Dlatego jak dla mnie nie ma co uzależniać elektryka od ilości instalacji PV bo to się nie spina razem. A magazyn Sofara 15kwh Brutto to na obecną chwilę koszt ok. 25tys gdzie i tak przez cały rok nie będziemy wstanie codziennie go naładować do 100%
Magazyn to podstawa. Bez tego to lipa. A jak dla mnie 3faza to też podstawa w domu. Przecież jak nie będziesz miał odpowiedniego przyłącza pociągnięte go do domu to też za dużo nie podziałasz. Jak ktoś ogrzewa gazem, drewnem w kominku, węglem, Eko groszkiem i nie potrzebuje w domu 3fazy to tak...pozostaje mu ładować elektryka standardowa ładowarką 1,8kw i tyle.
Ale jak ktoś już ma chociażby w kuchni płytę indukcyjna to i ma 3fazy w domu i takie gniazdo w garażu więc spokojnie szybszą ładowarka i już nie ma problemu.
Tere-fere. Uściślijmy, do jakiego gniazdka wetkniesz? Ogólnego przeznaczenia? Z takiego moc maksymalna pobierana to 3,6 kW. I tyle. a nawet przy tej mocy, jak znam życie, to po kilku miesiącach trzeba gniazdko wymienić na nowe.
Jak ktoś decyduje się na elektryka, to niech nie uprawia komunistycznej partyzantki, ze "Polak to i na wrotach od stodoły poleci" i nie odstawia szajsu. Instalacja PV bez baterii nie będzie żadnym dodatkiem do rocznego rozliczenia przy ładowaniu elektryka, bo to niemożliwe.
Ale tematem tego wątku jest "Jaka moc fotowoltaiki...", a nie nocna taryfa. Dlatego napisałem, że większość ludzi śpi wtedy, gdy słońce zaszło, auto stoi i można je ładować, a mocy dla ładowania baterii auta z fotowoltaiki NIE MA. Ona może być, ale do tego jest potrzebna druga bateria (jedna jest w aucie), a koszt baterii to ponad 1000 PLN na każdą kilowatogodzinę gromadzonej energii. Weź to teraz zepnij finansowo, biorąc pod uwagę powiększoną ilość paneli (braknie dachu) oraz koszt bardzo dużej instalacji PV i przestańmy fantazjować.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się