Skocz do zawartości

Co może stać obok czego?


Kopacz

Recommended Posts

Napisano
Nie jestem bardzo biegły w tym temacie. Czy są jakieś zasady aranżacji kuchni? Nie wiem, lodówka nie może stać przy płycie grzewczej czy coś w tym rodzaju? Słyszałem, że są jakieś warunki dot. lodówki, jak się ją postawi w nieodpowiednim miejscu, to będzie się psuła, tylko nie wiem dokładnie co i jak...
Napisano
Cytat

Nie jestem bardzo biegły w tym temacie. Czy są jakieś zasady aranżacji kuchni? Nie wiem, lodówka nie może stać przy płycie grzewczej czy coś w tym rodzaju? Słyszałem, że są jakieś warunki dot. lodówki, jak się ją postawi w nieodpowiednim miejscu, to będzie się psuła, tylko nie wiem dokładnie co i jak...



Chodzi nie tylko o wygodę poruszania się po kuchni i przygotowywania potraw. Jeśli kuchenka znajdzie się zbyt blisko lodówki, to będzie ją niepotrzebnie nagrzewać (większe zużycie energii, częste włączanie się sprężarki, kłopoty z odprowadzeniem ciepła). Nie polecam także ustawiania innych sprzętów, choćby kuchenki bezpośrednio przy zlewie. Tam nieunikniona jest większa wilgotność a nawet zalewanie wodą. Widziałem kuchenkę po paru latach takiego sąsiedztwa - jeden bok był przerdzewiały, a ten dalej położony od zlewu pozostał czysty.
Pamiętaj też o porządnym oświetleniu!
Napisano
Dziękuję za odpowiedź. Bardzo fajny artykuł z linku. Tak w ogóle to chyba tak to rozpracuje, wszystko na jednej ścianie, w jednym ciągu. Zamiast lodówki zrobię wysoką szafę z szufladami, taka zawsze się przydaje. Po drugiej stronie wstawię lodówkę, którą już zakupiłem po okazyjnej cenie icon_biggrin.gif Akurat by się zmieściła, do tego jednoczęściowy blat.
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Jest kilka zasad i artykuł z linku powyżej pokazał je w najprostszy i minimalny sposób, ale poprawnie. Dopasowane raczej do mieszkania w bloku. Jeśli chodzi o dom i meble np w układzie L lub C to możemy przerzucić kuchenkę na inną ścianę. Dobrze jest też ustawić słup wielkości lodówki jako magazyn produktów. Blat roboczy jednak minimum 110cm i można go umiejscowić pomiędzy lodówką a zlewem to też poprawne rozwiązanie. Dla osób lubiących pieczenie wygodny będzie piekarnik umieszczony wyżej np w słupie. Jest wiele ciekawych rozwiązań w kuchni, szczególnie do trudno dostępnych szafek rogowych, jednakże takie rozwiązania, które warto montować są drogie. Polecam również rozwiązania firm BLUM ,PEKA ,HETTICH i Rejs z serii maxima. Akcesoria typu młynek do odpadów i przede wszystkim oświetlenie blatu roboczego. Pozdrawiam Wszystkich

DSC01446.jpg

Napisano
Nowoczesna kuchnia jest już zwykle zaplanowana przez designera tak żeby wszystko stało na swoim miejscu. Ale jeśli sami budujemy to ten artykuł jest bezcenny, bo o tylu rzeczach się nie wie tak naprawdę - trzeba mieć doświadczenie, albo bazować na cudzym.
Napisano
Designer skupia się przede wszystkim na wyglądzie... wystroju wnetrza. Dla niego sprawy techniczne bywają drugorzędne. Chyba, że... to bardzo dobry designer icon_smile.gif Warto uważać~!
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Moje nowe meble kuchenne, sa tak zbudowane ,ze steamer jest obok lodowki (!)

Pytalam wiec architekta , czy
piekarnik moze znajdowac sie zaraz obok lodowki i uslyszalam ,ze nie ma zadnego problemu
- pod warunkiem, ze mebelki maja po 60 cm. szerokosci !
MOje maja - ufff,jaka ulga icon_smile.gif icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Wszystko zależy od rodzaju mebli. Niektóre nie znoszą zbyt dobrze wysokiej temperatury i oparów. Czasem lubią się wyginąć, przebarwiać itp. Tak jak już mówiłam, wszystko może stać koło siebie w kuchni, grunt, żeby było wykonane z odpowiedniego materiału. Zresztą można się zapytać obojętnie jakiego projektanta wnętrz - na pewno potwierdzi.
Napisano
Cytat

Moje nowe meble kuchenne, sa tak zbudowane ,ze steamer jest obok lodowki (!)

