Skocz do zawartości

Ocieplenie i wykończenie mojego poddasza użytkowego

usiek

Recommended Posts

Napisano

Fizelina albo szmata.

Dnia 26.05.2020 o 10:13, usiek napisał:

Szmata to ta taśma? ;)

Rozwiń  

Tak.

Gruntowanie złączy, dobry klej do złączy, łączenie od spodu stalą, odpowiednia ilość wkrętów i tyle. 

Wkręty nie poprzekręcane.

Napisano
  Dnia 28.05.2020 o 06:45, usiek napisał:

Któryś z youtuberów pisał, że on tak podnosi.. ale zastanawia mnie w jaki sposób

Rozwiń  

Coś podobnego widziałem w castoramie. Jest tylko kwestia przymocowania płyty, kiedy ma ona być podniesiona pod kątem, zeby się nie zsunęła. Może jest jakiś profil do podnośnika z ogranicznikiem z jednej strony?

No i "trzecia ręka" w kilku sztukach by sie przydałado podparcia.

Samemu takie i podobne prace jest nie dwa razy (zamiast we dwojkę), ale trzy razy trudniej robić...niestety...

Powodzenia :12_slight_smile:

Napisano

Są podnośniki z wychyłem w obu płaszczyznach ale kosztują 3 razy więcej.

Ten ma tylko przechył w jednym kierunku i te "łapki", które ma są trochę za krótkie żeby płytę pionowo dać :)

Ma też wysuwane ramiona.

Napisano

Chwilowo mam przestój ale już się zastanawiam czy dobrze to sobie wykombinowałem...

Na suficie między jętki 18cm zacząłem pakować 2x10cm wełny. Nie bardzo mi się to podoba ale zrobiłem tylko jeden "pas" i nie wiem czy w następne nie będę rozwarstwiał i dawał 10+5.

Od spodu sznurkuję to zwykłym sznurkiem i na gwoździe papniaki.

Profile i płyty GK będą jeszcze 10 cm pod jętkami więc ta wełna musi tam wisieć na tych sznurkach.

Czy ona tam długo powisi czy kiedyś pierdzielnie na sufit od góry?

Napisano
  Dnia 3.06.2020 o 11:55, animus napisał:

Długo powisi.

Rozwiń  

A to nie będę kombinował...

Łysy gdzieś tam chyba mówił, że sznurek to nie... że żmijka stalowa ITD :P

A jak już jestem to muszę wiedzieć co chcę i materiał na kolejny etap zbierać...

Mam uniflota knaufa 5kg na łączenia.

Chcę jak najmniej świrować z tymi Q.... Co muszę dać na wyszpachlowany sufit?

I czym przejechać ściany? Tynk cementowo-wapienny jest.

Napisano (edytowany)

Uniflot, fizelina na rigipsa na łaczenia, taśma tuff-tape na kąty rozwarte pójdzie..

Czyli później wszystko tym https://allegro.pl/oferta/nida-start-sinat-gips-szpachlowy-25kg-8999888141

a na koniec tym https://allegro.pl/oferta/masa-szpachlowa-acryl-putz-finish-27-kg-6462466159 ?

Gruntować to najpierw trzeba? Ściany chyba tak bo z nich się sypie jak ręką przejadę....

edit: ten Siniat Start pisze, że do łączeń to jest... to chyba nie ten mi potzrebny

Edytowano przez usiek (zobacz historię edycji)
Napisano
  Dnia 3.06.2020 o 13:51, animus napisał:

Po szpachlowaniu jak przeszlifujesz to znowu grunt, chyba że rzeźbisz blichówą. 

Rozwiń  

Próbujesz mnie chyba przerzucić na wyższy poziom tymi nazwami. Ale google pokazuje mi, że blichówka to paca :)

Ja muszę mieć dokładny plan... żeby się do niego przygotować.

Majstry co troszkę tynki spi..doliły mówiły, że to jest takie gładkie, że przetrzeć lekko i malować. Ale ja sobie wymyśliłem, że dam wałkiem jedną warstwę jakiejś gładzi i przejadę pacą Kubala za miliony monet (ale Mhtyl mnie odwiódł od zakupu takiej pacy). Bo jak machnę taką pacą to nawet szlifować nie będzie trzeba :)

Czyli jedna warstwa to się nie da? Musi być ten gips szpachlowy i później dopiero finisz?

I sufit i ściany ta sama metoda i te same materiały?

Co to znaczy, że jak rzeźbię blichówką to nie muszę gruntować?

