mela Napisano 31 maja 2008 Udostępnij #51 Napisano 31 maja 2008 Cytat Witam Forumowiczów. Jestem nowa na Forum, a temat jest pasjonujący. Niedawno straszono nas w TV, że do 2012 roku energia i gaz zdrożeją o 100% i chyba warto dzisiaj sie zastanowić, czy te 20000 zł za taki wiatrak to dużo. Trochę czytałam na ten temat i zaczęłam robić zestawienia kosztów na chwilę obecną - już po 8 latach jest szansa na zwrot kosztów inwestycji. Chociaż nasze Państwo inwestorów indywidualnych nie dotuje w żaden sposób, to jest jakaś szansa na obniżenie kosztów. Teoretycznie zaciągając kredyt w Banku Ochrony Środowiska można zyskać umożenie części odsetek od kredytu, a nawet (może to tylko plotki) część kapitału. Przyznaję, że nie zasięgałam dokładnych informacji w BOŚ, ale kilku moich znajomych robiło już rekonesans i według ich słów jest to prawda. To samo dotyczy również instalacji solarnych, pomp ciepła i przydomowych oczyszczalni ścieków.Pozdrawiam. Rozwiń Siemka.Taka elektrownia zwraca się w rozsądnym czasie tylko na obszarach o silnych stałych wiatrach.Całuski Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 31 maja 2008 Udostępnij #52 Napisano 31 maja 2008 Cytat Siemka.Taka elektrownia zwraca się w rozsądnym czasie tylko na obszarach o silnych stałych wiatrach.Całuski Rozwiń Dodam że jest problem z magazynowaniem takiej energii .Bob Link do komentarza
Katarzyn.A Napisano 31 maja 2008 Udostępnij #53 Napisano 31 maja 2008 Cytat Dodam że jest problem z magazynowaniem takiej energii .Bob Rozwiń Myślę że jak się chce to każdy problem można rozwiązać zamiast narzekać że wiatr za słaby a energii za dużo. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 1 czerwca 2008 Udostępnij #54 Napisano 1 czerwca 2008 Cytat Myślę że jak się chce to każdy problem można rozwiązać zamiast narzekać że wiatr za słaby a energii za dużo. Rozwiń Chyba kilkaset osób z tytułami naukowymi chce i jakoś nic z tego nie wychodzi.Z wiatrowej energii elektrycznej cieszą się sąsiedzi np Danii,bo jej nadmiar trzeba wyeksportować a jest dotowana.Bob Link do komentarza
Wanda Napisano 1 czerwca 2008 Udostępnij #55 Napisano 1 czerwca 2008 Cytat Chyba kilkaset osób z tytułami naukowymi chce i jakoś nic z tego nie wychodzi.Z wiatrowej energii elektrycznej cieszą się sąsiedzi np Danii,bo jej nadmiar trzeba wyeksportować a jest dotowana.Bob Rozwiń Może to głupie pytanie.. nie można tego magazynować? Link do komentarza
0morales0 Napisano 4 czerwca 2008 Udostępnij #56 Napisano 4 czerwca 2008 http://www.ekologiczni.pl/13,854,I-Ty-moze...rownie-wiatrowahttp://www.windandpower.com/Co myślicie o tym. Jest tania tylko czy nie za mało prądotwórcza. jak obliczyć ile prądu potrzebuje? Link do komentarza
mela Napisano 5 czerwca 2008 Udostępnij #57 Napisano 5 czerwca 2008 Cytat Chyba kilkaset osób z tytułami naukowymi chce i jakoś nic z tego nie wychodzi.Z wiatrowej energii elektrycznej cieszą się sąsiedzi np Danii,bo jej nadmiar trzeba wyeksportować a jest dotowana.Bob Rozwiń Siemka.Żeby nie było tak jak z biopaliwami które spowodowały wzrost cen zywności.Całuski Link do komentarza
Wanda Napisano 7 czerwca 2008 Udostępnij #58 Napisano 7 czerwca 2008 Cytat Siemka.Żeby nie było tak jak z biopaliwami które spowodowały wzrost cen zywności.Całuski Rozwiń Ponura perspektywa. Ja tam wolę optymistyczne podejście. Na pewno będzie lepiej. Link do komentarza
mela Napisano 8 czerwca 2008 Udostępnij #59 Napisano 8 czerwca 2008 Cytat Ponura perspektywa. Ja tam wolę optymistyczne podejście. Na pewno będzie lepiej. Rozwiń Siemka.Mówisz,masz.Całuski Link do komentarza
