Kałuża Napisano 9 kwietnia 2008 Udostępnij #51 Napisano 9 kwietnia 2008 Cytat A można gdzieś kupić takie olejki luzem? Mam duże powodzenie u komarów i jest to męczące. Ja kupuję w doniczkach rosliny odstraszające komary - nazywają się komarnice - to takie zwisające rosliny o ozdobnych liściach , które wydzielają dość silny zapach. Żeby były skuteczne musi ich byc jednak dużo. Link do komentarza
igor28 Napisano 9 kwietnia 2008 Udostępnij #52 Napisano 9 kwietnia 2008 Cytat A można gdzieś kupić takie olejki luzem? Mam duże powodzenie u komarów i jest to męczące. Nie wiem,ale jeżeli komary "uwielbiają" Cię, posmaruj się aromatem waniliowym do ciasta-one nie cierpią zapachu wanilii. Link do komentarza
Amelia Napisano 10 kwietnia 2008 Udostępnij #53 Napisano 10 kwietnia 2008 Cytat miałam skalniak przez kilka lat, ale własnie wczoraj go zlikwidowałam - strasznie dużo chwastów tam było - ciągłe wyrywanie nic nie dawało - chwasty wrastały między rosliny - nie można było dlatego usunąć ich z korzeniami - no i takie syzyfowe prace to były - więc pozbyłam się.... ale trochę mi szkoda teraz... U siebie walczę od wczesnej wiosny smarując pędzelkiem to co niechciane gdy wyrośnie do wielkości 2-3 listków chwastoxem lub randapem. Link do komentarza
Amelia Napisano 10 kwietnia 2008 Udostępnij #54 Napisano 10 kwietnia 2008 Cytat Nie wiem,ale jeżeli komary "uwielbiają" Cię, posmaruj się aromatem waniliowym do ciasta-one nie cierpią zapachu wanilii. Kiedyś na Mazurach gdy po tamtejszym jedzeniu musiałam zażywać krople żołądkowe, jako jedyna nie byłam gryziona przez komary i stosuję to nadal- skutecznie. Link do komentarza
MODNA Napisano 10 kwietnia 2008 Udostępnij #55 Napisano 10 kwietnia 2008 Cytat Grabienie trawnika dobrze robi na mięśnie rąk i na biust - drogie panie - ujędrnia - więc grabie w dłoń i nie marudzić, że to nudne - 2 w 1 . Może lepiej operacja plastyczna.Efekt od ręki i nie zmęczy się człowiek. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij #56 Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat Na rabatkach tam dopiero je widać. Skalniaki na całe szczęście pięknie porastają rośliny zadarniające. Te bardziej ekspansywne przerywam i dosadzam inne. Między moimi roslinami zadarniającymi wyrastały chwasty gdyż jeden z moich sąsiadów" hoduje" chwasty w ogrodzie... a za moją działką jest jeszcze kawałek pola, na którym też rośnie wszystko co najgorsze dla mojego ogródka. Ale w tym roku już stanęły tak domy więc myślę, że ilość chwastów się zmniejszy. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij #57 Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat Może lepiej operacja plastyczna.Efekt od ręki i nie zmęczy się człowiek. Ale taka operacja 8tys.zł kosztuje - no i ból straszny... Link do komentarza