Napisano (edytowany)

Kubala to firma a pace robi  różne, domyślam się że chciałeś przetrzeć gąbką.:scratching:

Może być też sam finisz, wszystko zależy od powierzchni.

Rzeźbienie blichówą to skrobane powierzchni po szpachlowaniu, jak wyschnie, zawsze trzeba to robić, znikają wtedy kamyczki i dropy.

Tynk też przed gruntowaniem trzeba przerzeźbić i zamieść.

Tu masz filmik, czym większa "stalówka" tym gładsza i równiejsza powierzchnia.  

Trzecia minuta filmu gościu rzeźbi akurat szpachelką.  

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)

Do szerokiego noża to przydałaby się masa amerykańska i jest to do zrobienia, tamte gipsy za szybko wyschną.

https://www.google.com/search?q=masa+amerykańska+ProForm+MULTI-USE&tbm=isch&hl=pl&ved=2ahUKEwivntmgiOjpAhUhwsQBHQaaCUUQBXoECAEQHA&biw=1269&bih=635

Jak chcesz inwestować więcej to lepsze takie szpachle finiszowe:

https://voxtools.pl/speedskim-narzedzia-do-gladzi-c-5.html

Idealne do gładzi amerykańskich.

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano

No własnie nie wiem.... conajmniej 300zł za szpachle z osprzętem trochę dużo....

Kubale widziałem u nas w sklepie to się pytam czy to ta słynna Kubala.... a facet mówi: Panie, wszyscy mówią, że to jest super ale jeszcze nikt tego nie kupił :)

Napisano
  Dnia 4.06.2020 o 11:18, usiek napisał:

Tak to chciałem machnąć... jedną warstwą :)

Rozwiń  

On ma już ścianę wyprowadzoną pod ostateczną gładź.

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć, jaką gładkość, kiedyś nawet po gładzeniu,  farbę nakładałem taką szpachlą,  to dopiero wychodzi gładkość, muchy spadają, nie mogą długo się utrzymać. :icon_mrgreen:

Napisano
  Dnia 4.06.2020 o 13:14, animus napisał:

On ma już ścianę wyprowadzoną pod ostateczną gładź.

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć, jaką gładkość, kiedyś nawet po gładzeniu,  farbę nakładałem taką szpachlą,  to dopiero wychodzi gładkość, muchy spadają, nie mogą długo się utrzymać. :icon_mrgreen:

Rozwiń  

Nie mam żadnych wygórowanych wymagań... tanio, szybko i żeby za dużo się nie narobić :)

Ma być normalnie, gładko... żadnego Q10 nie potrzebuje.

Ta gładź głównie przez takie pęknięcia jak na fotce. Trochę dużo ich jest. I że jak ryjem polecę na ścianę żeby go nie obejrzeć za mocno :)

240b6e017e690a6f.jpg

Napisano
  Dnia 4.06.2020 o 15:02, usiek napisał:

Nie mam żadnych wygórowanych wymagań... tanio, szybko i żeby za dużo się nie narobić :)

Ma być normalnie, gładko... żadnego Q10 nie potrzebuje.

Ta gładź głównie przez takie pęknięcia jak na fotce. Trochę dużo ich jest. I że jak ryjem polecę na ścianę żeby go nie obejrzeć za mocno :)

Rozwiń  

Tam był skurcz duży, popękało bo za bardzo rozwodnione ktoś nakładał,  możesz spróbować zamulić to pacą gąbkową.

Napisano

Mieli przyjechać to "zafilcować" mówił.... ale pie.rdole już ich. Syf po nich do dzisiaj bym sprzątał.

Ale jak przejadę gładzią to chyba też wystarczy?

Napisano (edytowany)

Jak cykne fotki to wstawię....

A teraz mi wyskoczył filmik.... ten zrobił tak jak ja se to wymyśliłem :)

Spodziewałem się lepszego efektu. Albo się typ nie przyłożył albo te pace/pióra za 3 stówki niewiele pomagają... ;)

Napisano
  Dnia 4.06.2020 o 18:03, usiek napisał:

Rozwiń  

Byłbym z ta gładzią  ostrożny bo mogą wyjść Ci potem placki po malowaniu.

Napisano

Rozwiń  

Zależy jakie masz oczekiwania, jakiej gładkości oczekujesz...

Trzeba sobie uświadomić,   że są różne wykończenia powierzchni ścian... w ostatnim filmiku gość mówi o szpachlowaniu ściany, nie o wykonaniu GŁADZI... Po szpachlowaniu dość nierównych ścian uzyskuje się dalej dość nierówne - nieco równiejsze - ściany, tylko tyle, że gładkie w dotyku... wszystkie nierówności ściany, przy oświetleniu bocznym będą widoczne, ale czasem, przy oświetleniu centralnym, ten standard wystarcza.

