Skocz do zawartości

Dom z Ytonga, czyli współczesna wersja PRL-owskiej kostki

Recommended Posts

17 minut temu, zenek napisał:

no to już wiesz demo :takaemotka:

No nie bardzo, bo pytałem chyba inną osobę, a samo słowo "Oczywiście", znaczy oczywiście można ,czy oczywiście nie można.

A Ty to nie wiem z czego tak się chichrasz.:icon_mrgreen:

Nie było żadnych błędów logicznych w tym co napisałem wcześniej, ale nie dowiesz się dlaczego, bo było upomnienie.

2 godziny temu, daggulka napisał:

W mój też ... zdecydowanie :)

To sobie też powieś nad umywalką lustro na sznurku w tandetnej plastikowej oprawie i gołą żarówkę. 

Edytowano przez demo (zobacz historię edycji)

Podoba mi sie, i to bardzo. Jednak plyty OSB we wnetrzach kloca sie z ekologicznym nastawieniem gospodarzy. Zwlaszcza w zaglowiu lozka - nie chcialabym wdychac cala noc tych lotnych zwiazkow, ktore sie z nich wydzielaja. Bo w to, ze nic sie nie wydziela, to nie wierze :icon_mrgreen:. Nawet, jesli to prawie nic, i jesli sa dopuszczone do stosowania w zamknietym pomieszczeniu - to wolalabym surowe deski sosnowe (z preferencja bukowych :icon_biggrin:). W ogole, zadnych plyt (wiorowych tez nie) - tylko drewno.

11 godzin temu, ariaprimo napisał:

Jednak plyty OSB we wnetrzach kloca sie z ekologicznym nastawieniem gospodarzy. 

Z tą ekologią to wariactwo jakieś i nie ma co przesadzać. A co mają wspólnego z ekologią plastikowe okna i wiele innych rzeczy w domu. No ale jasne trzeba ograniczać do niezbędnego minimum.

Młodzi mają wiele dziwnych pomysłów, też byłem młody i przy budowie własnego domu wiele działań które z perspektywy czasu okazały się dziwne i czasami wręcz śmieszne, wtedy wydawały nam się być genialnymi i wręcz odkrywczymi.

Po czasie człowiek zaczyna mieć większe wymagania w stosunku do otaczającej go przestrzeni. Przychodzi taki czas że chcemy mieszkać ładniej, bardziej elegancko i wygodniej. No i zaczynają się remonty i przeróbki wszystkiego co tylko się da. Tak też pewnie będzie w tym przypadku.

2 godziny temu, demo napisał:

też byłem młody

też?????? :14_relaxed:

2 godziny temu, demo napisał:

Przychodzi taki czas że chcemy mieszkać ładniej, bardziej elegancko i wygodniej. No i zaczynają się remonty i przeróbki wszystkiego co tylko się da.

Znowu ogólniki.

1. ładnie i elegancko - dla różnych osób to zupełnie różne odczucia. Poza tym nie wierzę, że nie chciałeś mieszkać ładnie i wygodnie.

Gust ci się i wymagania zmieniły po prostu! Może moda?:icon_biggrin:

2. wygodnie - to już jest namacalne - ale co innego jest wygodne dla pełnosprawnego, co innego dla mniej sprawnego.

I tez to są dość indywidualne sprawy, a przyzwyczajenia są drugą naturą.

Co oznacza że dla tak samo sprawnych ludzi dwa różne rozwiązania mogą być wygodne, a przy "zamianie ról" niewygodne. Bo się przyzwyczaili do swych opcji.

Edytowano przez zenek (zobacz historię edycji)
7 godzin temu, zenek napisał:

Znowu ogólniki.

1. ładnie i elegancko - dla różnych osób to zupełnie różne odczucia. Poza tym nie wierzę, że nie chciałeś mieszkać ładnie i wygodnie.

Gust ci się i wymagania zmieniły po prostu! Może moda?:icon_biggrin:

W zasadzie to miałem na myśli to że wtedy bardziej zwracało się uwagę na wygląd niż na wygodę i ergonomię.

No tak, ale napisałem ładnie, jasne że chciałem też ładnie, ale nie zawsze było to możliwe z różnych powodów, w tamtych czasach. Teraz to co innego, wystarczy mieć odpowiednią ilość gotówki.

Gust oczywiście też ewoluował, pewnie pod wpływem dostępności najlepszych krajowych i światowych materiałów w temacie samej architektury, projektowania i wystroju wnętrz.

Wszystko na wyciągnięcie ręki, nie ma potrzeby wymyślać koła od nowa, specjaliści w tych dziedzinach wszystko już wymyślili i raczej nie ma takiej opcji by jakiś dyletant ich przebił.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...