rawracer Napisano 27 grudnia 2023 #1 Napisano 27 grudnia 2023 Dzień dobry. Remont pokoju i pytanie do Was . Na przeciwległych do siebie dłuższych ścianach pokoju będę robił na jednej cegle a na drugiej korek . Sufit to będą 3 belki z podporami a co pomiędzy jeszcze się zastanawiam .(może panele XPS imitujące beton) Od czego zacząć ? Czy pierw ściany a później belki i konsolety dekoracyjne pod nie, czy pierw sufit ? Wiadomo chodzi o naturalność,ale też ilość docinek później wokół podpór belek dojdzie rzeźbienie cegiełek i korka . I od razu drugie pytanie co na sufit do belek ? Czy taki panel imitujący beton się zegra,,czy może coś innego polecicie.
rawracer Napisano 27 grudnia 2023 Autor #3 Napisano 27 grudnia 2023 To co mogę dodać ... Pokój 10 metrow (3,587/3,575 : 2,854/2,873) Dużych rozbieżności nie ma . Ściany przeciwlegle dugie 3,58 , wysokość 2,5 metra Jedna ściana cegła gipsowa 25cm długa 7cm wysoka 1,5cm gruba do tego fugowanie ok 1cm. Cała ściana będzie tym robiona . Druga zaś to będzie korek ekspandowany 100x50x1cm też na całej ścianie . Sufit 3 belki imitujące drewno styrodur 20cm szerokie i 13cm wysokie położone będą na po krótszym boku sufitu opierając się o dłuższe ściany pokoju .
animus Napisano 27 grudnia 2023 #4 Napisano 27 grudnia 2023 (edytowany) 2 godziny temu, rawracer napisał: Dzień dobry. Remont pokoju i pytanie do Was . Na przeciwległych do siebie dłuższych ścianach pokoju będę robił na jednej cegle a na drugiej korek . Sufit to będą 3 belki z podporami a co pomiędzy jeszcze się zastanawiam .(może panele XPS imitujące beton) Od czego zacząć ? Czy pierw ściany a później belki i konsolety dekoracyjne pod nie, czy pierw sufit ? Wiadomo chodzi o naturalność,ale też ilość docinek później wokół podpór belek dojdzie rzeźbienie cegiełek i korka . Najpierw belki i sufit. Edytowano 27 grudnia 2023 przez animus (zobacz historię edycji) 1
rawracer Napisano 27 grudnia 2023 Autor #5 Napisano 27 grudnia 2023 Tak właśnie przypuszczałem ,najbardziej naturalnie to będzie. Także więcej zabawy z docinaniem/ spasowaniem będzie . Dzięki za odpowiedź . A ktoś może podsunie pomysł co dać na resztę sufitu między belki ? Styl loft jak najbardziej
animus Napisano 27 grudnia 2023 #6 Napisano 27 grudnia 2023 2 godziny temu, rawracer napisał: I od razu drugie pytanie co na sufit do belek ? Czy taki panel imitujący beton się zegra,,czy może coś innego polecicie.
