Pomocnik Napisano 13 marca 2009 Udostępnij #1 Napisano 13 marca 2009 Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/porady/6256-czy-musze-uzyskac-pozwolenie-na-budowe-oczyszczalni-sciekow-i-jakie-dokumenty-sa-potrzebne Link do komentarza
Gość Gruszek Napisano 13 marca 2009 Udostępnij #2 Napisano 13 marca 2009 A co z oczyszczalnią biologiczną? Jakie są jej warunki zabudowy? Link do komentarza
acia Napisano 13 marca 2009 Udostępnij #3 Napisano 13 marca 2009 Oczyszczalnie buduje się na zgłoszenie, jeżeli w ciągu 30 dni nie zostanie zgłoszony sprzeciw można ją zabudowywać, oczywiście do oczyszczalni potrzebny jest projekt.O szczegóły to najlepiej dowiedzieć się w starostwie powinni udzielić na ten temat wyczerpujacych informacji. Jeżeli tylko termin nie goni najlepiej zrobić to w formie pisemnej jest potem podkładka.Pozdrawiam. Link do komentarza
Gość Montana113 Napisano 25 maja 2009 Udostępnij #4 Napisano 25 maja 2009 A co w przypadku kiedy zgoda została wydana tylko na czas określony? Czy gmina może jej nie przedłużyć? Link do komentarza
Gość mithris Napisano 1 października 2009 Udostępnij #5 Napisano 1 października 2009 A co jeżeli zbudowałem oczyszczalnie mimo sprzeciwu? Jak mogę ja teraz zalegalizować? Link do komentarza
samba Napisano 1 października 2009 Udostępnij #6 Napisano 1 października 2009 Cytat A co jeżeli zbudowałem oczyszczalnie mimo sprzeciwu? Jak mogę ja teraz zalegalizować? to znaczy ze nadzór może ci nakazać jej rozbiórke, i raczej nie bedzie możliwości legalizacji bo skoro byl sprzeciw to tez jakiegos powodu. A i jeszcze kara za samowle. Link do komentarza
Gość mithris Napisano 1 października 2009 Udostępnij #7 Napisano 1 października 2009 Ale musiałem się już wprowadzić, a wodociągi każą mi się przyłączać na odcinku 60m i w dodatku z przepompownią bo pod górkę. Jak mogę ich przekonać, żeby zaakceptowali moja oczyszczalnię, albo podciągnęli sieć do mojej dzialki? Link do komentarza
janekluki Napisano 1 października 2009 Udostępnij #8 Napisano 1 października 2009 Cytat Ale musiałem się już wprowadzić, a wodociągi każą mi się przyłączać na odcinku 60m i w dodatku z przepompownią bo pod górkę. Jak mogę ich przekonać, żeby zaakceptowali moja oczyszczalnię, albo podciągnęli sieć do mojej dzialki? to siec cico bo jak nie znasz zadnego urzedasa to tylko kłopotów sobie narobisz Link do komentarza
bajbaga Napisano 1 października 2009 Udostępnij #9 Napisano 1 października 2009 Cytat A co jeżeli zbudowałem oczyszczalnie mimo sprzeciwu? Jak mogę ja teraz zalegalizować? - rozebrać,- spełnić wymagania- rozpocząć od nowa w zgodzie z przepisami Link do komentarza
kibito Napisano 2 października 2009 Udostępnij #10 Napisano 2 października 2009 Cytat to siec cico bo jak nie znasz zadnego urzedasa to tylko kłopotów sobie narobisz też tak można ale liczyć na fart w naszym kraju to wielki optymizm - zawsze się znajdzie jakiś służbista papirolog co się chce przełożonemu wykazać albo dobry sąsiad co przez przypadek zapyta się odpowiednich władz "czy tak można jak mój sąsiad?" poza tym słyszałem że ostatnio się zrobiło lekkie zamieszanie w sprawie "brudnego tematy" ( przy najmniej w mojej okolicy) mowa o okolicznych wioskach gdzie pobudowane są przez "fachowców" szamba bez dna albo takie co się "same" na pola opróżniają -- nie wiem na ile to prawda ale mają od nowego roku przeprowadzać kontrole systemów magazynowania i odprowadzania ścieków , zakładam że na podstawie jakiegoś kwitu z odbioru z zakładu lub oczyszczalni(w przypadku szamba) a w przypadku oczyszczalni może będą sprawdzali legalność ich pobudowania , sam nie wiem....ale zawsze to jakieś zamieszanie, a wiadomo jak jest zamieszanie to zawsze coś może pójść nie tak .... to tyle tak w temacie pół legalnej oczyszczalni pozdrawiam ps osobiście pewnie z lenistwa tez bym liczył na drapane niżeli miałbym borykać się z papirologią i urzędasami Link do komentarza
