Gregory40 Napisano 9 października 2008 Udostępnij #1 Napisano 9 października 2008 Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem więc cześć . Chciał bym zapytać Was o zdanie mam juz całe ogrodzenie itd ale chciał bym załozyć sobie jakiś naped do bramy bo zwłaszcza teraz gdy zbliza się jesień i zima takie udogodnienie może być bardzo przydatne. I chciał bym się sowiedzieć czy warto, czy napedy się nie psują, nie ma z nimi problemów no i jeszcze jaka marka jest najlepsza i w rozsadnej cenie. Link do komentarza
Lapsus Napisano 10 października 2008 Udostępnij #2 Napisano 10 października 2008 Ja osobiscie lubie faac i taki też mam automat. Według mnie to warto sobie założyć napęd ze względu na to że to bardzo duża wygoda tym bardiej jesienią i zima nie musisz wysiadać z samochodu tylko pilocikiem pstrykasz i już Ci sie samo otwiera nie zmokniesz nie zmarzniesz, świetna sprawa. A jeżeli chodzi o to jaki napęd to musisz podać jaką masz bramę. Link do komentarza
Gregory40 Napisano 13 października 2008 Autor Udostępnij #3 Napisano 13 października 2008 Nie wiem co konkretnie powinienem napisać o tej bramie, ale ogólnie to mam brame przesuwną z betafence waży około 350kg chociaż co do tego to nie jestem pewien ale mnie więcej coś koło tego. Poza tym brama działa gładko i płynnie więc chyba jakoś za bardzo nie potrzeba mocnego autoamtu. Link do komentarza
Lapsus Napisano 14 października 2008 Udostępnij #4 Napisano 14 października 2008 Jeżeli tak to myslę że FAAC SPRINT bedzie ok no chyba że często bedziesz otwierał i zamykał to wtedy lepiej mieć troche wiekszy zapas mocy i założył bym 740. Link do komentarza
Gregory40 Napisano 15 października 2008 Autor Udostępnij #5 Napisano 15 października 2008 No to jak tak to chyba na wszelki wypadek wezme ten mocniejszy bo raczej dośc czesto będzie otwierana, a jeszcze jedno pytaie czy do garażuoni tez produkują napędy i czy w razie co moga byc oba sprzężone z jednym pilotem? Link do komentarza
Lapsus Napisano 16 października 2008 Udostępnij #6 Napisano 16 października 2008 No to jak często otwierasz to rzeczywiście lepiej będzie wziąć ten mocniejszy, a co do Twojego pytania do napedów garażowych to też robią tylko to wszystko zależy od tego jaka masz bramę w garażu. Oczywiście 2 napedu mozesz spokojnie podłączyć pod jeden pilot, myslę że nawet udało by sie zrobić tak że jak będziesz przejeżdzał przez bramę to może ci się dzięki fotokomórkom automatycznie otwierać garaz lub zamykać. Przynajmniej według mnie powinno się to udać. Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 17 października 2008 Udostępnij #7 Napisano 17 października 2008 Cytat Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem więc cześć . Chciał bym zapytać Was o zdanie mam juz całe ogrodzenie itd ale chciał bym załozyć sobie jakiś naped do bramy bo zwłaszcza teraz gdy zbliza się jesień i zima takie udogodnienie może być bardzo przydatne. I chciał bym się sowiedzieć czy warto, czy napedy się nie psują, nie ma z nimi problemów no i jeszcze jaka marka jest najlepsza i w rozsadnej cenie. WITAMPo pierwsz nie ma napedów które sie nie psują i to trzeba sobie zapamietaćPo drugie nie zawsze zima brama sama sie otwiera bezproblemowo szczególnie przy duzych opadach sniegu i mrozach występują problemy.Po trzecie ceny napędów się zrównały i wszystkie marki na rynku walcza o klienta . Link do komentarza
