Skocz do zawartości

Budowa domu działka rolna , może darowizna ???

KLOSE

Recommended Posts

Napisano

Witam . 

Kupiłem parę miesięcy temu działkę rolną klasa 3b. o wielkości 80ar.  Chciałbym się dowiedzieć jak będzie lepiej aby na niej się wybudować,  nie jestem rolnikiem . 

Do działki jest dojazd drogą gminną utwardzoną , z drugiej strony drogi działki są zabudowane , nie ma na tą chwilę miejscowego planu zagospodarowania dla naszej miejscowości . 

W gminie powiedzieli mi , że może być ciężko lecz musiałbym zacząć rozmawiać najpierw  ze starostwem , obawiam się że może to potrwać kilka lat i bardzo duże koszty będą . 

Rozważam jeszcze , przepisanie działki na Tatę , który jest aktywnym rolnikiem w naszej gminie (około 20 hektarów) . 

Proszę o poradę jakie rozwiązanie było by dla mnie korzystniejsze , czy próbować na siebie wszystko załatwić czy przepisać działkę na Ojca i on będzie miał możliwość wybudowania się na takiej działce bez załatwienia aż tylu formalności  ? 

Pozdrawiam

Napisano

Polskie rządy wyszły z założenia, że w kraju mamy tak wiele ziemi klas niskich, czyli IV - VI, że uchwaliły zakaz zabudowy działek z ziemią rolną klas I - III. Dlatego czarno to widzę, niezależnie od sposobu, który zastosujesz.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. 
Chciałbym uzyskać jak najwięcej informacji zanim podejmę jakieś kroki . (działke i tak chciałem kupić od dawna ponieważ jest przy moim domu ) 

z tego co wyczytałem gdzieś na stronach prawnych to niby jest możliwość budowy przez rolnika w zabudowie siedliskowej czy tam z budynkami gospodarczymi . 

"Rolnik może budować dom na działce rolnej, ponieważ grunty pod wchodzącymi w skład gospodarstw rolnych budynkami mieszkalnymi są nadal gruntami rolnymi. Działka pod budynkami wchodzącymi w skład gospodarstwa rolnego jest tzw. siedliskiem, a zabudowa siedliskowa obejmuje budowę domów jednorodzinnych o przeznaczeniu mieszkalnym oraz budynków gospodarczych."

Proszę o informację , może ktoś jest obeznany z tymi zapisami lub budował się na takiej działce jako rolnik . 

Napisano

Ale Twój ojciec pewnie posiada zabudowania, więc działka nie będzie jego siedliskiem. Mylę się? Poza tym, 80 arów to za mało na gospodarstwo rolne.

Jeszcze pytanie takie. Jak wygląda otoczenie działki, czy parcele sąsiednie są zabudowane?

Napisano

tak , posiada dom ze stodoła i stajnią . Czyli sądzisz , że nie może rozbudować sobie gospodarstwa w innym miejscu ? czy tam zrobic zabudowe zagrodową czy siedlisko ?
otoczenie działki wygląda tak , że z drogi gminnej po prawej stronie są działki na ktorej są domy , po lewej jest kilka pól wzdłuż tej drogi , moje pole jest ostatnie i jest dojazd do niego również z drugiej drogi gminnej . 

80 arów ma działka ktorą kupiłem , ogólnie gospodarstwo Taty liczy około 20 hektarów w tej gminie . 

Napisano

W zasadzie to ja głośno myślę, na podstawie tego, co mi w głowie zostało z różnych artykułów i opisów. Bo prawo w zakresie działek rolnych i to budowlane, ostatnio zbyt szybko się zmieniało, żebym był na bieżąco. Dlatego nie traktuj tego co piszę jako wyroczni. Ja tylko wskazuję na trudności, które mogą, ale nie muszą wystąpić. 

Dnia 13.02.2022 o 11:13, KLOSE napisał:

, ogólnie gospodarstwo Taty liczy około 20 hektarów w tej gminie . 

Rozwiń  

Dlaczego piszesz "w tej gminie"? Ojciec ma siedlisko w innej? W takim razie chęć budowy w innym miejscu może być dobrym uzasadnieniem. Tak samo zabudowa sąsiednich działek może wpłynąć pozytywnie na stanowisko gminnych urzędników. Nie mógłbyś zamieścić mapki?

Napisano

Rozumię , nie traktuje tego jako wyroczni lecz fajnie uzyskać jakiekolwiek informacji od osoby co siedzi trochę w tym temacie . 
Potrzebuje jak najwiecej informacji zanim zacznę działać coś w tym kierunku , mapkę może później uda mi się zamieścić jak wrócę do domu . 

Ojciec w tej gminie mieszka co jest moja działka , nawet miejscowość jest ta sama . 

• Redakcja changed the title to Budowa domu działka rolna , może darowizna ???
  • 2 tygodnie temu...
Napisano

Proszę ustalić w gminie czy działka nie była objęta planem miejscowym, który utracił ważność. Art. 61 ust. 1 pkt. 4 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym:

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1.

Jeżeli był stary plan, który utracił ważność, w którym przewidziano dla działki (lub jej części) przeznaczenie nierolnicze oraz jeżeli na etapie sporządzania tego planu była wydana zgoda na przeznaczenie gruntu na cele nierolnicze (co powinno mieć miejsce) wówczas klasa gruntu nie będzie ograniczeniem. 

Gdyby okazało się, że nie było starego planu proszę się tutaj odezwać. Postaram się pomóc.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...