Skocz do zawartości

grubosć ocieplenia a efekty

Recommended Posts

Napisano
Witam !!

Mam projekt w którym jest ściana z pustaka ceramicznego 25cm i 12 cm ocieplenia. Jednak po lekturze różnych artykułów jestem skłonny dać grubsze ocieplenie, w skutek czego oczekuję oszczędności w ogrzewaniu domu. I tu moje pytanie - czy ocieplenia dawać jak najwięcej się da czy po przekroczeniu pewnej grubości ocieplenia nie ma sensu zwiększać grubości ??
Myślałem, żeby dać 15 lub 18 cm styropianu. gdzieś na forum czytałem że ludzie dają nawet po 20. Czy jest to ekonomicznie uzasadnione ?? I jak się ma grubość ocieplenia do wyglądu zewnętrznego i zatopienia okien w ścianie ?? jest wogóle możliwe wykonanie ocieplenia o grubości 20 cm ??

dziękuję za odp i pozdrawiam

rentgen
Napisano
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie,więc mogę napisać coś nie tak jak trzeba,ale liczę na korektę.
Z tego,co czytałem tu i ówdzie o w miarę skutecznym ociepleniu można mówić dopiero powyżej 15cm styropianu.
Górna granica skuteczności to podobno ok.35cm.Powyżej jest bez sensu.
Z niecierpliwością czekam na weryfikację mojej wiedzy przez fachowca w tej dziedzinie.
Napisano
Z moich informacji wynikałoby że bezsensowne jest docieplanie ścian budynku styropianem o grubości powyżej 10 - 12 cm mija się z celem jeżeli nie zastosujemy dodatkowych systemów odzysku ciepła (rekuperacji).
Po prostu - uzyskany zysk ciepła i tak pójdzie nam "w wentylację".
Cóż - sam jednak również czekam z niecierpliwością na wypowiedź fachowca icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Z moich informacji wynikałoby że bezsensowne jest docieplanie ścian budynku styropianem o grubości powyżej 10 - 12 cm mija się z celem jeżeli nie zastosujemy dodatkowych systemów odzysku ciepła (rekuperacji).
Po prostu - uzyskany zysk ciepła i tak pójdzie nam "w wentylację".
Cóż - sam jednak również czekam z niecierpliwością na wypowiedź fachowca icon_smile.gif

Chciałem dodać że nie przewiduję rekuperacji w domu. Dach bedzie ocieplony 25 cm wełną. Wentylacja zwykła grawitacyjna. I co z tymi oknami ?? Nie wyobrażam sobie ocieplenia 35 cm !!!! jak napisał pan Adamis. Ktoś ma takie ocieplenie ??
Napisano
Teoretycznie czym grubsze ocieplenie, tym mniejsze zapotrzebowanie na energię do ogrzewania domu. Jednak przy ocieplaniu w systemie BSO (styropian klejony do ściany i pokryty tynkiem) grubość izolacji nie powinna być większa niż 12 - 15 cm ze względu na możliwość wystąpienia uszkodzeń na elewacji pod wpływem zmian temperatury i obciążenia tynkiem. Natomiast spodziewany efekt ekonomiczny - np. zwiększenie ocieplenia z 15 cm na 20 cm to dodatkowy koszt ok. 10 zł/m2, a oszczędności na ogrzewaniu mogą wynosić 0,5 - 1 zł/m2 powierzchni ścian rocznie, zależnie od rodzaju paliwa wykorzystywanego do ogrzewania.
Napisano
Po wypowiedzi fachowca wydaje mi się że najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby docieplenie ścian styropianem o grubości do ok. 12 cm (to nie zepsuje wyglądu domu) umieszczenie okien tak by były pośrodku otworów (licząc z dociepleniem) zaś zamiast inwestować w większa ilość styropianu na ściany lepiej chyba zainwestować w kominek z płaszczem wodnym lub prosty rekuperator ... ?? icon_cool.gif
Napisano
Cytat

Po wypowiedzi fachowca wydaje mi się że najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby docieplenie ścian styropianem o grubości do ok. 12 cm (to nie zepsuje wyglądu domu) umieszczenie okien tak by były pośrodku otworów (licząc z dociepleniem) zaś zamiast inwestować w większa ilość styropianu na ściany lepiej chyba zainwestować w kominek z płaszczem wodnym lub prosty rekuperator ... ?? icon_cool.gif

Przy znacznych podwyzkach cen energi ,gazu,węgla/a to nie koniec/zasadnym staje sie rozpatrzenie instalacji rekuperatora w połączeniu z dociepleniem od wewnątrz/na zewnątrz max 12cm/.Bob icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam,
A ile wynosi normatywna grubość izolacji? Jestem studentką i robię projekt pompy ciepła. W temacie mam podane, że izolacja domu jest dobra tzn. zgodna z normą. Szukałam informacji na ten temat na różnych stronach internetowych, ale nadal nie jestem pewna czy izolacja zgodna z normą to będzie 10 czy może 15 cm styropianu. Przyjęłam 15 cm ale nie wiem czy to nie za dużo i czy nie będzie to już dom energooszczędny? Bardzo proszę o pomoc.
Napisano
Cytat

Witam,
A ile wynosi normatywna grubość izolacji? Jestem studentką i robię projekt pompy ciepła. W temacie mam podane, że izolacja domu jest dobra tzn. zgodna z normą. Szukałam informacji na ten temat na różnych stronach internetowych, ale nadal nie jestem pewna czy izolacja zgodna z normą to będzie 10 czy może 15 cm styropianu. Przyjęłam 15 cm ale nie wiem czy to nie za dużo i czy nie będzie to już dom energooszczędny? Bardzo proszę o pomoc.