podczytywacz Napisano 27 grudnia 2023 #8 Napisano 27 grudnia 2023 3 godziny temu, rawracer napisał: Remont pokoju A co ma być na tych ścianach bezkorkowych i bez"cegłowych"? Tam zapewne drzwi i okno, ale co dookoła nich? Swoją drogą, czy nie za dużo - jak na jedno, nie za wielkie pomieszczenie - różnistych materiałów i faktur? I jeszcze "beton" z belkami na suficie.. 1
rawracer Napisano 28 grudnia 2023 Autor #9 Napisano 28 grudnia 2023 No właśnie myślę .... Teraz mi wpadło do tych belek żeby dać panele winylowe coś z drewnem ... Co o takim pomyśle sądzicie ? Nie chce też zrobić jakiejś masakry ... Ogólnie założenie jest loft . Jakieś kinkiety dwa tylko na tej cegle myślałem . Instalacje czarnym przewodem po zewnątrz . Karnisz i kaloryfer na czarno też pomalować . Chyba że faktycznie ograniczyć się do dwóch trzech materiałów..... Główny cel to jest też żeby pokój był zaadaptowany akustycznie do słuchania muzyki a tu mam małego chopla na tym punkcie . Korek taki minimum 10mm grubości żeby pochłaniał ,bo w pianki nie chce się bawić . Może mi coś doradzicie. Belki już zamówione ,bo to mi się bardzo podoba . Tanie nie były bo prawie 500zl sztuka . Cegła i korek też mi się podoba i nie chciałbym z nich rezygnować . Na ścianę okno i drzwi myślałem o tapecie akustycznej takiej 10mm gruba na fizelinie .biała z małą kratka .... Może i za duży misz masz ..... Doradzicie proszę 🙂
rawracer Napisano 28 grudnia 2023 Autor #10 Napisano 28 grudnia 2023 Myślę,przeglądam ,oglądam i zglupieć idzie 🙃
rawracer Napisano 28 grudnia 2023 Autor #11 Napisano 28 grudnia 2023 Albo takie coś między belki ,prostopadle do nich . https://panele3d.pl/Panele-sufitowe-Deski-100x16-7-cm-P12-Orzech-p243 Rozmieszczenie mam 75cm - belka / 75-belka/75-belka - 75
animus Napisano 28 grudnia 2023 #12 Napisano 28 grudnia 2023 https://www.google.com/search?sca_esv=594277298&rlz=1C5CHFA_enPL1071PL1071&hl=pl&q=belki+rustykalne&tbm=shop&source=lnms&biw=1628&bih=835&dpr=2.2 1 godzinę temu, rawracer napisał: Albo takie coś między belki ,prostopadle do nich . https://allegro.pl/kategoria/sciany-i-elewacje-sztukateria-257010?string=belka rustykalna
vlad1431 Napisano 28 grudnia 2023 #13 Napisano 28 grudnia 2023 https://www.google.com/search?sca_esv=594277298&rlz=1C5CHFA_enPL1071PL1071&hl=pl&q=belki+rustykalne&tbm=shop&source=lnms&biw=1628&bih=835&dpr=2.2 https://allegro.pl/kategoria/sciany-i-elewacje-sztukateria-257010?string=belka rustykalnaOszukane siakieś, puste w środku. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
rawracer Napisano 29 grudnia 2023 Autor #14 Napisano 29 grudnia 2023 Zdecyduje się na te : https://kuponline.eu/deski-elastyczne/2289-deska-elastyczna-rustic-13-cm-sand.html Szerokość mam 285cm,286cm także 13cm wpasowuje się chyba najlepiej .docinki 1cm lub na styk . Bo jest wybór 13cm,16cm,18cm i 20cm . Główne krokwie 20cm szerokie ,to łaty powinny być ciut węższe chyba dla dobrego efektu? Najlepiej prezentuje się ta imitacja z pośród wielu ,które przeglądałem .
rawracer Napisano 30 grudnia 2023 Autor #15 Napisano 30 grudnia 2023 https://decorsystem.pl/deska-drewnopodobna-tik,id3980.html Też nie glupie
rawracer Napisano 4 stycznia 2024 Autor #16 Napisano 4 stycznia 2024 Dnia 27.12.2023 o 20:29, podczytywacz napisał: A co ma być na tych ścianach bezkorkowych i bez"cegłowych"? Tam zapewne drzwi i okno, ale co dookoła nich? Swoją drogą, czy nie za dużo - jak na jedno, nie za wielkie pomieszczenie - różnistych materiałów i faktur? I jeszcze "beton" z belkami na suficie.. Na sufit ostatecznie idą 3 belki z podporami i imitacje deski xps. I co dalej żeby to jakiś smak miało? Sam korek ? Plus tapeta akustyczna na ściane z oknem i drzwiami i jedna cegła ? Czy korek na 3ech ścianach i cegla ? Czy bez cegły 🙃 Ale kurna ceny materiałów to kosmos teraz .... Najbardziej to tapeta mnie zamurowała ,130zl mb 😱😱
animus Napisano 4 stycznia 2024 #17 Napisano 4 stycznia 2024 To najlepiej musisz zrobić sobie wizualizację na komputerku.
