Skocz do zawartości

Czym wypełnić bruzdy w ścianie po instalacji wod-kan?

Recommended Posts

Jak głębokie są te bruzdy? W sensie, ile miejsca zostaje od otuliny do płaszczyzny ściany, która i tak będzie otynkowana? Jeżeli jest to mało, po kilka milimetrów, to bym się nie mordował z wypełnianiem bruzd, tylko pokrył je siatką tynkarską. Potem obrzutka tynkiem w tych miejscach, a następnie normalne tynkowanie całej ściany.

35 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Jeżeli jest to mało, po kilka milimetrów, to bym się nie mordował z wypełnianiem bruzd, tylko pokrył je siatką tynkarską. Potem obrzutka tynkiem w tych miejscach, a następnie normalne tynkowanie całej ściany.

W teorii to dobre rozwiązanie, ale może dać nieoczekiwane skutki gdy rury będą miały luz I nie będzie tłumienia ich ruchów czy drgań. 

Pianka je unieruchomi w sposób amortyzowany.

Przed tymi rurami zamierzam zrobić przedścianke na stelażu.

Ciekawi mnie tylko czy jak w poziomie wypełnię te rurki pianka to nie udzkodze ich nie ścianie elementów zgrzewanych?

Same bruzdy są szerokie na jakieś 8 cm i głębokie na 6 cm.

Nie chciałem dawać rurek po zewnątrz od wód Jan bo znowu jeszcze bardziej zmniejszyłbym sobie pomieszczenie .

19 minut temu, lukas198820 napisał:

Ciekawi mnie tylko czy jak w poziomie wypełnię te rurki pianka to nie udzkodze ich nie ścianie elementów zgrzewanych? 

Nie bardzo to rozumiem. Obawiasz sie, że pianka coś uszkodzi? Chyba nie ma takiej możliwości.

19 minut temu, lukas198820 napisał:

Nie chciałem dawać rurek po zewnątrz od wód Jan bo znowu jeszcze bardziej zmniejszyłbym sobie pomieszczenie .

Całkiem słusznie, w zasadzie tak się zawsze robi.

21 minut temu, lukas198820 napisał:

Po co stelaż? Chyba, że nie potrafisz położyć równo płyty g.k bezpośrednio na ścianie, bo do tego rzeczywiście, trzeba mieć trochę praktyki. Stelaż zabiera kilka centymetrów z pomieszczenia. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   1 użytkownik

• Utwórz nowe...