przewody doprowadzające poprowadzone będą zbyt płytko. Alternatywnie można ułożyć obok nich kabel grzejny najlepiej samoograniczający się (moc grzewczą dostosowuje do aktualnej temp. otoczenia). Poza tym to same plusy takiego rozwiązania. Link do komentarza
Gość comer Napisano 1 października 2010 Udostępnij #4 Napisano 1 października 2010 Jeszcze taka praktyczna rada! W przypadku kotłowni gazowej wskazanym jest aby wejście do niej było z zewnątrz budynku, a drzwi do niej nie były zbyt solidne i otwierały się na zewnątrz. To tak dla własnego bezpieczeństwa: w razie nieszczelności - gaz nie przedostanie się do innych pomieszczeń domu, a w przypadku (oby nigdy!!!) wybuchu gazu - najwyżej wylecą drzwi... Link do komentarza
igorczok Napisano 14 października 2012 Udostępnij #5 Napisano 14 października 2012 Czy wymagania dotyczące wentylacji kotłowni odnoszą się także do kotłowni z kotłem kondensacyjnym? Czy coś tą kwestię reguluje?irek Link do komentarza
kalafior13 Napisano 19 października 2012 Udostępnij #6 Napisano 19 października 2012 Ja u siebie w domu posiadam piec na olej opałowy. Ponieważ miałem sporo miejsca na kotłownię, piec i zbiornik na olej znajdują się dwóch pomieszczeniach oddzielonych od siebie drzwiami. Polecam wszystkim, aby do kotłowni w której "grzeje się" olejem opałowym było wejście od zewnątrz budynku i nie było połączenia z resztą. Ma to związek z nieprzyjemnym zapachem wydzielającym się np. podczas tankowania. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 października 2012 Udostępnij #7 Napisano 19 października 2012 (edytowany) Cytat Czy wymagania dotyczące wentylacji kotłowni odnoszą się także do kotłowni z kotłem kondensacyjnym? Czy coś tą kwestię reguluje?irek Tak... Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690 Edytowano 19 października 2012 przez Jani_63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Marcin Napisano 16 grudnia 2013 Udostępnij #8 Napisano 16 grudnia 2013 Szukam materialow wszelkich o normach dozwolonych emisji halasu ,ponieważ mieszkam w bloku przy ,w którego szczycie jest przylagajacy budynek kotlowni olejowej,ktory emituje wg. mnie ultra i infra dzwieki szkodzace tzw wewnetrznym narzadom sluchowym /blednikowi i szkodza powodujac dyskomfort wielki w zyciu . Jestem co do tego przekonany co do mej tezy ,że taka kotlownia nie powinna istniec i zagraza zdrowiu czy spelniac jakichs norm, poniewaz bywalem u ludzi w blokach ,ktorzy nie mieszkaja tuz przy takiej kotlowni i stad wiem ,bi u nich panowal bloga cisza w nocy i dzien. Link do komentarza
Gość Krystian Napisano 28 lipca 2015 Udostępnij #9 Napisano 28 lipca 2015 Na drugim rysunku jest błąd - podłoga pomieszczenia z kotłem na gaz ziemny powinna być ponad poziomem gruntu. Link do komentarza
Gość stach Napisano 28 lipca 2015 Udostępnij #10 Napisano 28 lipca 2015 Cytat Na drugim rysunku jest błąd - podłoga pomieszczenia z kotłem na gaz ziemny powinna być ponad poziomem gruntu. Raczej na gaz płynny Już jak poprawiasz, to rób to tak, aby Ciebie nie poprawiano... Link do komentarza
Gość eduinstal Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij #11 Napisano 14 sierpnia 2021 Artykuł nierzetelny. Jakim cudem przy kotłowni na gaz płynny będzie pod sufitem a wywiew przy podłodze ??? !!! Podstawowa zasada fizyki mówi nam, że ciepłe - lżejsze powietrze - uniesie się ku górze i tam będzie wywiew a zimne - cięższe powietrze - opadnie na dół i tam będzie nawiew do kotłowni !!! Link do komentarza
retrofood Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij #12 Napisano 14 sierpnia 2021 2 godziny temu, Gość eduinstal napisał: Artykuł nierzetelny. Jakim cudem przy kotłowni na gaz płynny będzie pod sufitem a wywiew przy podłodze ??? !!! Podstawowa zasada fizyki mówi nam, że ciepłe - lżejsze powietrze - uniesie się ku górze i tam będzie wywiew a zimne - cięższe powietrze - opadnie na dół i tam będzie nawiew do kotłowni !!! Prawa fizyki mówią, że gaz płynny zamieniony w postać gazową, jest znacznie cięższy od powietrza. Czyli spoczywa na podłodze i nie zaiwania do góry, tak jak gaz ziemny. Dlatego , szanowny gościu, tych dwóch instalacji nie wolno łączyć, bo wentylacje mają różną. Link do komentarza
Zdaniem Czytelnika Napisano 12 marca 2024 Udostępnij #13 Napisano 12 marca 2024 Komentarz dodany przez Rambo: Artykuł pisał amator który coś tam chciał napisać ale nie doczytał do końca. Nie zna podstawowych zasad przepływu powietrza wentylacyjnego Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się