Lapsus Napisano 17 października 2008 Udostępnij #8 Napisano 17 października 2008 No to wiadomo w końcu nie ma rzeczy niezniszczalnych proste. Co do tego że nie zwsze się sama otwiera w zimie to po to jest w razie co pilot. A to że ceny sie wyrównały to tylko lepiej dla nas bo mamy tańsze napędy. A co do samego faac to kozystam i jestem zadowolony dlatego go polecam co nie zmienia faktu że są też inne dobre firmy. Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 17 października 2008 Udostępnij #9 Napisano 17 października 2008 Cytat Co do tego że nie zwsze się sama otwiera w zimie to po to jest w razie co pilot. WITAMJak ma pan odsnieżarke na pilota to tak a powaznie w zimie nie odsniezana brama automatycznie oznacza powrót do otwierania ręcznego bramy.Nie ma napędu który jest w stanie przesunąć bramę ośnieżona i oblodzoną.Mam nadzieje że zgadzamy sie w tej sprawie tak jak w ustabilizowanych cenach automatyki bramowej beninca,came,faac,nice. Link do komentarza
tani_domek Napisano 17 października 2008 Udostępnij #10 Napisano 17 października 2008 widziałem na ALLEGRO napęd do bramy 800 kg włoskiej firmy ONDA z polską elektroniką w cenie 900 zł, to o połowę taniej niż inne napędy Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 18 października 2008 Udostępnij #11 Napisano 18 października 2008 Cytat widziałem na ALLEGRO napęd do bramy 800 kg włoskiej firmy ONDA z polską elektroniką w cenie 900 zł, to o połowę taniej niż inne napędy WITAMNie rozumiem jak oficjalnie może byc sprzedawany włoski produkt z polską elektroniką i nie ma takiej firmy jak ONDA.W takiej kombinacji nie wiadomo kto daje gwarancje i na jakiej podstawie.to raczej jakas pomyłka albo wyjątek . Link do komentarza
Lapsus Napisano 20 października 2008 Udostępnij #12 Napisano 20 października 2008 W tej kwestii zgadzam sie jak najbardziej. Naped do bramy ma ja przesuwać a nie odśnieżac podjazd do tego służy co innego. A co do tej firmy "Krzak" to ja bym nie brał czegoś co nie ma pewnego pochodzenia itd w swoim faac to w razie czego wiem że dzwonie do człowieka który mi to zrobi i będą części i wszystko a jak się kupi niewiadomo co niewiadomo gdzie to później ta oszczędnośc na napędzie moze sie przerodzic w dośc duże koszty napraw. Link do komentarza
manieczek Napisano 20 października 2008 Udostępnij #13 Napisano 20 października 2008 heja co powiecie o napędach beninca vs nice do bramy przesuwnej .To że te same ceny to wiem a jakość. Link do komentarza
Lapsus Napisano 21 października 2008 Udostępnij #14 Napisano 21 października 2008 Obie firmy są na podobnym poziomie zarówno ceny jak i bezawaryjność ogólnie czołówka ma dośc wyrównany poziom na naszym rynku, chociaż ja osobiscie kożystam z faac i jestem z niego zadowolony. Link do komentarza