Wanda Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #60 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat Siemka.Mówisz,masz.Całuski Rozwiń Eh. To nie optymizm tylko ugoda Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #61 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat Siemka.Żeby nie było tak jak z biopaliwami które spowodowały wzrost cen zywności.Całuski Rozwiń Czytałem na onecie że coś się ruszyło w naszej Unii Europejskiej względem czystych technologii węglowych co dla Polski stojącej na węglu jest dobrą wiadomością.Bob Link do komentarza
Wanda Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #62 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat Czytałem na onecie że coś się ruszyło w naszej Unii Europejskiej względem czystych technologii węglowych co dla Polski stojącej na węglu jest dobrą wiadomością.Bob Rozwiń To znaczy że kopalnie węglowe będą dotowane z Unii? Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #63 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat To znaczy że kopalnie węglowe będą dotowane z Unii? Rozwiń To nie to.Chodzi o wychwytywanie CO2 z elektrowni i magazynowanie w złożach geologicznych pod ziemią.Bob Link do komentarza
Wanda Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #64 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat To nie to.Chodzi o wychwytywanie CO2 z elektrowni i magazynowanie w złożach geologicznych pod ziemią.Bob Rozwiń To trochę surrealne. Co miało by dać magazynowanie CO2 pod ziemią? To tworzenie kolejnej bomby ekologicznej moim zdaniem. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #65 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat To trochę surrealne. Co miało by dać magazynowanie CO2 pod ziemią? To tworzenie kolejnej bomby ekologicznej moim zdaniem. Rozwiń Taki mądry to jeszcze nie jestem aby orientować się w szczegółach,ale ropę naftową magazynujemy w złożach pod ziemią i nikt nie protestuje.Bob Link do komentarza
Wanda Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #66 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat Taki mądry to jeszcze nie jestem aby orientować się w szczegółach,ale ropę naftową magazynujemy w złożach pod ziemią i nikt nie protestuje.Bob Rozwiń To my ją magazynujemy? A mnie sie wydawało że ona bierze swoje początki gdzieś w epoce kredy. To uwiarygadnia wszelkie paranaukowe teorie o cywilizacji industrialnej sprzed tysiącleci która wzięła i się sama sobą zadławiła dnia pewnego. Chłopaki dla nas magazynowały ropę! (*wzruszenie*) Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #67 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat To my ją magazynujemy? A mnie sie wydawało że ona bierze swoje początki gdzieś w epoce kredy. To uwiarygadnia wszelkie paranaukowe teorie o cywilizacji industrialnej sprzed tysiącleci która wzięła i się sama sobą zadławiła dnia pewnego. Chłopaki dla nas magazynowały ropę! (*wzruszenie*) Rozwiń Tak magazynujemy zgodnie z dyrektywami unijnymi i właśnie w ten sposób.To są zapasy strategiczne na 90 dni w razie gdyby kurki sasiedzi zakręcili.Czerpie się z takich naturalnych magazynów pompujac solankę która wypycha ropę na zewnatrz.Bob Link do komentarza
Wanda Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #68 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat Tak magazynujemy zgodnie z dyrektywami unijnymi i właśnie w ten sposób.To są zapasy strategiczne na 90 dni w razie gdyby kurki sasiedzi zakręcili.Czerpie się z takich naturalnych magazynów pompujac solankę która wypycha ropę na zewnatrz.Bob Rozwiń To co innego . Jest magazynowana w złożach geologicznych? Nie w magazynach? Dziwne. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #69 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat To co innego . Jest magazynowana w złożach geologicznych? Nie w magazynach? Dziwne. Rozwiń Można to uznać za magazyny ,to są wyrobiska w kopalniach soli.Bob Link do komentarza
