Genesis72 Napisano 27 grudnia 2018 #1 Napisano 27 grudnia 2018 Witam Mam zamiar zrobić belki z kilku splejowych ze soba za pomocą zywicy i skręconych tak jak na rysunku Chciałem zasięgnąc opinii, czy taka belka bedzie miała wyższą wytrzymałość niż belka jednolita w drewna
Gość mhtyl Napisano 27 grudnia 2018 #2 Napisano 27 grudnia 2018 Przy takim łączeniu belka ma większa wytrzymałość, jak najbardziej. Tylko nie w tym przypadku gdzie chcesz z odpadków zrobić belkę, 20 cm kawałki desek nie sprawdzą się bo więcej będzie stali na łączenia niż drewna. Takie belki można zrobić sklejając je i ściskając prasą w całości.
Gość Napisano 27 grudnia 2018 #3 Napisano 27 grudnia 2018 Na żywicę, szpilki, podkładki, nakrętki i robociznę wydasz więcej kasy, niż na kupno nowej belki... Zaraz... czy ja dobrze czytam na rysunku? "długość jednej deski 200 mm", czy może 200 CM... Na belkę np czterometrową ma wyjść 40 kawałków ??? no i 80 szpilek, 160 podkładek, 160, a jak dasz przeciwnakrętki, to i 320 nakrętek
Genesis72 Napisano 27 grudnia 2018 Autor #4 Napisano 27 grudnia 2018 Sorry To nie 200 mm tylko 2000mm (2metry)
Gość mhtyl Napisano 27 grudnia 2018 #5 Napisano 27 grudnia 2018 Aby było to wykonane dobrze to deski powinny być heblowane i klejone na prasie, Ty na pewno jako takiej prasy nie posiadasz więc daj sobie z tym spokój bo wydasz kasę, poświęcisz czas i na końcu wyjdzie na to, że kupisz gotowe legary. I musiałbyś biorąc pod uwagę grubość deski 3 cm skleić ze sobą trzy deski.
demo Napisano 27 grudnia 2018 #6 Napisano 27 grudnia 2018 3 godziny temu, Genesis72 napisał: Chciałem zasięgnąc opinii, czy taka belka bedzie miała wyższą wytrzymałość niż belka jednolita w drewna Taka belka nie będzie miała wyższej wytrzymałość, jest wprost przeciwnie - to będzie zawsze mniejsza wytrzymałość. 1
zenek Napisano 27 grudnia 2018 #7 Napisano 27 grudnia 2018 10 godzin temu, Genesis72 napisał: Mam zamiar zrobić belki z kilku splejowych ze soba za pomocą zywicy i skręconych tak jak na rysunku Chciałem zasięgnąc opinii, czy taka belka bedzie miała wyższą wytrzymałość niż belka jednolita w drewna Pokaż przekrój tej belki obok widoku (czy rzutu) - i zwymiaruj - bo to co dałeś, to tylku rysuneczek poglądowy. Nie wiadomo, jaka ma być wysokość belki, długość...do czego ma służyć... Niewiele wiadomo.. 8 godzin temu, mhtyl napisał: Aby było to wykonane dobrze to deski powinny być heblowane i klejone na prasie, Ty na pewno jako takiej prasy nie posiadasz więc daj sobie z tym spokój bo wydasz kasę, poświęcisz czas i na końcu wyjdzie na to, że kupisz gotowe legary. Rolę prasy mogą pełnić śruby - ale na pewno nie tak rozmieszczone, jak na rysunku wyżej. I rzeczywiście lepiej kupić gotowe belki. Mniej roboty i koszt też mniejszy. I ryzyko też mniejsze
Genesis72 Napisano 28 grudnia 2018 Autor #8 Napisano 28 grudnia 2018 Chciałem je skleic, gdyz mniejsze kawałki są lepsze w transporcie i latwiej je włożyć Jak dużo belki powinno wym włożone w "gniazdo" na murze
Gość mhtyl Napisano 28 grudnia 2018 #9 Napisano 28 grudnia 2018 2 godziny temu, Genesis72 napisał: Chciałem je skleic, gdyz mniejsze kawałki są lepsze w transporcie i latwiej je włożyć Bez urazy, ale chyba za dużo naoglądałeś się "Sąsiadów". Odpuść sobie ten pomysł!
