Skocz do zawartości

Fundamenty - dom szkieletowy

Recommended Posts

Witam,

Aktualnie jestem na etapie zakończenia  budowy ścian fundamentowych pod dom szkieletowy. Jest położona kanalizacja wewnętrzna oraz wstępnie zagęszczony piasek (październik 2017) Kolejny etap to ponowne zagęszczenie oraz  wykonanie wieńca fundamentowego na wszystkich ścianach.:

Chciałbym wykonać szalunek zewnętrzny, położyć zbrojenie 4x fi 12mm ( strzemiona co 30 cm drut fi 6mm) na wszystkich ścianach fundamentowych (również wewnętrzne) a następnie zalać całość betonem B-20 na wysokość 15 cm . Czy jest to dopuszczalne w tym przypadku ?

20180310_164238.thumb.jpg.5da56ef4c1f359c8a695b97f17fbcbc1.jpg

20180226_154221.jpg

20180226_154303.jpg

Witam,

Dziękuję za odpowiedź. 

W celu:

1) Nie robić szalunku od wewnętrznej strony ścian fundamentowych (czyli w środku), jedynie od zewnątrz.

2) Wylać płytę po całości ( wieniec + wewnętrzne pomieszczenia) , zamiast osobno  zrobić wieniec na  ścianach , a następnie chudziaka 

odp:

Niestety projekt architektoniczny nie przewiduje wykonanie wieńca na ścianach fundamentowych, tylko wykonanie ścian fundamentowych z bloczków betonowych. W konsultacji z firmą wykonawczą ( tylko konstrukcji szkieletowej drewnianej) należy wykonać wieniec.  Natomiast na projekcie będą wprowadzone korekty przez projektanta - architekta. 

Podwalina będzie montowana za pomocą kotw chemicznych na izolacji do wieńca.

Prace nad wykonaniem fundamentu były rozpoczęte  w połowie września. Ze względu na warunki pogodowe została wykonana tylko  lawa fundamentowa -> ściany fundamentowe -> oraz zasyp piaskiem w środku + zagęszczenie. 

Instalacja wew. kanalizacyjna została wykonana dopiero teraz, także płyta może  być wykonana dopiero teraz.

Pytanie:

Czy płyta fundamentowa wewnątrz pomieszczeń nie ulegnie pęknięciom itp.  ?? 

Zastosowany beton to B-20

Dla następnych budujących. Fundament dla domu szkieletowego z typową podłoga na gruncie można zrobić bardzo łatwo w ogóle nie bawiąc się w jego izolowanie. Wynosimy izolację cieplna podłogi i jastrych wyżej. Żeby izolacja cieplna podłogi przynajmniej częściowo była już na poziomie ścian szkieletowych a nie cokołu fundamentu. Coś w tym typie:

fundament podloga szkielet.jpg

PS. Co do tej płyty to uzgodnić sposób wykonania z architektem, który ma robić te korekty w projekcie i tyle. Opis jest na tyle niejasny, że trudno coś doradzać.

Edytowano przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne (zobacz historię edycji)

To jakaś hybryda, choć chyba bardziej by pasowało określenie "proteza".

Bo przecież nie będzie to płyta fundamentowa, ale będzie masywna zimna podłoga na gruncie (10cm styro).

