Pomocnik Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij #1 Napisano 20 stycznia 2021 Dla tych, którzy chcą poznać technologię montażu systemu ocieplania, przygotowaliśmy praktyczny, a przy tym niedługi przewodnik. Oto jak, krok po kroku, wyglądać powinien proces ocieplania elewacji. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/budowlane-abc/budowa-krok-po-kroku/a/16845-ocieplanie-scian-zewnetrznych-krok-po-kroku Link do komentarza
Gość Tomek Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij #2 Napisano 20 stycznia 2021 Nakładanie kleju na płyty (placków zaprawy) (Fot. 2) uznaję jako istotny błąd w technice mocowania płyt izolacyjnych. Nakładanie kleju w taki sposób powoduje zamknięte przestrzenie w których przy wykraplaniu się pary wodnej na styku ocieplenia i muru prowadzi do przecieków na ścianach. Jest to widoczne gdy budynek zostanie oklejony bez otynkowania. O ile na etapie wygrzewania budynku ilość wilgoci technologicznej powodować mogłaby jednostkowe zdarzenie takich zawilgoceń, o tyle taki montaż i układanie kleju prowadzi do stałego problemu. W przypadku nakładania kleju jedynie plackami - czyli bez obwodu na płycie, para wodna spływa po powierzchni ścian. Link do komentarza
Gość Czytelniczka Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij #3 Napisano 20 stycznia 2021 "Nakładanie kleju na płyty (placków zaprawy) (Fot. 2) uznaję jako istotny błąd w technice mocowania płyt izolacyjnych" - Przecież, na wskazanym zdjęciu, klej rozprowadzony jest również po obwodzie płyty, więc o co chodzi? Link do komentarza
zenek Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij #4 Napisano 20 stycznia 2021 Dnia 20.01.2021 o 12:52, Gość Czytelniczka napisał: "Nakładanie kleju na płyty (placków zaprawy) (Fot. 2) uznaję jako istotny błąd w technice mocowania płyt izolacyjnych" - Przecież, na wskazanym zdjęciu, klej rozprowadzony jest również po obwodzie płyty, więc o co chodzi? Rozwiń Są różne sposoby. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij #5 Napisano 21 stycznia 2021 Tutaj widać, jak to trzeba robić. Pan raczej wie :). Link do komentarza
usiek Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij #6 Napisano 21 stycznia 2021 A dobry ten Pan ma styropian? Tak podpytuję powoli już pod siebie.... Link do komentarza
Takiowaki Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij #7 Napisano 21 stycznia 2021 Dnia 20.01.2021 o 10:58, Gość Tomek napisał: Nakładanie kleju na płyty (placków zaprawy) (Fot. 2) uznaję jako istotny błąd w technice mocowania płyt izolacyjnych. Nakładanie kleju w taki sposób powoduje zamknięte przestrzenie w których przy wykraplaniu się pary wodnej na styku ocieplenia i muru prowadzi do przecieków na ścianach. Rozwiń To się producenci systemów tak pomylili... Biedacy tylko obwiedniowo z kilkoma plackami nakazują kleić... A tyle wilgoci wszędzie... Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij #8 Napisano 22 stycznia 2021 Dnia 21.01.2021 o 08:13, usiek napisał: A dobry ten Pan ma styropian? Tak podpytuję powoli już pod siebie.... Rozwiń Przeczytaj z paczki Dobrany do metody - ELEWACYJNY. czyli FASADA. Różnica w lambdzie między ich styropianami wynosi np 0,036 do 0,033 tak z pamięci strzelam. I teraz odwieczne pytanie - skórka za wyprawkę czy logiczny wybór. Ja uważam, że zaoszczędzimy minimum na ucieczce ciepła, tam kolejne Waty i po roku w rachunku za ogrzewanie coś jednak zauważymy na plus Na docieplenie i tak dostaniemy dotację lub upust w hurtowni przy dużym zamówieniu, więc brac z górnej półki. Przecież to będzie na lata. 1 Link do komentarza
usiek Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij #9 Napisano 22 stycznia 2021 Dnia 22.01.2021 o 08:03, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał: Przeczytaj z paczki Dobrany do metody - ELEWACYJNY. czyli FASADA. Różnica w lambdzie między ich styropianami wynosi np 0,036 do 0,033 tak z pamięci strzelam. I teraz odwieczne pytanie - skórka za wyprawkę czy logiczny wybór. Ja uważam, że zaoszczędzimy minimum na ucieczce ciepła, tam kolejne Waty i po roku w rachunku za ogrzewanie coś jednak zauważymy na plus Na docieplenie i tak dostaniemy dotację lub upust w hurtowni przy dużym zamówieniu, więc brac z górnej półki. Przecież to będzie na lata. Rozwiń W sumie nie doprecyzowałem o co mi chodzi..... chodziło mi o kolor styropianu i odwieczne pytanie: biały czy szary? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij #10 Napisano 22 stycznia 2021 Dnia 20.01.2021 o 10:58, Gość Tomek napisał: Nakładanie kleju na płyty (placków zaprawy) (Fot. 2) uznaję jako istotny błąd w technice mocowania płyt izolacyjnych. Nakładanie kleju w taki sposób powoduje zamknięte przestrzenie w których przy wykraplaniu się pary wodnej na styku ocieplenia i muru prowadzi do przecieków na ścianach. Jest to widoczne gdy budynek zostanie oklejony bez otynkowania. O ile na etapie wygrzewania budynku ilość wilgoci technologicznej powodować mogłaby jednostkowe zdarzenie takich zawilgoceń, o tyle taki montaż i układanie kleju prowadzi do stałego problemu. W przypadku nakładania kleju jedynie plackami - czyli bez obwodu na płycie, para wodna spływa po powierzchni ścian. Rozwiń Klej jest obwodowo układany i dodatkowo płyta trzyma jeszcze w środku na plackach, na wyższych partiach dodatkowo producenci zalecają kołkowanie. Gdzie Kolega dalej widzi problem? Dnia 22.01.2021 o 08:07, usiek napisał: W sumie nie doprecyzowałem o co mi chodzi..... chodziło mi o kolor styropianu i odwieczne pytanie: biały czy szary? Rozwiń Ten szary ma lepsze lambda - kolejny krok na drodze do oszczędności ciepła. Link do komentarza
Gość TakMyślę Napisano 22 marca 2021 Udostępnij #11 Napisano 22 marca 2021 Takiowaki ma rację. Przy szybkiej budowie, gdy budynek nie ma możliwości "wysezonowania się" (odprowadzenie setek litrów wody technologicznej) brak jest odprowadzenia wilgoci poprzez warstwę izolacji (jeżeli jest prawidłowo szczelnie wykonana). Układanie tylko pionowych pasów zaprawy klejowej na płytach izolacji umożliwiłoby odprowadzenie wilgoci. Warunkiem jest niezaklejanie otworów w listwie startowej i pozostawienie szczeliny pod okapem dachu. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się