wacek40 Napisano 14 grudnia 2007 Udostępnij #1 Napisano 14 grudnia 2007 Witam wszystkich, interesuje mnie dom drewniany z bali, płazów lub okrąglaków, 10 lat temu sam pomagałem przy budowie domu z bali w Niemczech, a teraz chciałbym coś takiego wybudować dla siebie. dom.bmp dom.bmp Link do komentarza
demografik Napisano 2 stycznia 2008 Udostępnij #2 Napisano 2 stycznia 2008 Cytat Witam wszystkich, interesuje mnie dom drewniany z bali, płazów lub okrąglaków, 10 lat temu sam pomagałem przy budowie domu z bali w Niemczech, a teraz chciałbym coś takiego wybudować dla siebie. Sam jestem ciekaw bardzo jak wygląda taka budowa, gdzie szukać wykonawców i jak z kosztami. Słyszałem, że jednak jest taniej sporo od konwencjonalnych metod.Ew. też + i - takiej inwestycji. Link do komentarza
FHU KS Napisano 7 marca 2008 Udostępnij #3 Napisano 7 marca 2008 Dom wykonany z bali to dom który przy grubości belek 24 cm nie spełnia nawet PN w zakresie współczynnika przenikania ciepła.Współczynnik przenikania U = 1/R+0,17gdzie R = d/lambda lambda dla drewna sosnowego wynosi 0,30 R =0,24/0,30 R= 0,8a więc U 1/0,8+017 U=1,03 [W/K*m]Wartość ta będzie jeszcze większa jak uwzględnimy okrągły plofil belek.A więc budownictwo to nie spełnia nawet PN gdzie U= 0,6 [W/K*m], budynek ten będzie posiadał duże zapotrzebowanie cieplne w ogólnym bilansie, polecam budownictwo skandynawskie. Budownictwo drewniane w systemie prefabrykacji / skandynawskie / to budownictwo które charakteryzujące się bardzo dobrymi właściwościami termoizolacyjnymi / niski poziom zapotrzebowania energetycznego budynku na cele grzewcze/, gdzie U = 0,20 [W/K*m2] /współczynnik przenikania, decyduje on o zapotrzebowaniu energetycznym budynku/ , Budownictwo pasywne Passerhas , charakteryzuje się współczynnikiem Uk = 0,08 [W/K*m2] gdzie zapotrzebowanie energetyczne budynku to zaledwie 15 KW /m2 w sezonie grzewczym. Wiecej informacji meil inz.k.slaga@interia.pl Link do komentarza
tomatrix Napisano 5 kwietnia 2008 Udostępnij #4 Napisano 5 kwietnia 2008 I znowu na FHU swoja mantre to powtarza! Prosze pojechac na zulawy i zobaczyc domy holenderskie! Pan tu o jakis domkach ze sklejki. Prosze zalozyc sobie strone internetowa i tam uprawiac kryptoreklame ...pleaseeee....tutaj ludzie chca sie wymienic czyms wiecej niz reklama i strony internetowe... Link do komentarza
mucza Napisano 9 maja 2008 Udostępnij #5 Napisano 9 maja 2008 Wg mnie dom za bali to dom z bali i zawsze bedzie cieplejszy niż dom szkieletowy niestety z bali wychodzi znacznie drożej No chyba że ktoś nieumiejętnie łączy bale ale to już kwestia wykonawcy Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 9 maja 2008 Udostępnij #6 Napisano 9 maja 2008 Cytat Wg mnie dom za bali to dom z bali i zawsze bedzie cieplejszy niż dom szkieletowy niestety z bali wychodzi znacznie drożej No chyba że ktoś nieumiejętnie łączy bale ale to już kwestia wykonawcy Podam grubości ścian z różnych materiałów ,te grubości spełniają normę 0,55W/[m2K]127cm cegła pełna ceramiczna119cm keramzytobeton102cm cegła dziurawka58-36 cm beton komórkowy w zależności od klasy23cm płyta z trzciny7cm wełna mineralna6,6cm styropianWiadomym jest iż ściana z pojedyńczego bala nawet grubości 40cm nie spełni normy,pojedyńczy bal używany był do budowy domów letniskowych.Można wybudować dom całoroczny z pojedyńczego bala ale wymaga to docieplenia od wewnątrz wełną mineralną i zabudowy boazerią.Obecnie stosuje się podwójny bal ,pomiędzy bale daje się np ekofiber uzyskując 0,23W/[m2K] przy 9cm balach.Twierdzenie że dom z bala jest cieplejszy od szkieletowego bez podania np grubości ocieplenia czy współczynnika przenikania ciepła jest bezpodstawne.Bob Link do komentarza