Pytalam wiec architekta , czy
piekarnik moze znajdowac sie zaraz obok lodowki i uslyszalam ,ze nie ma zadnego problemu
- pod warunkiem, ze mebelki maja po 60 cm. szerokosci !
MOje maja - ufff,jaka ulga icon_smile.gif



Zaden producent sprzetu do zabudowy nie napisze, ze nie wolno umieszczac ich lodowki obok piekarnika bo klient stwierdzi, ze ich sprzet jest gorszy od sprzetu firmy, ktora nie widzi w tym problemu.
Dzisiejsze piekarniki sa bardzo dobrze izolowane, ale nie idealnie. Jak jedno grzeje a drugie obok chlodzi to jest konflikt, wynikiem konfliktu bedzie tu meczenie sie i pobieranie wiekszej ilosci energii przez lodowke. Wszystko bedzie dzialalo, nic sie nie popsuje, ale fizyki pan nie przeskoczysz.
Architekt o takich rzeczach nie mysli bo chce zrobic tak jak klientowi sie podoba, producent nie zabroni bo nie sprzeda, wiec myslenie spada na klienta icon_wink.gif

U mnie na jednej stronie bedzie podniesiony piekarnik w zabudowie, obok cargo i lodowka juz bez zabudowy icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Tak jak już mówiłam, wszystko może stać koło siebie w kuchni, grunt, żeby było wykonane z odpowiedniego materiału. Zresztą można się zapytać obojętnie jakiego projektanta wnętrz - na pewno potwierdzi.



moj potwierdzil icon_wink.gif

Meble musza byc tez "dobre" jakosciowo (ale wazniejsza jest jednak izolacja np. piekarnika ) icon_smile.gif
i tak jak napisalam wyzej: odleglosc miedzy piekarnikiem a lodowka ma w niektorych przypadkach znaczenie - tak jak i szerokosc mebli ma tez jakies tam znaczenie icon_wink.gif

u mnie pierwsza stoi lodowka (zabudowana ), potem steamer i piekarnik obok niego (tez w zabudowie )a potem dopiero szafka icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Zaden producent sprzetu do zabudowy nie napisze, ze nie wolno umieszczac ich lodowki obok piekarnika bo klient stwierdzi, ze ich sprzet jest gorszy od sprzetu firmy, ktora nie widzi w tym problemu.


Bardzo dobra uwaga!

Cytat

Dzisiejsze piekarniki sa bardzo dobrze izolowane, ale nie idealnie. Jak jedno grzeje a drugie obok chlodzi to jest konflikt, wynikiem konfliktu bedzie tu meczenie sie i pobieranie wiekszej ilosci energii przez lodowke. Wszystko bedzie dzialalo, nic sie nie popsuje, ale fizyki pan nie przeskoczysz.


Kolejna bardzo dobra uwaga!

Cytat

Architekt o takich rzeczach nie mysli bo chce zrobic tak jak klientowi sie podoba, producent nie zabroni bo nie sprzeda, wiec myslenie spada na klienta icon_wink.gif


I bardzo mądry wniosek. Dodam tylko, że należy kierować się rozumem a nie ufać cudzym zapewnieniom a później mieć pretensję do wszystkie byle nie do sobie. Myślenie nie boli icon_wink.gif

Deamos punkt ode mnie icon_smile.gif
Napisano
w poscie wyzej ,napisalam tak tylko o tych szafkach icon_smile.gif
-powtorzylam to, co mi powiedzial jeden architekt, hehe icon_wink.gif


a ja mimo wszystko, nie zgodze sie z tym stwierdzeniem :

Cytat

Dzisiejsze piekarniki sa bardzo dobrze izolowane, ale nie idealnie. Jak jedno grzeje a drugie obok chlodzi to jest konflikt, wynikiem konfliktu bedzie tu meczenie sie i pobieranie wiekszej ilosci energii przez lodowke.




Nie masz racji :
W sumie wszystko zalezy od sprzetu (warto zwrocic uwage na kl. energetyczna jaka posiadaja piekarniki ,lodowki ,itd.itp. !).
w dzisiejszych czasach niektore piekarniki i lodowki maja super izolacje (!)
...dlatego tez mozna ustawiac je obok siebie bez zadnych termicznych konfiktow ,zadnych wymian energii (cieplo-zimno).