Czym nieco innym jest gładź... tu powierzchnia jest wykańczana niemal na lustro i przy oświetleniu halogenem po ścianie nie powinno być żadnych, no, niemal żadnych odchyleń od płaszczyzny!

Jak TY przejedziesz gładzią, to może Tobie wystarczyć, ktoś inny może tego nie zaakceptować. Musisz zdawać sobie sprawę, że ten stan, który uzyskał autor filmiku, a który animus określił jako dramat - jest może łatwy do osiągnięcia dla autora, ale Ty tego nie osiągniesz, choć jak mówię: NIE ŚWIĘCI GARNKI LEPIĄ. Autor filmiku dość długo musiał pracować, żeby uzyskać taką sprawność przy operowaniu pacą i wyćwiczyć te ruchy - kierunek, nacisk pacy, podejście do ściany... to tylko tak fajnie i prosto wygląda na filmiku... Pamiętam swoje pierwsze próby w gładzeniu ścian - też to był dramat... Praktyka ten dramat usuwa...

Nigdy nie nastawiałem się "na raz"... drugi raz był konieczny, czasem przydawał się trzeci... z międzyszlifowaniami...

Dnia 4.06.2020 o 16:51, animus napisał:

możesz spróbować zamulić to pacą gąbkową.

Rozwiń  

A to powinien wykonać wykonawca, właśnie

to "zafilcować"

Rozwiń  

przed całkowitym utwardzeniem tynku... Gdyby zafilcowali, nie byłoby tych pęknięć...

Napisano

Wieczorkiem odniosę się do tych Waszych postów... Nawet fotki tynku porobiłem.

Ale teraz muszę troszkę wełny upchnąć bo chcę jak najszybciej z nią już skończyć :)

Tu od ściany jest 26cm. Pakować tam wełnę i nie wypadnie, czy jakoś sznurkować? Trzeba by kołki wiercić żeby sznurek było do czego przymocować....

c5214b9d2f922ae3.jpg

Napisano
  Dnia 5.06.2020 o 17:22, usiek napisał:

Tu od ściany jest 26cm. Pakować tam wełnę i nie wypadnie, czy jakoś sznurkować? Trzeba by kołki wiercić żeby sznurek było do czego przymocować....

c5214b9d2f922ae3.jpg

Rozwiń  

Ten profil w prawym górnym  rogu na zdjęciu to jest tak na sztukę na razie czy już na stałe przykręcony? Bo tam jest błąd, profil CD wejść w środek UD.

Między kleszcze nie dajesz wełny?

Napisano (edytowany)
  Dnia 5.06.2020 o 19:24, mhtyl napisał:

Ten profil w prawym górnym  rogu na zdjęciu to jest tak na sztukę na razie czy już na stałe przykręcony? Bo tam jest błąd, profil CD wejść w środek UD.

Między kleszcze nie dajesz wełny?

Rozwiń  

To jest tak na sztukę :) Po przeciwnej stronie mam wyłaz na strych więc ten profil mogłem nie zdejmować tylko go tak przesunąć. Bo ja to od dupy strony robiłem... najpierw CD60, później zaznaczanie gdzie ma być UD i co któregoś CD zostawiałem jako "prowadnica" co bym tym UDkiem trafił dobrze.

Masakra będzie teraz te CD60 tam powpinac. Na skosie już był problem, musiałem UD rozginac, wieszaki podcinać, a nawet profile lekko przycinać.... kilka k...rw sypnąłem do tego i jakoś powchodzilo. Trzeba uważać bo takiego ponad 3m CD60 można złamać jak by go próbować wygiąć po długości 

Między kleszcze pójdzie wełna ale na samym końcu co by wykorzystać jak najwięcej odpadów.

Wczoraj jak przeczytałem te Wasze posty o szpachlowaniu to szybko przyznałem Wam rację. Skoro w 3 tak mówicie to ja swoim pomysłem przekombinuje i będę napewno musiał poprawiać. Trzeba się nastawić od razu na podwójne szpachlowanie. 

Nie bardzo wiem czemu i jakie placki wyjdą ale kilka dni temu był tu jakiś temat... komuś coś właśnie powychodzilo więc wierzę na słowo.

@animusod samego początku dobrze mówił.

Po tym filmie wyżej ja się spodziewałem chyba efektu gładkości jak stół :)

A tu gość szlifuje później te ściany i gdzieś tam mówi, że szpachla na tynk CW na jeden raz to tak nie bardzo. Chciał to sprawdzić tylko...