Gość jak zwykle Napisano 7 sierpnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 7 sierpnia 2011 jak zwykle w naszym demokratycznym państwie wszystko pod włos dla tych którzy chcą ŻYĆ normalnie no niestety demokracja w naszym kraju jest tylko dla tych którzy mają więcej od innych ZNAJOMOŚCI itp. POZDRAWIAM I NIE PODDAWAJCIE SIĘ!!!!!!!!!!!!.... Link do komentarza
Barbossa Napisano 7 sierpnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 7 sierpnia 2011 demokracja to rządy demoludu, czyli i Twoje, ergo- przepisy są Twoje, w razie ulania - jedź do Peru, jak Cejrowski, tam wolność pełną gębą Link do komentarza
Gość Ania Napisano 19 czerwca 2014 Udostępnij #13 Napisano 19 czerwca 2014 mam pytanie: Jak ktos zrobil bez pozwoleniaprzydomowa oczyszczalnie i przyszla kara 5000zl, moge jakos sie odwolac? , bo nie wiedzialam ze trzeba miec pozwolenia ;( Link do komentarza
bajbaga Napisano 19 czerwca 2014 Udostępnij #14 Napisano 19 czerwca 2014 Jeśli wydajność tej oczyszczalni jest mniejsza jak 7,5m3 na dobę, to nie potrzebne było (i jest) pozwolenie na budowę, tylko zgłoszenie tego faktu (PB art.29.1.3).Nałożona kara chyba nie jest związana tylko z oczyszczalnią. Link do komentarza
Gość Krystyna Napisano 18 maja 2015 Udostępnij #15 Napisano 18 maja 2015 Jeżeli oczyszczalnia została zrobiona a nie zostało to zgłoszone, wydajność jest mniejsza jak 7,5, co mogę teraz zrobić, czy grozi mi kara z tego powodu? Link do komentarza
Gość Aga Napisano 6 maja 2018 Udostępnij #16 Napisano 6 maja 2018 Sąsiad wybudował oczyszczalnie ścieków tuż pod drzwiami zachował co prawda 2 metry od granicy naszej działki, ale dom jest w zabudowie bliźniaczej. Czy zrobił to zgodnie z prawem czy powinien zachować większą odległość od naszej granicy Link do komentarza
Gość jjj Napisano 12 czerwca 2019 Udostępnij #17 Napisano 12 czerwca 2019 Ale np moja gmina od kilku dni wymaga operatu wodno-prawnego ... a to dodatkowy czas i kasa... Link do komentarza
Gość Anita Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij #18 Napisano 5 lutego 2020 Dostałam zgodę na przydomowa oczyszczalnie z zaznaczeniem że jeśli będzie sieć kanalizacyjna to mam się pod nią podpiąć? Pytanie czy jeśli już będę mieć przydomowa oczyszczalnie to mogą mnie zmusić do podpięcia? Link do komentarza
bobiczek Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij #19 Napisano 6 lutego 2020 11 godzin temu, Gość Anita napisał: Dostałam zgodę na przydomowa oczyszczalnie z zaznaczeniem że jeśli będzie sieć kanalizacyjna to mam się pod nią podpiąć? Pytanie czy jeśli już będę mieć przydomowa oczyszczalnie to mogą mnie zmusić do podpięcia? Jeśli w pozwoleniu na budowę będzie taki zapis, to myślę że będziesz musiała. Zastanawiam się tylko, co to za przepis, pozwalający na takie dictum ze strony urzędu. Wydaje mi się że skoro w momencie wydawania decyzji istniejącej sieci kanalizacyjnej fizycznie nie ma, to i nie powinno być wymogów co do planowanej. Przynajmniej u mnie tak było. Kto się pobudował przed powstaniem sieci, nie miał późniejszego obowiązku aby z niej korzystać. Wydawane pozwolenia na budowę w momencie kiedy sieć funkcjonowała, już taki zapis posiadały. Link do komentarza
