odaro Napisano 26 kwietnia 2020 Udostępnij #1 Napisano 26 kwietnia 2020 Musiałem ułożyć pętle z kabla ziemnego tak jak widać na zdjęciu. Dokładnie to 2 dwóch kabli jeden 5x2,5mm i 3x1,5mm Każdy ma zrobione 3 pętle po okręgu ok. 50-60cm Czy takie ułożenie kabli może działać jak cewka i powodować przegrzewanie się kabli. Obciążenie kabli będzie niewielkie i raczej krótkotrwałe. Na 5x2,5mm będzie 3 obwody z oświetleniem na ogrodzie. Kable ułożyłem w pętli ponieważ chciałem miejsce uszkodzenia kabli wysunąć poza obrys kostki brukowej. Kable zostały uszkodzone przez koparkę. Link do komentarza
retrofood Napisano 26 kwietnia 2020 Udostępnij #2 Napisano 26 kwietnia 2020 16 minut temu, odaro napisał: Czy takie ułożenie kabli może działać jak cewka i powodować przegrzewanie się kabli. Jako cewka nie. Ale może działać jako sumowanie ciepła, dlatego lepiej by poszczególne "zwoje" były oddzielone od siebie choćby centymetrową warstwą piasku. Lepiej, ale gdy będą leżeć na sobie to też tragedii nie będzie. Cytat Kable ułożyłem w pętli ponieważ chciałem miejsce uszkodzenia kabli wysunąć poza obrys kostki brukowej. Kable zostały uszkodzone przez koparkę. To jest problem. Jak są naprawione i gdzie? 1 Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 27 kwietnia 2020 Udostępnij #3 Napisano 27 kwietnia 2020 Na czym polegało uszkodzenie (naruszona izolacja, przerwanie żył)? W jaki sposób naprawiono to uszkodzone miejsce? A porada żeby rozdzielić kolejne zwoje warstwą piasku bardzo słuszna. Link do komentarza
odaro Napisano 27 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #4 Napisano 27 kwietnia 2020 Kable są naprawione profesjonalnie i na pewno dobrze. Pomiar rezystancji izolacji jest bardzo dobry. Bardziej mnie interesuje na czy jest możliwe grzanie się kabli. Przy sypaniu piasku starałem się rozdzielić od siebie kable. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 28 kwietnia 2020 Udostępnij #5 Napisano 28 kwietnia 2020 Teoria nie zawsze idzie w parze z praktyka. Nawet przy nominalnym obciążeniu dla przekroju przewodów ( rządu 16 - 20 A) nie wystąpi odczuwalne nagrzewanie, bo grunt doskonale odprowadza ciepło, a pętle nie tworzą zwartego zwoju. Na marginesie - po co zwijać obciążone i podłączone już przewody zasypane w gruncie? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 28 kwietnia 2020 Udostępnij #6 Napisano 28 kwietnia 2020 Skoro obciążenie będzie niewielkie, a poszczególne zwoje nieco rozdzielono piaskiem to ryzyka nadmiernego nagrzewania nie ma. Pytałem o rodzaj uszkodzenia i sposób naprawy bo to jest potencjalnie najsłabszy element obwodu. A różne "cuda" ludzie potrafią zrobić. Link do komentarza
odaro Napisano 30 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #7 Napisano 30 kwietnia 2020 Dnia 28.04.2020 o 09:07, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Teoria nie zawsze idzie w parze z praktyka. Nawet przy nominalnym obciążeniu dla przekroju przewodów ( rządu 16 - 20 A) nie wystąpi odczuwalne nagrzewanie, bo grunt doskonale odprowadza ciepło, a pętle nie tworzą zwartego zwoju. Na marginesie - po co zwijać obciążone i podłączone już przewody zasypane w gruncie? Nie. Kable nie były podłączone. Po uszkodzeniu były czasowo płytko zakopane po to żeby to kiedyś w końcu prawidłowo ułożyć Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się