Skocz do zawartości

Gres drewnopodobny + prostokąt - jaki grzebień i klej?

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Płytki układałem na małej powierzchni 2 razy i to zwykłego rozmiaru 30x30 i 40x30 więc za dużego doświadczenia nie mam.

Chciał bym ułożyć u siebie na powierzchni ok. 45m2 (salon) i 8m2 (łazienka) gres drewno podobny szkliwiony. Dokładnie to OPOCZNO NATURAL ASH CREAM 14,7cm x 89 cm (grubość 11mm). Pod płytkami będzie ogrzewanie podłogowe.

Czy grzebień do kleju 8mm będzie ok? Wcześniej robiłem tak, że grzebieniem nanosiłem na podłogę, a płytkę cienko smarowałem na gładko. Czy przy takim wymiarze ta technika będzie w porządku? Klej jaki wstępnie wybrałem to Atlas Plus ( C2TE S1) - może jest coś lepszego o zbliżonej cenie? Oraz czy fuga 1,5mm będzie wystarczająca czy lepiej dać większą?

Drugie płytki (też pewnie gres) będą w łazience na ścianie. Wymiary to prawdopodobnie 29,7cm x 59,8 cm. Zestaw jak w przypadku pierwszych będzie ok czy inny się sprawdzi?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Napisano
26 minut temu, gruby33 napisał:

Wcześniej robiłem tak, że grzebieniem nanosiłem na podłogę, a płytkę cienko smarowałem na gładko.  

Na płytce ma być grzebień w linii wschód - zachód, a na podłodze kierunek północ - południe. Albo odwrotnie.  

Napisano
1 godzinę temu, retrofood napisał:

Na płytce ma być grzebień w linii wschód - zachód, a na podłodze kierunek północ - południe. Albo odwrotnie.  

Niekoniecznie... Przy równym podłożu i prostych, niewyłukowanych płytkach opisana przez grubego metoda jest poprawna.

Tutaj, przy tych długich płytkach, które na 99,9 % są ciut wyłukowane mogą być problemy z nieutrzymaniem płaszczyzny i - na podstawie doświadczenia - proponuję ułożenie w "cegiełkę", ale z przesunięciem kolejnych płytek co 10, góra 15 cm.

Wyłukowanie sprawdź, układając na sucho na podłodze ze trzy, cztery rzędy płytek w cegiełkę w połowie długości i przyłóż w poprzek łatę.

Napisano
54 minuty temu, uroboros napisał:

Niekoniecznie... Przy równym podłożu i prostych, niewyłukowanych płytkach opisana przez grubego metoda jest poprawna. 

Oczywiście, zgadzam się zupełnie. Powiem więcej, jest jeszcze kilka innych metod, też poprawnych. Tyle, że one są dobre w sytuacji, kiedy wykonawca ma je opanowane. Dlatego ja przedstawiłem wersję dla amatora. A może tylko tak mi się wydaje... nie wiem. Ale przyrzekam, że miałem dobre intencje.

Napisano
8 godzin temu, gruby33 napisał:

Czy grzebień do kleju 8mm będzie ok?

Lepszy będzie 10 mm .

Wcześniej robiłem tak, że grzebieniem nanosiłem na podłogę, a płytkę cienko smarowałem na gładko. Czy przy takim wymiarze ta technika będzie w porządku?

Jak najbardziej .

wybrałem to Atlas Plus ( C2TE S1)

Plus ostatnio zdziadział , użyj Kerakolu H40 .

Napisano
2 godziny temu, joks napisał:

Plus ostatnio zdziadział

Przykro mi taką opinię od fachowca słyszeć, bo preferowałem chemię Atlasa, ale  cóż... od sześciu lat nie pracuję i wszystko mogło się zdarzyć... chociaż... jak pamiętam, od zawsze miłośnicy chemii np. Mapei oceniali Atlasa niezbyt pochlebnie i mówili, że zdziadział :bezradny::zalamka:

Napisano

mechanik który wymieniał mi tarcze hamulcowe też mówił, że wszystko zdziadziało i warte są tylko nieliczne produkty.

Chyba jakaś tendencja do dziadzienia nadeszła

Napisano
1 godzinę temu, MrTomo napisał:

mechanik który wymieniał mi tarcze hamulcowe też mówił, że wszystko zdziadziało i warte są tylko nieliczne produkty.