Teraz tez mam w kuchni dobre jakosciowo meble i lepszy sprzet (piekarnik A/Top ECO i lodowka A++) :
Kiedy piekrnik jest mocno nagrzany - sciana z drugiej strony (od wenwnatrz )jest calkiem zimna - a raczej powiertrze w niej (znaczy to ,ze ma dobra izolacje )...
Gdyby wiec obok tego piekarnika stala lodowka - nie bylo by tez zadnego konflitku i problemu icon_wink.gif
Napisano
Dodatkowo do tego co napisał Supersaxo zwróćcie uwagę, że "konflikt interesów" piecyka i lodówki - jakiej klasy by nie były - trwa jedną, dwie godziny dziennie, nawet gdy pieczesz mięso, to lodówka, wskutek nieco gorszych warunków wymiany ciepła, włączy się dodatkowo raz, czy dwa, co w roku daje dodatkowo może 10 godzin dodatkowej pracy agregatu lodówki.
A generalnie piekarniki i lodówki obecnie produkowane są zasadniczo innej klasy izolacyjności. Na pewno mniej trwałe, ale to już inna sprawa icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

Dodatkowo do tego co napisał Supersaxo zwróćcie uwagę, że "konflikt interesów" piecyka i lodówki - jakiej klasy by nie były - trwa jedną, dwie godziny dziennie, nawet gdy pieczesz mięso, to lodówka, wskutek nieco gorszych warunków wymiany ciepła, włączy się dodatkowo raz, czy dwa, co w roku daje dodatkowo może 10 godzin dodatkowej pracy agregatu lodówki.


wszystko git,
...tylko z jakiej racji maja byc gorsze warunki wymiany ciepla, skoro izolacja jest tak dobra ,ze
przy nagrzanym piekarniku , powietrze miedzy lodowka a piecykiem nie nagrzewa sie !?
...jak moze to wtedy powodowac jakikolwiek konfllikt ?! icon_rolleyes.gif

Jesli jest licha izolacja , lichy sprzet , to wtedy nastepuje konflikt i lepiej odseparowac sprzet -wszystko.

A teraz z drugiej strony:
- jak juz bylo wspomniane tu na forum , moj dom jest domem pasywnym minergie.
W takim tez domu nie moga nastepowac zadne konflikty termiczne (!)
Mimo tego ,moge postawic w kuchni lodowke i piekarnik zaraz obok siebie icon_wink.gif
Poza tym ,skoro klasa sprzetu nie jest wazna , to po co u mnie prawie wszystko musi byc A++ !??? :-/
Napisano
Pisząc w poprzednim poście "jakiej klasy by nie były" miałem na myśli zabudowane, czy też niezabudowane sprzęty, starszej generacji, bądź tej jakości jakie Ty masz u siebie w kuchni, używane od roku (załóżmy) jak i od dziesięciu lat icon_biggrin.gif w meblach najwyższej jakości, jak też i tych bardziej "popularnych" ...
Domów pasywnych w Polsce jest może 0,01% wszystkich budowanych, czy istniejących, po za tym cena sprzętu dla dużej grupy urządzających kuchnię jest decydującym argumentem i kupują oni sprzęty niekoniecznie z dwoma plusami icon_rolleyes.gif i kupują meble BRW, określonej jakości icon_cry.gif i tych własnie urządzających uświadamiam, żeby się nie załamywali i wili swoje gniazdko według swoich marzeń, uwzględniających ich możliwości finansowe. "Konflikt interesów" sprzętów nie powinien ich zrujnować finansowo, ani nie powinien ZNACZĄCO wpłynąć na trwałość ich sprzętów icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Pisząc w poprzednim poście "jakiej klasy by nie były" miałem na myśli zabudowane, czy też niezabudowane sprzęty, starszej generacji, bądź tej jakości jakie Ty masz u siebie w kuchni...


