Jurek4700 Napisano 12 stycznia 2020 Udostępnij #1 Napisano 12 stycznia 2020 Witam. Po wymianie na nowy nie chce mi ciepła woda z co przejść przez bojer w czym jest problem. Woda w co krąży grawitacyjnie ,dom jest pietrowy a bojler zamontowany jest w suterynie. Bojler jest dwuplaszczowy. Tak sobie myślę że może wejście cieplej wody jest po poprostu za nisko ? Link do komentarza
MrTomo Napisano 12 stycznia 2020 Udostępnij #2 Napisano 12 stycznia 2020 Czy stary bojler też był płaszczowy czy miał węzownicę? Podejrzewam, że grzany był również grawitacyjnie? Prawdopodobnie będziesz musiał zamontować pompkę obiegową. Link do komentarza
Jurek4700 Napisano 13 stycznia 2020 Autor Udostępnij #3 Napisano 13 stycznia 2020 W starm była węzownica w kształcie (U) i też ogrzewany grawitacyjnie A jak by przenieść wejście cieplej wody ponad lustro wody w bojlerze ? Link do komentarza
MrTomo Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij #4 Napisano 13 stycznia 2020 Grawitacyjnie działa od dołu w górę, tylko musi być odpowiedni przekrój. Obawiam się że bez pompki nie nagrzejesz. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij #5 Napisano 13 stycznia 2020 Te nowe rury z PP ułożono bez pojęcia. Sam zbiornik dwupłaszczowy daje znikome opory przepływu. Problemem są rury pomiędzy nim i kotłem. Potrzebny jest stały spadek w kierunku zbiornika na zasilaniu oraz stały spadek od zbiornika na powrocie. Podkreślam - stały. bez tego grawitacyjny obieg nie będzie działał dobrze. Link do komentarza
Jurek4700 Napisano 13 stycznia 2020 Autor Udostępnij #6 Napisano 13 stycznia 2020 Rury pp są 32mm w srodku nie pamietam srednicy , rury metalowe przy zaworach maja 1" te przy zaworach , stary bojler też miał 1" rury Wiec zasilanie z co powinno być nad lustrem wody w bojlerze ? Chyba rozumiem juz Link do komentarza
Jurek4700 Napisano 13 stycznia 2020 Autor Udostępnij #7 Napisano 13 stycznia 2020 (edytowany) Jak założe pompke na zasilaniu do bojlera to nie zakłuci grawitacji w całym ukladzie co Edytowano 13 stycznia 2020 przez Jurek4700 Błąd w piowni (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij #8 Napisano 13 stycznia 2020 Przy takim podłączeniu bojler nie będzie działał zakładając, że zasilanie z kotła jest z czarnej rury z prawe strony. Potrzebny schemat podłączenia jak i typ bojlera (pion czy poziom). Wstawienie pompy na zasilaniu bojlera może spowodować nieprzewidziane zakłócenia w funkcjonowaniu c.o. - lepiej przebudować całą instalację na pompową. Link do komentarza
Jurek4700 Napisano 13 stycznia 2020 Autor Udostępnij #9 Napisano 13 stycznia 2020 Wymiane calej instalaci co mam zaplanowane za 2 lata a bojler też miał byc wtedy wymieniony ale zaczął przeciekać i musialem teraz wymieniać, jeszcze spróbuje zrobić podlaczenia z tymi spatkami tak jak wczesniej kolega pisał mam nadzieje że bedzie dobrze Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij #10 Napisano 13 stycznia 2020 Rury mają tu wystarczające średnice, tylko są źle ukształtowane. Zaznaczyłem na szkicu jak powinien być ukształtowany spadek (zasilanie z kotła jest u góry, powrót u dołu). Tu powinno być jeszcze naczynie wzbiorcze. Zawór bezpieczeństwa niepotrzebnie zajmuje króciec od cyrkulacji. A wylot zaworu bezpieczeństwa powinien mieć założoną rurę 1 cal doprowadzoną nad zlew. Układ przyłączy powinien się zgadzać. Sam mam taki zbiornik 140 litrów. Link do komentarza
Jurek4700 Napisano 13 stycznia 2020 Autor Udostępnij #11 Napisano 13 stycznia 2020 Bardzo dziekuje za podpowiedzi za dwa tygodnie wrócę z zagranicy zmontuje od nowa zasilanie i powrót , napisze czy ogrzewa sie bojler Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij #12 Napisano 13 stycznia 2020 Oczywiście, zbiornik powinien być wyżej niż kocioł. Przy prawidłowym ułożeniu rur woda krąży bez problemu, a do samego zbiornika mam rury 1 cal warstwowe PEX-AL-PE, czyli złączki na końcach zwężają średnicę wewnętrzną. Link do komentarza
MrTomo Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij #13 Napisano 13 stycznia 2020 Pomyśl też później nad jakąś izolacją tych rur. Szkoda ciepła. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się