golfikon Napisano 21 czerwca 2008 Udostępnij #70 Napisano 21 czerwca 2008 Cytat Taki mądry to jeszcze nie jestem aby orientować się w szczegółach,ale ropę naftową magazynujemy w złożach pod ziemią i nikt nie protestuje.Bob Rozwiń To my w ogóle mamy zapasy ropy? Wrażenie jest takie że żyjemy z dnia na dzień. Link do komentarza
adamis Napisano 22 czerwca 2008 Udostępnij #71 Napisano 22 czerwca 2008 Cytat To nie to.Chodzi o wychwytywanie CO2 z elektrowni i magazynowanie w złożach geologicznych pod ziemią.Bob icon_biggrin.gif Rozwiń Może chodzi tutaj o wychwytywanie pyłów z elektrofiltrów kominowych elektrowni węglowych?Te pyły już od kilkunastu lat są wykorzystywane do zamulania nieczynnych wyrobisk w kopalniach. Link do komentarza
foto Napisano 22 czerwca 2008 Udostępnij #72 Napisano 22 czerwca 2008 Cytat Może chodzi tutaj o wychwytywanie pyłów z elektrofiltrów kominowych elektrowni węglowych?Te pyły już od kilkunastu lat są wykorzystywane do zamulania nieczynnych wyrobisk w kopalniach. Rozwiń Jest pewna różnica między Co2 a składem pyłów przemysłowych. Zdziwiło mnie że ktoś pompuje dwutlenek węgła w ziemię. Za dużo go w powietrzu to fakt i kto wie? Może to i dobry pomysł? Choć nigdy nie słyszałem wcześniej o magazynowaniu gazu w taki sposób. Myślę o otwartych "magazynach" jakimi są wyrobiska. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 23 czerwca 2008 Udostępnij #73 Napisano 23 czerwca 2008 Cytat Jest pewna różnica między Co2 a składem pyłów przemysłowych. Zdziwiło mnie że ktoś pompuje dwutlenek węgła w ziemię. Za dużo go w powietrzu to fakt i kto wie? Może to i dobry pomysł? Choć nigdy nie słyszałem wcześniej o magazynowaniu gazu w taki sposób. Myślę o otwartych "magazynach" jakimi są wyrobiska. Rozwiń Chodzi o to że to nowe technologie i bardzo kosztowne,w zwiazku z tym liczymy na pomoc Unii w tej materii czyli na kasę potrzebną na badania.Bob Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 23 czerwca 2008 Udostępnij #74 Napisano 23 czerwca 2008 Cytat To my w ogóle mamy zapasy ropy? Wrażenie jest takie że żyjemy z dnia na dzień. Rozwiń Mamy takie zapasy nie tylko w ropie naftowej ale też w wielu innych dziedzinach,kłopot w tym że wymogi unijne zwiększają wielkość tych zapasów np ropy z 30 do 90dni zapotrzebowania kraju.Bob Link do komentarza
golfikon Napisano 24 czerwca 2008 Udostępnij #75 Napisano 24 czerwca 2008 Cytat Mamy takie zapasy nie tylko w ropie naftowej ale też w wielu innych dziedzinach, Rozwiń Największe zapasy mamy w talentach ludzkich. Tyle że wyjeżdzają lub marnieją bez szans a my się ciągle taplamy w tym samym. Link do komentarza
AnnaK Napisano 24 czerwca 2008 Udostępnij #76 Napisano 24 czerwca 2008 Patetyczne. A wracając do tematu czy naprawdę energia z wiatru jest droga bo ciężko ją zyskać czy jest droga bo jest wielu pośredników między wiatrakiem a odbiorcą? Link do komentarza
foto Napisano 25 czerwca 2008 Udostępnij #77 Napisano 25 czerwca 2008 Cytat Chodzi o to że to nowe technologie i bardzo kosztowne,w zwiazku z tym liczymy na pomoc Unii w tej materii czyli na kasę potrzebną na badania.Bob Rozwiń Eh? Jeśli dopiero liczymy na kasę z unii to skąd ten zapał do składowania? Link do komentarza
Nieformalny Napisano 28 czerwca 2008 Udostępnij #78 Napisano 28 czerwca 2008 Cytat Patetyczne. A wracając do tematu czy naprawdę energia z wiatru jest droga bo ciężko ją zyskać czy jest droga bo jest wielu pośredników między wiatrakiem a odbiorcą? Rozwiń Już gdzie to było.https://forum.budujemydom.pl/index.php?show...amp;#entry32550 Link do komentarza