A tu znalazłem, że wcześniej pokazywał też sufit.... Musi być tak samo po całości i tutaj to pióro fajnie mu to zbierało...

Ja mam ściany wydaje mi się proste więc podrownywal nie będę bo i nie dam rady. Ja kiedyś chciałem sobie ściany podrownac więc wiem jak to wygląda :)

Napisano
  Dnia 6.06.2020 o 08:13, usiek napisał:

to pióro fajnie mu to zbierało...

Rozwiń  

Bo on już wie jak je prowadzić, jaką gęstość ma mieć gładź, którą nakładał...

Uwierz mi, że na pierwszy raz nie jest to takie proste...

Ale on też kiedyś zaczynał... może miał pod ręką jakiegoś guru, który podpowiadał na bieżąco...

Powodzenia obraz.png.f4d61e40831bb30462ed087c3b385d79.png

Napisano

Po tych fotkach to chyba za dużo nie widać...

d66bd3f07e6d1752.jpg

c36c1d6bd7c126fa.jpg

3ade70a22607e364.jpg

ceaf933fea99ff47.jpg

Pierwsza robota u mnie to zawsze tak średnio mi wychodzi. Ale z każdą kolejną jest lepiej. Więc to pomieszczenie/sypialnia będzie do nauki bo później chyba przejdę na salony :)

Napisano
  Dnia 7.06.2020 o 11:40, animus napisał:

Widać, 2 x szpachel i raz putz. 

Rozwiń  

Czyli najpierw odpylam to miotłą?

Później grunt... jaki grunt? (Wolę zapytać bo raz kiedyś sobie zagruntowalem sufit Unigruntem i się święcił jak psu jajca)

Między pierwszą a drugą warstwą szpachli bez gruntu?

I między szpachla a putzem też bez gruntu?

Napisano (edytowany)

Tam jest "ciepły parapet" czyli twardy styropian.

To pękło samo czego się spodziewałem... a odpada jak się teraz o to oprę lekko.

Tynkarze otynkowali do parapetu i zostawili wystający. Się dowiedziałem, że to powinni obciąć i otynkować od czoła.... to obcięli i otynkowali.

I wszystkie okna tak mam.... do poprawy.

Napisano
  Dnia 9.06.2020 o 13:30, animus napisał:

To jest za mało odcięte, nic się nie utrzyma na dłużej.  

Rozwiń  

To jest gdzieś równo do cegieł obcięte. Później zrobię inne fotki bo trzeba by to też zrobić zanim pójdą szpachle w ruch... raz a dobrze :)

Napisano

Etap wełny można powiedzieć, że zakończony. Tylko, że światło miał być plafon na środku a mi teraz zachciało się chyba halogenów :)

Co byście tam dali? Sam plafon bo już jest sufit nisko czy 4 halogeny po rogach? Czy plafon i halogeny? ;)

b981e32dfa49cbb7.jpg

Napisano

Aha, zapomniałem jeszcze jedno.

Tu wełnę dopiero taki pasek teraz i zamknąć to folią? Gdzie tą folie przykleić? Łysy pokazywał, że na uszczelniacz do środka tego felca... ale czy później tam płytę jeszcze wcisnę...

Nie mam wogole pomysłu jak tą folie przy oknie kleić. Chyba z kawałków coś posklejać trzeba.

03e460d9d6e5bdf4.jpg

Napisano
  Dnia 9.06.2020 o 16:31, usiek napisał:

Tego tynku tam różnie jest.... Od 0.5cm do 2cm i zalezy, które okno

4227f79f13483a09.jpg

Rozwiń  

Trzeba kupić Solbet / Multipor  5cm, lub 6cm,  naciąć z niego pasków o odpowiedniej wysokości, odciąć szczelinę na taką  głębokość, przykleić na brzegu na klej te paski płyty np. Multipor i zaszpachlować,  wyrównać z tynkiem.

Dnia 9.06.2020 o 17:55, usiek napisał:

Etap wełny można powiedzieć, że zakończony. Tylko, że światło miał być plafon na środku a mi teraz zachciało się chyba halogenów :)

Co byście tam dali? Sam plafon bo już jest sufit nisko czy 4 halogeny po rogach? Czy plafon i halogeny? ;)

Rozwiń  

Jak sypialnia, to obojętne.

Dnia 10.06.2020 o 14:46, usiek napisał:

Aha, zapomniałem jeszcze jedno.