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 5 stycznia 2024 #18 Napisano 5 stycznia 2024 To jest niezbyt duże i dość niskie pomieszczenie. Obawiam się, że łatwo będzie przeholować, szczególnie jeżeli elementy będą ciemne. Podejrzewam,że od imitacji desek z XPS tańsze będą deski z naturalnego drewna, belki podobnie, A zwykłe deski lub podbitkę można bez trudu umocować do sufitu. 1
rawracer Napisano 7 stycznia 2024 Autor #19 Napisano 7 stycznia 2024 No właśnie sufitu już nie chce obniżać a drewna (deski) bez stalaza na suficie nie dam na klej ,bo strach trochę . Xps też ciut cieńszy bo 15mm kupiłem i lekki ,więc jego przykleje na sufit . Na dwie długie ściany dam właśnie deski drewniane lamele i je już na klej dam ,żeby też nie pomniejszyć a one 25mm grube . Stelaż i wełna 20mm było by fajne dla pochłaniania ,ale to 10cm pomieszczenia zabierze a 2.86 jest więc szkoda . 5cm jeszcze przeboleje . I tu dam gola deskę ,sosnę bez lakieru czy bejcy żadnej a na dwie krótkie korek położę ,też jaśniejszy jakiś myślę . Także takie coś obmyslilem.
animus Napisano 7 stycznia 2024 #20 Napisano 7 stycznia 2024 45 minut temu, rawracer napisał: I tu dam gola deskę ,sosnę bez lakieru czy bejcy żadnej a na dwie krótkie korek położę ,też jaśniejszy jakiś myślę . Także takie coś obmyslilem. To będzie lipa, trzeba się trochę napracować, zrobić drewno szczotkowane, postarzane. Jak dasz zwykłe dechy to lepiej nie kleić ich wcale. 1
rawracer Napisano 7 stycznia 2024 Autor #21 Napisano 7 stycznia 2024 O o ,dobre i ładne 🙂 Pomyślałem nad taką deska lamel jak na zdjęciu. Hmm ,to lepiej dać te jednolite 10cm i postarzeć je ,czy te lamele tak zrobić ? Tyle że na lamelu efektu nie będzie chyba aż tak widać .
animus Napisano 7 stycznia 2024 #22 Napisano 7 stycznia 2024 44 minuty temu, rawracer napisał: O o ,dobre i ładne 🙂 Pomyślałem nad taką deska lamel jak na zdjęciu. Hmm ,to lepiej dać te jednolite 10cm i postarzeć je ,czy te lamele tak zrobić ? Tyle że na lamelu efektu nie będzie chyba aż tak widać . Wybacz ale te lamele to wyjdzie efekt PRL-u, boazeria mi się przypomina. 1
daggulka Napisano 7 stycznia 2024 #23 Napisano 7 stycznia 2024 Hej Robiłam chwilę temu u siebie salon w bloku w stylu loftowym. I powiem tak. Zbyt dużo różnych materiałów wprowadzi chaos. Podoba mi się pomysł z cegłą i belkami na suficie. Nie dawałabym niczego między belki, pomalowałabym sufit na biało. Jeśli dasz na jednej długiej ścianie cegłę, a na drugiej korek, to zmniejszysz i zwęzisz sobie wizualnie przestrzeń, bo pokój jest niewielki. Mój salon ma 20 metrów kwadratowych, a i tak bałam się używać ciemnych barw na ścianach, żeby go nie zmniejszyć. Postawiłam na biel i szarość, ocieploną drewnem. Wykorzystałam niedoskonałości ścian jako fakturę i po prostu pomalowałam stare PRL'owskie tynki na biało. Takie, jakie były ... z rysami, przetarciami, dziurami. Na jednej długiej ścianie jest imitacja betonu (tapeta). U mnie tak, jak poniżej w wątku. Foty realizacji są na ostatniej stronie. Zerknij, może coś Cię zainspiruje 1
rawracer Napisano 8 stycznia 2024 Autor #24 Napisano 8 stycznia 2024 15 godzin temu, animus napisał: Wybacz ale te lamele to wyjdzie efekt PRL-u, boazeria mi się przypomina. No trochę tak to będzie wyglądać 🙃 No obecnie właśnie PRL mam 🙃 Jeszcze jakby to nie pomalowane było to bym trochę potrzymał ,ale tak to nie ma opcji . Rrezygnuje z tego ,dobra rada . kupię już gotowe ,lokalnie chłop ma . bo nie ma gdzie tego szlifowania zrobić ,w bloku ,nie ma gdzie . 130zl za metr kwadratowy deska 8mm gruba 10cm szeroka. do klejenia igła a gola pierwsza klasa sosny 85 także 45zl wiecej za gotowy wyrob.
