Skocz do zawartości

Czy izolacja fundamentów jest niezbędna?

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

chciałbym prosić Państwa o poradę. Remontuje dom z wysokim podpiwniczeniem (dołączam zdjęcie dla zobrazowania). Zastanawiam się czy izolacja fundamentów w takiej sytuacji jest konieczna?

W piwnicy nie ma nadmiernej wilgoci, wody gruntowe są bardzo nisko - jest to typowa piwnica niezamieszkała. Planuję ocieplić dom do poziomu gruntu oraz dodatkowo (może grubszym styropianem) ocieplić strop między kondygnacjami.

Wiem, że lepiej ocieplić niż nie - ale ważę koszty oraz ryzyko odkopywania fundamentów, które były wykonane w latach 90.

Grubość ściany to pustak, kanał, pustak. Strop grubości około 18 cm.

Z góry dziękuję za wszelkie porady!

Messenger_creation_a81c5528-0622-4f9f-a0a9-4d47451fbaa6.jpeg

Napisano
30 minut temu, Cezary Spociński napisał:

Zastanawiam się czy izolacja fundamentów w takiej sytuacji jest konieczna? 

Izolacja pozioma czy pionowa, bo nie określiłeś.

Napisano

O której izolacji mówimy? Zakładam, że o cieplnej, nie tej przeciwwilgociowej. O ile dobrze rozumiem to co widać na zdjęciu, to poziom parteru jest dopiero ok. 1 m ponad gruntem? Jeżeli wykona się izolację na całych ścianach zewnętrznych, od poziomu gruntu w górę, to ocieplenie i tak będzie dość skuteczne. Oczywiście, mostek cieplny pozostanie, ale nie będzie tu dramatu. Mostek cieplny będzie na drodze piwnica-ściana fundamentowa w gruncie. 

Napisano

Tak, chodzi o izolację cieplną. Przyznam, że nie mam jeszcze dużego doświadczenia w tej tematyce, szczególnie jeśli chodzi o fachowe nazewnictwo.

Poziom parteru znajduje się mniej więcej 1 metr powyżej poziomu gruntu. Stąd moje pytanie: czy w takiej sytuacji brak ocieplenia fundamentów będzie poważnym błędem lub może prowadzić do istotnych konsekwencji?

W moim odczuciu, jeśli odpowiednio odizoluję piwnicę od części mieszkalnej, nie powinno to powodować większych problemów, zwłaszcza że między tymi przestrzeniami znajduje się dość duża przestrzeń.

Napisano

Tak jak pisałem, po ułożeniu izolacji cieplnej od poziomu gruntu w górę, efekt będzie całkiem niezły. Nie będzie jednak idealny, bo pozostanie ucieczka ciepła na drodze ściana zewnętrzna piwnicy - grunt. Chociaż moim zdaniem jest to do przyjęcia. Przecież i tak będzie o wiele lepiej niż obecnie. Natomiast izolowanie ścian piwnicy poniżej poziomu gruntu wymagałoby bez porównania większego nakładu pracy. Pracy trudnej i potencjalnie niebezpiecznej, polegającej na odcinkowym odkopywaniu fundamentów.

Powtarzam, pozostanie mostek cieplny, ale moim zdaniem lepiej pogodzić się z jego istnieniem. Załączam szkic, pokazujący, którędy będzie uciekać ciepło. scianapiwnicy2.thumb.jpg.845a4f3caf8ac36bf827d1a6780afef3.jpg

Napisano
4 godziny temu, Cezary Spociński napisał:

Dzień dobry,

chciałbym prosić Państwa o poradę. Remontuje dom z wysokim podpiwniczeniem (dołączam zdjęcie dla zobrazowania). Zastanawiam się czy izolacja fundamentów w takiej sytuacji jest konieczna?

W piwnicy nie ma nadmiernej wilgoci, wody gruntowe są bardzo nisko - jest to typowa piwnica niezamieszkała. Planuję ocieplić dom do poziomu gruntu oraz dodatkowo (może grubszym styropianem) ocieplić strop między kondygnacjami.

Wiem, że lepiej ocieplić niż nie - ale ważę koszty oraz ryzyko odkopywania fundamentów, które były wykonane w latach 90.

Grubość ściany to pustak, kanał, pustak. Strop grubości około 18 cm.

Z góry dziękuję za wszelkie porady!

Messenger_creation_a81c5528-0622-4f9f-a0a9-4d47451fbaa6.jpeg

Tak, jest konieczna.

Przy okazji można zaizolować cieplnie od fundamentu.

Napisano

Ja ze względu na to że ściany piwnicy miałem całe mokre, bo drenaż był całkowicie zatkany, zaizolowałem tylko folią kubełkową, ściany wyschły w ciągu kilku miesięcy. A jak chodzi o izolację termiczną to stwierdziłem, że zwróci się to za 100 lat, więc zrezygnowałem i ocieplę tylko stropy w piwnicach.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...