Dawid Narloch Napisano 22 października 2024 #1 Napisano 22 października 2024 Witam Otóż, chciałem przeznaczyć część kotłowni/pralni na spiżarnię. W tym celu postawiłem ściankę z gk i ociepliłem wełną, Niestety temperatura jest nadal zbyt wysoka. Poniżej przedstawiam schemat. W części 1 (warsztat, obecnie mam 15 stopni) - brak ogrzewania, brak rekuperacji W części 2 (pralnia, kocioł gazowy 20 stopni)- ciepło pochodzi od urządzeń + nawiew i wywiew rekuperacji W nowej części 3 (spiżarnia - 18 stopni) - brak ogrzewania, brak rekuperacji Co mogę jeszcze zrobić aby temp była przynajmniej taka jak w części 1?. Może dokleić X cm styropianu/wełny/płyty PIR do ściany z gk, bo podejrzewam, że to właśnie pralnia dogrzewa mi spiżarnię?
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 22 października 2024 #2 Napisano 22 października 2024 Proszę naszkicować rzut, tak aby było widać jakie inne pomieszczenia sąsiadują z tą spiżarnią. Zaznaczyć jaka jest temperatura w tych pomieszczeniach przyległych oraz jakie ściany je rozdzielają (izolowane lub nie). Czy są gdzieś tam okna? Co jest na innych kondygnacjach? Podłoga to podłoga na gruncie, czy nad piwnicą? Co jest nad spiżarnią? Jak ma być rozwiązana sprawa wentylacji w tej spiżarni, bo wymiana powietrza jest tam jednak potrzebna. Bez tych informacji nie określimy skąd pochodzi ciepło wnikające do pomieszczenia. Szkoda zaś tracić czas i pieniądze na docieplanie ścianki g-k, jeżeli to nie ona będzie głównym problemem.
Dawid Narloch Napisano 22 października 2024 Autor #3 Napisano 22 października 2024 (edytowany) Można powiedzieć, że cała kondygnacja to piwnica. Z niczym innym nie sąsiadują. Nad pomieszczeniami 2 i 3 jest kuchnia i pokój. Nad 1 jest garaż nieogrzewany Pomieszczeni 2, 3 obsypane ziemią. Mniej więcej tak to wygląda Edytowano 22 października 2024 przez Dawid Narloch (zobacz historię edycji)
retrofood Napisano 22 października 2024 #4 Napisano 22 października 2024 36 minut temu, Dawid Narloch napisał: . Mniej więcej tak to wygląda Chcesz mieć spiżarnię niewentylowaną? To tam możesz przechowywać wyłącznie słoiki.
Dawid Narloch Napisano 22 października 2024 Autor #5 Napisano 22 października 2024 Dokładnie tak obecnie zamierzam, własne przetwory (dżem, sałatki itp w słoikach). Choć mam też przygotowany otwór od komina wentylacyjnego, w którym jest rura PCV, i mogę ją poprowadzić do spiżarni. Trochę świeżego powietrza będzie.
retrofood Napisano 22 października 2024 #6 Napisano 22 października 2024 8 minut temu, Dawid Narloch napisał: Dokładnie tak obecnie zamierzam, własne przetwory (dżem, sałatki itp w słoikach). Dla stoików temperatura ma niewielkie znaczenie. Ja miałem przetwory w piwnicy bloku, gdzie obok mojego regału szły rury c.o. na cały pion. W piwnicy było znacznie cieplej niż w mieszkaniu. I słoikom nic nie było.
bobiczek Napisano 22 października 2024 #7 Napisano 22 października 2024 37 minut temu, retrofood napisał: Dla stoików temperatura ma niewielkie znaczenie. Ja miałem przetwory w piwnicy bloku, gdzie obok mojego regału szły rury c.o. na cały pion. W piwnicy było znacznie cieplej niż w mieszkaniu. I słoikom nic nie było. W marketach również nie są magazynowane w chłodniach, tylko stoją na ciepłej półce, 1
Dawid Narloch Napisano 22 października 2024 Autor #8 Napisano 22 października 2024 Niby tak. Ale jak jak wspominałem w przyszłości będą tam leżeć inne rzeczy np. zebrane jabłka być może dojrzewalnia wędlin itp. I by się przydała niższa temperatura. Planuje też mieć miejsce na fermentację brzeczki piwnej
retrofood Napisano 22 października 2024 #9 Napisano 22 października 2024 Masz pomysły, ale chyba za mało wiedzy. Jabłek z wędlinami nie da się pożenić, bo tu są potrzebne różne składy atmosfery, oprócz różnych temperatur. I osuszanie powietrza. W domowych warunkach duże koszty, przy małej wydajności. Szkoda czasu i atłasu.
animus Napisano 22 października 2024 #10 Napisano 22 października 2024 4 godziny temu, retrofood napisał: Masz pomysły, ale chyba za mało wiedzy. Jabłek z wędlinami nie da się pożenić,
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 28 października 2024 #11 Napisano 28 października 2024 W takiej sytuacji dodanie izolacji na ścianie pomiędzy kotłownią i spiżarnią pozwoli minimalnie obniżyć temperaturę w tej ostatniej. Ale i tak będzie tam ciepło - coś pomiędzy temperaturą w warsztacie i kotłowni. Za to działanie wentylacji, z dopływem powietrza zewnętrznego i jego usuwaniem, pozwoli ją obniżyć. Ale na zasadniczą zmianę nie ma co liczyć.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się