chotomowianka Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij #58 Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat U siebie walczę od wczesnej wiosny smarując pędzelkiem to co niechciane gdy wyrośnie do wielkości 2-3 listków chwastoxem lub randapem. Smarujesz pędzelkiem chwasty randapem? I pomaga? Ja już nie wiem co z tymi chwastami robić - nie mogę pryskać środkami na chwasty, bo inne rośliny tez wtedy padną. A skalniak już zlikwidowałam - bo potrzebowałam słonecznego miejsca na basen dla dzieci o śr.300cm. A tam właśnie był skalniak, na którym chwasty ciągle rosły - rozsiewały się od sąsiada zza ogrodzenia - on tam ma tylko chwasty - i jak tu wtedy wygrać tę walkę? Trawnik zarasta chwastami również. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij #59 Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat U siebie walczę od wczesnej wiosny smarując pędzelkiem to co niechciane gdy wyrośnie do wielkości 2-3 listków chwastoxem lub randapem. Smarujesz pędzelkiem chwasty randapem? I pomaga? Ja już nie wiem co z tymi chwastami robić - nie mogę pryskać środkami na chwasty, bo inne rośliny tez wtedy padną. A skalniak już zlikwidowałam - bo potrzebowałam słonecznego miejsca na basen dla dzieci o śr.300cm. A tam właśnie był skalniak, na którym chwasty ciągle rosły - rozsiewały się od sąsiada zza ogrodzenia - on tam ma tylko chwasty - i jak tu wtedy wygrać tę walkę? Trawnik zarasta chwastami również. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij #60 Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat Kiedyś na Mazurach gdy po tamtejszym jedzeniu musiałam zażywać krople żołądkowe, jako jedyna nie byłam gryziona przez komary i stosuję to nadal- skutecznie. czyli twierdzisz, że krople żołądkowe odstraszają komary? A co one mają w składzie swoim takiego odstraszającego dla tych małych wampirów? Link do komentarza
igor28 Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij #61 Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat czyli twierdzisz, że krople żołądkowe odstraszają komary? A co one mają w składzie swoim takiego odstraszającego dla tych małych wampirów? Pewnie to czysty zbieg okoliczności.Przecież zażyłaś je doustnie... Link do komentarza
Joanna Z Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij #62 Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat Ja kupuję w doniczkach rosliny odstraszające komary - nazywają się komarnice - to takie zwisające rosliny o ozdobnych liściach , które wydzielają dość silny zapach. Żeby były skuteczne musi ich byc jednak dużo. Silne zapachy są niekoniecznie dobre dla człowieka. Można się uczulić. Link do komentarza
mela Napisano 12 kwietnia 2008 Udostępnij #63 Napisano 12 kwietnia 2008 Siemka.Mam drewniak /moja nazwa/to górka wzmocniona palikami i wyłożona kamieniami.Porośnięta jest roślinkami i trawą.Są też wodospady,jeden już działa ,drugi w budowie.To wszystko z odpadów kamieniarskich za darmoszkę.Całuski Link do komentarza
Marcyśka Napisano 13 kwietnia 2008 Udostępnij #64 Napisano 13 kwietnia 2008 Cytat Nie wiem,ale jeżeli komary "uwielbiają" Cię, posmaruj się aromatem waniliowym do ciasta-one nie cierpią zapachu wanilii. ale to chyba musi być naturalna wanilia - nie sztuczny aromat??? Link do komentarza