manieczek Napisano 21 października 2008 Udostępnij #15 Napisano 21 października 2008 no dobrze ale potrzebuje więcej pomocnych informacji.Przeglądałem foldery i są dwa siłowniki do bramy przesuwnejbeninca ms4 do 400kg i nice robus 350kg brama może mieć na oko ze 400 kg czyli cieżar nie mały.6m długości i 1,8m wysokości.dużo sie pisze o zapasie mocy na innych forach to po co piszą w instrukcji że do 400 kg a każdy prawie pisze że za słabe moze być.?ktos mi to wyjaśni łaskawie Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 22 października 2008 Udostępnij #16 Napisano 22 października 2008 WITAMwaga bramy to nie wszystko i tego zazwyczaj w instrukcjach nie piszą liczy sie moment jaki będzie potrzebny do wprawienia bramy w ruch a na problemy ze startem ma wpływ wiele czynników z regóły to jakosć wykonania bram i prowadnic rozstaw wózków.Napęd zawsze dobieram u klienta , inaczej nie podejmuje sie doboru napedu nigdy nie wiadomo jaka niespodzianka czeka na montera.Dlatego tez nie polecam zakópów online. Link do komentarza
Gregory40 Napisano 22 października 2008 Autor Udostępnij #17 Napisano 22 października 2008 Cześć nie było mnie torche ale nie miałem czasu. Juz niedługo będe miał załozony napęd za 3 dni przychodzi monter zakładać. A co do napędu to zdecydowałem się na faac sprint po rozmowie z monterem uznał że nie ma potrzeby do mojej bramy zakładać mocniejszego. W sumie mnie to cieszy bo troche bede miał taniej. Link do komentarza
manieczek Napisano 22 października 2008 Udostępnij #18 Napisano 22 października 2008 Cytat WITAMwaga bramy to nie wszystko i tego zazwyczaj w instrukcjach nie piszą liczy sie moment jaki będzie potrzebny do wprawienia bramy w ruch a na problemy ze startem ma wpływ wiele czynników z regóły to jakosć wykonania bram i prowadnic rozstaw wózków.Napęd zawsze dobieram u klienta , inaczej nie podejmuje sie doboru napedu nigdy nie wiadomo jaka niespodzianka czeka na montera.Dlatego tez nie polecam zakópów online. to co umówie się z instalatorem i dam znac co mi proponował ,dzieki bardzo jeszcze sie zgłosze do pana o poradę.pozdrawiam Link do komentarza
Lapsus Napisano 23 października 2008 Udostępnij #19 Napisano 23 października 2008 Dobre podejście do sprawy wybór napędu i przed zakupem konsultacja z monterem. Rozsądnie i póxniej nie ma niespodzianek i dodatkowych kosztów.@Gregory40 moim zdaniem dobry wybór. @ manieczek moim zdaniem came albo coś z faac Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 23 października 2008 Udostępnij #20 Napisano 23 października 2008 Cytat to co umówie się z instalatorem i dam znac co mi proponował ,dzieki bardzo jeszcze sie zgłosze do pana o poradę.pozdrawiam WITAMproponuje spisać umowe po zaakceptowaniu napedu i uzgodnic z instalatorem przeglady gwarancyjne i po gwarancyjne. Link do komentarza
Gregory40 Napisano 29 października 2008 Autor Udostępnij #21 Napisano 29 października 2008 Cześć założył mi już monter faac740 i jest ok chodzi bardzo fajnie i bardzo miło jak nie trzeba wysiadać z samochodu żeby otwierać bramę. Ogólnie to polecam wszystkim świetne rozwiazanie i bardzo dobry sprzęt. Link do komentarza
manieczek Napisano 30 października 2008 Udostępnij #22 Napisano 30 października 2008 Cytat WITAMproponuje spisać umowe po zaakceptowaniu napedu i uzgodnic z instalatorem przeglady gwarancyjne i po gwarancyjne. dzieńdobry znalazłem najbardziej zaufanego mam nadzieje montera jutro przyjeżdza do mnie z umowąrozmowa toczyła się w grupie jakby dwóch firm które polecał came bx i beninca ri6e skończyliśmy na ri6e beninca dopłace co nieco i bedę miał silniejszy od napedów 400kg o których pisałem.Przekonałem się jutro montaż.dziękuje panu z elektrobram za fachowa pomoc.pozdrawiam Link do komentarza