Eksperci Eko-Bio Napisano 12 lutego 2020 Udostępnij #20 Napisano 12 lutego 2020 Dnia 6.02.2020 o 10:11, bobiczek napisał: Jeśli w pozwoleniu na budowę będzie taki zapis, to myślę że będziesz musiała. Zastanawiam się tylko, co to za przepis, pozwalający na takie dictum ze strony urzędu. Wydaje mi się że skoro w momencie wydawania decyzji istniejącej sieci kanalizacyjnej fizycznie nie ma, to i nie powinno być wymogów co do planowanej. Przynajmniej u mnie tak było. Kto się pobudował przed powstaniem sieci, nie miał późniejszego obowiązku aby z niej korzystać. Wydawane pozwolenia na budowę w momencie kiedy sieć funkcjonowała, już taki zapis posiadały. Witam, Z przykrością jestem zmuszony zgodzić się z przedmówcą. Faktycznie w niektórych miejscowościach władze wydające decyzje dotyczącą przydomowych oczyszczalni mogą zabezpieczyć się w ten sposób i umieścić zapis o tymczasowej zgodzie na przydomową oczyszczalnie, a także o późniejszym OBOWIĄZKU podłączenia się do kanalizacji ( jeśli taka powstanie ) . Z punktu widzenia klienta oczywiście jest to zapis niekorzystny natomiast z tym raczej nic się nie zrobi. Pozdrawiam Link do komentarza
Gość Górol Napisano 29 marca 2020 Udostępnij #21 Napisano 29 marca 2020 Prawda jest taka że najlepsza jest zwykła kanalizacja. Mieszkałem w domu z kanalizacją teraz mam oczyszczalnie i uważam że nic w tym dobrego. Przy zmianie pogody śmierdzi na podwórku, pamiętać trzeba o wszystkim. A tak płacę reszta mnie wali Link do komentarza
Gość Kamil Napisano 23 kwietnia 2020 Udostępnij #22 Napisano 23 kwietnia 2020 Witam, Kupiłem nieruchomość w stanie surowym zamkniętym na końcu uliczki jest to ostatni dom, do domu prowadzi wąska droga gminna, przed moim domem po tej samej stronie jest czyli sąsiednia działka jest w tej chwili w sprawach spadkowych, dom przy samej drodze i nie ma ten dom wody i kanalizacji woda z kanalizacją jest jeszcze wcześniej przed tym starym domem, sąsiad z na przeciwka prowadzi działalność gospodarczą ma płot również przy samej drodze, tera pytanie jak mam doprowadzić wodę i kanalizację do domu skoro właściciela działki obok brak lub jest ich kilkunastu (sprawy spadkowe) sąsiad z przeciwka nie pozwoli wejść na podwórko, co zrobić w tej sytuacji? Gmina umywa ręce, i nie wydadzą pozwolenia na kanalizację i oczyszczalnię. Link do komentarza
Gość Patryk Napisano 25 kwietnia 2020 Udostępnij #23 Napisano 25 kwietnia 2020 Witam jeśli mam teraz szambo i chce to wymienic na oczyszczalnie, to po filtracji w oczyszczalni mogę wylewać tą wodę na swoje pole oddalone 300m od domu ? ( jest to cześć całej działki) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 27 kwietnia 2020 Udostępnij #24 Napisano 27 kwietnia 2020 Jeśli ścieki będą w wystarczającym stopniu oczyszczone min. pod względem zapachu, zawartości bakterii coli to można - tylko co będzie zimą? Link do komentarza
Gość Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij #25 Napisano 3 czerwca 2020 Witam. W projekcie budowy domu byla zawarta informacja o checi budowy przydomowej oczyszczalni sciekow. Projekt zatwierdzono. Czy powinnam dodatkowo zglaszac chec jej budowy? Pytam poniewaz tego nie zrobilam. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #26 Napisano 4 czerwca 2020 Jeśli na planie zagospodarowania działki jest naniesiona oczyszczalnia (z opisem) to nie trzeba już składać zgłoszenia. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się