animus Napisano 8 stycznia 2024 #25 Napisano 8 stycznia 2024 1 godzinę temu, rawracer napisał: Rrezygnuje z tego ,dobra rada . Takie deseczki to przykleisz na Mamuta. Klej montażowy MAMUT GLUE uniwersalny Den Braven 1
rawracer Napisano 8 stycznia 2024 Autor #26 Napisano 8 stycznia 2024 Dzięki serdeczne Animus za wskazanie kleju 🙂 Co do porady Daggulka ,dziękuję również ,rozważę czy zastosować same belki czy też dać poprzeczne deski ... Z ceglą bardziej się waham i na chwilę obecną bardziej stawiam na te deseczki na dwóch długich ścianach .
rawracer Napisano 8 stycznia 2024 Autor #27 Napisano 8 stycznia 2024 Takie cuś jeszcze wykopałem .... https://allegro.pl/oferta/docieplenie-sciany-gruba-tapicerka-izolacja-scian-12808973471 Na akustykę to kurde to idealne . Tylko z czym to ugryźć 😁 A tu jeszcze pokaże sufity PRL 🙂,których się boje ruszać ... czym te sople zdjac jak trzyma się jak przyspawane .
animus Napisano 8 stycznia 2024 #28 Napisano 8 stycznia 2024 Sprawdz czy to jest z gipsu, jak styropian, te kasetony, to zrywaj to cholerstwo, jak wszystko z gipsu to trzeba się zastanowić czy psuć.
rawracer Napisano 9 stycznia 2024 Autor #29 Napisano 9 stycznia 2024 (edytowany) Gipsowe są 🙂 Dużego pokoju ,nie chcem ruszać ,ten mniejszy tylko ,no i cały przedpokój ,bo tam musowo ,żeby elektrykę rozprowadzić tak czy siak . Szpachelka próbowałem to ni pierona ,tylko młotek zostaje . W dużym pokoju te duże kasetony dają fajny efekt ,te mniejsze już niekoniecznie . W dużym to prawda ,że szkoda psuć . Edytowano 9 stycznia 2024 przez rawracer (zobacz historię edycji)
animus Napisano 9 stycznia 2024 #30 Napisano 9 stycznia 2024 5 godzin temu, rawracer napisał: Gipsowe są 🙂 Dużego pokoju ,nie chcem ruszać ,ten mniejszy tylko ,no i cały przedpokój ,bo tam musowo ,żeby elektrykę rozprowadzić tak czy siak . Szpachelka próbowałem to ni pierona ,tylko młotek zostaje . W dużym pokoju te duże kasetony dają fajny efekt ,te mniejsze już niekoniecznie . W dużym to prawda ,że szkoda psuć . A te kwadratowe elementy nie są styropianowe, weź grubszą igłę i posprawdzaj, tą rozetę nad lampą też.
rawracer Napisano 9 stycznia 2024 Autor #31 Napisano 9 stycznia 2024 Wszystko gipsowe . Kasetony ,rozety . To wszystko robione było podejrzewam 85-90 wtedy jeszcze styropian nie był tak znany ,popularny ,choć mogę się mylić . Igły nie wbijesz za pierona .
rawracer Napisano 9 stycznia 2024 Autor #32 Napisano 9 stycznia 2024 Na przedpokoju to odchodzi farba ,więc zadrepalem nawet co by było widać na zdjęciu . Gipsy we wszystkich pomieszczeniach te kasetony i rozety.
animus Napisano 9 stycznia 2024 #33 Napisano 9 stycznia 2024 8 minut temu, rawracer napisał: Na przedpokoju to odchodzi farba ,więc zadrepalem nawet co by było widać na zdjęciu . Gipsy we wszystkich pomieszczeniach te kasetony i rozety. Odbij kawałek tego talerza, bo to tandeta, zobaczymy co artysta miał na myśli.