EPS 200 jako izolację płyty, ale płyty fundamentowej jako elementu nośnego stosuje Legalett przy domach szkieletowych, tyle że trochę innej grubości.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Tak, końcowej. O tej konkretnie https://www.bricoman.pl/masa-szpachlowa-rigips-q2-q3-konczy-19-kg-20735603.html Tylko do niej trzeba mieć już trochę wprawy i bardziej jest pod wałek i większe powierzchnie. Jest raczej rzadka, także jak chce się kłaść pacą, to po kilku sekundach już spływa z pacy. Natomiast potem ewentualne szlifowanie to już jest bajka, bo Akryl Putz jest mega twardy od razu. Ma to swoje plusy, bo potem przy ewentualnych uszkodzeniach Rigips już raczej tak twardy nie jest. Tej co zalinkowałeś nie znam. Trzeba byłoby może na YT coś poszukać na jej temat. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • W pierwszym filmie pokazano wykończenie poddasza użytkowego i tu w pełni wytłumaczalne jest płytowanie skosów i ścian kolankowych... Przy okazji i działowych... Drugi film pokazuje jak tysiąc pięćsetny metr kwadratowy (😄) gładzi wykańcza praktyk... Gdzieś, na dobrze wykonanej ścianie z płyt g/k...   To najczęściej jest efektem "dobrej" argumentacji wykonawcy, który wie, że o wiele szybciej klei się płyty "na placki", niż ścianę tynkuje..., albo że wykonawca nie ma agregatu do tynkowania, albo wręcz nie umie tynkować... Płyty się klei, ewentualnie wzmacnia kołkami i prawie z marszu kładzie glazurę, albo - tak jak na drugim filmie - wykańcza gładzią... Czasem inwestor, dla przyśpieszenia wykończenia budowy, czy remontu, sam życzy sobie wykończenie ścian płytami... Moim zdaniem - i tak robiłem w czasie swojej aktywności - lepiej jest "pobawić się" tynkowaniem i potem wykańczać gładzią, czy glazurą PRAWDZIWĄ ścianę... A dobrze postawiona ściana z bloczków, np z ytonga, nie wymaga - wewnątrz budynku - nadmiernego tynkowania, bo wystarczy ją wygładzić i pomalować... Przeważnie robiłem to GIPSAREM z ATLASA... A glazurę, po zagruntowaniu głęboko penetrującym gruntem, kładłem wprost na bloczki...
    • Komentarz dodany przez Beata: Jaki, to dokładnie klinkier? Chodzi mi, o nazwę, oraz producenta. Dziękuję:)
    • Cześć,   Co oglądam jakieś filmiki na YT związane z tematyka wykończenia. To bardzo często widzę, że używany są płyty GK na ściany. I z tego co zauważyłem to nie chodzi mi o sytuację kiedy cała ściana jest zrobiona ze stelażu i płyt gk. Tylko o to, ze jest ściana. Z bloczków itd. A na to kładzone sa płyty GK. Z czego to wynika? Załączam link do filmiku gdzie widać jak to jest w nowym domu robione. Myślałem, że różnica może polegac na tym, że robią to tylko w starym budownictwie gdzie ściany są bardzo krzywe i lepiej jest przymocować płyty GK zamiast tracić sporo materiału na wyrównywanie ścian? Ale jeśli robią to niezależnie czy ściana jest prosta czy krzywa - to o co tu chodzi?   Ale tu na przykład jeden filmik gdzie są płyty GK prawie w całym domu:   Tu również przykład gdzie GK są na ścianach:  
    • Haha     No ja wiadomo. Złapałem się jak młody pelikan, bo nie jestem budowlańcem, ale trochę dlatego liczyłem, że ktoś kto ogarnia temat powie, że to gówno to użyć potem już po gipsie budowlanym. No nic. Tak czy siak. Pierwszy stopień zdobyty. Zamawiam sobie gips budowlany i kolejne ubytki zrobię tym.   @vlad1431 Mówisz o gładzi czyli już o ostatecznej fazie wygładzenia ścian stricte pod malowanie? Ta gładź Rigipsa to może warta rozważenia również do zakupu. Bo po załataniu dziur to ja chcę tę ścianę właśnie wygładzić na tyle ile się da, ale bez większych męczarni. I raczej bez wałka tylko normalnie jakąs prostą listwą.   ta będzie ok? https://www.rigips.pl/masy-szpachlowe/masy-szpachlowe-finiszowe/masa-szpachlowa-promix-finish-plus    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...