Skocz do zawartości

wybór koloru elewacji domu

Recommended Posts

Napisano
Wybór koloru elewacji nie jest taki prosty - długo nie mogłam sie decydować, a po pomalowaniu okazało się, że nie tak sobie ten kolor wyobrażałam. Miał być piaskowy (dach jest w brązowym ciepłym kolorze), a wyszedł jakiś waniliowy.>>> icon_sad.gif
Napisano
Musisz dobrać kolor elewacji do koloru dachu, stolarki okiennej itd. Zwróć uwagę na to czy kolor jest zimny czy ciepły - bo jak wymieszasz to efekt nie będzie zadowalający (j.w). Najbezpieczniejsze kolory to brązy i beże....
Napisano
Cytat

Witam, Mam pytanie:Czym kierować się w wyborze koloru elewacji domu?

Kolor służy do podkreślenia bryły całego budynku lub poszczególnych jego elementów. Moim zdaniem jasne barwy elewacji wydają się najbardziej neutralne i ciepłe.
Napisano
Moja koleżanka właśnie zrobiła dach na swoim domu - dachówka w kolorze stalowym - bardzo ładna, ale teraz ma problem w związku kolorem elewacji. Pytał mnie, który kolor będzie dobry, ale nie mam pojęcia co pasuje do takiej dachówki. Z brązami jest mniejszy problem - łatwiej coś dobrać...
Napisano
Cytat

Widziałam dom w kolorze jarzębiny - i bardzo mi się spodobał. Ja jednak wybrałam jasny kolor - jest bezpieczniejszy...

A jakiego koloru był dach w tym domu?Chodzi mi o to,czy dobrze współgrał z tym kolorem?
Napisano
Cytat

Witam, Mam pytanie:Czym kierować się w wyborze koloru elewacji domu?

Elewacja nie powinna absorbować więcej niż 20% energii promieniowania słonecznego (dlatego właśnie dobre są jasne kolory)..Ciemny kolor elewacji może powodować nadmierne nagrzewanie się ściany latem ,a zimą jej wychłodzenie.
Napisano
Kolor domu powinien współgrać z otoczeniem. Kolory ciepłe, pastelowe, wg mnie, lepiej wyglądają przy zielonym otoczeniu, zielonej okolicy. Na osiedlach, gdzie działki budowlane są mniejsze i jest większe zagęszczenie domów można pokusić sie na kolory bardziej "odważne".
W pobliżu mojego domu (teren wiejski, zielone pola, las) jest jeden w korze błękitnym z czarnym dachem i prawdę mówiąc patrząc latem na ten domek robi mi się od razu zimno. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Widziałam dom w kolorze jarzębiny - i bardzo mi się spodobał. Ja jednak wybrałam jasny kolor - jest bezpieczniejszy...

Czy jasny kolor się nie brudzi?
Napisano
Cytat

A jakiego koloru był dach w tym domu?Chodzi mi o to,czy dobrze współgrał z tym kolorem?

Do elewacji jarzębinowej dach powinien być w kolorze bardzo ciemnego brązu.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Ja jestem za jasną elewacją i ciemnym dachem. Takie na przykład kremowe ściany i granatowy dach. Co wy na to?

Dla mnie klasyczny kolor dachówki w połączeniu z jasnymi ścianami jest idealny dla domu.
Napisano
Też jestem za jasnymi barwami, ale po co się upierać przy czerwonym (to chyba klasyczny?) dachu. Nie zaakceptuję tylko zielonej dachówki bo mi się zielony dach nie podoba. Ale granat, różne odcienie brązu - jest sporo ładnych barw które ożywiają dom. A większość i tak wybierze czwrwoną dachówkę.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Też jestem za jasnymi barwami, ale po co się upierać przy czerwonym (to chyba klasyczny?) dachu. Nie zaakceptuję tylko zielonej dachówki bo mi się zielony dach nie podoba. Ale granat, różne odcienie brązu - jest sporo ładnych barw które ożywiają dom. A większość i tak wybierze czwrwoną dachówkę.

A po co inowacje skoro jest to kolor sprawdzony i praktyczny?
  • 1 rok temu...
Napisano
my mamy dachówkę brązową i bardzo mi się podoba jak na razie,zastanawiam się nad brązową elewacją oczywiście nie ciemny brąz tylko taki pośredni i może kremowy bo elewacja będzie dwukolorowa.
Napisano
ja mam miedzianą dachówkę i elewacja będzie taka piaskowa, kolor sprawdziłam konkretnie na innym domu- poprostu odpatrzyłam:) Bo jednak wiele osób mówi że to co wyszło znacznie się różni od tego co im się wydawałao kiedy wybierali:)
Napisano
Cytat

ja mam miedzianą dachówkę i elewacja będzie taka piaskowa, kolor sprawdziłam konkretnie na innym domu- poprostu odpatrzyłam:) Bo jednak wiele osób mówi że to co wyszło znacznie się różni od tego co im się wydawałao kiedy wybierali:)

Tak się dzieje dlatego, że wybieramy z reguły na próbnikach, a na całej ścianie wygląda już zupełnie inaczej. Ja swój zrobię też piaskowy, lub taki odrobinę ciemniejszy krem . Cokół o trzy tony ciemniejszy i w kolorze cokołu obramowania okien + złoty dąb na okna bramę garażową i drzwi i na ten sam kolor obróbki z drewna (podbitka, nogi wiaty, wiązary), orynnowanie w kolorze miedzi i czerwony dach, komin w kolorze cokołu. Myślę, że będzie ok, bo ja lubię jasne i ciepłe kolory.
Pozdrawiam
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Wszędzie się brudzi icon_smile.gif A Śląsk... Teraz to już nie ten brud co kiedyś! Dzisiaj jest całkiem znośnie. 20 Lat temu tam było najgęstsze powietrze w kraju icon_smile.gif
Napisano
Ja mieszkam na śląsku całe życie i owszem powietrze troszkę się polepszyło, ale nadal pozostają miejsca gdzie bez zatkanego nosa nie przejedziesz. Ale jeśli chodzi o gęstość powietrza to na obwodnicy trójmiasta jest chyba największa zwłaszcza w środku lata, w środku upalnego dnia, w środku koreczka pod Redą. icon_wink.gif
Pozdrawiam
Napisano
Ostatnio byłam na południu Niemiec i tam bardzo dużo domów było pokryte ciemnym grafitowym łupkiem. Wygląda to super, nawet nie przypuszczałam że ciemna elewacja może wyglądać tak fajnie i bardzo bardzo oryginalnie. Namawiam Was, niech ktoś z Was zaryzykuje i pomaluje swój dom na ciemno i prześle fotkę na forum:)) ja jestem niestety tchórzem:(

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...