rawracer Napisano 9 stycznia 2024 Autor #34 Napisano 9 stycznia 2024 Żeby zobaczyć czym klejone ? Bo pewnie w całej choupie na to samo kleiły ....
animus Napisano 9 stycznia 2024 #35 Napisano 9 stycznia 2024 36 minut temu, rawracer napisał: Żeby zobaczyć czym klejone ? Bo pewnie w całej choupie na to samo kleiły .... Tak, weź solidną szpachelkę taką do pobijania i młotek, przyłóż do sufitu, pobijaj młotkiem i oderwij, skuwaj w miejscu klejenia. https://allegro.pl/listing?string=szpachelka do pobijania
rawracer Napisano 9 stycznia 2024 Autor #36 Napisano 9 stycznia 2024 Do gołego żelbetu klejone . Trzyma fest . Tłukłem młotkiem i przecinakiem . Ciężko idzie . Taki kawałek teraz ,bo to już późno trochę 😉
animus Napisano 9 stycznia 2024 #37 Napisano 9 stycznia 2024 Szpachelki tego typu mają zakończenie z metalu. 3 minuty temu, rawracer napisał: Do gołego żelbetu klejone . Trzyma fest . Tłukłem młotkiem i przecinakiem . Ciężko idzie . Taki kawałek teraz ,bo to już późno trochę 😉 To jakaś masa tynkarska z mikrozbrojeniem? Czy gotowe panele gipsowe?
rawracer Napisano 9 stycznia 2024 Autor #38 Napisano 9 stycznia 2024 Drewniaka mam obecnie tylko . Kupię taka to będzie może szło po takiej cienkiej blasze . W casto nie widziałem tego rodzaju . Najwyżej na alle kupię . Dzięki
animus Napisano 9 stycznia 2024 #39 Napisano 9 stycznia 2024 Najlepiej wybrać z kilku, sztywniejszą, grubszy metal. Albo na lekki młotek elektryczny założyć szerszą łopatkę. Dłuto łopatkowe SDS-plus 1
animus Napisano 9 stycznia 2024 #40 Napisano 9 stycznia 2024 (edytowany) Takie odgięte są najlepsze. https://allegro.pl/oferta/dluto-sds-wygiete-75mm-x17x165mm-b-szerokie-plask-13965956027?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=NDNhMGVkMzgtZjA0Ny00YzUzLWJjMDUtM2RlMjE0OWEwN2YxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d7e7be24-9f5b-4e9f-bf9b-5d39c6e5cc94 Do tego Smar do wierteł, smarujesz futerko. https://allegro.pl/oferta/makita-198993-4-smar-do-wiertel-i-dlut-sds-100-ml-13483457417 Edytowano 9 stycznia 2024 przez animus (zobacz historię edycji)
rawracer Napisano 9 stycznia 2024 Autor #41 Napisano 9 stycznia 2024 No pomyślę . Tak założyłem żeby jak najmniej hałasu robić . Młodą obywatelkę teraz piastujemy 4o miesięczna ,więc narazie takie prace chce zrobić przy których w miarę cicho może być .więc ten sufit to bardziej młotek i szpachelka a na wiosnę jak Młoda na dwór pójdzie to wtedy jakiś młot ,bruzdownica . Gotowe panele gipsowe ale widać zbrojone nylonem czy cus takie 32 minuty temu, animus napisał: Szpachelki tego typu mają zakończenie z metalu. To jakaś masa tynkarska z mikrozbrojeniem? Czy gotowe panele gipsowe? Gotowe panele gipsowe ale widać zbrojone nylonem jakimś czy coś takiego. 1
animus Napisano 9 stycznia 2024 #42 Napisano 9 stycznia 2024 Na spacer, albo do galerii na zakupy , a ty w tym czasie z grubsza obtłuczesz mechanicznie, resztę potem ręcznie doczyścisz.