Normatywna grubość izolacji to ok 6,4cm styropianu gdyby dom był tylko ze styropianu.Norma jest spełniona przy ścianie dwuwarstwowej tj5 cm styropianu i ceramice 25cm.Tak od dawna nikt nie buduje.Dom pasywny czyli energooszczędny to ok 25 cm styropianu na ścianach,40cm wełny na dachu,15cm na gruncie.Bob icon_biggrin.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Przeszukałem cały internet w poszukiwaniu jakiejś tapety białej na sufit, ale nic nie znalazłem.   Szukam takiej, gdzie nie będzie widać łączeń i miała delikatny wzór. Tak jak ta, ale niestety nie ma jej już na rynku:     Widział ktoś może coś ciekawego?
    • Sprawdzona metoda zabezpieczenia domu z bala przed UV bez efektu żółknięcia. Używam zestawu OSMO: WR Aqua 4001, 429 Naturalny Efekt i 420 UV-Ochrona – daje świetny, surowy wygląd i trwałość. Pełny opis tutaj: [link]
    • Przypominam podsumowanie mojego poprzedniego wpisu - wiążąca jest dopiero interpretacja przepisów wydana przez sąd, jego wyrok w konkretnej sprawie. Niestety, tak jak w tym przypadku przez dewelopera, bywa to wykorzystywane do tworzenia dość karkołomnych interpretacji. Chociaż i sądom też zdarzają się dość dziwne oraz wzajemnie sprzeczne wyroki.  Proszę spojrzeć jeszcze raz na brzmienie § 308. Podano w nim liczbę kondygnacji (przynajmniej 2 nadziemne), jako obligujące do zastosowania dalszych zapisów. Nie ma tam zawężenia do budynków wielorodzinnych. Najwyraźniej prawodawca nie miał więc intencji zastosowania takiego zawężenia, Tym bardziej, że w wielu innych przepisach tego samego rozporządzenia jest wyrażone wprost rozróżnienie na budynki wielorodzinne i jednorodzinne.  Argument o zmianie przepisów lub ich interpretacji od 2022 r. także jest nietrafiony. Ta część rozporządzenia (§ 308), brzmi tak samo od momentu przyjęcia jego pierwotnej wersji jeszcze w roku 2002, czyli 20 lat wcześniej. Fakt, że budynek został oddany do użytkowania , zaś nadzór budowlany nie wnosił uwag wcale nie znaczy, że wszystko wykonano prawidłowo. Jego przedstawiciele mogli czegoś nie sprawdzić, nie zauważyć itd.  Wreszcie mamy kwestię zasadniczą, czyli przywołany już § 146. 1.    § 146. 1. Wyloty przewodów kominowych powinny być dostępne do czyszczenia i okresowej kontroli, z uwzględnieniem przepisów § 308.   Proponuję zacząć od zadania deweloperowi pytania (na piśmie) jak w takim razie realizowany jest obowiązek wynikający z tego przepisu? Na jakiej podstawie twierdzi, że wystarcza do tego ruchoma drabina? Jeżeli odpowiedź nie będzie satysfakcjonująca następnym krokiem powinno być zwrócenie się z tymi samymi pytaniami do nadzoru budowlanego.    Osobiście uważam, że w tym przypadku powinno być zapewnione wejście na dach od zewnątrz, po drabinie stałej. Słusznie Pan zauważył, że wejście na dach przez wyłaz, z jednego z domów tworzących budynek szeregowy, nie zapewnia faktycznie dostępu na dach w celach opisanych w § 146. 1.  Dlatego przypominam o cytowanym już § 101. 1.   § 101. 1. W wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych względami użytkowymi, jako dojście i przejście między różnymi poziomami mogą służyć drabiny lub klamry, trwale zamocowane do konstrukcji.    Nie bardzo widzę w tej sytuacji możliwość obrony stanowiska, że drabina ruchoma jest wystarczająca. 
    • No właśnie - wewnętrzne schody w mieszkaniu to nie jest klatka schodowa. Klatka schodowa jest wydzielona ścianami i wejście do lokali jest przez drzwi. Dlatego moim zdaniem powinna być ta drabina, bo zachodzi szczególny przypadek (dom wielolokalowy bez klatki schodowej).
    • W praktyce zdążą zareagować obydwa. Najczęściej.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...