wacek40 Napisano 11 lipca 2008 Autor Udostępnij #7 Napisano 11 lipca 2008 No my jesteśmy wraz z zoną w pełni ustawieni na dom z bali pełnych okrągłych o grubości 35-40cm, będąc w Niemczech pomagałem przy budowie takiego domu i mieszkaliśmy także w nim, po prostu inny klimat. A w okresie zimowym wystarcza na ten dom o powierzchni 110m2, kominek na drewno który jest usytuowany centralnie na środku domu i ciepło aż miło. Działka już zakupiona 15ar, plany i teraz czas oczekiwania na zgodę budowlaną. Link do komentarza
adamis Napisano 11 lipca 2008 Udostępnij #8 Napisano 11 lipca 2008 No...,nie wiem,czy realia klimatu w Niemczech można przenosic do Polski.W jakim to było regionie?Jakie najniższe temp. w zimie? Link do komentarza
Segarek Napisano 12 lipca 2008 Udostępnij #9 Napisano 12 lipca 2008 Cytat No...,nie wiem,czy realia klimatu w Niemczech można przenosic do Polski.W jakim to było regionie?Jakie najniższe temp. w zimie? Wacek chyba mówi o innym klimacie wewnątrz domu. Rozumiem ale bym się nie zdecydował. Wolę murowiznę. Link do komentarza
wacek40 Napisano 12 lipca 2008 Autor Udostępnij #10 Napisano 12 lipca 2008 Rejon Hessen niemcy centralne a dokładnie Vogelsbrerg, teren gurzysty, poziom wysokosci 500-650m n.p.m. temperatury takie jak na podchalu, w zimie temperatura spada nawet do -15°-20°C. Link do komentarza
adamis Napisano 13 lipca 2008 Udostępnij #11 Napisano 13 lipca 2008 Zaciągnąłem języka u starszych członków rodziny pamiętających czasy,kiedy mieszkali w domach drewnianych.Ich wnioski;Ściany miały ok, 25cm grubości,(ciosane bale)w jednej izbie nawet pieca nie było,zimy strasznie mroźne i śnieżne a w domu nigdy nie pamiętają zimna.Ciekawe,co? Link do komentarza
Sowik Napisano 14 lipca 2008 Udostępnij #12 Napisano 14 lipca 2008 Cytat Zaciągnąłem języka u starszych członków rodziny pamiętających czasy,kiedy mieszkali w domach drewnianych.Ich wnioski;Ściany miały ok, 25cm grubości,(ciosane bale)w jednej izbie nawet pieca nie było,zimy strasznie mroźne i śnieżne a w domu nigdy nie pamiętają zimna.Ciekawe,co? Zaiste. Zwłaszcza że takie zimy to już historia. Link do komentarza
złota rączka Napisano 14 lipca 2008 Udostępnij #13 Napisano 14 lipca 2008 Cytat No my jesteśmy wraz z zoną w pełni ustawieni na dom z bali pełnych okrągłych o grubości 35-40cm, będąc w Niemczech pomagałem przy budowie takiego domu i mieszkaliśmy także w nim, po prostu inny klimat. A w okresie zimowym wystarcza na ten dom o powierzchni 110m2, kominek na drewno który jest usytuowany centralnie na środku domu i ciepło aż miło. Działka już zakupiona 15ar, plany i teraz czas oczekiwania na zgodę budowlaną. To jest pojedyńczy bal 40cm?Wątpię. Link do komentarza
Bryskin Napisano 14 lipca 2008 Udostępnij #14 Napisano 14 lipca 2008 Cytat To jest pojedyńczy bal 40cm?Wątpię. Sekwoje mają znacznie większą średnicę. Link do komentarza
leszko Napisano 16 lipca 2008 Udostępnij #15 Napisano 16 lipca 2008 Cytat Witam wszystkich, interesuje mnie dom drewniany z bali, płazów lub okrąglaków, 10 lat temu sam pomagałem przy budowie domu z bali w Niemczech, a teraz chciałbym coś takiego wybudować dla siebie. Jako dom na wakacje - OK.Na stałe - raczej odradzam. Więcej wad niż zalet - tak uważam. Link do komentarza
złota rączka Napisano 18 lipca 2008 Udostępnij #16 Napisano 18 lipca 2008 Cytat Sekwoje mają znacznie większą średnicę. Na tyle dużą że można w nich mieszkać jak Staś i Nel w baobabie. Link do komentarza
wacek40 Napisano 22 lipca 2008 Autor Udostępnij #17 Napisano 22 lipca 2008 To jest dom który budowałem w Niemczech, około 7 bali jest na jeden poziom, czyli jak podzielimy około 2.4m wysokości na 7 to średnica bala wynosi około 40 cm średnicy ponieważ jeszcze trzeba wliczyć zakładkę bala na bal. Link do komentarza
