Skocz do zawartości

ile za adaptacje projektu gotowego

Recommended Posts

Napisano
Czy możecie wskazać ceny za adaptację projektu gotowego (zakładamy niewiele zmian) mam pierwszą ofertę
3500 zł za adaptację, projekt zagospodarowania działki i projekt drogi
Napisano
My zapłaciliśmy:

800 na san początek to cena z adaptację bez zmian
600 zł za doprojektowanie piwnicy
800 zł za zmiany w projekcie (poszerzaliśmy dom o 3 m)

To ceny netto do tego 22% VAT - wyszło coś ok. 2400 zł
Napisano
Cytat

My zapłaciliśmy:

800 na san początek to cena z adaptację bez zmian
600 zł za doprojektowanie piwnicy
800 zł za zmiany w projekcie (poszerzaliśmy dom o 3 m)

To ceny netto do tego 22% VAT - wyszło coś ok. 2400 zł

I to są podobno oszczędności przy zakupie projektu gotowego?
ja za projekt indywidualny z zagospodarowaniem działki dałam 3600 zł.
i mam dom taki jak chciałam na miarę.
pozdrawiam
Napisano
Witam wszystkich

za projekt gotowy zapłaciliśmy 1650 zł
za adaptację z zagospodarowaniem i wszelkimi poprawkami w czasie budowy (nie było ich wcale)
zapłaciliśmy 1200 zł.

porównywałem projekty moich znajomych, którzy zamawiali je i te gotowe z katalogów.
jakośc, czytelnośc i przejrzystość jest neiporównywalna - oczywiście na korzyść projektu z katalogu.
Są tam wszystkie niezbędne dokumenty, wyliczenia, rysunki, zalecenia, zestawienia(drewno, więźba, stal, beton itp.)
polecam projekt gotowy z własnego doświadczenia
pozdrawiam
Napisano
zgodzę sie z wolfikiem:)
Moja architekt nie była droga i za adaptacje zapłaciłam około 2000 zł (plus 1900 za projekt). Wiem ze w podobnych pieniądzach mozna miec projekt na zamówienie. (u mojej architekt ok 3500-4000) ale..
my po pierwsze znaleźlismy dom który bardzo bardzo nam się spodobał więc nie było sensu szukac dalej:)
podobnie jak pisze wolfik, nasz wykonawca który ma duże doświadczenie bo od lat buduje domy na sprzedaż i na zamówienie, i widział dziesiątki projektów- zdecydowanie polecał projekty gotowe ze sparwdzonego biura- twierdzi ze w prawie 100% są dokładniej i lepiej wykonane i w trakcie budowy nie wychodzą rózne dziwne niedopatrzenia czy niedokładne wyliczenia co podobno czesto zdarza sie przy projektach indywidualnych
poza tym u nas od kupienia projektu i zaniesienia do architekta do wjazdu koparek na działke upłyneły moze ze 3 miesiace najwyzej- więc szybciej napewno zaadoptowa projekt gotowy.
W moim miescie architekci bardzo róznią sie cenami więc warto szukac i pytac, nie decydowac od razu bo mozna bardzo przepłacic. My zdecydowalismy sie na młodą panią architekt od niedawna mająca biuro i nie z najdrozszej dzielnicy icon_smile.gif - była bardzo sympatyczna i ceny miała naparwde przystępne. Słyszałam nawet o cenach rzedu 6-7 tys za projekt a widziałam jeden dom zaprojektowany przez takiego bardzo drogiego architekta i był wyjątkowo dziwny i niezgrabny jakis..
poza tym ja akurat nie mam takiej wyobraźni żeby "zobaczyc" w głowie dom którego jeszcze nie ma- zdecydowanie wole najpierw widziec konkretny projekt, potem go kupic
Myśle że jeśli znajdzie się dom który komuś odpowiada i się podoba bez duzych zastrzezeń (drobne zmiany nie sa problemem) to polecam gotowy projekt- niekoniecznie przez oszczednosc.
Napisano
Cytat

