Pomocnik Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 2 kwietnia 2009 Zazwyczaj inwestor ma swoją wizję dachu - np. wie, że będzie spadzisty i pokryty czerwoną dachówką. Interesuje go jednak głównie to, co widać. Ukryta pod pokryciem konstrukcja obchodzi go mniej - a to właśnie ona ma zasadniczy wpływ na trwałość dachu i bezpieczeństwo domowników. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/dachy-i-rynny/a/317-konstrukcja-dachu-spadzistego-charakterystyka-i-wykonanie Link do komentarza
Gość kuba Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 2 kwietnia 2009 Gratulacje: bardzo czytelny opis podejrzewam iż nawet laik z nim dałby sobie radę z wykonaniem konstrukcji, napewno nie jakiejś skomplikowane ale tak jak ja np konstrukcję dachu altanki. Widać dobrego fachowca który na dodatek potrafi swoją wiedze przekazać innym. DZIĘKUJĘ Link do komentarza
Gość Luk..... Napisano 12 sierpnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 12 sierpnia 2009 bardzo czytelny opis , ale proszę o komentarz co do dachów jednospadowych.... Link do komentarza
Gość działka dom Napisano 3 czerwca 2010 Udostępnij #4 Napisano 3 czerwca 2010 dziękuję za tekst łatwy do zrozumienia.Przydałaby sie informacja o doborze przekrojów poszczególnych elementów (orientacyjnie lub podanie wzorów do wyliczeń). Link do komentarza
retrofood Napisano 3 czerwca 2010 Udostępnij #5 Napisano 3 czerwca 2010 Cytat dziękuję za tekst łatwy do zrozumienia.Przydałaby sie informacja o doborze przekrojów poszczególnych elementów (orientacyjnie lub podanie wzorów do wyliczeń). Niestety, to się zmienia w zależności od rozmiarów dachu i paru jeszcze innych czynników Link do komentarza
Gość Mirosław Szwed , Agrobud - Wiąz Napisano 14 lutego 2013 Udostępnij #6 Napisano 14 lutego 2013 Trochę mi wstyd za autora tego opracowania.Rozdział poświęcony " dźwigarowej konstrukcji inżynierskiej dachów " jest daleki od współczesnej wiedzy i praktyki i wręcz wprowadza czytelników w błąd twierdzeniem, że poddasze w takich dachach jest nieużytkowe. Miłej lektury i pozdrowienia.M.Szwed Link do komentarza
Gość adam Napisano 4 listopada 2014 Udostępnij #7 Napisano 4 listopada 2014 wszystko mozna wykorzystac Link do komentarza
Gość prawie plaski Napisano 27 czerwca 2015 Udostępnij #8 Napisano 27 czerwca 2015 dach jednospadowy nachylenie 3% kryty blacha rospietosc 8m, jaka konstrukcja bez podpor najlepiej stalowa czy drewniana? jaka tansza? domek 8m na 12m ile taka konstrukcja by kosztowala? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 czerwca 2015 Udostępnij #9 Napisano 27 czerwca 2015 Cytat dach jednospadowy nachylenie 3% kryty blacha rospietosc 8m, jaka konstrukcja bez podpor najlepiej stalowa czy drewniana? jaka tansza? domek 8m na 12m ile taka konstrukcja by kosztowala? Toszto większe spadki robi się na posadzce w garażu To nie spadek tylko dach płaski przy takim spadku.I tak po kolei, co to za dom? zapewne projekt masz na ten dom. Link do komentarza
Gość Marcin Napisano 1 czerwca 2020 Udostępnij #10 Napisano 1 czerwca 2020 Witam ja planuje garaż drewniany o wymiarach 5x7 i chciałbym nie wysoki dach dwu spadowy w okolicy 11° i nie wiem jaką zrobić konstrukcje dachu pod blachę Link do komentarza
Gość Darek Napisano 5 października 2020 Udostępnij #11 Napisano 5 października 2020 Ja mam dach czterospadowy, z dużą ilością załamań, lukarn itd. W związku z tym w moim wypadku wybór był prosty: blachodachówka 2-modułowa (konkretnie od firmy Regamet). Z dachówkami czy jakimkolwiek innym pokryciem byłoby mnóstwo ciężkiej roboty, koszty większe... A tutaj ekipa wszystko elegancko i szybko sobie przycinała, bardzo sprawnie przebiegł też już sam montaż. Więc jeśli o mnie chodzi, to zdecydowanie polecam takie właśnie rozwiązanie. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 5 października 2020 Udostępnij #12 Napisano 5 października 2020 Dnia 1.06.2020 o 19:53, Gość Marcin napisał: Witam ja planuje garaż drewniany o wymiarach 5x7 i chciałbym nie wysoki dach dwu spadowy w okolicy 11° i nie wiem jaką zrobić konstrukcje dachu pod blachę Może ten rysunek rozjaśni Ci w głowie. Link do komentarza
zenek Napisano 5 października 2020 Udostępnij #13 Napisano 5 października 2020 (edytowany) Dnia 1.06.2020 o 19:53, Gość Marcin napisał: Witam ja planuje garaż drewniany o wymiarach 5x7 i chciałbym nie wysoki dach dwu spadowy w okolicy 11° i nie wiem jaką zrobić konstrukcje dachu pod blachę moze taka konstrukcja nad stropem: lub taki: tylko tu trzeba zmniejszyć kąt kratownicy - bez osobnego stropu. I jeszcze jedna inspiracja dachu: Edytowano 5 października 2020 przez zenek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Alex Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij #14 Napisano 18 lutego 2022 Co wy za głupoty piszecie , że inwestor decyduję o dachu jaki wykona , to gadanie tak idiotyczne , przecież jest plan zagospodarowania przestrzennego który reguluję jaki ma być kąt dachu jaki dach i jak wysoki ma być budynek , inwestor gów.. może sobię chcieć żydokomuna . Link do komentarza
retrofood Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij #15 Napisano 18 lutego 2022 38 minut temu, Gość Alex napisał: Co wy za głupoty piszecie , że inwestor decyduję o dachu jaki wykona , to gadanie tak idiotyczne , przecież jest plan zagospodarowania przestrzennego który reguluję jaki ma być kąt dachu jaki dach i jak wysoki ma być budynek , inwestor gów.. może sobię chcieć żydokomuna . Co Ty za głupoty piszesz, że "jest plan zagospodarowania przestrzennego, który reguluje". Gdzie jest to jest, ale w większości "przypadków inwestycyjnych" takowego planu nie ma. Zejdź z obłoków na ziemię. A żydokomuną to sam jesteś.. I cyklistą. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się