texas Napisano 10 stycznia 2008 #1 Napisano 10 stycznia 2008 Czy komin wentylacyjny musi być wyprowadzony powyżej kalenicy żeby wentylacja pracowała jak należy? Czy nie jest to regułą?
adamis Napisano 10 stycznia 2008 #2 Napisano 10 stycznia 2008 Nie musi.Ważniejsze jest,by nie był zimny.
texas Napisano 17 stycznia 2008 Autor #3 Napisano 17 stycznia 2008 Jak to - by nie był zimny? co to znaczy?
adamis Napisano 17 stycznia 2008 #4 Napisano 17 stycznia 2008 Jeśli komin prowadzony jest w ścianie zewnętrznej lub np. z piętra przez wysoki,zimny strych,wtedy będzie zimny.Taki komin będzie zasysał zimne powietrze,które jako cięższe będzie wciskało się do wnętrza.Zimne kominy nie wytwarzają ciągu,stąd cofki powietrza i problemy z rozpalaniem w piecu.
Laurio Napisano 18 stycznia 2008 #5 Napisano 18 stycznia 2008 To komin muszę mieć obowiązkowo w środku domu? A jeśli projekt przewiduje komin na ścianie zewnętrznej?
Marcyśka Napisano 19 stycznia 2008 #6 Napisano 19 stycznia 2008 Cytat Jeśli komin prowadzony jest w ścianie zewnętrznej lub np. z piętra przez wysoki,zimny strych,wtedy będzie zimny.Taki komin będzie zasysał zimne powietrze,które jako cięższe będzie wciskało się do wnętrza.Zimne kominy nie wytwarzają ciągu,stąd cofki powietrza i problemy z rozpalaniem w piecu. Rozwiń Czy dotyczy to zarówno kominów wentylacyjnych jak i tych kominów od kominka? A jeśli komin jest zimny i wentylacja nie działa - to co z nim zrobić wtedy? Ocieplić?
adamis Napisano 19 stycznia 2008 #7 Napisano 19 stycznia 2008 Tak,dotyczy to wszelakich kominów.Murowanych,stalowych,ceramicznych,wentylacyjnych i spalinowych.Z tym,że taki zimny komin spalinowy po trudach i bojach przy rozpalaniu,po zadymieniu całego mieszkania,w końcu się zagrzeje i będzie ciągnął jak należy.Dopóki będzie się w nim palić.Po ostygnięciu,wszystko od nowa.Wentylacyjny nie ma takiej możliwości.Kominy zewnętrzne i te przebiegające w sporej części na strychu powinny być ocieplone.
edit Napisano 21 stycznia 2008 #8 Napisano 21 stycznia 2008 a jak ocieplić te1,5m wysokości komina, który biegnie przez strych? owinąć go wełną wystarczy?
adamis Napisano 21 stycznia 2008 #9 Napisano 21 stycznia 2008 Cytat To komin muszę mieć obowiązkowo w środku domu? A jeśli projekt przewiduje komin na ścianie zewnętrznej? Rozwiń Projektant łaski nie robi,i jeżeli komin pasuje mu w ścianie zewnętrznej,to po to kończył studia i ma wszelkie uprawnienia,by zadbać też o odpowiednie ocieplenie komina.Niestety,patrząc na projekty odnoszę wrażenie,że jedyną umiejętnością jaką większość architektów wynosi ze studiów jest umiejętność posługiwania sie programami komputerowymi,które zwalniają ich od myślenia.Nie ufam architektom w najmniejszym stopniu,jeśli chodzi o wszelakie instalacje.Na murarce się nie znam,wiec opiniowanie projektów pod tym względem zostawiam innym.A tak a'propos;czy ktoś na jakimś forum budowlanym spotkał budowlańca?Bo ja nie. Cytat a jak ocieplić te1,5m wysokości komina, który biegnie przez strych? owinąć go wełną wystarczy? Rozwiń Oczywiście,wystarczy,ale min 15cm.
Marcyśka Napisano 23 stycznia 2008 #10 Napisano 23 stycznia 2008 czasami widuje sie kominy ze stali - na zewnątrz budynku - tam gdzie nie było w projekcie kominka, ale właściciele zapragnęli go mieć. ciekawa jestem jak taki komin (zimny) sie sprawuje? dym z niego wylatuje górą wiec chyba ok?
adamis Napisano 23 stycznia 2008 #11 Napisano 23 stycznia 2008 Takie kominy są dość grube,prawda?Dlatego,że są porządnie ocieplone.Inaczej nie dało by się palić.Nie ma szans.