Czy możecie wskazać ceny za adaptację projektu gotowego (zakładamy niewiele zmian) mam pierwszą ofertę
3500 zł za adaptację, projekt zagospodarowania działki i projekt drogi

czytam Wasze posty i oczom nie wierzę, matko jak tanio!!!
w Szczecinie adaptacja projektu gotowego ze wszystkimi branżami kosztuje 4 / 5 tyś zł (cena standard taka sama u wszystkich architektów, jak ktoś bierze 3600 zł to jest tani) a za projekt indywidualny od 10 do 15 tyś zł w zależności od "renomy" architekta, może być nawet dużo drożej.
Napisano
mo mi za adaptację projektu z przylączami, wjazdem i td architekt policzył 1000 PLN. Za zmiany, jelsi naniesie je ołówkiem na gotowym projekcie nic, ale jesli chciał bym pożądnie z nowymi rysunkami to 300 zł.

Kot.
Napisano
WITAM!mam gotowy projekt,chcę zrobić 1 zmianę (przesunąć kominek)także potrzebuję kierownika budowy,który przeprowadzi również adaptację projektu ze zmianami!!ile waszym zdaniem powinien wziąść kasy kierownik budowy???może ktoś już pytał???
  • 1 rok temu...
Napisano (edytowany)
Cytat

Skąd wy te ceny macie. u mnie adaptacja projektu bez przyłączy to koszt w granicach 500 zł z przyłączami i uzgodnieniami około 1500 zł.

Witaj, a moższ podać namiary na jakiegoś konkretnego architekta, który tanio wykona adaptację . Okolice Opola.
Pozdrawiam. Edytowano przez Redakcja (zobacz historię edycji)
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
a my za projekt zaplacilismy 2400, za adaptacje 2500 /podpiwniczenie dodatkowo pod garazem, dodatkowe wejscie do piwnicy z podworka i kilka zmian "kosmetycznych"/ z tym, ze w cenie bylo równiez zalatwienie wszystkich formalnosci zwiazanych z pozwoleniem na budowe /my tylko podpisalismy wniosek/. Nasz architekt jest teraz kierownikiem budowy /bo kto niby zna ten dom lepiej/ icon_smile.gif
Napisano
My za adaptację projektu (ze zmianą szerokości garażu) i wykonanie plany zagospodarowania daliśmy 1500 PLN.
Sam projekt kosztowa 1900 PLN.
Pzdr
  • 7 miesiące temu...
Napisano
Ceny z kosmosu!!!!!!!!!! Juz nie wiedza ile tak naprawde brac, jak czytam te stawki (nie wszystkie oczywiscie) to wlos sie jezy na glowie. O ile mi wiadomo (moze jestem w bledzie) to architekta mozna wziosc z innego rejonu, czy nawet z innego wojewodztwa. Bynajmniej tak postapil moj znajomy, zwrocil sie do architekta z innego wojewodztwa bo bylo o wiele taniej.
Napisano
Cytat

Ceny z kosmosu!!!!!!!!!! Juz nie wiedza ile tak naprawde brac, jak czytam te stawki (nie wszystkie oczywiscie) to wlos sie jezy na glowie. O ile mi wiadomo (moze jestem w bledzie) to architekta mozna wziosc z innego rejonu, czy nawet z innego wojewodztwa. Bynajmniej tak postapil moj znajomy, zwrocil sie do architekta z innego wojewodztwa bo bylo o wiele taniej.

bo pewnie w jego rodzinnym mieście gruchnęła wieść że ma się budować i rwą z niego ile się da
......nie ch się broni icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

Ja zrobiłem podobnie. Zwróciłem się do własnej Ciemiężycielki. Za darmo mi zrobiła. I to nie tylko adaptacje...
Napisano
Cytat

Ja zrobiłem podobnie. Zwróciłem się do własnej Ciemiężycielki. Za darmo mi zrobiła. I to nie tylko adaptacje...