acha - teraz kumam bardziej poprzedniego posta icon_wink.gif

Cytat

kupują oni sprzęty niekoniecznie z dwoma plusami icon_rolleyes.gif i kupują meble BRW, określonej jakości icon_cry.gif i tych własnie urządzających uświadamiam, żeby się nie załamywali i wili swoje gniazdko według swoich marzeń, uwzględniających ich możliwości finansowe. "Konflikt interesów" sprzętów nie powinien ich zrujnować finansowo, ani nie powinien ZNACZĄCO wpłynąć na trwałość ich sprzętów icon_lol.gif


to fakt icon_smile.gif
  • 11 miesiące temu...
Napisano
to ja poproszę o poradę,
zdecydowaliśmy, że lodówka będzie w pom. gospodarczym (1,62 m2) w pobliżu kotła gazowego dwufunkcyjnego z zamkniętą komorą spalania - czy takie ustawienie w niedalekiej odległości będzie miało wpływ na lodówkę, czy będzie się nagrzewała, nie wiem też czy sam kocioł się nagrzewa.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
ja myślę, że nie ale fachowcem w tym temacie nie jestem.....natomiast nie mam lodówki obok piekarnika...chciałam tak, ale producenci kuchni odradzili i mam sprzęty oddzielone cargo
Napisano
Cytat

ja myślę, że nie ale fachowcem w tym temacie nie jestem.....natomiast nie mam lodówki obok piekarnika...chciałam tak, ale producenci kuchni odradzili i mam sprzęty oddzielone cargo



No, tego to już w przedszkolu ucza
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

to ja poproszę o poradę,
zdecydowaliśmy, że lodówka będzie w pom. gospodarczym (1,62 m2) w pobliżu kotła gazowego dwufunkcyjnego z zamkniętą komorą spalania - czy takie ustawienie w niedalekiej odległości będzie miało wpływ na lodówkę, czy będzie się nagrzewała, nie wiem też czy sam kocioł się nagrzewa.



A czy to bedzie dla Was na pewno wygodne??Daleko macie od kuchni do pom. gosp.??