adamis Napisano 22 lipca 2008 Udostępnij #18 Napisano 22 lipca 2008 Coś konkretnego.U nas takich nie widziałem. Link do komentarza
paulona Napisano 23 lipca 2008 Udostępnij #19 Napisano 23 lipca 2008 Cytat To jest dom który budowałem w Niemczech, około 7 bali jest na jeden poziom, czyli jak podzielimy około 2.4m wysokości na 7 to średnica bala wynosi około 40 cm średnicy ponieważ jeszcze trzeba wliczyć zakładkę bala na bal. Mąż mówi że to marnotrawstwo drewna. Link do komentarza
wacek40 Napisano 24 lipca 2008 Autor Udostępnij #20 Napisano 24 lipca 2008 No niby czemu takie budownictwo to marnotrawstwo drewna. Link do komentarza
Sowik Napisano 24 lipca 2008 Udostępnij #21 Napisano 24 lipca 2008 Cytat No niby czemu takie budownictwo to marnotrawstwo drewna. W przeliczeniu na ilość godzin które można spędzić przy kominku rozumiem oburzenie paulony. (Żartuję ). Link do komentarza
hesia Napisano 24 lipca 2008 Udostępnij #22 Napisano 24 lipca 2008 Cytat Mąż mówi że to marnotrawstwo drewna. Cze.W górach ujdzie takie budownictwo.Widuję sporo knajp robionych w tym stylu np Klepisko nad zalewem Zegrzyńskim ale domek jednorodzinny? Pozdro Link do komentarza
wacek40 Napisano 24 lipca 2008 Autor Udostępnij #23 Napisano 24 lipca 2008 a to jest dom który stoi niedaleko tam gdzie pracuje w Niemczech, no tego nie budowałem. co jest ciekawe na dachu zamiast dachówki jest ziemia i trawa rośnie Link do komentarza
leszko Napisano 24 lipca 2008 Udostępnij #24 Napisano 24 lipca 2008 No dobra - ale takie domy są ciepłe w lecie i zimne w zimie. Gdzie tu sens? Link do komentarza
wacek40 Napisano 25 lipca 2008 Autor Udostępnij #25 Napisano 25 lipca 2008 no właśnie na odwrót, w zimie są bardzo niskie nakłady ogrzania takiego domu Link do komentarza
adamis Napisano 25 lipca 2008 Udostępnij #26 Napisano 25 lipca 2008 Jest jeszcze jedna wada takiego domu.Wnętrza z bali są piękne,kiedy się wejdzie do takiego domu jako gośc.Kiedy jednak ma się tam mieszkac ,wtedy to,co jest jego pięknem,staje się problemem.Mam tu na myśli ściany z bali,czy w ogóle naturalnego drewna i ich zdolnośc pochłaniania światła.Chyba każdemu podobają się te piękne surowo obrobione bale.Nie wiele jednak osób zdaje sobie sprawę,że oświetlenie takiego pomieszczenia pochłania ponad 2-3 razy więcej energii niż oświetlenie tradycyjnego pokoju.Drewniane ściany i sufit nie odbijają dobrze światła,więc w takim miejscach,mimo silnego źródła światła jest dośc mroczno i żeby to zniwelowac tych źródeł musi byc więcej i silniejsze.Może to i nie wielki problem dla wielu,ale trzeba o tym pamietac.Ktoś,kto lubi drewno,a jednocześnie jasne,świetliste pokoje,będzie miał problem. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 26 lipca 2008 Udostępnij #27 Napisano 26 lipca 2008 Cytat a to jest dom który stoi niedaleko tam gdzie pracuje w Niemczech, no tego nie budowałem. co jest ciekawe na dachu zamiast dachówki jest ziemia i trawa rośnie Mieszkałem w podobnym domu w Szwecji/truskawki się zbierało w godnym towarzystwie aktorów,lekarzy,nauczycieli i innych takich krezusów z PRL-u /.To był bardzo zamożny dom ,wielopokoleniowy i ponad stuletni!Gospodarze wstawili przy wejściu szybę zamiast kawałka bala i każdemu pokazywali że pomiędzy balami jest gruba warstwa torfu jako ocieplenie.Latem był chłodny ,wiem bo sprawdziłem osobiście jako lokator Zimą chyba był ciepły bo tak twierdzili gospodarze/podpytywałem w ramach zboczenia zawodowego/i mógł o tym świadczyć fakt braku CO/prądem grzali/Bob Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się