Tu wełnę dopiero taki pasek teraz i zamknąć to folią? Gdzie tą folie przykleić? Łysy pokazywał, że na uszczelniacz do środka tego felca... ale czy później tam płytę jeszcze wcisnę...

Nie mam wogole pomysłu jak tą folie przy oknie kleić. Chyba z kawałków coś posklejać trzeba.

Rozwiń  

Wełna równo z profilem, folia do felca.

Płyty z dwóch brzegów są pocienione.

Napisano (edytowany)
  Dnia 10.06.2020 o 15:44, animus napisał:

Wełna równo z profilem, folia do felca.

Płyty z dwóch brzegów są pocienione.

Rozwiń  

Do parapetu wrócimy później bo nic nie rozumiem... ;)

Taki płat wełny szeroki na ok 5cm chce dać na bok krokwi... od krokwi do felca (tej pianki) żeby sięgał. O to chodzi?

Folie wkleić do felca... na dno felca czy na bok dać uszczelniacz, dać folie i kawałkiem płyty wcisnąć i docisnąć?

31448e8934603166.jpg

To w felc mam dawać oryginalna krawędź? To będzie więcej równania bo te płyty mają takie 5cm zwężenie i na końcu faza. Myślałem jakaś krawędź ciętą tam pakować...

Czy sobie sam mam pocieniowac?

Napisano

@animus a to połączenie ślizgowe robić?

Bo moje majstry tego nie robią.... jeden nie robi a drugi pytał co to jest.

Ten typ z remonty4you raz daje film jak to połączenie zrobić, a później daje kolejny gdzie mówi, że tam i tak pęka i on teraz wkleja "szmatę" i jeszcze nigdy nie pękło.

Napisano
  Dnia 12.06.2020 o 11:29, animus napisał:

Połączenie ślizgowe jest tylko z oknem i ze ścianami murowanymi. 

Rozwiń  

Czyli u mnie po całym obrysie. Między skosami a ścianka kolankowa i między sufitem a ścianami... ?