Gregory40 Napisano 9 grudnia 2008 Autor Udostępnij #23 Napisano 9 grudnia 2008 Trochę czasu już uzywam mojego automatu i chciał bym wyrazić swoją opinię na jego temat. Mianowicie zaczynając od montarzu trwało to wszystko kilka godzin ustawianie siły pracy wychamowań itd poza tym podłaczanie fotokomórek ipt. rzeczy. No ale już po wszystkim i po jakims tam czasie uzytkowania stwierdzam, że bardzo fajnie cąłość się sprawuje. Działa wszystko płynnie, gładko i przyjemniej, wychamowanie się przydaje brama nie tłucze os łupek ogólnie bardzo fajne rozwiązanie. Link do komentarza
manieczek Napisano 16 grudnia 2008 Udostępnij #24 Napisano 16 grudnia 2008 Cytat WITAMproponuje spisać umowe po zaakceptowaniu napedu i uzgodnic z instalatorem przeglady gwarancyjne i po gwarancyjne. pochwale się że napęd beninca czyni swoja powinność bezbłędnie mam pytanie jak często serwis powinien byc robiony przy napędzie .Juz umowa jest podpisana oczywiscie tylko chce zbadac jak inni to robią i za ile.dzięki Link do komentarza
monter napędów Napisano 19 grudnia 2008 Udostępnij #25 Napisano 19 grudnia 2008 Proponuję nie eksperymentować ... Nikt nie ma tych napędów dłużej niż 2-3 lata. To jest spory wydatek i może okazać się że tanio nie będzie jeśli trzeba póżniej i tak kupić coś lepszego ( podwójny wydatek). Jestem w branży od 10lat i nie zakładam nigdy napędów firm krzaków bo póżniej są tylko problemy. Zamiast założyć napęd i mieć spokój to trzeba jeżdzić na reklamacje ... Tylko faac, nice lub came. W ondzie za 900zł jest polska elektronika , która nie zdaje egzaminu w praktyce. Mogę coś konkretnie doradzić , ale musiałbym mieć więcej informacji o tej bramie.pozdrawiam Link do komentarza
tukaj Napisano 19 grudnia 2008 Udostępnij #26 Napisano 19 grudnia 2008 Cytat WITAMproponuje spisać umowe po zaakceptowaniu napedu i uzgodnic z instalatorem przeglady gwarancyjne i po gwarancyjne. Witam,U mnie właśnie zainstalowano bramę uchylną o szerokości 3,5 m wykonaną z pełnego elementu o przekroju kwadratu 14mm patrz załączone zdjęcia. Nie mam bladego pojęcia jaki system automatyki będzie prawidłowy. W prasie i w internecie wyczytałem że śa siłowniki Nice właśnie do bram o takiej szerokości, wykonawca poleca firmę FAAC. Poradźcie bo się na tym jeszcze nie znam, ale czuję, że będę musiał i w tym temacie się rozeznać, mam nadzieję że mi pomożecie.pozdrawiam:Darek Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 20 grudnia 2008 Udostępnij #27 Napisano 20 grudnia 2008 Cytat Witam,U mnie właśnie zainstalowano bramę uchylną o szerokości 3,5 m wykonaną z pełnego elementu o przekroju kwadratu 14mm patrz załączone zdjęcia. Nie mam bladego pojęcia jaki system automatyki będzie prawidłowy. W prasie i w internecie wyczytałem że śa siłowniki Nice właśnie do bram o takiej szerokości, wykonawca poleca firmę FAAC. Poradźcie bo się na tym jeszcze nie znam, ale czuję, że będę musiał i w tym temacie się rozeznać, mam nadzieję że mi pomożecie.pozdrawiam:Darek witamto jest jednoskrzydłowa tak?brama jest schludnie wykonana ale jest mały problem ślusarz nie przewidział poprzeczki poziomej do zainstalowania napedu.Napędu na dole montować nie polecam z doświadczenia wiem że to głupota nie raz się o tym przekonałem.jak jest to jedno skrzydło to polecam came ati do 5m i elektrozaczep (MUSOWO)przydała by się centralka ze spowalnianiem żeby uniknąć trzaskania przy zamykaniu.Odboje gumowe przy otwieraniu żeby nie rozwalic klinkieru.Dwie linie foto jak jest fundusz to polecam jak nie to min jedna linia foto.pytanie : fundament jest pod całą bramą czy tylko pod słupy? Link do komentarza
