mała_mi Napisano 20 grudnia 2021 Udostępnij #1 Napisano 20 grudnia 2021 Hej Wszystkim, chciałabym prosić o pomoc i ocenę sytuacji jaką mam w nowo postawionym domku rekreacyjnym - domek służy nam w weekendy. W tygodniu utrzymujemy w środku temperaturę około 10 stopni (grzejnik elektryczny). Po włączeniu klimatyzatora bądz zwiększeniu temperatury na grzejniku n a podłodze w łazience tak mocno skrapla się woda, że wygląda to jakby było coś rozlane. W mniejszym stopniu występuje to w kuchni, teraz zaczęły być także mokre panele w salonie. Czy spotkali się Państwo z taką sytuacją i jak temu zaradzic? Bardzo dziękuję Link do komentarza
vlad1431 Napisano 20 grudnia 2021 Udostępnij #2 Napisano 20 grudnia 2021 A powietrze po włączeniu ogrzewania się wymienia? Jak nie, to robi się mniej więcej coś takiego jak gotuje się woda w czajniku. Macie tam jakąś wentylację?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
mała_mi Napisano 20 grudnia 2021 Autor Udostępnij #3 Napisano 20 grudnia 2021 Wentylacja jest w łazience (kratka + wentylator, ktory chodzi jak się włącza światło) i tam paradoksalnie jest najwiecej tej wody. W salonie z aneksem okap jest połączony z wentylacją. Na antresoli nie ma zadnej. Dom szkieletowy - wybudowany pare msc temu. Im zimniej tym sytuacja jest coraz gorsza 😕 Link do komentarza
vlad1431 Napisano 20 grudnia 2021 Udostępnij #4 Napisano 20 grudnia 2021 Zazwyczaj dzieje się tak przy braku wentylacji, ale na to wychodzi, że jest tak duża różnica temperatur, albo tak duży naraz wzrost, że wszystko się wykrapla. Jak działa wentylacja prawidłowo, to albo załączać wcześniej, albo grzać wolniej. Kup sobie za 15zł bele jaki higrometr i obserwuj. Jeżeli wilgotność przekroczy 60%, a przy takim wykraplaniu się jest napewno 99%, to znaczy że nie da rady tak tego ogrzewania użytkować. To są uroki domków letniskowych. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
retrofood Napisano 20 grudnia 2021 Udostępnij #5 Napisano 20 grudnia 2021 2 godziny temu, mała_mi napisał: Czy spotkali się Państwo z taką sytuacją i jak temu zaradzic? Bardzo dziękuję Wentylacja!!! Wentylacja! Nic więcej. Ale to nie oznacza samego istnienia jakichś kratek, ale oznacza sprawdzenie działania. Polecam wykonanie obrzędu gromnicznego. Link do komentarza
adam_mk Napisano 21 grudnia 2021 Udostępnij #6 Napisano 21 grudnia 2021 Jest na to rada. Grzać i wietrzyć i grzać i wietrzyć i grzać i... tak w kółko. No, można tez Anielska metodą... Zimny wychów. Nie grzać wcale! Utrzymywać temperatury wewnatrz takie jak na zewnatrz. Łazić w futrach... Adam M. Angielską metodą - miało być... A.M. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 21 grudnia 2021 Udostępnij #7 Napisano 21 grudnia 2021 To normalne zjawisko - kondensuje wilgoć z powietrza gdy do wyziębionej podłogę dociera chwilowo cieplejsze powietrze. Pewnie brak izolacji podpodłogowej, a posadzka działa jak chłodnica. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się