Napisano

Kiedy najlepiej wywiercić otwory w suficie pod oczka oświetleniowe? Przed przykręceniem płyty GK, po przykręceniu i wyciągam wtedy kable na zewnątrz, czy na samym końcu jak już wszystko wyszpachlowane jest?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Każda inwestycja budowlana czy instalacyjna, niezależnie od jej skali, powinna być prowadzona w sposób zgodny z prawem, zasadami sztuki budowlanej i dobrymi praktykami branżowymi. Jednym z absolutnie kluczowych elementów takiej realizacji jest rzetelna dokumentacja z prowadzonych prac.   W Raccoon 24 Home od początku naszej działalności przykładamy do tego ogromną wagę. Bo dla nas liczy się nie tylko to, co widoczne na zewnątrz, ale też pełna transparentność i pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem, normami i oczekiwaniami inwestora.   Co powinna zawierać dokumentacja robót instalacyjnych?   Podczas prowadzenia prac instalacyjnych — czy to przy ogrzewaniu, klimatyzacji, wentylacji czy instalacjach wodnych — dokumentacja powinna obejmować: Dziennik budowy lub robót — w przypadku instalacji realizowanych w ramach zgłoszenia lub pozwolenia na budowę. Protokóły z wykonanych prób szczelności — instalacji wodnych, gazowych, wentylacyjnych. Protokoły odbioru częściowego i końcowego — dla każdej wykonanej instalacji. Protokół uruchomienia instalacji — potwierdzający poprawną pracę systemów. Protokół pomiarów i testów eksploatacyjnych — np. wydajności wentylacji, ciśnienia w instalacji C.O., parametrów pracy klimatyzacji. Dokumentację powykonawczą — czyli aktualny rysunek/schemat instalacji z naniesionymi zmianami wykonawczymi.   Kartę gwarancyjną i instrukcję użytkowania urządzeń oraz instalacji. Brak tych dokumentów to nie tylko problem w przypadku awarii czy reklamacji, ale też ryzyko przy odbiorach technicznych i problematyczne rozliczenia z inwestorem czy deweloperem.     👉 Pobierz wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych (PDF)   Dlaczego dokumentacja jest tak ważna dla Ciebie jako inwestora?   Masz pełen wgląd w zakres wykonanych prac i potwierdzenie, że wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką.   Łatwiejsze serwisowanie i eksploatacja — protokoły i dokumentacja powykonawcza pomagają w późniejszych modernizacjach i naprawach. Bezpieczeństwo prawne i techniczne — w przypadku kontroli, odbiorów czy ewentualnych sporów. Możliwość dochodzenia gwarancji — na podstawie podpisanych protokołów i kart gwarancyjnych.   W Raccoon 24 Home masz to w standardzie W naszej firmie każda instalacja objęta jest kompletną dokumentacją powykonawczą i protokolarną. Niczego nie robimy na słowo. Po zakończeniu robót klient otrzymuje komplet dokumentów, w tym:   protokół odbioru końcowego protokół prób szczelności protokół uruchomienia instalacji dokumentację powykonawczą   Dzięki temu masz pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem i przepisami.   Do pobrania — wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych Aby ułatwić inwestorom i wykonawcom właściwe prowadzenie dokumentacji, przygotowaliśmy dla Ciebie gotowy, uniwersalny blankiet protokołu odbioru robót instalacyjnych.       Możesz go wykorzystać przy każdej inwestycji — niezależnie, czy zlecasz nam instalację, czy współpracujesz z inną ekipą. To bezpłatne narzędzie, które pomoże Ci uporządkować dokumentację i zabezpieczyć swoje interesy.   Pamiętaj: instalacja to nie tylko urządzenia i rury w ścianie. To również dokumenty, które chronią Twój budżet i bezpieczeństwo budynku na lata.   W Raccoon 24 Home nie musisz o to prosić — u nas kompletna dokumentacja to standard, a nie dodatkowa opcja.         Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl                       e0bdea_5761a534884c4d0988db213df10adb7f.pdf.pdf
    • Dziś niemal każdy inwestor prywatny i biznesowy, planując budowę domu, halę czy modernizację budynku, zadaje sobie jedno pytanie: kiedy zacznie się zwrot z inwestycji w instalacje? Koszty energii rosną, a systemy ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i zasilania to nie tylko kwestia komfortu, ale też realnego wpływu na domowy i firmowy budżet. Problem w tym, że większość firm wykonawczych, kiedy słyszy od klienta hasło „zwrot z inwestycji”, zaczyna dopytywać, kalkulować, wyceniać wersję „podstawową” i „wzmocnioną”, a często finalnie proponuje rozwiązania na styk — takie, które formalnie spełnią wymogi projektu, ale realnie nie zapewnią maksymalnych oszczędności i bezawaryjności przez długie lata.   W Raccoon 24 Home nie pytamy, czy chcesz mieć instalację zoptymalizowaną pod szybki zwrot inwestycji. My od razu robimy instalacje w wersji wzmocnionej. Zawsze. Bez wyjątków. Co to znaczy wzmocniona instalacja?   