tukaj Napisano 20 grudnia 2008 Udostępnij #28 Napisano 20 grudnia 2008 Cytat witamto jest jednoskrzydłowa tak?brama jest schludnie wykonana ale jest mały problem ślusarz nie przewidział poprzeczki poziomej do zainstalowania napedu.Napędu na dole montować nie polecam z doświadczenia wiem że to głupota nie raz się o tym przekonałem.jak jest to jedno skrzydło to polecam came ati do 5m i elektrozaczep (MUSOWO)przydała by się centralka ze spowalnianiem żeby uniknąć trzaskania przy zamykaniu.Odboje gumowe przy otwieraniu żeby nie rozwalic klinkieru.Dwie linie foto jak jest fundusz to polecam jak nie to min jedna linia foto.pytanie : fundament jest pod całą bramą czy tylko pod słupy? Witam,Dzięki za odpowiedź!. Tak to jest brama jednoskrzydłowa - 3,5m. Wykonawca twierdzi, ( bo sam też to wykonuje), że mechanizm siłownika będzie mógł zamocować do jednej z tych dwóch poziomych poprzeczek, twierdzi, że to nie problem, bo nie działają tam duże siły, sprawdziłem brama rzeczywiście bardzo lekko się otwiera. Fundament chciałem wykonać pod całą bramą, ale w czasie prac panowie wykopali doły pod słupy i po przedyskutowaniu z wykonawcą stwierdzili, że nie jest to konieczne ( ja o tym nie byłem i w dalszy ciągu nie jestem do końca przekonany). Fundament słupa nośnego ( ten z zawiasami bramy) jest wylany na dużej głębokości bezpośrednio pod fundamentem ( jest po niego podlany i przezbrojony) granicznego z sąsiadem ogrodzenia. Ponadto słup jest w trzech miejscach przyłapany do słupka tego ogrodzenia. Nie wiem czy to wystarczy, ale zgodziłem się na takie rozwiązanie. Okaże się w praniu. Co o tym sądzisz?. Jeśli chodzi o siłowniki, to wiem, że Nice ma dobrą renomę a o came ati to w ogóle nie słyszałem. Chcę wykonać automatykę bramy powiązaną z automatyką drzwi garażowych Hormann 5m, których producenta automatyka jest dla mnie za droga.pozdrawiam:Darek Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 22 grudnia 2008 Udostępnij #29 Napisano 22 grudnia 2008 Cytat Witam,Dzięki za odpowiedź!. Tak to jest brama jednoskrzydłowa - 3,5m. Wykonawca twierdzi, ( bo sam też to wykonuje), że mechanizm siłownika będzie mógł zamocować do jednej z tych dwóch poziomych poprzeczek, twierdzi, że to nie problem, bo nie działają tam duże siły, sprawdziłem brama rzeczywiście bardzo lekko się otwiera. Fundament chciałem wykonać pod całą bramą, ale w czasie prac panowie wykopali doły pod słupy i po przedyskutowaniu z wykonawcą stwierdzili, że nie jest to konieczne ( ja o tym nie byłem i w dalszy ciągu nie jestem do końca przekonany). Fundament słupa nośnego ( ten z zawiasami bramy) jest wylany na dużej głębokości bezpośrednio pod fundamentem ( jest po niego podlany i przezbrojony) granicznego z sąsiadem ogrodzenia. Ponadto słup jest w trzech miejscach przyłapany do słupka tego ogrodzenia. Nie wiem czy to wystarczy, ale zgodziłem się