BBB Napisano 31 października 2019 Udostępnij #1 Napisano 31 października 2019 (edytowany) Wskutek zawilgocenia od spodu tarasu odleciał tynk z częścią betonu, tak, że widać pręty zbrojeniowe. Taraz od góry został naprawiony *wykonane na nowo wwzystkie warstwy. Pod spodem miał być naprawiony beton specjalnymi materiałami do naprawy betonu np. Ceresit PCC. Wykonawca zamiast tego bez uzgodnienia ze mną położył zwykłą zaprawę tynkarską niezabezpieczając prętów zbrojenia twierdząc, ze to wystarczy bo płyta tarasu jest mocna bo z jednej strony opirea się na ścianie z z drugiej na słupach. Co mam robić, kazać skuwać czy tak zostawić. Edytowano 31 października 2019 przez BBB (zobacz historię edycji) Link do komentarza
zenek Napisano 1 listopada 2019 Udostępnij #2 Napisano 1 listopada 2019 Wziąść porządnego fachowca, odbić - i naprawić to odpowiednimi zaprawami do renowacji żelbetu. Najpierw nalezy sprawdzić pręty zbrojeniowe, czy nie są całkowicie skorodowane - i wstępnie je oczyścić z grubszej rdzy - nawet ją odbić młotkiem i dłutkiem. Potem zakłada się warstwę szczepną (pędzelkiem) dla lepszej przyczepności i zabezpieczenia prętów - i następnie właściwą zaprawę renowacyjną. Ale jeśli pręty całkiem zjadła rdza, to może być potrzebna bardziej gruntowna wymiana i konsultacja konstruktora. Link do komentarza
BBB Napisano 1 listopada 2019 Autor Udostępnij #3 Napisano 1 listopada 2019 (edytowany) Dziękuję za odpowiedź. Tak miało być zrobione. Zbreojenie jest w dobrym stanie, stal żebrowana fi 12. Wykonawca kłóci się ze mną, że tynk zamknie dopływ tlenu i stal nie będzie korodować a płyta jest podparta na słupach i będzie się trzymać. Już nie mam sił a wykonawca ogólnie ma dobrą opinię posiada certyfikat jakości, nie rozumiem dlaczego tak zrobił. Przrecież pręty muszą mieć otulenie a zaprawa tynkowa tego nie zapewni. Dodam, że to jest już druga firma bo pierwsza robiła rażące blędy, tak że po zwróceniu uwagi zostawiła robotę i poszła. Nie zabrali nawet wszystkich narzędzi jak się dowiedzieli że ma przyjść rzeczoznawca budowlany. Edytowano 1 listopada 2019 przez BBB uzuo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
zenek Napisano 1 listopada 2019 Udostępnij #4 Napisano 1 listopada 2019 4 godziny temu, BBB napisał: Wykonawca kłóci się ze mną, że tynk zamknie dopływ tlenu Kwestia w tym, że zwykła zaprawa może odpaść, jest paroprzepuszczalna - natomiast z tgo co pamiętam, to zaprawa naprawcza, warstwa szczepna reaguje z korodowanym prętem chemicznie (więc nawet nie powinno się czyścić prętów na glanc), Powinno się ją szczelnie nałożyć na pręty i otaczający beton. Ona zapewnia zwiększoną przyczepność i jest tą warstwą pośrednią dla zbrojonej włóknami warstwy zaprawczej nr 2. Zresztą wszystko można zawsze przeczytać w specyfikacji zaprawy. Ważne jest, by ściśle postępować wg opisu. I bywa to pracochłonne i czasochłonne. 1 Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 1 listopada 2019 Udostępnij #5 Napisano 1 listopada 2019 8 godzin temu, BBB napisał: Dodam, że to jest już druga firma bo pierwsza robiła rażące blędy, tak że po zwróceniu uwagi zostawiła robotę i poszła. Nie zabrali nawet wszystkich narzędzi jak się dowiedzieli że ma przyjść rzeczoznawca budowlany. Czemu mam wrażenie że nie słuchasz nawet swoich mądrych podpowiedzi ???? Oszczędzać też trzeba z głową Link do komentarza
BBB Napisano 1 listopada 2019 Autor Udostępnij #6 Napisano 1 listopada 2019 Czy ja coś napisałam o oszczędzaniu? Napisał,am tylko że firma samowolnie zrobiła po swojemu a ja nie stałam obok i nie widziałam jak robią. Jestem emerytką, schorowaną i nie mogę cały dzień stać i patrzeć na ręce w dodaku, że opiekuję się schorowaną mamą i nieraz przez cały dzień nie mogę wyjść z domu. Chcę poznać opinię innych na tem temat, bo już nie mam sił walczyć "z wiatrakami". Już wiem, że na uczciwość wykonawców nie ma co liczyć. Cały dom był budowany 40 lat temu i ekipy były zupełnie inne uczciwe a teraz to skandal. I za to jeszcze obrywam, że oszczędzać trzeba z głową , zupełnie nie wiem co Pan ma przez to na myśli.. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 3 listopada 2019 Udostępnij #7 Napisano 3 listopada 2019 Dnia 1.11.2019 o 19:25, MTW Orle - osuszanie budynków napisał: Nie zabrali nawet wszystkich narzędzi jak się dowiedzieli że ma przyjść rzeczoznawca budowlany. to mam na myśli proste i skuteczne . i Twoje własne !!! Link do komentarza
zenek Napisano 3 listopada 2019 Udostępnij #8 Napisano 3 listopada 2019 Dnia 1.11.2019 o 19:38, BBB napisał: Jestem emerytką, schorowaną i nie mogę cały dzień stać i patrzeć na ręce Jasne - żeby patrzeć na ręce, to jeszcze trzeba się znać, a potem wymusić to na wykonawcy. Moja rada jest taka, żeby brać sprawdzonego wykonawcę. Tzn. poleconego od znajomych, od innych rzemieslnikow. I jeśli sie sprawdzi, to sie go trzymać. Sam umiem dużo zrobić przy domu, ale nie wszystko, nie wszystko sie da też zrobić samemu. Gdy znalazłem solidnego fachmana np. do gazu (tego się tykam), emeryta z dzialalnością - nie zmieniam go, powiedziałem mu, że mu ufam i szanuję za fachowość. Ucieszył się szczerze. To działa - polecam i zaoszczędza czas i pieniądze. Link do komentarza
Eksperci Weber Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij #9 Napisano 7 listopada 2019 Dzień dobry, możliwe, że należałoby zastosować tu system naprawczy PCC. https://www.pl.weber/naprawa-betonu, czyli: preparat zabezpieczający antykorozyjnie zbrojenie np. weber.rep 750, warstwę sczepną np. weber.rep 751, odpowiednią zaprawę naprawczą, np. weber.rep 754 Zachęcamy do kontaktu. Link do komentarza
BBB Napisano 7 listopada 2019 Autor Udostępnij #10 Napisano 7 listopada 2019 (edytowany) Dzień dobry. Proponuje Pan sposób naprawy betonu ale firma już nałożyła zwykły tynk mineralny. Nie podoba mi się to. Należałoby skuć ale czy nie naruszy to szczelnści wyżej już położonych warstw. Nie wiem co robić. Nie wiem czy znalazł by się ktoś kto wykonałby prawidłowo wszystkie prace. Dnia 3.11.2019 o 18:10, zenek napisał: Edytowano 7 listopada 2019 przez BBB pomyłka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się