Chyba jakaś tendencja do dziadzienia nadeszła

Spójrz na swój PESEL. Niby wciąż ten sam, ale w krzyżu styrzyka coraz mocniej.

Napisano

Dzięki za rozwianie kilku wątpliwości.

Jeszcze co do tej fugi to czy na grzanej podłodze i płytkach 14,7cm x 89 cm (grubość 11mm) fuga 1,5mm nie będzie zbyt mała?

Co do ściany to jednak lądują na ścianie "Interval Carpet"  89,8x32,8 cm :) Zobaczymy jak pójdzie :D

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Od 1 stycznia, po wejściu rozporządzenia o innym niż dotychczas systemie segregacji tekstyliów, zarząd naszej spółdzielni mieszkaniowej zawnioskował - jako pierwszy w mieście () - o przydzielenie dodatkowego kontenera, odpowiednio opisanego, do zbierania właśnie tekstyliów... Koszt wynajęcia kontenera z wywożeniem (jeden raz na kwartał) to 70 groszy na lokal, a ponad limitem koszt wywozu to dodatkowe 74 zł za kurs...
    • Wprawdzie temat traktuje - miał traktować o szmatach - ale wrzucę moje uwagi dotyczące systemu kaucyjnego, który za dwa tygodnie zacznie obowiązywać... Według tego, co przeczytałem w https://interzero.pl/system-kaucyjny/ nasze środowisko niewiele na tym zyska Mooooże zmniejszy się "zaPETowanie" lasów i ścieżek, ale "zamałpkowanie" i wyrzucanie zielonych, jednorazowych butelek po piwie - już nie. Wycieczkowicz nie będzie troskliwie przechowywać opróżnionej butelki po napoju - może się zagnieść, zmienić swój kształt... Opakowania muszą być oddane w nienaruszonym stanie, z nieuszkodzonymi etykietami - oceniać ich stan można będzie w różny sposób, niejednoznacznie... Żółte kontenery na odpady niewiele odczują działanie tego systemu... również tak jak i te na szkło... Realnie napoje w butelkach PET "zdrożeją" o 50 groszy... podobnie piwo w puszkach... Iluzją jest ponowne wykorzystanie butelek z tymi samymi etykietkami  - w trakcie ich mycia i dezynfekcji etykietki na 150% zostaną zmyte... Segregacja według kształtu, mycie butelek i przygotowanie ich do ponownego użycia jest droższe, niż zakup nowych butelek w hucie - dlatego jest tyle browarów, które część swojej produkcji butelkują w zielonych, jednorazowych butelkach...   Tak że, Tadku, jeśli przeżyjesz piwo za 5 zł za butelkę, zamiast 4 zł, albo 17 zł w knajpce, to wyrzucisz pustą butelkę tak jak dotychczas, razem z wynoszonymi innymi śmieciami... a wodę mineralną kupisz w butelce pięciolitrowej, nie kaucjowanej,  zamiast w trzech, półtoralitrowych, z kaucją za 1,50 zł... A piwo przestaniesz kupować w puszkach - docenisz jego pełen smak, pijąc piwo z butelki szklanej, oczywiście po przelaniu do kufla...   Ja od wielu lat piję piwo tylko z butelek, które wymieniam na pełne w lokalnym sklepiku, albo w czasie spacerów - w ulubionej knajpce - i wtedy kaucja nie jest moim problemem...  
    • Szukasz grzejnika, który nie tylko grzeje, ale i wygląda? 🤔 W froxan.pl znajdziesz: 🎨 Grzejniki dekoracyjne do salonu i kuchni 🛁 Funkcjonalne grzejniki łazienkowe (czarne, białe, złote, antracyt!) Dlaczego my? ✅ Fachowe doradztwo – pomożemy dobrać moc i model! 🚚 Szybka i bezpieczna dostawa 💰 Atrakcyjne ceny i super promocje.
    • Macie na to jakiś pomysł ?Może zerwać po prawej stronie po całości tak listwę i dać deskę? ale to brzydko może wyglądać ponieważ deska ma 14,5 cm szerokości. https://zapodaj.net/plik-NQNxYIP6Tt
    • Mam kratkę wentylacyjna centralnie nad prysznicem oraz okno które po każdej kompieli jest otwierane w celu przewietrzenia łazienki .Czyli ta fuga cementowa może być dobrym wyborem np.formy Mapei ?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...