Imbirek Napisano 30 czerwca 2008 Udostępnij #79 Napisano 30 czerwca 2008 Cytat Eh? Jeśli dopiero liczymy na kasę z unii to skąd ten zapał do składowania? Rozwiń Syndrom pilnego ucznia? Link do komentarza
hesia Napisano 30 czerwca 2008 Udostępnij #80 Napisano 30 czerwca 2008 Cytat Największe zapasy mamy w talentach ludzkich. Tyle że wyjeżdzają lub marnieją bez szans a my się ciągle taplamy w tym samym. Rozwiń Cze.Państwo totalitarne pod rządami pseudoliberałów nam się jawi.Zgrozą wieje.Taki pracowity inteligentny i utalentowany naród nam marnieje.Czarnowidztwo i tyle. Pozdro Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 30 czerwca 2008 Udostępnij #81 Napisano 30 czerwca 2008 Cytat Eh? Jeśli dopiero liczymy na kasę z unii to skąd ten zapał do składowania? Rozwiń Polska na węglu stoi.Gazyfikacja węgla i energetyka oparta na węglu to szansa na tanią energię dla kraju.Problemem są gazy cieplarniane i ich emisja do atmosfery.Wyłapanie ich i składowanie pod ziemią rozwiąże ten problem.Potrzebne są ogromne środki na badania i wdrażanie tych technologii.Znaczne ograniczenie emisji tych gazów do atmosfery może zwolnić elektrownie węglowe od obowiązku kupowania zezwoleń na emisję tych gazów,co spowoduje że ceny energii spadną lub nie będą rosły w lawinowym tempie.Ceny zezwoleń ponad limit są tak wielkie że słabo nam się zrobi jak zacznie się handel zezwoleniami.Słabo w rachunkach za prąd.Bob Link do komentarza
Imbirek Napisano 1 lipca 2008 Udostępnij #82 Napisano 1 lipca 2008 Cytat Polska na węglu stoi. Rozwiń Chyba Śląsk. A z ostatnich informacji jakie miałam na temat wegla to mówiono że wydobycie jest nieopłacalne. Link do komentarza
MODNA Napisano 1 lipca 2008 Udostępnij #83 Napisano 1 lipca 2008 Cytat Chyba Śląsk. A z ostatnich informacji jakie miałam na temat wegla to mówiono że wydobycie jest nieopłacalne. Rozwiń Nie zapominaj o zagłębiu lubelskim.Odkąd żyję to słyszę że coś się nie opłaca i im więcej produkują tym bardziej się nie opłaca. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 1 lipca 2008 Udostępnij #84 Napisano 1 lipca 2008 Cytat Chyba Śląsk. A z ostatnich informacji jakie miałam na temat wegla to mówiono że wydobycie jest nieopłacalne. Rozwiń Nie zapominaj o węglu brunatnym z środkowej części kraju. Link do komentarza
hesia Napisano 1 lipca 2008 Udostępnij #85 Napisano 1 lipca 2008 Cytat Polska na węglu stoi.Gazyfikacja węgla i energetyka oparta na węglu to szansa na tanią energię dla kraju.Problemem są gazy cieplarniane i ich emisja do atmosfery.Wyłapanie ich i składowanie pod ziemią rozwiąże ten problem.Potrzebne są ogromne środki na badania i wdrażanie tych technologii.Znaczne ograniczenie emisji tych gazów do atmosfery może zwolnić elektrownie węglowe od obowiązku kupowania zezwoleń na emisję tych gazów,co spowoduje że ceny energii spadną lub nie będą rosły w lawinowym tempie.Ceny zezwoleń ponad limit są tak wielkie że słabo nam się zrobi jak zacznie się handel zezwoleniami.Słabo w rachunkach za prąd.Bob Rozwiń Cze.Podobno węgla tzw ekogroszku brakuje.Jest szansa na rozwój używania pelets jako paliwa ekologicznego,tylko piec trzeba mieć uniwersalny.Pozdro Link do komentarza
Nocturn Napisano 2 lipca 2008 Udostępnij #86 Napisano 2 lipca 2008 Ogólnie węgiel jest naszym narodowym bogactwem. Kłopot w tym że częściej słyszymy o problemach górnictwa niż o zyskach jakie ten minerał nam przynosi. Link do komentarza