W zasadzie to robil mu ful wypas. Od projektu domu po adaptacje (projekt przylacza wody chyba tez byl) i wyszlo mu tanie niz gdyby kupil gotowy projekt. Nie chwalac sie icon_biggrin.gif to za moja rada tak zrobil, bo ja dwa lata temu to samo przechodzilem ( zrobilem) i taz wyszlo sporo taniej niz z gotowcem.

Tak dla info to za projekt domu (bez instalacji elektrycznej i c.o. nie jest u mnie wymagana do pozwolenia na budowe),projekt budynku gospodarczo-garazowego, projekt przylacza wody, projekt szamba, wpisanie domu i gosp.-gar. w mapke i zagospodarowanie terenu w 2008 zaplacilem 3000 zl.
Napisano
Cytat

bo pewnie w jego rodzinnym mieście gruchnęła wieść że ma się budować i rwą z niego ile się da
......nie ch się broni icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

Zapewne tak bylo i zlecieli sie do niego jak cmy do swiatla icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif
Napisano
Różnie z cenami bywa. Pomijam te, które są naprawdę z kosmosu, jak cena za samą adaptację 3500PLN. Chyba dla tych, którzy w ogole nie mają orientacji w rzeczywistości. Myslę, że przyzwoite ceny zaczynają się od 1500zł. Przeróbki to też pewnie niewielki koszt i chyba działają ogólnokrajowo. Trzeba popytać
Napisano
Chyba niezbyt dokładnie doczytałaś, co do tego za co, a podana cena dotyczy tylko adaptacji projektu zakupionego w tej firmie.

Jestem ciekaw jak będą załatwiane te wszystkie formalności np. w Bydgoszczy – skoro firma jest z Wrocławia. Dojazdy też w cenie?

Ps. Nie można uogólniać, bo są różne adaptacje – jedne proste nie wymagające wyliczeń (konstrukcyjnych) inne, prawie że z zakresu projektu indywidualnego – tak więc i cena za nie może być różna.
Gość arturo72
Napisano
Cytat

Ps. Nie można uogólniać, bo są różne adaptacje ? jedne proste nie wymagające wyliczeń (konstrukcyjnych) inne, prawie że z zakresu projektu indywidualnego ? tak więc i cena za nie może być różna.

Dokładnie,ja za adaptację+zabezpieczenia na szkody górnicze+przeprojektowanie ław na płytę fundamentową płacę 3,5tys.zł,gdyby byłaby to zwykła adaptacja typu wykasowanie okna,zmiana wymiarów ścian wewnętrznych na pewno byłoby taniej.
Oddaję projekt a dostaję adaptację łącznie z wypisanym wnioskiem o PnB,tylko zanieść do starostwa.
Napisano
Cytat

Tak dla info to za projekt domu (bez instalacji elektrycznej i c.o. nie jest u mnie wymagana do pozwolenia na budowe)...

Nie gadaj... to chyba dawno było.
Teraz bez projektu instalacji nikt PnB nie wyda.
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Nie gadaj... to chyba dawno było.
Teraz bez projektu instalacji nikt PnB nie wyda.

W 2008 w bylym woj. leszczynskim a obecnie wielkopolskim nie bylo wymagane i teraz chyba tez nie wymagaja. To zalezy o starostwa. Natomiast w dolnoslaskim jest wymagane, wiem bo kolega tam sie buduje.
Napisano
Witam. Mi jeden architekt , dolnośląskie, powiedział, iż projekty instalacji nie są potrzebne. U którego robiłem projekt,inny architekt, to zrobił wszystkie projekty instalacji.
Pozdrawiam
Napisano
Ja za adaptacje dałem 800zł. Powiekszenie garażu ,zmiana miejsca klatki schodowej , projekt szamba i studni oraz projekt zjazdu na działke.

Ja za adaptacje dałem 800zł. Powiekszenie garażu ,zmiana miejsca klatki schodowej , projekt szamba i studni oraz projekt zjazdu na działke.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam,

a czy ktoś móglby polecić sprawdzonego architekta, który mógłby poprowadzic adaptację? Najchętniej szukałabym w Warszawie i okolicach.

Dziekuje i pozdrawiam,

Dorota
  • 4 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...