KarolaM Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij #1 Napisano 16 lipca 2022 Witam Was i bardzo proszę o pomoc. Mam problem z przeciekającym balkonem. Podczas opadow/roztopów woda z balkonu dostaje się poprzez oscieznice drzwi wejściowych do korytarza piętro nizej( w załączeniu filmik). Dzwi są bezpośrednio pod balkonem. Prawdopodobnie została źle wykonana hydroizolacja i woda z balkonu nad drzwiami wejściowymi dostaje się pod ocieplenie i dalej na dol. Dotychczas deweloper wraz z wykonawca zastosowali silikon dekarski uszczelniając fugi przy ramach okien balkonowych oraz przy ścianach przy cokolach na balkonie, co nie zdało egzaminu. Wewnatrz przy drzwiach balkonowych oraz wejsciosych pojawiła się wilgoc. Dodatkowo woda znalazła ujscie pod struktura co spowodowało pęknięcia. Proszę poradźcie czy to może być zła hydroizolacja czy jakieś wady konstrukcyjne? Ewentualnie co nalezy zrobić? Deweloper z wykonawca upierają się przy silikonach ja uważam że należy skuć balkon i wykonać ponownie hydroizolacje i wszelkie obróbki. 20220701_201957.mp4 Link do komentarza
retrofood Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij #2 Napisano 16 lipca 2022 50 minut temu, KarolaM napisał: Deweloper z wykonawca upierają się przy silikonach ja uważam że należy skuć balkon i wykonać ponownie hydroizolacje i wszelkie obróbki. Bardzo dobrze uważasz, to jedyne wyjście. 2 Link do komentarza
podczytywacz Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij #3 Napisano 16 lipca 2022 16 minut temu, retrofood napisał: Bardzo dobrze uważasz, to jedyne wyjście. Dobrze byłoby też sprawdzić, czy jest - i to w odpowiednim kierunku - spadek powierzchni na tym balkonie... wbrew pozorom jest to dość częsta przyczyna zaciekania ścian... Link do komentarza
vlad1431 Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij #4 Napisano 16 lipca 2022 Dobrze byłoby też sprawdzić, czy jest - i to w odpowiednim kierunku - spadek powierzchni na tym balkonie... wbrew pozorom jest to dość częsta przyczyna zaciekania ścian...Otóż to, też mi pierwsze do głowy przyszło. Roztapiający się śnieg to się zgodzę, ale woda zanim gdziekolwiek wcieknie powinna raczej wcześniej ze spadkiem po prostu spłynąć. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
zenek Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij #5 Napisano 18 lipca 2022 (edytowany) 1. sprawdzić spadek i odprowadzene wody z balkonu na zewnątrz. 2. sprawdzić - to trochę trudniejsze, bo moze być zakryte - czy izolacja przeciwwilgociowa balkonu jest wyprowadzona na ścianę (izolacje termiczna ściany) i na stolarkę - bo inaczej tam może wnikać wilgoć czy woda w czasie zacinającego deszczu, topniejącego śniegu. 3. Dopiero jak te dwa wyżej punkty sa spełnione - uzyłbym dodatkowo sylikon. Nie wiem, co rozumiesz przez "skuwać balkon"? mam nadzieję, że nie płytę balkonu, tylko jego nawierzchnię? Skucie nawierzchni choćby w części przy ścianie prawdopodobnie będzie niezbędne, żeby wyprowadzić izolację przeciwwilgociową na izolację, żeby woda za nią nie przechodziła. Edytowano 18 lipca 2022 przez zenek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - działka i dom Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij #6 Napisano 18 lipca 2022 To prawdziwy potop - tu pewnie nie ma ani spadku ani hydroizolacji. Za to wyraźnie widać, że ściany przy drzwiach wejściowych i balkonowych są już zawilgocone. Jedyne wyjście to - jak pisali przedmówcy - rozebranie wszystkiego do płyty balkonowej i gołego muru pod/ obok drzwi balkonowych i zrobienie porządnej hydroizolacji. Silikon nic tu nie da, a im dłużej będzie odwlekana naprawa, tym bardziej zawilgocone będą mury. Link do komentarza
joks Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij #7 Napisano 18 lipca 2022 (edytowany) Ten balkon na górze to jest Twój? Jakie budownictwo ? to jest blok ? bliźniak? Wolnostojący? Pierwsze co mi się nasuwa to brak warstwy spadkowej pod izolacją poszdzki tego balkonu wyżej....Brak wywinięcia tej izolacji pod styropian na ścianie.... Tak więc balkon wyżej do kucia i do zrobienia jak książki piszą.. Edytowano 18 lipca 2022 przez joks (zobacz historię edycji) Link do komentarza
KarolaM Napisano 18 lipca 2022 Autor Udostępnij #8 Napisano 18 lipca 2022 Budynek dwulokalowy (parter i pietro), moje mieszkanie na piętrze, balkon rowniez mój... Link do komentarza
joks Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij #9 Napisano 18 lipca 2022 Balkon do zerwania ... do gołej płyty.... Potem warstwa spadkowa z jakiejkolwiek zaprawy wyrównawczej , potem obróbki blacharskie balkonu na zewnątrz i po bokach....potem lepik i papa z wywinięciem na ściany ...potem jak ptrzebna izolacja termiczna to na papę folia posadzkowa dwa razy , potem styrodur , potem jeszcze raz dwa razy folia ...i na to posadzka ze spadkiem ....choć spadek powinien pozostać po warstwie podkładowej spadkowej...no i odpowiednia obróbka drzwi balkonowych na górze... Kolejnoś czynności przezemnie wymieniona jest nieprzypadkowa 1 Link do komentarza
Stanisław 123 Napisano 3 lutego 2023 Udostępnij #10 Napisano 3 lutego 2023 Witam wszystkich Do zerwania są płytki na tym balkonie wraz z cokolikami, wyszlifowanie starego kleju do gołej wylewki. Kolejny krok to siatka elewacyjna i porzadny klej z włuknem do plytek. Gdy wszystko wysknie szlifujemy powieszchnie tak zeby uzyskac efekt jak przed połozenien tynku na elewacji, gruntujemy to na to idzie mebrama podkładowa nowe okucie czoła I wcinane okucie cokolika. Do zatkania wcinane dziury cokolika i przy dzwiach balkonowych używamy sikaflex w odpowiednim kolorze. Przerobiłem już setki takich przypadków niektóre już mają ponad 12 lat i dalej w idealnej kondycji. Działam tylko na terenie Małopolski . Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się