Imbirek Napisano 2 lipca 2008 Udostępnij #87 Napisano 2 lipca 2008 Cytat Nie zapominaj o węglu brunatnym z środkowej części kraju. Rozwiń Gdzie nie spojrzeć wszędzie węgiel. To po co montować solary? Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 2 lipca 2008 Udostępnij #88 Napisano 2 lipca 2008 Cytat Gdzie nie spojrzeć wszędzie węgiel. To po co montować solary? Rozwiń Chocby po to aby te urzadzenia taniały.Solar do podgrzewania wody plus co na ekogroszek to dobry komplet.Bob Link do komentarza
golfikon Napisano 2 lipca 2008 Udostępnij #89 Napisano 2 lipca 2008 Cytat Chocby po to aby te urzadzenia taniały.Solar do podgrzewania wody plus co na ekogroszek to dobry komplet.Bob Rozwiń Argument typu : jak wydasz 1000 zl to inny będzie mógł kupić to samo za 100 jeszcze nikogo nie przekonał do kupna. To się nie sprawdza. Link do komentarza
mela Napisano 3 lipca 2008 Udostępnij #90 Napisano 3 lipca 2008 Cytat Argument typu : jak wydasz 1000 zl to inny będzie mógł kupić to samo za 100 jeszcze nikogo nie przekonał do kupna. To się nie sprawdza. Rozwiń Siemka.To chęć wyróżnienia się z tłumu powoduje że kupujemy pewne rzeczy.Jeden ,jedyny solar na ulicy to jest coś.Całuski Link do komentarza
paulona Napisano 3 lipca 2008 Udostępnij #91 Napisano 3 lipca 2008 Cytat Siemka.To chęć wyróżnienia się z tłumu powoduje że kupujemy pewne rzeczy.Jeden ,jedyny solar na ulicy to jest coś.Całuski Rozwiń Mąż mówi że pompa ciepła to dopiero wyróżnik.Parę lat jest temat do rozmów przy stole i przez płot. Link do komentarza
Kaska Napisano 4 lipca 2008 Udostępnij #92 Napisano 4 lipca 2008 Cytat Mąż mówi że pompa ciepła to dopiero wyróżnik.Parę lat jest temat do rozmów przy stole i przez płot. Rozwiń Znam ciekawsze tematy do rozmów przy stole . Choćby polityka Link do komentarza
hesia Napisano 8 lipca 2008 Udostępnij #93 Napisano 8 lipca 2008 Cytat Znam ciekawsze tematy do rozmów przy stole . Choćby polityka Rozwiń Cze.A to nie wiesz że o polityce i religii przy stole się nie dyskutuje Pozdro Link do komentarza
Garda Napisano 8 lipca 2008 Udostępnij #94 Napisano 8 lipca 2008 Cytat Cze.A to nie wiesz że o polityce i religii przy stole się nie dyskutuje Pozdro Rozwiń Pompa ciepła za to fascynuje. Chłopaki oczu od niej oderwać nie mogą. Taka sexy Link do komentarza
Garda Napisano 8 lipca 2008 Udostępnij #95 Napisano 8 lipca 2008 Cytat Ogólnie węgiel jest naszym narodowym bogactwem. Kłopot w tym że częściej słyszymy o problemach górnictwa niż o zyskach jakie ten minerał nam przynosi. Rozwiń A potrafimy to bogactwo wykorzystać? Link do komentarza
Nocturn Napisano 9 lipca 2008 Udostępnij #96 Napisano 9 lipca 2008 Cytat Solar do podgrzewania wody plus co na ekogroszek to dobry komplet.Bob Rozwiń Szczegóły poproszę. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 9 lipca 2008 Udostępnij #97 Napisano 9 lipca 2008 Cytat A potrafimy to bogactwo wykorzystać? Rozwiń To widać po ilości kominów ciepłowni ,elektrociepłowni itp owni z których ,,dymi".Bob Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 9 lipca 2008 Udostępnij #98 Napisano 9 lipca 2008 Cytat Szczegóły poproszę. Rozwiń Tu już tyle napisano że będę się powtarzał. W skrócie -grzejesz wodę użytkową i dom ekogroszkiem w sezonie grzewczym,po sezonie solarem tylko wodę użytkową.Bob Link do komentarza
mela Napisano 9 lipca 2008 Udostępnij #99 Napisano 9 lipca 2008 Cytat Pompa ciepła za to fascynuje. Chłopaki oczu od niej oderwać nie mogą. Taka sexy Rozwiń Siemka.Coś w tym jest,może dlatego że ciepła?Całuski Link do komentarza
Wanda Napisano 9 lipca 2008 Udostępnij #100 Napisano 9 lipca 2008 Cytat Siemka.Coś w tym jest,może dlatego że ciepła?Całuski Rozwiń Coś insynuujesz Melanio? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się