Pomocnik Napisano 28 marca 2009 Udostępnij #1 Napisano 28 marca 2009 Odpowiedź eksperta: Już na etapie projektu architektonicznego powinniśmy wstępnie naszkicować nie tylko ustawienie wszystkich niezbędnych elementów łazienki: miski klozetowej, wanny, prysznica, a także pralki, szafek oraz poręczy. Da nam to prawdziwy obraz, jak będzie wyglądała taka łazienka dla niepełnosprawnych w rzeczywistości, w trakcie normalnej eksploatacji. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/lazienka/a/193-jak-przystosowac-dom-do-potrzeb-osob-starszych Link do komentarza
Gość Teresa Napisano 28 marca 2009 Udostępnij #2 Napisano 28 marca 2009 Czy to wszystko,co ktos mial do zaproponowania dla niepelnosprawnych?Malo!!! Dlaczego tacy ludzie sa zawsze inaczej traktowani?Gdzie propozycje urzadzen,gdzie adresy sklepow...Dlaczego dla "pelnosprawnych",ktorzy radza sobie ze wszystkim (a moze nie)jest tako duzo propozycji?Wasnie jestem na etapie urzadzania lazienki dla mojego meza.Sama musze sobie poradzic .Ale zastanowcie sie - co bedzie jesli was spotka tragedia.Kto pomoze jesli teraz nie pomagacie innym!?A moze sie myle? Link do komentarza
Gość Artur Napisano 8 lutego 2010 Udostępnij #3 Napisano 8 lutego 2010 Wanny z drzwiami stanowią idealne rozwiązanie dla osób mających problemy z samodzielnym korzystaniem z klasycznej wanny lub kabiny natryskowej.Wygodne i odpowiednio wyprofilowane siedzenie sprawi optymalne odprężenie dla osoby korzystającej, a przeciwpoślizgowa powierzchnia dna i siedziska wanny ułatwi bezpieczne korzystanie z kąpieli. Po zamknięciu wodoszczelnych drzwi można korzystać z kąpieli (natrysk , kąpiel nóg , kąpiel całkowita), a po spuszczeniu wody można wygodnie na siedzeniu osuszyć się.Komfort kąpieli można zwiększyć poprzez zamontowanie w wannie systemu hydromasażu wodno-powietrznego w zależności od rodzaju schorzeń , sugestii lekarza lub życzeń klienta . Wyjątkowe kształty wanien i odpowiednia wysokość sprawiają ,że łatwo jest także pomagać osobom starszym i niepełnosprawnych. Wanny z drzwiami dla niepełnosprawnych Link do komentarza
Gość rafi Napisano 24 lipca 2010 Udostępnij #4 Napisano 24 lipca 2010 Ja polecam pomyśleć o zakupie podnośnika dla osób niepełnosprawny o nazwie atlas podnośnik jest dofinansowany z NFZ, mam go dwa lata i naprawdę poprawia warunki życia codziennego... Link do komentarza
Gość Nicola Napisano 4 sierpnia 2019 Udostępnij #5 Napisano 4 sierpnia 2019 Myślę, że tutaj trzeba postawić na pomocne i funkcjonalne akcesoria-półeczki, stojaki na ręczniki, uchwyty itd. Link do komentarza
Gość Monika Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij #6 Napisano 26 lutego 2020 Przygotowanie domu dla osób starszych to nie jest łatwa sprawa. My musieliśmy zamontować uchwyty i przebudować całą łazienkę. Dobrze, że dostaliśmy dofinansowanie z PFRONu na biobidet, bo odciążyło nas to trochę. Link do komentarza
Gość Lanna Napisano 4 marca 2021 Udostępnij #7 Napisano 4 marca 2021 Ja u swojej mamy w mieszkaniu zamontowałam barierki, kupiłam łóżko rehabilitacyjne i obowiązkowo maty antypoślizgowe w łazience. Teraz w czasie pandemii znacznie rzadziej się niestety widzimy więc trzeba było to mieszkanie przystosować do samodzielności mamy. Link do komentarza
iron_a_man Napisano 15 października 2024 Udostępnij #8 Napisano 15 października 2024 Właśnie odebrałem wannę z drzwiami dla osób niepełnosprawnych, szczerze powiedziawszy sam zastanawiam się nad kupnem, gdyż widzę same plusy, jest mała, oszczędna, zajmuje niedużo miejsca i co najważniejsze wchodzenie i wychodzenie z niej nie stanowi problemu osobom z dysfunkcją poruszania się. Wanna jest refundowana ze środków PRFON. Dziadkowie zadowoleni, to najważniejsze. Link do komentarza
zenek Napisano 15 października 2024 Udostępnij #9 Napisano 15 października 2024 Mam prośbę. Czy możesz dać linka do tej wanny, gdzie mozna ja kupić? Link do komentarza
Redakcja Napisano 15 października 2024 Udostępnij #10 Napisano 15 października 2024 6 minut temu, zenek napisał: Mam prośbę. Czy możesz dać linka do tej wanny, gdzie mozna ja kupić? Nie może Dział reklamowy jest w innym miejscu. 1 Link do komentarza
podczytywacz Napisano 15 października 2024 Udostępnij #11 Napisano 15 października 2024 2 godziny temu, zenek napisał: Czy możesz dać linka do tej wanny, gdzie mozna ja kupić? Woojek google... Allegro... Tak w ogóle - hasło "wanna dla niepełnosprawnych z drzwiczkami" I masz setkami 1 Link do komentarza
zenek Napisano 16 października 2024 Udostępnij #12 Napisano 16 października 2024 17 godzin temu, podczytywacz napisał: Tak w ogóle - hasło "wanna dla niepełnosprawnych z drzwiczkami" Dzięki oczywiście sprawdziłem i znalazłem -wygląda nieźle zresztą w artykule tez się akurat ta wanna pokazała może mamie przypasuje - zobaczymy 19 godzin temu, Redakcja napisał: Nie może Dział reklamowy jest w innym miejscu. wątek ma tytuł Jak urządzić łazienkę dla niepełnosprawnych? a pod linkiem prawie nic o łazience dla niepełnosprawnych! w sumie ogólniki cienko merytorycznie jak na fachową poradę Dnia 28.03.2009 o 14:00, Gość Teresa napisał: Czy to wszystko,co ktos mial do zaproponowania dla niepelnosprawnych?Malo!!! Dlaczego tacy ludzie sa zawsze inaczej traktowani?Gdzie propozycje urzadzen,gdzie adresy sklepow...Dlaczego dla "pelnosprawnych",ktorzy radza sobie ze wszystkim (a moze nie)jest tako duzo propozycji?Wasnie jestem na etapie urzadzania lazienki dla mojego meza.Sama musze sobie poradzic .Ale zastanowcie sie - co bedzie jesli was spotka tragedia.Kto pomoze jesli teraz nie pomagacie innym!?A moze sie myle? no właśnie Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się