Amelia Napisano 16 kwietnia 2008 Udostępnij #65 Napisano 16 kwietnia 2008 Cytat Smarujesz pędzelkiem chwasty randapem? I pomaga? Ja już nie wiem co z tymi chwastami robić - nie mogę pryskać środkami na chwasty, bo inne rośliny tez wtedy padną. A skalniak już zlikwidowałam - bo potrzebowałam słonecznego miejsca na basen dla dzieci o śr.300cm. A tam właśnie był skalniak, na którym chwasty ciągle rosły - rozsiewały się od sąsiada zza ogrodzenia - on tam ma tylko chwasty - i jak tu wtedy wygrać tę walkę? Trawnik zarasta chwastami również. Z trawnikiem jest najprościej- opryskuje się czymś na chwasty w zbożach i trawach np. "mniszkiem", a że są zawsze i wszędzie - taka złośliwa ich natura, przynajmniej mamy cały czas co robić... Link do komentarza
Amelia Napisano 16 kwietnia 2008 Udostępnij #66 Napisano 16 kwietnia 2008 Cytat Pewnie to czysty zbieg okoliczności.Przecież zażyłaś je doustnie... Pierwszy raz też myślałam, że to zbieg okoliczności, pewnie nie lubią zapachu mięty lub eukaliptusa- nie wiem dokładnie co tam jest. Człowiek zatracił wszelkie instynkty, a zwierzyna wyczuje nawet najdelikatniejszy zapach, chociażby w pocie. A taki kleszcz jak trafia na ofiarę, przecież nie jest w stanie jej dogonić? Link do komentarza
Rohersne Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #67 Napisano 17 kwietnia 2008 Cytat był skalniak, na którym chwasty ciągle rosły - rozsiewały się od sąsiada zza ogrodzenia - on tam ma tylko chwasty - i jak tu wtedy wygrać tę walkę? Trawnik zarasta chwastami również. Proponuję pozwać sąsiada za złośliwe zachwaszczanie działki nie będącej jego własnością. Link do komentarza
Wanda Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #68 Napisano 17 kwietnia 2008 Cytat Nie wiem,ale jeżeli komary "uwielbiają" Cię, posmaruj się aromatem waniliowym do ciasta-one nie cierpią zapachu wanilii. Hahaha:( i będzie na mnie rodzina wołać babka wielkanocna Link do komentarza
igor28 Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #69 Napisano 17 kwietnia 2008 Cytat ale to chyba musi być naturalna wanilia - nie sztuczny aromat??? Naturalna wanilia byłaby idealna,ale gdy nie ma jej pod ręką, może też być zwykły aromat waniliowy do ciasta. Link do komentarza
milgo Napisano 17 kwietnia 2008 Udostępnij #70 Napisano 17 kwietnia 2008 Cytat Siemka.Mam drewniak /moja nazwa/to górka wzmocniona palikami i wyłożona kamieniami.Porośnięta jest roślinkami i trawą.Są też wodospady,jeden już działa ,drugi w budowie.To wszystko z odpadów kamieniarskich za darmoszkę.Całuski Jak duże wodospady? Link do komentarza
Marcyśka Napisano 18 kwietnia 2008 Udostępnij #71 Napisano 18 kwietnia 2008 Cytat Proponuję pozwać sąsiada za złośliwe zachwaszczanie działki nie będącej jego własnością. albo zaprosić go do pomocy w wyrywaniu chwastów. Link do komentarza
patefon Napisano 23 kwietnia 2008 Udostępnij #72 Napisano 23 kwietnia 2008 a ile lat ten sąsiad tam mieszka, że jeszcze roslin nie zdążył posadzić - może się biedaczysko dopiero wprowadził i nie zdążył? Link do komentarza
Wieloglin Napisano 23 kwietnia 2008 Udostępnij #73 Napisano 23 kwietnia 2008 Cytat a ile lat ten sąsiad tam mieszka, że jeszcze roslin nie zdążył posadzić - może się biedaczysko dopiero wprowadził i nie zdążył? Bywają ludzie tak szczęśliwi że czasu nie liczą Link do komentarza
