dakin11 Napisano 31 lipca 2018 #1 Napisano 31 lipca 2018 (edytowany) Witam, czytałem dużo o odrolnieniu ziemi i nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na moje pytanie i jakie mam podjąć kroki w moim przypadku. Mianowicie działka rolna jest objęta MPZP, w którym podzielona jest na cztery proponowane działki budowlane średnio 800m2. W związku z tym planem czy mogę wystąpić już o wyłączenie działek z upraw rolnych na których chciałbym się budować ? gdybym chciał się zgodzić na MPZP, który jest aktualnie czy muszę całą procedurę odrolnienia wykonywać ? czy wystarczy wyłączenie gruntu z produkcji rolnej? . Na zdjęciu podaję MPZP z moją działką oznaczoną kolorem czerwonym i nr działek kolorem zielonym. Na jednej z tych działek chciałbym wybudować dom. Proszę o pomoc, ewentualnie jaki kierunek powinienem obrać. Pozdrawiam Edytowano 31 lipca 2018 przez dakin11 (zobacz historię edycji)
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 1 sierpnia 2018 #2 Napisano 1 sierpnia 2018 MPZP określa jednoznacznie jakie jest przeznaczenie gruntu - jeśli pod budownictwo to nie trzeba nic odralniać, jeśli rolny to z kolei nie można nic budować (oprócz ew. tzw, siedliska) .
bajbaga Napisano 1 sierpnia 2018 #3 Napisano 1 sierpnia 2018 11 godzin temu, dakin11 napisał: Mianowicie działka rolna jest objęta MPZP, w którym podzielona jest na cztery proponowane działki budowlane Jeśli nie został jeszcze dokonany fizyczny podział działek - podzielić zgodnie z zapisem w MPZP. Następnie: - należy złożyć do starostwa wniosek o wyłączenie gruntów z produkcji rolnej, - należy przedłożyć wypis i wyrys z MPZP obejmującego dany teren, - przedłożyć dowód stwierdzający prawo dysponowania nieruchomością, - przedłożyć/dostarczyć plan zagospodarowania działki obejmujący całe zamierzenie budowlane. Czekać na decyzję.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 2 sierpnia 2018 #4 Napisano 2 sierpnia 2018 I wtedy się doczekamy albo nie. W zależności od planów na ten rok/kolejne lata Gminy etc.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się