na takie rozwiązanie. Okaże się w praniu. Co o tym sądzisz?. Jeśli chodzi o siłowniki, to wiem, że Nice ma dobrą renomę a o came ati to w ogóle nie słyszałem. Chcę wykonać automatykę bramy powiązaną z automatyką drzwi garażowych Hormann 5m, których producenta automatyka jest dla mnie za droga.pozdrawiam:Darek WITAMdwie poziome poprzeczki to jak sie domyslam płaskowniczek 20x4 czy profil 20x20x2 ?nie chcę tu wystawiac opini na wyrost ale nie odważył bym sie na mocowanie siłownika w tych miejscach .Napewno znajdzie się monter który to zrobi.Skrzydło bramy 3,5 m musi być odpowiednio dociskane szczególnie przy sporych wiatrach gdzie mimo braku pełnego wypelnienia będzie stawiać opór równierz.Podejrzewam że wstawi ktos tam blache kwadrat i połaczy dwie poprzeczki ze sobą. Link do komentarza
tukaj Napisano 25 grudnia 2008 Udostępnij #30 Napisano 25 grudnia 2008 Cytat WITAMdwie poziome poprzeczki to jak sie domyslam płaskowniczek 20x4 czy profil 20x20x2 ?nie chcę tu wystawiac opini na wyrost ale nie odważył bym sie na mocowanie siłownika w tych miejscach .Napewno znajdzie się monter który to zrobi.Skrzydło bramy 3,5 m musi być odpowiednio dociskane szczególnie przy sporych wiatrach gdzie mimo braku pełnego wypelnienia będzie stawiać opór równierz.Podejrzewam że wstawi ktos tam blache kwadrat i połaczy dwie poprzeczki ze sobą. Witam,Dzięki za odpowiedź, będę pamiętał o wskazówkach.pozdrawiam:Darek Link do komentarza
KAROI Napisano 13 sierpnia 2009 Udostępnij #31 Napisano 13 sierpnia 2009 Słowem masz takie użyteczne coś jak na zdjęciu Link do komentarza
Mathir Napisano 4 marca 2010 Udostępnij #32 Napisano 4 marca 2010 Przypominam temacik Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 14 marca 2010 Udostępnij #33 Napisano 14 marca 2010 ja mam napęd LIft Master. Polecał go pan który nam robił bramę jako bardzo trwały. Odpukac nie mam żadnych problemów choc korzystamy dopiero kilka miesięcy. http://www.allegro.pl/item920080055_naped_...liftmaster.html nie wiem czy ten dokładnie model ale tej firmy. Link do komentarza
Bopet Napisano 15 marca 2010 Udostępnij #34 Napisano 15 marca 2010 To jest ten LIft Master: Link do komentarza
dodi Napisano 16 sierpnia 2010 Udostępnij #35 Napisano 16 sierpnia 2010 To ja tu sie dopytam, czy naped Nice Robus 600 albo 1000 jest odpowiedni do bramy przesuwnej. Brama jest ciezka od cholery bo raz mi spadla;D i mielismy prolblem co by ja na te roleczki wepchnac. Szerokosc 6m(swiatlo wjazdu) plus 3m takiego ogonka dociazajacego lacznie ma 9m. I wazy ok 500 do 600kg. lepiej mocniejszy naped czy taki do 600 wystarczy ktos moze polecic ze dziala. Link do komentarza
Nice Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #36 Napisano 23 sierpnia 2010 Cytat To ja tu sie dopytam, czy naped Nice Robus 600 albo 1000 jest odpowiedni do bramy przesuwnej. Brama jest ciezka od cholery bo raz mi spadla;D i mielismy prolblem co by ja na te roleczki wepchnac. Szerokosc 6m(swiatlo wjazdu) plus 3m takiego ogonka dociazajacego lacznie ma 9m. I wazy ok 500 do 600kg. lepiej mocniejszy naped czy taki do 600 wystarczy ktos moze polecic ze dziala. Witam!Do bramy o wadze ok. 600 kg należy zastosować siłownik co najmniej Robus 1000 lub silniejszy. Waga bramy jest jednym z kilku czynników wyznaczającym model siłownika.Należy wziąć pod uwagę jeszcze jakość wózków, wykonanie bramy i montaż bramy, te czynniki wpływają na opory ruchu bramy. Dodatkowo należy uwzględnić dodatkowe opory w zimę (przymarzanie bramy).Jarosław Zdziebłowski Nice Polska Sp. z o.o. Serwis Link do komentarza