MODNA Napisano 28 kwietnia 2008 Udostępnij #74 Napisano 28 kwietnia 2008 Cytat Pierwszy raz też myślałam, że to zbieg okoliczności, pewnie nie lubią zapachu mięty lub eukaliptusa- nie wiem dokładnie co tam jest. Człowiek zatracił wszelkie instynkty, a zwierzyna wyczuje nawet najdelikatniejszy zapach, chociażby w pocie. A taki kleszcz jak trafia na ofiarę, przecież nie jest w stanie jej dogonić? Ja kupuję takie psikadła w spreju i to działa.Na większą imprezę ogrodowa zapalam pochodnie przeciw komarom i to tez działa. Link do komentarza
MODNA Napisano 28 kwietnia 2008 Udostępnij #75 Napisano 28 kwietnia 2008 Cytat czyli twierdzisz, że krople żołądkowe odstraszają komary? A co one mają w składzie swoim takiego odstraszającego dla tych małych wampirów? Pewnie gorzałkę? Link do komentarza
Nocturn Napisano 6 maja 2008 Udostępnij #76 Napisano 6 maja 2008 Cytat Pewnie gorzałkę? Nie stwierdzono alkoholu w spisie składników kropli żołądkowych. Link do komentarza
Rohersne Napisano 6 maja 2008 Udostępnij #77 Napisano 6 maja 2008 Cytat albo zaprosić go do pomocy w wyrywaniu chwastów. Wątpię by się tak łatwo zgodził, za darmo. Link do komentarza
mela Napisano 9 maja 2008 Udostępnij #78 Napisano 9 maja 2008 Cytat Nie stwierdzono alkoholu w spisie składników kropli żołądkowych. Siemka.Szkoda można dobre z pozytecznym połączyć.To straszy te bestie? Link do komentarza
Wanda Napisano 11 maja 2008 Udostępnij #79 Napisano 11 maja 2008 Cytat Naturalna wanilia byłaby idealna,ale gdy nie ma jej pod ręką, może też być zwykły aromat waniliowy do ciasta. Wy nie żartujecie z tą wanilią? Link do komentarza
mela Napisano 13 maja 2008 Udostępnij #80 Napisano 13 maja 2008 Cytat Wy nie żartujecie z tą wanilią? Siemka.U mojej ciotki rośnie wanilia w donicy/to storczyk/ciotka mówi że nie ma kłopotu z komarami.Całuski Link do komentarza
mela Napisano 13 maja 2008 Udostępnij #81 Napisano 13 maja 2008 Cytat Jak duże wodospady? Siemka.Może to nie Niagara ale większy ma 5mb kaskady i z wys 1m spada do oczka.Całuski Link do komentarza
Fabia Napisano 13 maja 2008 Udostępnij #82 Napisano 13 maja 2008 Cytat Siemka.U mojej ciotki rośnie wanilia w donicy/to storczyk/ciotka mówi że nie ma kłopotu z komarami.Całuski Hmm... Lody waniliowe też mogą pomóc? Link do komentarza
mela Napisano 17 maja 2008 Udostępnij #83 Napisano 17 maja 2008 Cytat Hmm... Lody waniliowe też mogą pomóc? Siemka ,spytam po rodzinie ale zgrubnąć to napewno pomogą.Całuski Link do komentarza
Wanda Napisano 17 maja 2008 Udostępnij #84 Napisano 17 maja 2008 Cytat Siemka ,spytam po rodzinie ale zgrubnąć to napewno pomogą.Całuski Hahaha. Link do komentarza
Fabia Napisano 18 maja 2008 Udostępnij #85 Napisano 18 maja 2008 Cytat Siemka ,spytam po rodzinie ale zgrubnąć to napewno pomogą.Całuski Szkoda. I znowu nie mam pretekstu by je kupować. Link do komentarza
lara Napisano 21 maja 2008 Udostępnij #86 Napisano 21 maja 2008 No proszę kto by pomyślał, że w temacie o ogrodach tyle pożytecznych porad od wymiany gleby poprzez operacje plastyczne i nowinki kulinarne Świetnie :!: Wanilii nie próbowałam rozkładać ale instynktownie posadziłam miętę i tam gdzie (teoretycznie) powinny być komary nie ma ich Link do komentarza
