PatrycjaO Napisano 6 kwietnia 2023 #1 Napisano 6 kwietnia 2023 Na suficie na tynku pojawiły się plamy, czym to jest spowodowane ? Czy uda się w jakiś sposób pozbyć się tej wilgoci ?
podczytywacz Napisano 6 kwietnia 2023 #2 Napisano 6 kwietnia 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, PatrycjaO napisał: czym to jest spowodowane ? Nosz, kurde Moja czarodziejska, kryształowa kula aż pękła po zadaniu jej takiego pytania!!! Dziewczyno - co pokazałaś, co ja widzę? - dom w budowie, zatarte tynki i jakieś plamy na suficie... Ale gdzie, jaki strop, co nad sufitem, jaki dach, czy ocieplone, kiedy tynkowane, czy ostatnio robione jakieś dodatkowe mokre roboty (np. wylewki, w tym pomieszczeniu, czy piętro wyżej) nie żałuj informacji jeśli chcesz od nas jakichkolwiek podpowiedzi... Czy to jest ten dom? Edytowano 6 kwietnia 2023 przez podczytywacz (zobacz historię edycji)
PatrycjaO Napisano 6 kwietnia 2023 Autor #3 Napisano 6 kwietnia 2023 Tak Strop terriva, u góry nie ma żadnych plam wilgoci jedynie na parterze właśnie na suficie są plamy. Żadne prace nie były wykonywane. Tynki jakieś 5 lat temu
podczytywacz Napisano 6 kwietnia 2023 #4 Napisano 6 kwietnia 2023 Ta ściana "na froncie", prostopadła do tej z oknem, jest ścianą szczytową? Jak wygląda nad stropem spojenie stropu ze ścisną "na froncie" (fotka ), tzn czy jest wyżej ścianka kolankowa, czy już wieniec i więźba dachowa, ta stalowa? Kiedy ta wilgoć się pokazała? Po deszczach, roztopach? A tak w ogóle - czy to faktycznie jest teraz wilgotne, czy to jakaś stara plama? To już jest kupione, czy tylko to rozważasz?
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 7 kwietnia 2023 #5 Napisano 7 kwietnia 2023 Podejrzanie symetryczna jest ta plama. Jak tam jest ze skutecznością wentylacji? Czy są nawiewniki w tych oknach? Może to wykraplanie się wilgoci na jakimś żelbetowym elemencie stropu w tym miejscu? Co tam jest na górnej kondygnacji (ściana czy środek pokoju?) oraz za ścianą po lewej stronie?
podczytywacz Napisano 7 kwietnia 2023 #6 Napisano 7 kwietnia 2023 Mnie to wygląda na przeciekającą/sączącą się wodę, zgromadzoną w garach stropu, a tam spływającą po blasze (skondensowana para wodna) od wewnątrz i w tym miejscu przez nieobrobione dokładnie "połączenie" stalowej belki więźby z wieńcem... Tak mi mówi wyobraźnia... Dlatego proszę o fotki i opis ściany nad tym stropem i nad tym miejscem...
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 7 kwietnia 2023 #7 Napisano 7 kwietnia 2023 Przewiercić w miejscach zacieków. Problem powinien zniknąć.
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 7 kwietnia 2023 #8 Napisano 7 kwietnia 2023 Problem nie zniknie. Najwyżej przekonamy się, czy w pustakach była woda.
podczytywacz Napisano 7 kwietnia 2023 #9 Napisano 7 kwietnia 2023 2 godziny temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Problem nie zniknie Otóż to! Dlatego myślę, że potrzebna jest "inspekcja" nad stropem...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się