dodi Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #37 Napisano 23 sierpnia 2010 Cytat Witam!Do bramy o wadze ok. 600 kg należy zastosować siłownik co najmniej Robus 1000 lub silniejszy. Waga bramy jest jednym z kilku czynników wyznaczającym model siłownika.Należy wziąć pod uwagę jeszcze jakość wózków, wykonanie bramy i montaż bramy, te czynniki wpływają na opory ruchu bramy. Dodatkowo należy uwzględnić dodatkowe opory w zimę (przymarzanie bramy).Jarosław Zdziebłowski Nice Polska Sp. z o.o. Serwis A gdzie mogę znaleść takie dane? Link do komentarza
mrummrum Napisano 4 września 2010 Udostępnij #38 Napisano 4 września 2010 A ja potrzebował bym napęd do bramy przesuwnej o wadze około 400 kg. tylko że brama nie pracuje w poziomietylko w niewielkim nachyleniu , mam pytanie czy siłownik do bram o wadze do 2000kg. rozwiązał by problem bo kiedyś w sklepie powiedziano mi ze nie kupię napędu do tak pracującej bramy. Link do komentarza
Nice Napisano 13 września 2010 Udostępnij #39 Napisano 13 września 2010 Brama powinna być zamontowana w poziomie.Automat ma za zadanie pokonać bezwładność ciężaru bramy i opory toczenia.Oznacza to że bez względu na producenta automatu żaden automat nie będzie przystosowany do takiej bramy.Siłownik do dużej bramy nie do końca rozwiązuje problem.Oczywiście jeśli nie można poprawić montażu bramy to innego wyjścia nie ma jak zastosować siłownik do większej bramy.Trzeba jednak liczyć się z tym że, zużycie siłownika będzie szybsze. Link do komentarza
Mathir Napisano 19 września 2010 Udostępnij #40 Napisano 19 września 2010 Odpowiedź nie jest może pocieszająca, ale za to konkretna i szczera. Link do komentarza
Nice Napisano 20 września 2010 Udostępnij #41 Napisano 20 września 2010 Cytat Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem więc cześć . Chciał bym zapytać Was o zdanie mam juz całe ogrodzenie itd ale chciał bym załozyć sobie jakiś naped do bramy bo zwłaszcza teraz gdy zbliza się jesień i zima takie udogodnienie może być bardzo przydatne. I chciał bym się sowiedzieć czy warto, czy napedy się nie psują, nie ma z nimi problemów no i jeszcze jaka marka jest najlepsza i w rozsadnej cenie. Każdy napęd może się zepsuć i każdy producent/dystrybutor bedzie zapewniał że, jego towar się nie psuje albo, że jest najmniej awaryjny. Rozpatrując markę i awaryjności najlepiej zorientować się czy jest serwis danego automatu, jakie są ceny i dostepność części. Ale przy wyborze automatu najlepiej porównywać konkretne modele siłowników a nie marki tych automatów. Ceny są różne, ale - tak jak wyżej - lepiej porównywać ceny konkretnych siłowników. Link do komentarza
autorushd Napisano 17 grudnia 2012 Udostępnij #42 Napisano 17 grudnia 2012 podbije temat. Interesuje mnie napęd do garażu jaki i do bramy dwuskrzydłowej, i tutaj nie ma problemów. Chciałbym aby te napędy podawały mi np informacje o aktualnym stanie bramy, tak aby można było to podpiąć pod IB. Czyli z dodatkowymi funkcjami Link do komentarza
