Jagódka Napisano 11 listopada 2007 #1 Napisano 11 listopada 2007 Witam, Czy kaloryfer zawsze musi być pod oknem lub obok?Mam okna, które nie pozwalają mi na montaż kaloryfera w w\w miejscu. Co mam zrobić w tej sytuacji?
edit Napisano 11 listopada 2007 #2 Napisano 11 listopada 2007 Generalnie kaloryfer powinien byc pod oknem, ale gdy nie możesz go tam zamontować - no to nie ma wyjścia - musi być gdzie indziej. Ja też zamierzam przenieść kaloryfer spod okna - 100cm dalej - ponieważ muszę tam postawić kanapę , która niestety zasłoniłaby mi grzejnik.
agretti Napisano 11 listopada 2007 #3 Napisano 11 listopada 2007 Ktoś z rodziny kupił mieszkanie w bloku. Okna w salonie są bardzo duże - prawie wysokości mieszkania. Kaloryfery umieszono po bokach pod pólkami. Poza tym typów kaloryferów jest bardzo dużo. Nie zawsze muszą wyglądać jak nasze żeberka. Są jednak znacznie droższe od normalnych.
edit Napisano 11 listopada 2007 #4 Napisano 11 listopada 2007 Wiem, widziałam takie grzejniki w którymś z numerów BUDUJEMY DOM. Wyglądają jak dekoracje - obrazy lub coś w tym rodzaju ale cena odstrasza.
agretti Napisano 11 listopada 2007 #5 Napisano 11 listopada 2007 Nie o aż tak ozdobnych grzejnikach myślę. Kiedyś w firmie zajmującej się instalacjami, układaniem glazury itp. pokazywano mi katalog włoskich kaloryferów - były to cienkie metaliczne rurki wyglądające raczej jak wieszaki. Ale i cena była ładna - około 20 tys.
edit Napisano 11 listopada 2007 #6 Napisano 11 listopada 2007 Cytat Nie o aż tak ozdobnych grzejnikach myślę. Kiedyś w firmie zajmującej się instalacjami, układaniem glazury itp. pokazywano mi katalog włoskich kaloryferów - były to cienkie metaliczne rurki wyglądające raczej jak wieszaki. Ale i cena była ładna - około 20 tys. dokładnie o tym przedziale cenowym myślałam.
Redakcja Napisano 14 listopada 2007 #7 Napisano 14 listopada 2007 Ważne: Grzejniki konwektorowe powinny być umieszczane wyłącznie pod oknami i jeśli jest taka możliwość należy starać się zamontować je pod każdym oknem. Ciepłe powietrze przepływające przez taki grzejnik utworzy kurtynę powietrzną w miejscu, gdzie straty ciepła są największe co zapewnia w miarę równomierny rozkład temperatury w całym pomieszczeniu.Odległość 10 cm miedzy grzejnikiem a parapetem może okazać się zbyt mała dla zapewnienia optymalnego przepływu powietrza przez grzejnik. Strumień ciepłego powietrza będzie intensywnie podgrzewał ścianę pod parapetem co zwiększy straty ciepła i zmniejszy efektywność ogrzewania. W przypadku, gdy nie można umieścić niższego grzejnika, można nad jego wylotem zamontować kierownicę powietrza np. w postaci wygiętej łukowo blachy umieszczonej pod parapetem.
Tendin Napisano 15 listopada 2007 #8 Napisano 15 listopada 2007 Nie powinno się więc projektować przeszklonych ścian w salonie. Oglądałem takie domy gdzie jedna ze ścian w salonie w 3/4 była oknem. Co wtedy z grzejnikami?
Sławomir Napisano 15 listopada 2007 #9 Napisano 15 listopada 2007 Przecież są alternatyne rodzaje rozporowadzenia ciepła w domu. DGP, rekuperator, ogrzewanie podłogowe, czy ścienne.
Tendin Napisano 15 listopada 2007 #10 Napisano 15 listopada 2007 Tak ale jak są przeszklone ściany to ciepło ucieka. Trzeba chyba jakoś specjalnie uszczelniać okna wtedy.
Sławomir Napisano 15 listopada 2007 #11 Napisano 15 listopada 2007 Wówczas stosuje się okna z trójszybowe o podwyższnym współczynniku na prznikanie ciepła.
Marcyśka Napisano 15 listopada 2007 #12 Napisano 15 listopada 2007 W domu powinny być duże okna aby było widno. Ale zbyt dużo i zbyt duże powodują,że dom nie jest przytulny.
optimal Napisano 15 listopada 2007 #13 Napisano 15 listopada 2007 za to widać ogród. I człowiek jest cały dzień prawie na powietrzu
chotomowianka Napisano 18 listopada 2007 #14 Napisano 18 listopada 2007 Mam takie duże okna - wyjście na taras - i zastosowaliśmy ogrzewanie podłogowe na szer. 330cmX60cm. Sprawdza się! Poza tym na innych ścianach są oczywiście grzejniki.
Yaga Napisano 9 grudnia 2007 #15 Napisano 9 grudnia 2007 W gotowych mieszkaniach - tych w bloku, grzejniki są zawsze pod oknem.
Marcyśka Napisano 10 grudnia 2007 #16 Napisano 10 grudnia 2007 U mojego brata w kuchni (mieszka w bloku) - kaloryfer jest obok okna na wysokości około 2m. Czy takie rozwiązanie ma sens?
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się