Genesis72 Napisano 7 stycznia 2019 Autor #10 Napisano 7 stycznia 2019 (edytowany) Czy belki musza być wysuszone jeżeli je skręcę szpilkami ze starymi belkami - czy one nie spowodują, że stare belki będą z nowymi się skręcać-pracować? Czy jeżeli złącze deski z moimi belkami (łączenie śrubami- szpilka fi 10 co 1 m) wys 18 cm na 4 cm, czy deski muszą być wysuszone? Czy się nie pokręcą? Mogę na tartaku kupić belki,ale nie wysuszone Czy warto kupić stare belki z domu po rozbiórce? Edytowano 7 stycznia 2019 przez Genesis72 (zobacz historię edycji)
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 7 stycznia 2019 #11 Napisano 7 stycznia 2019 Drewno mokre zawsze może ulec deformacji, a wytwarzane siły podczas wysychania są bardzo duże. W efekcie połączenie z elementami suchymi może spowodować ich odkształcenie bądź zerwanie złączy. Bezpieczniej będzie poszukać wysuszonych belek lub zastosować inne wzmocnienie np. z kształtowników stalowych. 1
zenek Napisano 7 stycznia 2019 #12 Napisano 7 stycznia 2019 2 godziny temu, Genesis72 napisał: Czy belki musza być wysuszone Tak - każde drzewo użyte do wbudowania musi być wysuszone i zabezpieczone przed wilgocią, szkodnikmi a nawet przed ogniem. Nowe ze starymi będą pracować - trudno dokładnie przewiziec - jak? 2 godziny temu, Genesis72 napisał: Czy warto kupić stare belki z domu po rozbiórce? Jeśli są zdrowe i nie pogięte - - będą najlepsze
Genesis72 Napisano 7 stycznia 2019 Autor #13 Napisano 7 stycznia 2019 (edytowany) Dzieki co będzie mocniejsze-wytrzymalsze drewna suszonego KVH czy BSH (klejone warstwowo)? Obrobione oczywiście Edytowano 7 stycznia 2019 przez Genesis72 (zobacz historię edycji)
zenek Napisano 7 stycznia 2019 #14 Napisano 7 stycznia 2019 4 minuty temu, Genesis72 napisał: drewna suszonego KVH czy BSH (klejone warstwowo)? Zobaczysz to w specyfikacji dołączonej do materiału.
Genesis72 Napisano 7 stycznia 2019 Autor #15 Napisano 7 stycznia 2019 (edytowany) Czy można zastosować kantówkę KVH-C-24 - 60x200mm jako belkę? Czy można takie kantówki klejone ma mikroczep przycinać (na odpowiednią długość) bez uszczerbku na wytrzymałość? Edytowano 7 stycznia 2019 przez Genesis72 (zobacz historię edycji)
zenek Napisano 7 stycznia 2019 #16 Napisano 7 stycznia 2019 8 godzin temu, Genesis72 napisał: Czy można zastosować kantówkę KVH-C-24 - 60x200mm jako belkę? Czy można takie kantówki klejone ma mikroczep przycinać (na odpowiednią długość) bez uszczerbku na wytrzymałość? Można w obu przypadkach - moim zdaniem. Ale o tym powinien sie wypowiedzieć konstruktor dopasowując odpowiednie wymiary do danego stropu i konkretnej sytuacji (np. wzmocnienia istniejących belek).
Genesis72 Napisano 15 stycznia 2019 Autor #17 Napisano 15 stycznia 2019 Czy belki/drzewo impregnowane metoda próżniowo-ciśnieniową jest dużo trwalsze niż impregnowane metodą zanurzeniową? W tartaku mi odpowiedzieli, że w przypadku impregnacji, wilgotność belek bedzie powyżej 20%, czy to dobrze?
Genesis72 Napisano 15 stycznia 2019 Autor #18 Napisano 15 stycznia 2019 (edytowany) Rozmawiałem z "tartakiem" o impregnacji Mogą mi zrobić belki/kantówki 200/50 z sosny Mówili, że to jest materiał wygrzany/ wysuszony (w 60 stopniach)i impregnacja mija się trochę z celem. Jak sądzicie? Ponieważ te belki nowe będą koło starych, czy nie lepiej by było, aby pomimo wygrzania były zaimpregnowane, aby coś ze starych nie przeszło do nowych? Edytowano 15 stycznia 2019 przez Genesis72 (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się