W praktyce oznacza to, że każdą instalację, jaką wykonujemy — czy to ogrzewanie podłogowe, centralę wentylacyjną, instalację wodną czy systemy zasilania odnawialnego — projektujemy i montujemy w taki sposób, by:   zwiększyć jej trwałość wydłużyć bezawaryjny okres działania zminimalizować straty energii przyspieszyć zwrot inwestycji dzięki oszczędnościom na eksploatacji     Jak to robimy? Na przykład:   W ogrzewaniu płaszczyznowym stosujemy więcej rur niż minimum technologiczne. Dzięki temu system szybciej nagrzewa pomieszczenia, pracuje przy niższych temperaturach zasilania, co zmniejsza zużycie energii i przedłuża żywotność źródła ciepła. Montujemy przewymiarowane emitery ciepła, czyli większe grzejniki lub pętle podłogówki, niż wynika to z obliczeń na styk. Efekt? Lepsza wydajność przy niższym koszcie eksploatacji. System grzeje krócej, rzadziej się załącza, a Ty oszczędzasz na rachunkach.     W instalacjach wodnych i kanalizacyjnych stosujemy większe średnice rur tam, gdzie to ma sens dla bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. W wentylacji zawsze przewymiarowujemy kanały i stosujemy lepsze izolacje, co zmniejsza opory przepływu, poprawia wydajność i ogranicza koszty pracy rekuperatora. Po co to wszystko? Żeby Twoje rachunki równały się zero.   W Raccoon 24 Home nie traktujemy instalacji jako zbędnego kosztu, tylko jako realny składnik Twojego domowego lub firmowego bilansu energetycznego. Dzięki odpowiednio zaprojektowanym i wykonanym instalacjom możesz osiągnąć bilans niemal zerowy albo znacząco ograniczyć zapotrzebowanie na energię z sieci. Wielu wykonawców ogranicza się do minimum wymaganego w projekcie lub normach. My wiemy, że warto pójść dalej. Bo im bardziej wydajna i trwała instalacja, tym mniejsze jej koszty eksploatacji i większe oszczędności dla Ciebie.   Zwrot z inwestycji — jak go przyspieszyć?   Kluczem jest odpowiedni mix energetyczny, który nie tylko zapewni Ci niezależność, ale też pozwoli zredukować rachunki praktycznie do zera.   W naszej ofercie możesz połączyć:   pompę ciepła — jako główne źródło ciepła i chłodzenia fotowoltaikę — która zasili pompę ciepła, dom i magazyn energii przydomową elektrownię wiatrową — jako uzupełnienie bilansu w okresach niskiego nasłonecznienia   Taki zestaw pozwala na uzyskanie maksymalnego efektu energetycznego i finansowego. A dzięki temu, że instalacje wykonujemy w wersji przewymiarowanej i wzmocnionej, działają one stabilnie, bez awarii i z wyższą wydajnością przez wiele lat.       Dlaczego inne firmy tego nie robią? Bo liczą na krótkoterminowy zysk i klienta, który nie zadaje pytań. Większość wykonawców chce wykonać usługę możliwie najniższym kosztem własnym, z minimalną ilością materiału, by zwiększyć swoją marżę. My w Raccoon 24 Home patrzymy inaczej. Dla nas liczy się długofalowa relacja i rekomendacje zadowolonych klientów, a to można osiągnąć tylko dzięki jakości i uczciwemu podejściu.     Podsumowanie Jeśli chcesz mieć instalacje, które: działają stabilnie i bezawaryjnie są przewymiarowane, a nie robione „na styk” realnie przyspieszają zwrot z inwestycji pozwalają ograniczyć rachunki do zera to zapraszamy do Raccoon 24 Home.   U nas nie pytamy, czy chcesz mieć wzmocnioną instalację — bo każdą robimy w wersji premium już w standardzie. Tak pracują wykonawcy, którzy naprawdę rozumieją inwestycję w energię i komfort.   Chcesz sprawdzić, jak może wyglądać Twój domowy bilans energetyczny? Skontaktuj się z nami i poznaj propozycję systemu szytego pod Twoje potrzeby.   Usługi Raccoon 24 Home   Instalacje C.O. Instalacje centralnego ogrzewania (C.O.)   Ogrzewanie Ogrzewanie grzejnikowe Ogrzewanie podłogowe   Pompy ciepła Pompy ciepła dla Twojego domu   Kotły gazowe Kotły gazowe kondensacyjne   Klimatyzacja Klimatyzatory Split Klimatyzatory Multi-Split Systemy klimatyzacji VRF Klimakonwektory Przeglądy okresowe klimatyzacji Serwis klimatyzacji   Wentylacja Rekuperacja Wentylacja mechaniczna Kanały wentylacyjne — rodzaje Serwis wentylacji Wentylatory wyciągowe Systemy odciągowe dla hal i garaży   Sterowanie Sterowanie ciepłem   Cennik usług Cennik usług instalacyjnych   O firmie O nas   Kontakt Formularz i dane kontaktowe     Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl