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Jeśli szukacie sposobu na dekoracyjne i trwałe wykończenie drewnianych podłóg, mebli czy ścian – warto zwrócić uwagę na bejce olejne OSMO. To produkty, które zdobyły uznanie zarówno wśród profesjonalistów, jak i użytkowników domowych ceniących naturalne składniki, jakość oraz ekologiczne podejście do wykończenia wnętrz. Czym jest bejca olejna OSMO? Bejca OSMO to profesjonalny, barwiony podkład do drewna na bazie naturalnych olejów roślinnych. Dzięki brakowi wosków w składzie, bejca daje ogromne możliwości w zakresie intensywności koloru – od delikatnego podkreślenia struktury drewna po intensywne, nasycone barwy. Co istotne, nie tworzy na powierzchni warstwy lakieru – pigmenty wnikają głęboko w drewno, wyrównując jego odcień i podkreślając naturalne usłojenie. Gdzie można stosować bejcę? Bejce OSMO przeznaczone są wyłącznie do zastosowań wewnętrznych, idealnie sprawdzą się na: drewnianych podłogach, deskach i parkietach, stopniach schodów, blatach, meblach, ścianach i sufitach z drewna, a także na zabawkach dziecięcych i przyborach drewnianych – po wyschnięciu są całkowicie bezpieczne i przyjazne środowisku. Jak działa? Bejca sama w sobie nie jest pełnoprawnym wykończeniem – to etap barwienia, który należy zabezpieczyć woskiem twardym olejnym OSMO. Takie połączenie daje nie tylko wyjątkowy efekt wizualny, ale również trwałość i odporność na codzienne użytkowanie. Dlaczego warto? Naturalne składniki: cztery rodzaje oczyszczonych olejów roślinnych i wysokiej jakości pigmenty. Możliwość pracy z utwardzaczem – istotne dla profesjonalistów. Idealne do przestrzeni komercyjnych, gdzie czas to pieniądz – powierzchnia może być gotowa do użytku już następnego dnia. Ogromna paleta kolorów – od klasycznych odcieni drewna po nowoczesne, designerskie barwy. Podsumowanie Bejce olejne OSMO to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają naturalnych i trwałych produktów do barwienia drewna. Ich elastyczność, ekologiczny skład oraz profesjonalne właściwości użytkowe czynią je wyborem godnym uwagi – zarówno w domach, jak i w przestrzeniach komercyjnych.
    • Albo tylko znajdował się w miejscu, obok którego uderzył piorun. Bo piorun może zabić również z dalszej odległości, to zależy od okoliczności wyładowania atmosferycznego.  A do artykułu polecam ten temat   Jak sprawdzić, czy instalacja odgromowa jest niezbędna?
    • Komentarz dodany przez Paweł: Zgadza się, uderzenie pioruna jest rzadkie, ale nie niemożliwe. Wczoraj ogłoszono śmierć Auduna Groenvolda, norweskiego olimpijczyka w narciarstwie dowolnym, który został uderzony przez piorun podczas wycieczki do domku letniskowego.
    • W Polsce każdego roku burze powodują szkody warte miliony złotych. Zniszczone urządzenia, pożary dachów i porażenia prądem to realne skutki, które dotykają nie tylko właścicieli domów na odludziu. Czy wiesz, że piorun może spalić sprzęt, nawet jeśli uderzy kilometr od twojego domu? Sprawdź, jak skutecznie i tanio zabezpieczyć dom przed burzą. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/instalacja-odgromowa/a/116255-piorunochron-chroni-dom-przed-burza
    • Komentarz dodany przez inżynier Mirek: Niestety w artykule zapomniano o podstawowym zadaniu jaki ma spełniać dach - szczelność, pełna ochrona przed warunkami atmosferycznymi, przede wszystkim opadami, aby wnętrze budynku było bezpieczne. Każdy wie, że obecnie układane dachówki, blachodachówki, blacha czy inne pokrycia dachowe nie są szczelne. Zwłaszcza w narożach, koszach praktycznie nie ma szans na szczelne wykonanie pokrycia. Dlatego ważne jest aby pod tą dachówką, blachą, blachodachówką wykonać w 100% szczelną warstwę. Niestety membrany paroprzepuszczalne nie nadają się do wykonania takiej szczelnej izolacji. Mają bardzo małą odporność na promieniowanie UV, przeważnie 2-3 miesiące, a najlepsze do 6 miesięcy. To nic w porównaniu do pap czy membran bitumicznych, które mają odporność na kilka a nawet kilkanaście lat. Poza tym podczas układania takiej membrany paroprzepuszczalnej często dochodzi do naderwań, rozdarć, które ciężko załatać. A poza tym trzeba pamiętać, że każda membran jest przebijana przez setki gwoździ, którymi przybijamy kontrłaty i łaty. A każde przebicie membrany paroprzepuszczalnej gwoździem to dziura, która jest potencjalnym miejscem przecieku wody. Przy papach nie ma takiego problemu - gwóźdź przebija papę, ale bitum uszczelnia się wokół tego gwoździa i nie ma zagrożenia, że woda będzie przeciekała. A co do paroprzepuszczalności to oczywiście jest ona ważna i potrzebna, ale tylko w niektórych przypadkach. Ogólnym założeniem jest, że izolacja termiczna nie może być narażona na zawilgocenie. Skoro od strony pomieszczenia ocieplenie jest chronione folią paroizolacyjną, która ma za zadanie nie przepuszczać wilgoci, pary wodnej to izolacja termiczna jest dobrze chroniona od spodu (od strony wnętrza budynku). A od góry ? No właśnie, żadna membrana paroprzepuszczalna nie ochroni izolacji termicznej przed wilgocią a nawet wodą. Potrzebna jest szczelna izolacja, która daje 100% gwarancji szczelności. Dlatego stosowanie membrany paroprzepuszczalnej montowanej tylko na krokwiach to igranie z wilgocią. A zawilgocona izolacja termiczna to strata ciepła, bo wilgotna izolacja termiczna przepuszcza ciepło. A to kosztuje. Więc to, że deskowanie i dobra papa czy membrana bitumiczna nieco zwiększają koszt budowy, to w bardzo krótkim czasie ten koszt zostaje odrobiony przez oszczędność na ogrzewaniu. I na koniec coś, co żadna membrana paroprzepuszczalna nigdy nie wytrzyma. Chodzi o ostatnio występujące gwałtowne burze i mocne porywy wiatru. Nie ma roku abyśmy w mediach nie widzieli tragedii ludzi, którzy doświadczyli zerwania dachu. Jak wygląda zerwany dach wykonany w wersji ekonomicznej to chyba każdy widział. Zerwana dachówka, blacha, membrany paroprzepuszczalnej praktycznie nie ma, widać strzępy ocieplenia. A deszcz pada i zalewa wnętrze. Tragedia. Natomiast dach wykonany w technologi pełnego deskowania po zerwaniu dachówek, blachy pozostaje sprawny i nadal zabezpiecza wnętrze przed deszczem. Takie pełne deskowanie z dobrą papą czy membrana bitumiczną jest praktycznie drugim dachem. Czy wobec tego stać nas na ekonomiczny dach z membraną paroprzepuszczalną? Czy jednak lepiej wybrać bezpieczne rozwiązanie dachu z pełnym deskowaniem i papą lub membraną bitumiczną? Odpowiedź jest prosta. Każdy potrafi wskazać bezpieczne rozwiązanie.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...