Wanda Napisano 21 maja 2008 Udostępnij #87 Napisano 21 maja 2008 Cytat No proszę kto by pomyślał, że w temacie o ogrodach tyle pożytecznych porad od wymiany gleby poprzez operacje plastyczne i nowinki kulinarne Świetnie :!: Wanilii nie próbowałam rozkładać ale instynktownie posadziłam miętę i tam gdzie (teoretycznie) powinny być komary nie ma ich Na miętę głosuję wszystkimi ręcoma i nodzyma. Dzięki za podpowiedź laro. Link do komentarza
lara Napisano 21 maja 2008 Udostępnij #88 Napisano 21 maja 2008 Cytat Na miętę głosuję wszystkimi ręcoma i nodzyma. Dzięki za podpowiedź laro. A proszę bardzo . Wandeczko latem świetna jako dodatek do napojów no i lodów palce lizać. Link do komentarza
domel Napisano 21 maja 2008 Udostępnij #89 Napisano 21 maja 2008 Cytat Szkoda. I znowu nie mam pretekstu by je kupować. Ja to mówię że dla gości,a jak nie przychodzą ,,to ma się zmarnować?" Link do komentarza
mela Napisano 21 maja 2008 Udostępnij #90 Napisano 21 maja 2008 Cytat Na miętę głosuję wszystkimi ręcoma i nodzyma. Dzięki za podpowiedź laro. Siemka.Ja też .Naleweczka palce lizać.Bardzo pożyteczna roślinka.Całuski Link do komentarza
lara Napisano 21 maja 2008 Udostępnij #91 Napisano 21 maja 2008 Cytat Siemka.Ja też .Naleweczka palce lizać.Bardzo pożyteczna roślinka.Całuski A gdzie Twoja gościnność Sama próbowałaś naleweczki : Mam nadzieję że się poprawisz i następnym razem zaprosisz Link do komentarza
mela Napisano 28 maja 2008 Udostępnij #92 Napisano 28 maja 2008 Cytat A gdzie Twoja gościnność Sama próbowałaś naleweczki : Mam nadzieję że się poprawisz i następnym razem zaprosisz Siemka.Faktycznie próbowalam tylko bo zaraz zniknęła z zasięgu wzroku.Polecam orzech włoski posadzić dla tych samych zastosowań.Orzechówka.Całuski Link do komentarza
Joanna Z Napisano 28 maja 2008 Udostępnij #93 Napisano 28 maja 2008 Cytat Siemka.Faktycznie próbowalam tylko bo zaraz zniknęła z zasięgu wzroku.Polecam orzech włoski posadzić dla tych samych zastosowań.Orzechówka.Całuski czy na pewno orzech włoski jest zdrowszy od mięty? Link do komentarza
Ken i Ela Napisano 29 maja 2008 Udostępnij #94 Napisano 29 maja 2008 Cytat No proszę kto by pomyślał, że w temacie o ogrodach tyle pożytecznych porad od wymiany gleby poprzez operacje plastyczne i nowinki kulinarne Świetnie :!: Wanilii nie próbowałam rozkładać ale instynktownie posadziłam miętę i tam gdzie (teoretycznie) powinny być komary nie ma ich lara, jeszcze jedna roslina ktora bardzo skutecznie odstrasza komary to Pelargonium citronellum czyli Pelargonia cytrynowa. Nalezy do rodziny pelargonii czyli jest spokrewniona z popularna roslina-kwiatem doniczkowym ale ta cytrynowa jest roslina tropikalna wiec trzeba ja trzymac w duzej donicy i przechowywac w zimie w domu. Nawet to i lepiej bo mozna ja stawiac w lecie na tarasie, w poblizu gdzie siedzimy. Nawet delikatne musniecie tej rosliny wydziela zapach cytrynowy.Mozna tez oczywiscie zrywac liscie (ja tak robie) bo wlasnie one zawieraja ten olejek-aromat cytrynowy i zgniatac je w reku Daje to duzo aromatu cytrynowego ktory unosi sie w powietrzu--a ktorego komary nie znosza!!.Mozna takim zgniecionym listkiem posamrowac odslonieta skore na naszych raminach i nogach i nietylko!! Naprawde