budnar Napisano 12 sierpnia 2013 Udostępnij #43 Napisano 12 sierpnia 2013 ja mam u siebie napęd Nice. Popsuł się na gwarancji więc dali nowy... drugi działa do dziś bez problemu. Link do komentarza
wielki szu Napisano 23 września 2013 Udostępnij #44 Napisano 23 września 2013 Cytat podbije temat. Interesuje mnie napęd do garażu jaki i do bramy dwuskrzydłowej, i tutaj nie ma problemów. Chciałbym aby te napędy podawały mi np informacje o aktualnym stanie bramy, tak aby można było to podpiąć pod IB. Czyli z dodatkowymi funkcjami Mam bramę dwuskrzydłową i zamontowałem sobie napęd BENINCA bob/bob24. Szybko udało się go zamontować, bo jest łatwy w obsłudze. Chodzi cicho, nic się z nim nie dzieje. Myślę, że to był dobry zakup, nie żałuję Lepiej kupić coś, co się nie będzie psuło, niż oddawać do naprawy, nawet jeśli jest na gwarancji ;) Link do komentarza
Ryszard Kłosiński Napisano 7 marca 2014 Udostępnij #45 Napisano 7 marca 2014 (edytowany) no ciekawe, ciekawe Edytowano 7 marca 2014 przez Ryszard Kłosiński (zobacz historię edycji) Link do komentarza
tymbarek Napisano 12 marca 2014 Udostępnij #46 Napisano 12 marca 2014 wielki szu powiedz jak ci się sprawdza ten bob?? na wiosnę będę robił na działce ogrodzenie i chciałbym kupić nową bramę, zainstalować taki system przesuwny. strasznie się nakręciłem na te przesuwne, może dlatego że nigdy takiego nie miałem a jednak wydaje mi się sporym udogodnieniem. Link do komentarza
Gość stach Napisano 12 marca 2014 Udostępnij #47 Napisano 12 marca 2014 (edytowany) Cytat wielki szu powiedz jak ci się sprawdza ten bob?? na wiosnę będę robił na działce ogrodzenie i chciałbym kupić nową bramę, zainstalować taki system przesuwny. strasznie się nakręciłem na te przesuwne, może dlatego że nigdy takiego nie miałem a jednak wydaje mi się sporym udogodnieniem. Wielki szu nie wiadomo kiedy Ci odpowie, bo:"Ostatnio widziany: 1.10.2013, 07:25" Może do wiosny się pokaże Wyślij mu zapytanie przez jego profil, może odpowie... Edytowano 12 marca 2014 przez stach (zobacz historię edycji) Link do komentarza
wielki szu Napisano 18 marca 2014 Udostępnij #48 Napisano 18 marca 2014 Taki stary wątek, jak go odnalazłeś? Jestem, nie trzeba do mnie pisać prywatnie raz na jakiś czas zaglądam na forum Co to napędu, zdanie podtrzymuję nic się w tej kwestii nie zmieniło, nadal uważam że dobrze się sprawdza, działa jak należy, bezawaryjny. Plusem jest też to, że kupujesz te napędy u dystrybutora więc zachowana jest gwarancja od producenta. a wiadomo, z gwarancją pewniej jest Generalnie polecam. A to chcesz kupić ten model? Czy dopiero szukasz i rozeznajesz się na rynku? Link do komentarza
retrofood Napisano 18 marca 2014 Udostępnij #49 Napisano 18 marca 2014 O napędach bram poczytajcie tutaj:http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum.php?f=354 Link do komentarza
tymbarek Napisano 25 marca 2014 Udostępnij #50 Napisano 25 marca 2014 no właśnie robię rozeznanie, patrzę jakie ceny, czytam opinie i szczerze powiedziawszy im bardziej się w to zagłębiam, tym bardziej nie wiem na co się zdecydować. ten bob mnie zainteresował dlatego się tak o niego dopytuję.retrofood, dzięki, ale tam strasznie fachowo jest, trochę za mądrze jak dla mnie Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się