Pomocnik Napisano 23 maja 2009 Udostępnij #1 Napisano 23 maja 2009 Mam garaż wolno stojący z dodatkowym wejściem na bocznej ścianie. Niestety, jego oświetlenie jest bardzo niepraktyczne, bo główną lampę sufitową można włączyć lub wyłączyć tylko z jednego miejsca w pobliżu bramy garażowej. Co muszę zrobić, żeby zastąpić go dwoma włącznikami schodowymi? Jednym obok bramy i drugim przy bocznym wyjściu. Pełna treść artykułu pod adresem:https://budujemydom.pl/instalacje/instalacje-elektryczne/porady/6089-jak-zrobic-swiatlo-na-schodach Link do komentarza
Gość Wiesław Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij #2 Napisano 19 grudnia 2020 Obecnie większość łączników ma kontrolkę czerwoną diodkę, która gaśnie po włączeniu oświetlenia. a w ciemności pokazuje lokalizację łącznika. Niestety nigdzie nie można znaleźć info do których zacisków łącznika trzeba ją podpić. Po przeróbce instalacji (2 łączniki schodowe i 3 krzyżowe) skutek mam taki, że kontrolki działają "jak chcą". Proszę o poradę i z góry serdecznie. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 21 grudnia 2020 Udostępnij #3 Napisano 21 grudnia 2020 Ja miałem podobna sytuację i dokładnie przy włącznikach schodowych. Dioda się nie świeciła i nie świeci. Podobny lub identyczny problem był omawiany na forum stricte branżowym. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2827177.html Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 21 grudnia 2020 Udostępnij #4 Napisano 21 grudnia 2020 Łączniki schodowe i krzyżowe z podłączoną neonówką nie będą świecić prawidłowo. Układ aktualnych połączeń jest zmienny i związany z położeniem styków drugiego łącznika. Funkcjonalnie lepszy będzie układ z przekaźnikiem bistabilnym i przyciskami z podświetleniem. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 21 grudnia 2020 Udostępnij #5 Napisano 21 grudnia 2020 Najlepiej pozostawić diodę tak jak była podłączona firmowo. W łącznikach schodowych mamy najczęściej jeden zacisk po jednej stronie łącznika oraz dwa zaciski po przeciwnej stronie łącznika. Dioda podświetlająca jest zaś przyłączona do zacisków po przeciwnych stronach. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się