bardzo dobrze dziala odstraszajaco na komary. Mam ta rosline juz od kilku lat. Bardzo latwa i nie wymagajaca w chodowli. Rosnie dosc szybko przez cale lato do sporych rozmiarow. Trzeba tylko ja podlewac czesciej jesli chodujemy ja w donicy. Wymaga gleby lekkiej-piaskowej. Mozna ja rozmnazac za pomoca odciecia kawalka lodygi i wlozenia do wody--po pewnym czasie wypusci korzonki. Na jesieni mozna ja sciac nisko a po pewnym czasie wypusci nowe pedy i lodygi. Roslina ta jest zaliczana do ziol. Miedzy innymi jest uzywana w produkcji tych zapachowych swieczek o zapachu cytrynowym ktore wlasnie zapala sie wieczorem na zewnatrz dla odstraszenia komarow. Mozna tez ususzyc liscie--te suche tez pachna cytryna. Podaje strone www.plantzafrica.com i www.herbsociety.org jest tam dobra informacja o pelargonii cytrynowej. Podaje takze strone katalogu gdzie mozna zobaczyc sporo ciekawych rozwiazan dla ogrodu, fontanny, itd. strona www.GardenersEgde.com jest tam wlasnie Solar Pond Island czyli wysepka-fontana zasilana energia sloneczna. mozna ja polozyc na dowolnej tafli wody. Posiad trzy rozne rodzaje -ksztalty slupa wody. Nie sa bardzo wysokie--tylko do pol metra w zwyz ale takze skutecznie odstrasza-uniemozliwia legniecie sie komarow. Podam numer tego urzadzenia- LP18. Po wejsciu na strone www wpisz numer tego urzadzenia w rubryke "do szukania"--(Search). POzdrawiam, Ela. Link do komentarza
Wanda Napisano 29 maja 2008 Udostępnij #95 Napisano 29 maja 2008 Cytat czy na pewno orzech włoski jest zdrowszy od mięty? Nie wiem. Mięte pijam jak herbatę. A czy nalewka ma te same właściwości ...? Orzechy są zdrowe i smaczne i co ważne lubią je dzieci. Link do komentarza
Wanda Napisano 29 maja 2008 Udostępnij #96 Napisano 29 maja 2008 Cytat lara, jeszcze jedna roslina ktora bardzo skutecznie odstrasza komary to Pelargonium citronellum czyli Pelargonia cytrynowa. Nawet delikatne musniecie tej rosliny wydziela zapach cytrynowy ktorego komary nie znosza!!. Bardzo pożytewczna porada. . Jak szybko rośnie taka pelargonia i jakie może osiągać rozmiary? Link do komentarza
domel Napisano 29 maja 2008 Udostępnij #97 Napisano 29 maja 2008 Cytat czy na pewno orzech włoski jest zdrowszy od mięty? Zdecydowanie orzechówka jest lepsza od miętówki a czy zdrowszy to nie wiem bo ciężko strawny jak to orzech. Link do komentarza
Wanda Napisano 29 maja 2008 Udostępnij #98 Napisano 29 maja 2008 Cytat Zdecydowanie orzechówka jest lepsza od miętówki a czy zdrowszy to nie wiem bo ciężko strawny jak to orzech. Wątpie żeby orzechówka pomagała na żołądek. Link do komentarza
domel Napisano 29 maja 2008 Udostępnij #99 Napisano 29 maja 2008 Cytat Wątpie żeby orzechówka pomagała na żołądek. Każde lekarstwo po przedawkowaniu szkodzi,a orzech włoski szkodzi innym roślinką ,nic prócz trawy nie chce pod nim rosnąć Link do komentarza
kazyk Napisano 29 maja 2008 Udostępnij #100 Napisano 29 maja 2008 Cytat Każde lekarstwo po przedawkowaniu szkodzi,a orzech włoski szkodzi innym roślinką ,nic prócz trawy nie chce pod nim rosnąć To wiemy. Ale orzech to orzech. Drzewo o ktore warto dbać. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się