Beata72 Napisano 10 marca 2020 Udostępnij #1 Napisano 10 marca 2020 Proszę o informację najlepiej potwierdzoną przepisami ,czy na strychu nieużytkowych mogą znajdować się okna .Chodzi o dom na zgłoszenie w Starostwie otrzymałam informację ,że nie a z tego co czytam na różnych forach to można . Proszę o szybką odpowiedź.Pozdrawiam Link do komentarza
Gość Napisano 10 marca 2020 Udostępnij #2 Napisano 10 marca 2020 Dnia 10.03.2020 o 07:02, Beata72 napisał: w Starostwie otrzymałam informację ,że nie Rozwiń Informacja ustna, czy na piśmie? Nie podali uzasadnienia? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 10 marca 2020 Udostępnij #3 Napisano 10 marca 2020 Czyli wyłazu dachowego tez nie może być??? Chyba mało prawdopodobne? Jak wspomniał uroboros - jakieś uzasadnienie, podstawa prawna? Link do komentarza
Beata72 Napisano 10 marca 2020 Autor Udostępnij #4 Napisano 10 marca 2020 Informacja ustna ,byłam w Starostwie dopytać się jak wygląda procedura zgłoszenia zabudowy domek rekreacji indywidualnej bez pozwolenia do 35 m i pani powiedziała mi , że nie mogę zaznaczyć okien na poddaszu nieużytkowych bo nie dostanę zgody .Twierdzi ,że jak są okna do traktuje się to pomieszczenie jako użytkowe. W przyszłości chciała bym przekształcić ten domek na mieszkalny z poddaszem użytkowym ,jeśli nie ma możliwości wstawienia okien to logiczne ,że poddasza nie będzie można przekształcić Link do komentarza
zenek Napisano 10 marca 2020 Udostępnij #5 Napisano 10 marca 2020 Dnia 10.03.2020 o 08:28, Beata72 napisał: W przyszłości chciała bym przekształcić ten domek na mieszkalny z poddaszem użytkowym Rozwiń To zrób bez okna - a potem będiesz kombinować Link do komentarza
Gość Napisano 10 marca 2020 Udostępnij #6 Napisano 10 marca 2020 Ooooo, właśnie!!! Przecież i tak będziesz kombinować Poza ty jaki jest sens przy tak niewielkim dachu tak niewielkiego domku dziurawić ten dach??? Zrobisz dwuspadowy dach, okna na szczytach, to i większa będzie użytkowa powierzchnia poddasza i jego ustawność, a światła wystarczająco dużo... Link do komentarza
Beata72 Napisano 10 marca 2020 Autor Udostępnij #7 Napisano 10 marca 2020 (edytowany) Właśnie chodzi o okna szczytowe w starostwie twierdzą, że nie może ich być chcę to zrobić w zgodzie z prawem budowlanym i nie musieć kombinować bo nie oto mi chodzi Edytowano 10 marca 2020 przez Beata72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 10 marca 2020 Udostępnij #8 Napisano 10 marca 2020 Tu chodzi o wysokość budynku - na głoszenie dopuszczalna jest budowa obiektu parterowego, zatem poddasze nie może służyć jako "ukryte" piętro niezależnie od sposobu jego użytkowania. PB art . 29 ust.1 pkt,2a Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 marca 2020 Udostępnij #9 Napisano 10 marca 2020 Zaprojektować ten budynek z antresolą. Okna jako doświetlenie antresoli. Link do komentarza
zenek Napisano 11 marca 2020 Udostępnij #10 Napisano 11 marca 2020 Dnia 10.03.2020 o 08:59, Beata72 napisał: Właśnie chodzi o okna szczytowe Rozwiń Wydaje mi się, że okna szczytowe nie maja znaczenia, a raczej mają znaczenie wysokość użytkowa (chyba powyżej 1.9 lub 2.2). Przepisy są trochę mętne, jeśli to idzie - dlatego piszę "chyba". Jest też kwestia schodów i wytrzymałości stropu. Ale w sumie - czy ty masz jakiś prikaz z urzędu że tam musi być strych nieużytkowy? Ja się nie spotkałem z takim wymogiem w planie miejscowym czy WZ. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się