inwestor12 Napisano 10 września 2019 Udostępnij #1 Napisano 10 września 2019 Wykonane ogrzewanie podłogowe i przykryte wylewką anhydrytową, firma PERFEKTO z Gdańska jako firma wykonała wylewkę samopoziomującą SCHUCO XC wyszlifowała i zagruntowała i na to położyła klejone panele winylowe, efekt jest mizerny falowanie ok 1mm na odcinku 8-10cm na całej powierzchni. Wykonawca podłogi i sprzedawca winyli salon Decorian Home powołując się na normę DIN 18202 twierdzi że wszystko jest w normie ponieważ odchylenie nie przekracza 2mm na 2m, dodam że fale widać przy świetle słonecznym i sztucznym a także da się wyczuć ręką. są na całej powierzchni nawet w korytarzyku czy łazience, na 10m podłogi różnica poziomów nie przekracza 3mm ale fale są wszędzie i przebijają tworząc efekt taniego pomarszczonego linoleum, na jakiej podstawie mogę żądać naprawy moim zdaniem zepsutych wadliwym montażem paneli ? ? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 11 września 2019 Udostępnij #2 Napisano 11 września 2019 Nie wiem jak jest z usługami, ale z nabyciem towaru w sklepie na 100% istnieją 2 drogi - gwarancja lub rękojmia. Z tym możesz iść do Biegłego Rzeczoznawcy i Sądu. O ile wykonawca przegra sprawę, pokryje koszty ekspertyzy i będzie musiał się zastosować do wyroku rzecz jasna. Możesz jeszcze zasięgnąć języka na stronie https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/ PS. Doczytałem: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,41,1128,8,1,uslugi-po-nowemu.html Dzieło podlega również rękojmi (oczywiście w różnych tekstach na portalach słowo rękojmia jest zastępowane reklamacją z uwagi na reklamowanie wady towaru, a w tym przypadku, również usługi. ). Ostatnie info: masz jeszcze jedno wyjście -> Sąd polubowny - informacja zaczerpnięta z tej samej strony http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,40,16,7,1,sadownictwo-polubowne.html Jest tu jednak kruczek - dwie strony muszą się na ten sąd zgodzić. Myślę, że wykonawca przekonany o Swojej racji, zgodzi się na taką formę rozstrzygnięcia sporu. Link do komentarza
bajbaga Napisano 11 września 2019 Udostępnij #3 Napisano 11 września 2019 Problemem jest to, że podana norma DIN 18202 nie jest u nas obowiązująca- dawno temu ją wycofano, a sama (przywołana) norma dotyczy posadzek przemysłowych. Nie mniej jednak, jeśli w umowie o wykonanie posadzki, wykonawca stwierdził, że wykonuje prace zgodnie z tą normą - pole manewru jest znikome. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 11 września 2019 Udostępnij #4 Napisano 11 września 2019 Z dużym prawdopodobieństwem problem nie został spowodowany nierównością podłoża a jego wilgotnością, co w połączeniu z ogrzewaniem doprowadziło do pofalowania pokrycia - para wodna nie miała jak się wydostać. Link do komentarza
Gość Napisano 11 września 2019 Udostępnij #5 Napisano 11 września 2019 Podstawową sprawą jest to, że ekipa wykonująca wylewkę samopoziomującą najwyraźnwieja nie ma pojęcia jak się to robi... Widać to po ukierunkowaniu tych fal... Zamiast wylać masę o odpowiedniej konsystencji i rozprowadzić rolką, oni ściągali ją nieumiejętnie łatą i pewnie szlifowanie miało uratować wylewkę... W opisywanym przypadku z wilgocią podłoża te fale nie byłyby tak regularne, tworzyłyby się raczej bąble nieregularne... A swoją drogą to ciekawe jak ułożone są rurki podłogówki... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 września 2019 Udostępnij #6 Napisano 11 września 2019 Wygląda to tragicznie, jeżeli wykonawca twierdzi że takie pofałdowania są w normie to ciekawe czy u siebie tez by takie coś zaakceptował. Ja bym to wszystko zerwał i położył panele. Link do komentarza
Gość Napisano 13 września 2019 Udostępnij #7 Napisano 13 września 2019 A ja, żeby zaoszczędzić czas i nie wpędzać się w robotę - położył bym panele na wierzch... Jak te zerwiesz, to musisz łatać posadzkę... Link do komentarza
joks Napisano 13 września 2019 Udostępnij #8 Napisano 13 września 2019 4 godziny temu, uroboros napisał: A ja, żeby zaoszczędzić czas i nie wpędzać się w robotę - położył bym panele na wierzch... Jak te zerwiesz, to musisz łatać posadzkę... A umoczone pieniądze ? Link do komentarza
Brahman Napisano 13 lipca 2020 Udostępnij #9 Napisano 13 lipca 2020 Inwestor 12 jak zakończyła się Twoja reklamacja? Mam podobny problem ze swoją firmą która układała panele winylowe, z tym że położone były na podkładzie klejącym. W tej chwili na każdym łączeniu podkładu widać ugięcie panela. Jestem na etapie reklamacji. Link do komentarza
UniUnaFishi Napisano 5 maja 2021 Udostępnij #10 Napisano 5 maja 2021 Gdybyś nie napisał, że to płyty winylowe, pomyślałbym, że tani linoleum, absolutnie niemożliwe jest wykonanie tej pracy, jasne jest, że ci, którzy położyli podłogę, nie rozumieją cech tego materiału, absolutnie głupio jest zepsuć podłoga, bo z nią w przypadku usterek to dużo zamieszania, żeby wszystko naprawić Link do komentarza
UniUnaFishi Napisano 12 maja 2021 Udostępnij #11 Napisano 12 maja 2021 Tragedia :/ I tak zwalone panele winylowe? Ja osobiście jestem ich wielkim fanem, nie widze żadnych wad, ale nie kojarzyłem, aby tak się działo - może warto sprawdzić u innych producentów albo jakichś stron z poradnikami od paneli winylowych czy to normalne? Np na Imello.pl - pewno i napisać do nich można i sie zapytać. Wiadomo, że sprzedawca się wyprze, że coś nie tak z jego produktem jest, ale może jak jakiś dodatkowy fachowiec się wypowie, to coś pomoże? :) Mam nadzieję, że wszystko ostatecznie skończy/skończyło się dobrze :D Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się