    • W świecie usług budowlanych i instalacyjnych od lat funkcjonują dwa zupełnie różne podejścia do kwestii wycen i rozliczeń z klientami. Z jednej strony mamy wykonawców, którzy nie boją się jasno przedstawiać swoich stawek, otwarcie informują o kosztach poszczególnych usług i uczciwie tłumaczą, z czego wynikają konkretne ceny. Z drugiej — wciąż istnieją firmy, które wyceniają „na oko” przez telefon, a na końcowym etapie realizacji zaskakują klienta dodatkowymi pozycjami na fakturze lub tłumaczą nieuzgodnione wcześniej koszty jako „nieprzewidziane prace dodatkowe”. Ten podział doskonale zna każdy inwestor, deweloper, zarządca nieruchomości czy zwykły klient prywatny, który choć raz zlecał wykonanie instalacji wodnej, elektrycznej, wentylacyjnej czy gazowej. Dlatego w Raccoon 24 Home od samego początku postawiliśmy na pełną przejrzystość i uczciwe zasady współpracy z klientem.     Dlaczego przejrzystość cenowa w usługach instalacyjnych jest tak ważna?   W odróżnieniu od wielu branż, w których ceny można łatwo sprawdzić w cennikach online czy porównać na popularnych porównywarkach, w usługach instalacyjnych sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Każda inwestycja ma swoją specyfikę, zakres prac często ustala się indywidualnie, a ceny mogą się różnić w zależności od rodzaju budynku, zastosowanych materiałów, stopnia skomplikowania instalacji czy lokalizacji inwestycji. To sprawia, że niektórzy wykonawcy wykorzystują tę niepewność na swoją korzyść. Podają orientacyjne stawki bez szczegółów, nie pokazują klientowi dokładnego kosztorysu, a podczas realizacji pojawiają się „niespodzianki”, które trudno później zweryfikować. Dlatego uważamy, że uczciwy wykonawca nie ma powodu, by ukrywać swoje ceny. Przeciwnie — powinien udostępniać je w przejrzysty i dostępny sposób, aby klient od samego początku wiedział, ile zapłaci za usługę i z czego wynika dana kwota.   Jak to wygląda w praktyce? Transparentny kalkulator usług instalacyjnych   Właśnie z myślą o klientach stworzyliśmy na stronie Raccoon 24 Home kalkulator usług instalacyjnych. To proste i wygodne narzędzie, które pozwala w kilka chwil sprawdzić orientacyjny koszt wykonania wybranej instalacji lub prac modernizacyjnych. Dzięki temu klient ma możliwość porównania cen różnych usług jeszcze przed kontaktem z naszym doradcą technicznym i może zaplanować swój budżet inwestycyjny bez obaw o późniejsze „niespodzianki”. W kalkulatorze jasno przedstawiamy, jakie elementy składają się na cenę usługi — od kosztów materiałów, przez robociznę, aż po ewentualne dodatkowe prace towarzyszące. Dzięki temu klient wie, za co płaci i może świadomie podjąć decyzję o wyborze konkretnej usługi czy zakresu prac.   Czym różni się uczciwy wykonawca od nieuczciwego?   Różnic jest wiele, ale najważniejsze to: Jasne i przejrzyste wyceny jeszcze przed rozpoczęciem prac. Brak ukrytych kosztów, które pojawiają się na końcowej fakturze. Szczegółowe kosztorysy przedstawiane klientowi do akceptacji. Przejrzyste warunki współpracy, które określają, co wchodzi w zakres usługi, a co wymaga dodatkowych ustaleń.   Stała komunikacja z klientem na każdym etapie realizacji inwestycji.   W Raccoon 24 Home klaklulator właśnie według takich zasad prowadzimy każdą realizację. Naszym celem jest nie tylko wykonanie instalacji na najwyższym poziomie technicznym, ale również zbudowanie zaufania i poczucia bezpieczeństwa u klienta.   Wiemy, że inwestorzy i klienci prywatni mają dość niejasnych wycen, niedomówień i kosztów, które nagle pojawiają się w trakcie realizacji zlecenia. Dlatego pokazujemy pełen kosztorys jeszcze przed podpisaniem umowy, informujemy o wszystkich możliwych dodatkowych opcjach i pozwalamy klientowi samodzielnie sprawdzić ceny w naszym kalkulatorze. Dlaczego inne firmy wciąż boją się udostępniać swoje ceny?   Bo często ich polityka cenowa opiera się na „polowaniu” na nieświadomego klienta. Bez przejrzystego cennika można manipulować wyceną w zależności od sytuacji, nastroju klienta, lokalizacji czy konkurencji w danym rejonie.   My w Raccoon 24 Home uważamy, że takie praktyki powinny zniknąć z rynku. Klient ma prawo wiedzieć, ile zapłaci, a wykonawca, który jest pewny jakości swoich usług i uczciwie kalkuluje koszty, nie ma żadnego powodu, by ukrywać stawki.     Podsumowanie   Jeśli szukasz wykonawcy instalacji budowlanych, który: gra w otwarte karty nie boi się pokazać cen swoich usług oferuje transparentny kosztorys pozwala Ci sprawdzić wycenę jeszcze przed pierwszym kontaktem   to zapraszamy do Raccoon 24 Home. Na naszej stronie znajdziesz transparentny kalkulator usług instalacyjnych, dzięki któremu możesz od razu oszacować koszt planowanych prac i sprawdzić, jak wygląda uczciwa wycena w tej branży.   Nie warto ryzykować współpracy z firmami, które unikają konkretów i nie potrafią jasno określić ceny. Wybieraj wykonawców, którzy szanują Twój czas, pieniądze i nerwy.  
    • Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo.    Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?
    • Tak Rury wodnej podłogówki prowadzi się w warstwie wylewki. Rury pozostałych instalacji (woda, kanalizacja), także kanały wentylacji mechanicznej układa się w warstwie styropianu. Grubość warstw styropianu można dobrać do średnicy rur - to a propos optymalnej grubości styropianu. To rozstrzygnie instalator. Dylatacje wykonują fachowcy od wylewki, powinny być też zaplanowane w projekcie ogrzewania. Zwykle i tak wykonuje się je w otworach drzwiowych.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...