Marcyśka Napisano 28 stycznia 2008 #12 Napisano 28 stycznia 2008 Mam na myśli kominy okrągłe ze stali nierdzewnej chyba - widziałam taki w pewnym 10 letnim domu> komin jest ze stali i na zewnątrz budynku - to komin od kominka.
adamis Napisano 28 stycznia 2008 #13 Napisano 28 stycznia 2008 O takich też piszę.One muszą być koniecznie dwuścienne,czyli porządnie ocieplone.
Quratiq Napisano 28 stycznia 2008 #14 Napisano 28 stycznia 2008 Cytat Nie ufam architektom w najmniejszym stopniu, Rozwiń co za pesymizm
Marcyśka Napisano 29 stycznia 2008 #15 Napisano 29 stycznia 2008 Cytat O takich też piszę.One muszą być koniecznie dwuścienne,czyli porządnie ocieplone. Rozwiń aha... to one są w środku ocieplone? nie wiedziałam...
Marcyśka Napisano 29 stycznia 2008 #16 Napisano 29 stycznia 2008 Cytat CYTAT(adamis @ 21 01 2008, 17:38 ) Nie ufam architektom w najmniejszym stopniu,co za pesymizm Rozwiń Ja też nie ufam architektom - w projekcie mojego domu było sporo błędów - niektóre skorygowaliśmy sami ale część została niezauważona - i później dopiero pojawiają sie jakieś problemy. W biurach architektonicznych jast przecież tak, że projektują często uczniowie a architekt tylko sprawdza to i sie podpisuje pod projektem .... chyba tak nie powinno być...
Joanna Z Napisano 29 stycznia 2008 #17 Napisano 29 stycznia 2008 A kto odpowiada za projekt? Ten kto go podpisał. Jeśli projekt będzie zły to on będzie płacił kary.
adamis Napisano 29 stycznia 2008 #18 Napisano 29 stycznia 2008 Czy słyszał ktoś o przypadku,kiedy architekt ponosił koszty,np.dodatkowego zbrojenia,dobudowy komina czy wzmocnienia więźby dachowej?Ja o takich przypadkach nie słyszałem.Ludzie płacą za te poprawki i budują dalej.Każdy z budową i tak ma urwanie głowy,więc komu by sie chciało jeszcze użerać się z architektem.
chotomowianka Napisano 29 stycznia 2008 #19 Napisano 29 stycznia 2008 nikt nie oskarża jakoś architekta o zły projekt - tylko wykonawcę o błędy w budowie. A gdy są błędy w projekcie to i tak uważa sie że inwestor powinien to zauważyć...
doktor Napisano 7 lutego 2008 #20 Napisano 7 lutego 2008 albo kierownik budowy - bo przecież po to miedzy innymi go zatrudniamy na naszej budowie.
Sowik Napisano 8 lutego 2008 #21 Napisano 8 lutego 2008 Cytat Czy słyszał ktoś o przypadku,kiedy architekt ponosił koszty,np.dodatkowego zbrojenia,dobudowy komina czy wzmocnienia więźby dachowej? Rozwiń Kosztów budowy ne powinie ponosić ale projekt, jeśli jest niedokładny powinien być poprawiony za darmo. Bez dodatkowych dopłat.
Marcyśka Napisano 8 lutego 2008 #22 Napisano 8 lutego 2008 Pod warunkiem, że zorientujemy się przed budową, że w projekcie jest błąd, co jest mało prawdopodobne.
Dom w winogronach2 Napisano 17 maja 2010 #23 Napisano 17 maja 2010 Nie wiem czy znajdę tu odpowiedź, ale potrzebuję pomocy. Będę robił w domu ogrzewanie z pieca CO i jednocześnie będzie on podgrzewał wodę (np do kąpieli). mam dylemat bo w sobotę zalałem strop i zostawiłem dziurę w nim 53/53. Projekt przewiduje komin schiedla 48/50 ale takiego nie mogłem znaleźć a w ogóle to chciałbym porównać ceny z innymi kominami. wyjscie z pieca ma być fi 140. komin będzie czterolukowy ( w tym jeden dymny i trzy wentylacyjne. )chciałbym zeby mi ktoś pomógł dobrać odpowiedni komin do moich potrzeb a za razem rzeby nie był za drogi mieszcząc się w tym otworze. zależałoby mi zeby komin był jak najbardziej prostokątny bez żadnych "zębów" Jeśli jest ktoś kto mógłby mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się