rawracer Napisano 9 stycznia 2024 Autor #43 Napisano 9 stycznia 2024 No taki plan właśnie . Niech trochę mrozy zelzeją,teraz to jeszcze trochę za wcześnie na takie choć godzinne spacery ,ale delikatnie w archeologa mogę się bawić 😉 Na alle ciężko nawet znaleźć takie szpachelki pod młotek . Wpisze po nazwie 🙂
animus Napisano 9 stycznia 2024 #44 Napisano 9 stycznia 2024 Ale przygotować materiały do pracy możesz. https://allegro.pl/listing?string=szpachelka tajima&description=1 28 minut temu, rawracer napisał: Gotowe panele gipsowe ale widać zbrojone nylonem jakimś czy coś takiego. To tłucz to goowno i do big baga
rawracer Napisano 9 stycznia 2024 Autor #45 Napisano 9 stycznia 2024 Kupiłem 50mm i 80mm . Obocymy jak będzie szło 🙂 1
rawracer Napisano 12 stycznia 2024 Autor #46 Napisano 12 stycznia 2024 Szpachelka nie daje rady ,poklejone toto fest . Tylko młotek i przecinak .... Zdjalem 1,5 sztuki za 1,5h 😮 zostało 15sztuk ,więc 15h pracy przedemną 🤣 wielkie te kasetony i temu zbrojone .to 60X60 cm w worku kurde około 40kg 😮 Jak widać goły żelbet pod spodem ..... Jak myślę o prowadzeniu kabli to już ręce opadły .... Trza będzie mocować na blaszki i narzucić ten centymetr tynku żeby go przykryć a tylko w pionie do pomieszczeń bruzdy zrobić .
retrofood Napisano 12 stycznia 2024 #47 Napisano 12 stycznia 2024 8 minut temu, rawracer napisał: Jak myślę o prowadzeniu kabli to już ręce opadły .... A czemu? Musisz prowadzić w tym betonie? Nie da się inaczej?
rawracer Napisano 12 stycznia 2024 Autor #48 Napisano 12 stycznia 2024 Czy ściany czy sufit ten sam material .... A sufitem najmniej bruzdowania,bo po wierzchu bym dał a tylko zejścia do pomieszczeń pionowo porobił . Na szybko namalowany rzut rozkład mieszkania . Kółkiem zaznaczony kanał z licznikiem /rozdzielnia . Nie widzę innego sposobu .
animus Napisano 12 stycznia 2024 #49 Napisano 12 stycznia 2024 4 godziny temu, rawracer napisał: Szpachelka nie daje rady ,poklejone toto fest . Tylko młotek i przecinak .... Zdjalem 1,5 sztuki za 1,5h 😮 zostało 15sztuk ,więc 15h pracy przedemną 🤣 wielkie te kasetony i temu zbrojone .to 60X60 cm w worku kurde około 40kg 😮 Jak widać goły żelbet pod spodem ..... Jak myślę o prowadzeniu kabli to już ręce opadły .... Trza będzie mocować na blaszki i narzucić ten centymetr tynku żeby go przykryć a tylko w pionie do pomieszczeń bruzdy zrobić . Czyli dziadostwo poklejone uczciwie, młotowiertarka potrzebna. 3 godziny temu, rawracer napisał: Czy ściany czy sufit ten sam material .... A sufitem najmniej bruzdowania,bo po wierzchu bym dał a tylko zejścia do pomieszczeń pionowo porobił . Na szybko namalowany rzut rozkład mieszkania . Kółkiem zaznaczony kanał z licznikiem /rozdzielnia . Nie widzę innego sposobu . To sufit podwieszany w korytarzu by zakrył wszystkie kable.
vlad1431 Napisano 12 stycznia 2024 #50 Napisano 12 stycznia 2024 Szpachelka nie daje rady ,poklejone toto fest . Tylko młotek i przecinak .... Zdjalem 1,5 sztuki za 1,5h zostało 15sztuk ,więc 15h pracy przedemną wielkie te kasetony i temu zbrojone .to 60X60 cm w worku kurde około 40kg Jak widać goły żelbet pod spodem ..... Jak myślę o prowadzeniu kabli to już ręce opadły .... Trza będzie mocować na blaszki i narzucić ten centymetr tynku żeby go przykryć a tylko w pionie do pomieszczeń bruzdy zrobić .Współczuję z tym tynkiem. Nie lubię, nie lubię...Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się